Κρύβονται διαρκώς και δεν απαντούν. Φέρτε τα στοιχεία στη Βουλή !

Για πλήρη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η επίφαση διαλόγου, άλλωστε αποδεικνύεται, όπως είπε, από το ότι κατά το χρονικό διάστημα που το νομοσχέδιο βρισκόταν στη διαβούλευση αποτελείτο από 39 άρθρα, τα οποία έγιναν αίφνης 67 όταν κατετέθη στην Επιτροπή,  για να προστεθούν και επιπλέον 8 άρθρα όταν εισήχθη στην Ολομέλεια. 

Κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται, να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε κατά τη διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και σχετικά με την «φορολογική ελάφρυνση» που επικαλείται, να φέρει τα στοιχεία στη Βουλή, που να τεκμηριώνουν πόσο ωφελούνται οι μικρές, οι μεσαίες ή οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα ανά κλίμακα εισοδήματος, η μεσαία τάξη κλπ.

Ο Βουλευτής επικαλέστηκε την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής , όπου επιβαρύνσεις του νομοσχεδίου αναφέρονται ως μη «συνταγματικά ανεκτές», ούτε σύμφωνες με «τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας», ενώ στη συνέχεια παρέθεσε σειρά στοιχείων που τεκμηριώνουν τη φορολογική ανισότητα και την κατανομή των φορολογικών βαρών του νομοσχεδίου, έτσι ώστε όλο το πλέγμα των φοροελαφρύνσεων να μην αφορά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, ούτε τα φτωχά και λαϊκά στρώματα, αλλά τους έχοντες και κατέχοντες.

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε τις προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις της ΝΔ, τονίζοντας πως ούτε μνεία δεν γίνεται στο νομοσχέδιο για τους δήθεν «29 άδικους φόρους» του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταργούσαν, ενώ δημοσιεύματα της «Καθημερινής» χαρακτηριστικά μιλούν για τα μεσαία εισοδήματα που μένουν εκτός ελαφρύνσεων.

Αποδομώντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα για το φορολογικό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε σε σειρά άρθρων και σε σειρά ερωτημάτων που ζητούν απαντήσεις από φορείς, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, η Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Επιθεωρητών, που μιλούν είτε περί διεύρυνσης των ανισορροπιών, είτε περί πρόσθετων επιβαρύνσεων, είτε ακόμη και περί μείωσης μισθών και επιδομάτων.

Τέλος, ο Τρύφων Αλεξιάδης κατέδειξε την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να ευνοήσει φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους και οικονομικούς απατεώνες μέσω της μείωσης του χρόνου παραγραφής αδικημάτων, αλλά και μέσω της διευκόλυνσης αποδέσμευσης λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων που τους έχουν επιβληθεί , δυσχεραίνοντας παράλληλα τον ρόλο των οικονομικών εισαγγελέων, των ελεγκτών και της οικονομικής αστυνομίας. Τόνισε πως απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις και την αντιλαϊκή φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει εντός και εκτός Βουλής.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συμμετέχουμε στις διαδικασίες συζητήσεων των νομοσχεδίων, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο το να γίνεται ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος, δηλαδή να φέρνει η Κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο, κάποιες διατάξεις, κάποια πρόταση, να απαντούμε, να κάνουμε κριτική και να έχουμε την ανταπάντηση από την Κυβέρνηση.

Τι παρατηρήσαμε, λοιπόν, σε τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αλλά με έκπληξη και τώρα στην εισήγηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας;

Πλήρη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πλήρη απαξίωση της διαδικασίας του δημοκρατικού διαλόγου. Βεβαίως, για όσους είχαν αυταπάτες, το γιατί το κάνει αυτό η Νέα Δημοκρατία, η καλύτερη απάντηση είναι ότι ξεχνούν την πολιτική της ιστορία. Δεν αντέχει στον πολιτικό διάλογο και ειδικά στα θέματα της φορολογίας δεν αντέχει και στο αντεπιχείρημα. Θα ακούσετε, λοιπόν, και θα απαντήσετε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του νομοσχεδίου ακούγαμε τόσα χρόνια ότι ήσασταν έτοιμοι, ακούγαμε τόσο καιρό ότι ήσασταν έτοιμοι ειδικά στο φορολογικό.

