Με αφορμή την έλλειψη  εκπαιδευτικών και τα λειτουργικά κενά στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Σαλαμίνας, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης,  Θεόδωρος Δρίτσας και Τρύφων Αλεξιάδης, κατέθεσαν στο Προεδρείο της Βουλής, ως Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, έγγραφα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Σαλαμίνας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σαλαμίνας, μέσω των οποίων   υποβάλλουν  αίτημα επανακαθορισμού των περιοχών μετάθεσης Π.Ε. Πειραιά.

            Με τα έγγραφά τους οι Σύλλογοι, εκθέτουν το πρόβλημα στελέχωσης των σχολικών μονάδων του νησιού και αιτούνται την επαναφορά της Σαλαμίνας ως “Β’ περιοχής” μετάθεσης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

            Ακολουθεί η αναφορά των Βουλευτών και τα σχετικά έγγραφα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Σαλαμίνας.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Αίτημα επανακαθορισμού περιοχής μετάθεσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι Βουλευτές Α’ & Β’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, Θεόδωρος Δρίτσας και Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτουν ως αναφορά το έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 639/01.10.19 της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Μαθητών Δήμου Σαλαμίνας και το έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 51/14.10.19 του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σαλαμίνας, σχετικά με το αίτημα επανακαθορισμού των περιοχών μετάθεσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τον Πειραιά και την επαναφορά της Σαλαμίνας ως “Β’ περιοχή μετάθεσης”, με αφορμή τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Σαλαμίνας.

Επισυνάπτονται τα σχετικά έγγραφα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.   

Αθήνα, 24-10-2019

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων

Δρίτσας Θεόδωρος

Ραγκούσης Γιάννης

 

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Αρ.Πρωτ: 639

ΣΑΛΑΜΙΝΑ 01 / 10 / 2019
Πληρ : Σωκράτης Λάρος 69……..
Ιωάννης Τρούκης 69……..
e-mail: Ensyllogon_Salaminas@gmail.com

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ &ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ – ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΟΙΝ: ΩΣ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αίτημα επανακαθορισμού μεταθετικής περιοχής Δήμου Σαλαμίνας

Η «Ένωση συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Σαλαμίνας» με αφορμή την διαπίστωση, για πολλοστή χρονιά, μεγάλου αριθμού λειτουργικών κενών στις Σχολικές μονάδες του Δήμου Σαλαμίνας και με σκοπό την εξάλειψη ενός εκ των γενεσιουργών ,κατά την άποψή μας, αιτιών του προβλήματος των λειτουργικών κενών στις εκπαιδευτικές μονάδες του Δήμου μας, σας αναφέρουμε ότι :