Τι προκύπτει, λοιπόν, από το φορολογικό νομοσχέδιο; Πέντε μήνες χρειάστηκε για να φέρετε το νομοσχέδιο στη Βουλή, τριάντα εννέα άρθρα στη διαβούλευση, περιέργως εξήντα επτά άρθρα κατατέθηκαν στην Ολομέλεια. Και από την Επιτροπή μέχρι την Ολομέλεια προστέθηκαν άλλα οκτώ άρθρα με μία περίεργη τροπολογία.

Ερώτηση πρώτη, κύριε Υπουργέ και ελπίζουμε να απαντήσετε, γιατί στην Επιτροπή δεν απαντήσατε σε καμία ερώτηση. Θα έχουμε και άλλα άρθρα και άλλες τροπολογίες;

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα και εγώ και οι άλλοι ομιλητές από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είχαμε απάντηση ούτε σε ένα. Είχαμε την κλασική λογική να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.

Από τα εννέα ερωτήματα, τα οποία έθεσα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κύριε Υπουργέ, ζητάω να απαντήσετε έστω σε ένα, να απαντήσετε με σεβασμό όχι σε εμένα, να απαντήσετε με σεβασμό στη Βουλή.

Φέρνετε μέτρα, λέτε, ελάφρυνσης 1,2 δισεκατομμύρια. Καταθέστε έναν πίνακα από τον οποίο να προκύπτει ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τόση μείωση, οι μεσαίες τόση, οι μεγάλες τόση, στα φυσικά πρόσωπα μέχρι κλιμάκιο εισοδήματος τόσο, υπάρχει αυτή η ελάφρυνση, μέχρι εκείνο, τόσο, η μεσαία τάξη έχει τόση ελάφρυνση. Φέρτε τα στοιχεία στη Βουλή.

Δεν μπορείτε να κρύβεστε διαρκώς και να μην απαντάτε στα ερωτήματα, τα οποία τίθενται. Και αν δεν θέλετε να απαντήσετε στα ερωτήματα της Αντιπολίτευσης, γιατί είτε δεν έχετε την πολιτική επάρκεια, είτε δεν θέλετε να απαντήσετε, απαντήστε τουλάχιστον σε αυτό που δεν πρόλαβε-είναι και πολλές οι σελίδες- ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθεί, στο τι λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων, όχι το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ή το FBI ή άλλες υπηρεσίες που συνωμοτούν εναντίον σας.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων επί του άρθρου 7 λέει σαφέστατα στη σελίδα 11 «Πέραν αυτού, η επιβαλλόμενη επιβάρυνση δεν παρίσταται συνταγματικώς ανεκτή» Οι κύριοι δικηγόροι συνάδελφοι φαντάζομαι θα εξηγήσουν πιο κάτω αναλυτικά όλα αυτά τα οποία λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Επίσης για το ίδιο άρθρο, σελίδα 13, «ως εκ τούτου η προτεινόμενη ρύθμιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας» και πολλά άλλα, δεν έχω το χρόνο να τα αναλύσω άλλο.

Θα απαντήσετε σε αυτά τα ζητήματα, θα πάρετε θέση;

Βεβαίως, στο προηγούμενο ερώτημα έχει απαντήσει ήδη ο απών Υπουργός Οικονομικών. Έχει απαντήσει με συνέντευξή του στον αγαπημένο του ΣΚΑΪ, έχει απαντήσει με συνέντευξη την 1/11, όπου λέει με σαφήνεια ο κ. Σταϊκούρας ότι: «Όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ θα έχουν μείωση φορολογικής επιβάρυνσης κατά 20%. Όσοι έχουν πάνω από 26.000 ευρώ θα δουν ένα μονοψήφιο ποσοστό.» Δεν λέει πόσο, να υποθέσουμε 1%, 2%, 3%; Όσοι έχουν πάνω από 26.000 ευρώ. Αυτό δηλαδή που κάποια στελέχη σας λένε μεσαία τάξη, γιατί κάποια στελέχη σας λένε μεσαία τάξη μέχρι ένα όριο εισοδήματος, κάποια άλλα λένε κάποιο άλλο. Σεβόμαστε τα εσωτερικά σας, δεν επεμβαίνουμε.

«Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα υπάρχει ωφέλεια κατά 41%» Εδώ ο Υπουργός δεν προσεγγίζει την πραγματικότητα. Και το καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό δημοσίευμα. (1)

Δεν προσεγγίζει την πραγματικότητα, διότι δεν αφορά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, αφορά τις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και θα σας τεκμηριώσω πιο μετά ακριβώς αυτό το σημείο. Διότι όλο το πλέγμα των φοροελαφρύνσεων, το οποίο διαβάζετε στο νομοσχέδιο δεν αφορά κυρίως τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, δεν αφορά τα φτωχά και τα λαϊκά εισοδήματα, αφορά τους έχοντες και κατέχοντες και είναι φυσικό γιατί το κάνετε αυτό.

Ερχόμαστε, όμως, σε όσα λέγατε προεκλογικά και σε όσα κάνετε μετεκλογικά, διότι διαρκώς αναμασάτε το κλασικό επιχείρημα για το τι κάναμε εμείς από το ’15 και μετά, ξεχνώντας να αναφέρετε το γιατί εμείς ακολουθήσαμε αυτήν την πολιτική από το ’15 και μετά. Διότι εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με άλλα κόμματα, οδηγήσατε τη χώρα σε χρεοκοπία, οδηγήσατε τη χώρα σε οικονομική καταστροφή, οδηγήσατε τη χώρα σε συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά δεδομένα και κατηγορείτε εμάς που πήραμε μέτρα για να σώσουμε τη χώρα;

Ας θυμηθούμε, όμως, το τι λέγατε. Ας θυμηθούμε το τι λέγατε πριν από ένα χρόνο στις 11.12.18, το τι έλεγε ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βεσυρόπουλος ως αρμόδιοι τομεάρχες. Θα καταθέσω τα σχετικά στοιχεία στα Πρακτικά.

Υπενθυμίζω, λοιπόν, το τι μας έλεγε τον Δεκέμβριο του 2018, στις 11.12.2018, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Βεσυρόπουλος, κάνοντας κριτική στη δική μας φορολογική πολιτική. (2)

Μας κατηγορούσαν για τους λεγόμενους άδικους είκοσι εννιά φόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μας κατηγορούσαν γι’ αυτούς τους φόρους και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι όλη αυτή η φρασεολογία ήταν κάτι που τελείωσε στις εκλογές. Δεν ακούμε τίποτα μετά τις εκλογές γι’ αυτά. Δεν ακούμε τίποτα για κατάργηση έστω και ενός από αυτούς τους είκοσι εννιά άδικους φόρους. Έναν προλάβαμε και τον καταργήσαμε εμείς.

Και λέω συγκεκριμένα για τι μας κατηγορήσετε, για επιβολή ειδικού φόρου στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Προέκυψε ένα καινούργιο προϊόν στην ελληνική αγορά. Όποιος ξέρει στοιχειώδη μαθήματα φορολογίας, ξέρει πως όταν εισάγεται ένα προϊόν, πρέπει να μπει σε δασμολογική κλάση και να φορολογηθεί. Αυτό κάναμε με ένα καινούργιο προϊόν και έρχονται και μας κατηγορούν. Δηλαδή θα καταργήσετε αυτήν τη φορολογική επιβάρυνση;

Μας κατηγορήσετε στο σημείο 22 για επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών. Μας κατηγορούσατε γι’ αυτό, όταν ήρθαμε να αντιμετωπίσουμε μια υπαρκτή κατάσταση στο ζήτημα της φορολογίας και όταν εσείς οι ίδιοι σε αυτό το νομοσχέδιο με άλλες διατάξεις έρχεστε να προσθέσετε σ’ αυτήν τη φορολογία. Δηλαδή θα καταργήσετε αυτήν τη φορολογία;

Και επειδή δεν παρακολουθείτε κιόλας το ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας το τι λέει ένα άλλο τμήμα, θέλετε να εμφανίσετε ότι έχετε οικολογική ευαισθησία και ότι σας ενδιαφέρουν τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, αλλά μας κατηγορήσατε γιατί επιβάλαμε περιβαλλοντικό τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας. Ακόμα και γι’ αυτό μας κατηγορούσατε.

Ρωτάμε, λοιπόν: Θα καταργήσετε κάποιον από τους είκοσι οκτώ πλέον άδικους φόρους, για τους οποίους είχατε σημαία προεκλογικά; Ή τα λέγατε αυτά προεκλογικά, για να πείσετε κάποιους;

Δυστυχώς όμως δεν τα λέγατε μόνο προεκλογικά. Διότι και μετεκλογικά ο κ. Σταϊκούρας με δηλώσεις του στις 5 Σεπτεμβρίου του 2019 μας ξανακατηγορεί ότι από το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε είκοσι εννιά νέους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.(3)  Μια παρατήρηση καταρχήν. Η αύξηση ενός φόρου δεν είναι επιβολή νέου φόρου. Άλλο πράγμα είναι η επιβολή νέου φόρου, όπως είναι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ή στη σακούλα, και άλλο αυτό στο οποίο αναφέρεται, αλλά αυτό ας το ξεπεράσουμε. Ας πούμε ότι ήταν μια αμέλεια κάποιων συνεργατών σας.

Πάμε όμως τώρα στο κλασικό επιχείρημά σας σε σχέση με τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας. Θέλετε να εμφανίζεται ότι εμείς οι κακοί Συριζαίοι είμαστε κατά της επιχειρηματικότητας και είμαστε κατά των επιχειρήσεων και όλα αυτά τα οποία λέτε, ενώ εσείς είστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπέρ του να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις κλπ.

Σας διαβάζω, λοιπόν, τι λέει ένας φορέας της επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και θα καταθέσω και το σχετικό κείμενο στα Πρακτικά.(4) «Παρά τη θετική κατεύθυνση εξομάλυνσης των φορολογικών συντελεστών, το νομοσχέδιο διευρύνει τις ανισορροπίες μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ φτωχότερων και ευπορότερων νοικοκυριών, μεταξύ στελεχών και εργαζόμενων, μεταξύ πολυεθνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων της αλλοδαπής. Είναι σαφές ότι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που παρέχονται σε επενδύσεις από το εξωτερικό δυνητικά διαμορφώνουν όρους άνισου ανταγωνισμού και αδρανοποίησης των εγχώριων παραγωγικών συντελεστών». Δεν θέλετε να απαντήσετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΓΣΕΒΕΕ θα απαντήσετε;

Η ΓΣΕΒΕΕ σε άλλο σημείο λέει: «Ουδέτερη κρίνεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή μερισμάτων στο 5%, καθώς απασχολεί λιγότερο από το 10% των επιχειρήσεων και διευκολύνει μόνο την αναδιανομή εισοδημάτων μεταξύ των μετόχων μεγαλύτερων επιχειρηματικών μονάδων. Επίσης συνολικά επισημαίνεται ότι το ύψος και η διάρθρωση των φοροελαφρύνσεων κατανέμεται αντίστροφα προοδευτικά προς όφελος των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα. Το γεγονός αυτό το οποίο αποτυπώνεται ενδεικτικά στους παρακάτω πίνακες διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες και ουσιαστικά οδηγεί σε ανακατανομή των επιβαρύνσεων ή καλύτερα των ελαφρύνσεων υπέρ των ευπορότερων τμημάτων του πληθυσμού».

Επειδή, κύριε Αμυρά, είπατε πάρα πολλά για το τι θέση παίρνουν οι φορείς, πώς μας λέτε ότι οι φορείς ήταν τόσο ευτυχείς με το νομοσχέδιό σας, ενώ εδώ η ΓΣΕΒΕΕ αποδομεί πλήρως τα όσα λέτε;

Και δεν το κάνει μόνο η ΓΣΕΒΕΕ. Θα καταθέσω στα Πρακτικά άλλο έγγραφο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων,(5) η οποία με σαφήνεια και με χαρακτηριστικό τίτλο λέει: «Φορολογικό νομοσχέδιο: Αγάπη μόνο στα λόγια για τη μεσαία τάξη». Και αναφέρει ότι «η μεσαία τάξη αναζητά το παραμικρό ψήγμα φορολογικής ελάφρυνσης στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε για συζήτηση στη Βουλή».

Δεν έχετε πείσει ούτε καν φορείς οι οποίοι τόσα χρόνια ήταν εναντίον της φορολογικής μας πολιτικής, για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους καταλαβαίνουμε. Αλλά άκουγαν τα περί μεσαίας τάξης και είχαν πειστεί. Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

Δεν μπορέσατε να πείσετε ούτε καν τη φιλική σας -το έχουν πει οι ίδιοι οι παράγοντές της- εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η οποία σε πρωτοσέλιδό της από 21/10 λέει με σαφήνεια και τεκμηριώνει «Μένουν εκτός ελαφρύνσεων τα μεσαία εισοδήματα».(6) Σ’ αυτούς θα απαντήσετε; Σ’ εμάς δεν απαντάτε.

Ας έρθουμε όμως τώρα σε συγκεκριμένα παραδείγματα και ξεκινάω από αυτό το οποίο προσπαθήσατε να επιχειρηματολογήσετε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αντιλαμβάνεστε ποια είναι η ουσία του πολιτικού σας επιχειρήματος. Σε εισοδήματα 800.000 ευρώ δίνετε φορολογική ελάφρυνση 9.100 ευρώ και όταν εμείς ρωτάμε «ποια είναι η πολιτική σας ανάγκη και ελαφρύνετε φορολογικά τόσο μεγάλα εισοδήματα;», η απάντησή σας είναι τρομερή: «μα, αφορά πολύ λίγους, αφορά μόνο τετρακόσιους». Είναι αυτό πολιτικό επιχείρημα; Κάνετε φορολογική επιλογή να ελαφρύνετε τους έχοντες και κατέχοντες. Και δεν το κάνετε αναλογικά. Ελαφρύνετε αυτούς χωρίς να ελαφρύνετε άλλα κλιμάκια εισοδημάτων ή χωρίς να ελαφρύνετε αυτούς που έχουν ανάγκη. Για ποιον λόγο το κάνετε αυτό; Δεν μπορεί η απάντηση να είναι ότι «είναι λίγοι και δεν μας πειράζει».

Είναι σαν αυτό που μας λέγατε στον ΕΝΦΙΑ. Στον ΕΝΦΙΑ σας αναφέραμε: Από τα 205 εκατομμύρια – πολιτική επιλογή, να δώσετε αυτήν την φορολογική μείωση σε αυτούς και όχι σε κάποιους άλλους – δώσατε περίπου 24 εκατομμύρια σε αυτούς που έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατομμύριο. Κι όταν σας λέγαμε «ποια είναι η ανάγκη να ελαφρύνετε αυτούς τους πλούσιους;», λέγατε «μα, είναι λίγοι, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Ερχόμαστε όμως σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Συνταξιούχους με εισόδημα 12.000 ευρώ, ετήσιο όφελος 177 ευρώ. Μισθωτός με εισόδημα 19.000 ευρώ και ένα παιδί, ετήσιο όφελος 20 ευρώ τον χρόνο. Μισθωτός με εισόδημα 24.000 ευρώ και με ένα παιδί, ετήσιο όφελος μηδέν. Ξαναλέω πως στέλεχος με εισόδημα 800.000 ευρώ, θα πάρει 9.100 δώρο από την Κυβέρνηση, διότι πρέπει να ενισχυθεί…

Το περίφημο παραμύθι σας, η περίφημη υπερβολή σας για υπερφορολόγηση, δεν ήταν παρά 60 λεπτά για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.  Όπως και το περίφημο «1.000 ευρώ ανά παιδί» δεν ήταν παρά 364 ευρώ για το πρώτο παιδί.

Σε ό,τι αφορά όμως τη σύγκριση που κάνατε για τον ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάξτε σε ποια αντίφαση βρίσκεστε: Εμείς αναλάβαμε να σώσουμε τη χώρα, από εκεί που την οδηγήσατε, το 2015, με καθυστερήσεις, παραλείψεις, λάθη, αυταπάτες, τα έχουμε πει. Και αναγκαστήκαμε να κάνουμε πράγματα με ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και χωρίς οικονομικές και άλλες επιλογές. Εσείς όμως έχετε την επιλογή και από επιλογή σας δεν μειώνετε την προκαταβολή του φόρου στο 50%, δεν καταργείτε την εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, δεν μειώνετε  τον φόρο στους συνεταιρισμένους αγρότες, δεν μειώνετε τον φόρο εισοδήματος στους μόνιμους κατοίκους νησιών μέχρι 3.100 κατοίκους. Θα καταθέσω τον σχετικό πίνακα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη χαθεί άλλος χρόνος.(7)

Σε ότι αφορά όμως το γενικό αφήγημα περί μέτρων, διότι ακούμε ένα αφήγημα περί μέτρων, ευτυχώς ο κ. Σταϊκούρας στην Επιτροπή Οικονομικών  Υποθέσεων μας έκανε ένα πολύ καλό δώρο. Θα το καταθέσω και στα Πρακτικά για να μη χαθεί. Μας λέγατε μέχρι τώρα για τα πολλά φορολογικά μέτρα και τις επιβαρύνσεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέει, λοιπόν, ο κ. Σταϊκούρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 29/11; Λέει: «Πριν από το πρώτο μνημόνιο, Ιανουάριος με Απρίλιος του ’10, τα μέτρα ήταν 15 δισεκατομμύρια. Δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Πρώτο μνημόνιο, Μάιος του ’10, τα μέτρα ήταν 30 δισεκατομμύρια. Τα 15 και τα 30 σύνολο 45 δισεκατομμύρια. Η Νέα Δημοκρατία, αυτή εδώ η παράταξη, δεν ήταν στην κυβέρνηση. Δεύτερο μνημόνιο, Δεκέμβριος του ’12, και τρίτο μνημόνιο περίπου 10 δισεκατομμύρια. Ίσα μέτρα η Νέα Δημοκρατία, ίσα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ». Ε, τουλάχιστον αντιληφθείτε τι λέει ο Υπουργός Οικονομικών και αλλάξτε επιχειρηματολογία ή προσέγγιση. (8)

Πάμε όμως σε συγκεκριμένα άρθρα, διότι εμείς δεν έχουμε μία αφοριστική λογική του «ναι σε όλα» ή «όχι σε όλα».

Βεβαίως, και θα υπερψηφίσουμε συγκεκριμένες διατάξεις. Βεβαίως, και θα προσπαθήσουμε να αλλάξουν κάποιες άλλες. Θέλουμε, όμως, συγκεκριμένες απαντήσεις, από τις οποίες θα κριθεί και η ψήφος μας σε συγκεκριμένα άρθρα. Και ελπίζουμε αντί για «πονηρές» τροπολογίες ή διατάξεις να μας δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις.

Κύριε Υπουργέ, σχετικά με το άρθρο 57, λέγατε στο νομοσχέδιο ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση. Καταθέτω υπόμνημα της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας. Εννοώ τους ψαράδες. Δεν μιλάμε για ιδιοκτήτες μεγάλων πλοίων. (9)

Η Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας με υπόμνημά της λέει: «Οι συνάδελφοι των ακριτικών περιοχών του Αιγαίου είναι άγρυπνοι φρουροί των συνόρων της πατρίδας μας. Το χαράτσι που μας επιβάλλετε δεν βάζει μόνο «ταφόπλακα» σε πάνω από δέκα χιλιάδες οικογένειες παράκτιων αλιέων, αλλά είναι «μαχαιριά» στην εθνική μας παράδοση και ασφάλεια». Το καταθέτω στα Πρακτικά.(10)

Απαντήστε, λοιπόν, με σαφήνεια: Αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των ψαράδων ή μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, όπως μειώνεται σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις;

Απαντήστε, επίσης, στο πρωτοσέλιδο, όχι της ΑΥΓΗΣ, στο πρωτοσέλιδο της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, 2/12/2019, για το θέμα των μειώσεων στους χρόνους παραγραφής. (11) Δηλαδή, για το μεγάλο «δώρο» που κάνετε σε φοροφυγάδες, σε λαθρέμπορους, σε οικονομικούς απατεώνες.

Για ποιο λόγο μειώνετε τους χρόνους παραγραφής; Για ποιο λόγο δυσκολεύετε το έργο των οικονομικών εισαγγελέων, των ελεγκτών, της Οικονομικής Αστυνομίας και όλων αυτών οι οποίοι προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες να κάνουν τη δουλειά τους;

Δεν βλέπω πολύ νόμο και τάξη σε αυτό το αντικείμενο. Βλέπω μεγάλη αταξία και μεγάλη ανομία.

Επίσης, για το άρθρο 38 -το θέσαμε και στην Επιτροπή- καμία απάντηση!  

Θέλουμε μία απάντηση για το άρθρο 38: Δυσκολεύει ή όχι τους φοροφυγάδες, τους λαθρέμπορους, τους οικονομικούς απατεώνες η διευκόλυνση για αποδέσμευση λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων κ.λπ., που έχει γίνει για συγκεκριμένα αδικήματα;

 Επίσης, κύριε Υπουργέ, απάντηση για συγκεκριμένα άρθρα. Απάντηση για τα ζητήματα που βάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και Φαρμακοϋπαλλήλων – όχι οι φαρμακοβιομήχανοι, εργαζόμενοι είναι, μέλη της ΓΣΕΕ είναι- για συγκεκριμένα θέματα. Το καταθέτω και αυτό το ζήτημα.(12)

Επίσης, απάντηση για το άρθρο 67 για το θέμα που βάζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικονομικών Επιθεωρητών, όπου ενώ σε προηγούμενο νομοσχέδιο δώσατε αυξήσεις, και πολύ μεγάλες αυξήσεις, στα golden boys συγκεκριμένων επιχειρήσεων, που κάποιοι είχαν πτυχίο, κάποιοι δεν είχαν πτυχίο –τώρα τι να κάνουμε; αυτά είναι λεπτομέρειες- έρχεστε σε αυτούς οι οποίοι έχουν ελεγκτικό έργο και ελεγκτικές διαδικασίες σε εξέλιξη να κάνετε μειώσεις μισθών. (13)

Απαντήστε: Έχουμε μειώσεις μισθών και μείωση επιδομάτων εδώ ή όχι;

Τουλάχιστον, οι Βουλευτές που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών να πάρουν θέση εδώ, είτε είναι σε υπουργικά έδρανα είτε κάτω, αν θα ανεχθούν να μειωθούν εισοδήματα εργαζομένων την ίδια στιγμή που σε κάποιους άλλους δίνετε.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι εμείς θα δώσουμε μία «μάχη» σήμερα και αύριο μέσα στη Βουλή. Θα θέλαμε να υπήρχε και άλλος χρόνος, και σε επίπεδο κοινωνικής διαβούλευσης και σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, για ένα νομοσχέδιο τριακοσίων σελίδων.

Θα δώσουμε τη «μάχη». Θα δώσουμε τη «μάχη» και μέσα και έξω από τη Βουλή, για να σταματήσει αυτή η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική σας.

(1) https://www.skai.gr/news/finance/xr-staikouras-ston-skai-ayto-einai-to-neo-forologiko-nomosxedio

(2) https://nd.gr/dilosi-toy-tom-oikonomikon-tis-nd-k-hr-staikoyra-toy-anapliroti-tom-k-ap-vesyropoyloy-gia-toys-29

(3) https://www.capital.gr/oikonomia/3380594/staikouras-i-kubernisi-suriza-epebale-29-neous-forous

(5) https://www.pomida.gr/newspost.php?nsl=forologiko-nomosxedio-agapi-monon-sta-logia-gia-ti-mesaia-taksi

​(6) https://www.kathimerini.gr/1047932/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/menoyn-ektos-elafrynsewn-ta-mesaia-eisodhmata

(8) https://youtu.be/bl54QKr_0sg