  1. Με την αρ. πρωτ. 147801/Δ1/23-11-2012 απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, επανακαθορίστηκαν οι περιοχές μετάθεσης των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η Σαλαμίνα, η οποία ανήκε στη Β Πειραιά, κατατάχθηκε στην Α Πειραιά -αν και νησί-, μαζί με τα σχολεία του Πειραιά, του Περάματος, του Κορυδαλλού, της Νίκαιας, του Ρέντη, του Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο κόστος της καθημερινής μετακίνησης των εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και μη, που δεν κατοικούν στη Σαλαμίνα, κατατάσσει τα σχολεία του Δήμου μας στην τελευταία θέση των προτιμήσεων μετάθεσης οξύνοντας περαιτέρω το πρόβλημα των λειτουργικών κενών στα σχολεία μας.
    Μέχρι την έναρξη ισχύος της ανωτέρω Υ.Α. ήταν σε ισχύ η Φ.361.23/5/Δ1/763/20-1-89 (ΦΕΚ 61/Β’/31-1-1989) υπουργική απόφαση με θέμα: «Διαχωρισμός Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας σε περιοχές μετάθεσης», η οποία, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκοινωνιακές συνθήκες και τα φυσικά εμπόδια καθόριζε ως «Β περιοχή μετάθεσης» τη Σαλαμίνα και ως «Γ» τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
    Το 2018 και ενώ υπήρξαν επανειλημμένες σχετικές έγγραφες αναφορές από τον «Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σαλαμίνας» για επαναφορά της Σαλαμίνας ως «Β περιοχή μετάθεσης», η υπουργική απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου 134027/E2 από 08-08-2018, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3399 τ.Β/ 10-08-2018 και διορθώθηκε με το ΦΕΚ 3419 τ.Β/ 16-08-2018, δεν ικανοποίησε τα αιτήματα αυτά αφήνοντας την Σαλαμίνας στην Α’ περιοχή μετάθεσης Πειραιά .
  2. Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή μετά από επτά χρόνια εφαρμογής έχει διαπιστωθεί ότι η απόφαση που καθόρισε την Σαλαμίνα ως Ά περιοχή μετάθεσης οξύνει το σοβαρό πρόβλημα της στελέχωσης των σχολικών μονάδων του νησιού, ζητάμε να επανακαθοριστούν οι περιοχές μετάθεσης για τον Πειραιά, σύμφωνα με την προηγούμενη οριοθέτηση – Φ.361.23/5/Δ1/763/20-1-89 (ΦΕΚ 61/Β’/31-1-1989)- και τον επανακαθορισμό της Σαλαμίνας ως Β΄ περιοχής μετάθεσης για τον Πειραιά.
    Με Εκτίμηση
    Για το Δ.Σ
    Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
    Λάρος Σωκράτης Τρούκης Ιωάννης

 

Σαλαμίνα, 14/10/2019 Αριθ. Πρ.: 51
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Λεωφόρος Σαλαμίνος 252 Τ. Κ. 18900 -Σαλαμίνα                        
ΤΗΛ.: 6977370857-6946295203 FAX:   2104644434
ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ: syllogospesalaminas.blogspot.gr
Mail: syllogos.pe.salaminas@gmail.com   
Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Γενική Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Πρόεδρο του ΚΎΣΠΕ και Διευθυντή Π.Ε Πειραιά,
ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΚΥΣΠΕ
ΚΟΙΝ.: Διευθυντή Σπουδών Π.Ε, .Δ.Σ. ΔΟΕ                

ΘΕΜΑ: Αίτημα επανακαθορισμού περιοχής μετάθεσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

     Με την αρ. πρωτ. 147801/Δ1/23-11-2012 απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, επανακαθορίστηκαν οι περιοχές μετάθεσης και καταργήθηκαν όλες οι προγενέστερες αποφάσεις καθορισμού περιοχών μετάθεσης των εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης. Με βάση αυτόν τον επανακαθορισμό, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Διεύθυνση Π.Ε., επανακαθορίστηκαν κι οι περιοχές για τις αιτήσεις των αναπληρωτών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.    

    Ενώ για πάνω από μια δεκαετία η Σαλαμίνα ανήκε στη Β Πειραιά, βρέθηκε με τη νέα αυτή Υπουργική Απόφαση στην Α Πειραιά –αν και νησί-, μαζί με τα σχολεία του Πειραιά, του Περάματος, του Κορυδαλλού, της Νίκαιας, του Ρέντη, του Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν σε ισχύ η Φ.361.23/5/Δ1/763/20-1-89 (ΦΕΚ 61/Β’/31-1-1989) υπουργική απόφαση «Διαχωρισμός Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας σε περιοχές μετάθεσης», η οποία λαμβάνοντας υπόψη τις συγκοινωνιακές συνθήκες και τα φυσικά εμπόδια- θάλασσα- είχε καθορίσει ως «Β περιοχή μετάθεσης» τη Σαλαμίνα και ως «Γ» τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα.

   Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της απόφασης αυτής έχει διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα,  το οποίο και θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα. Πρώτον, είναι ακατανόητο και παράλογο να μην λαμβάνονται στη διαδικασία καθορισμού των περιοχών μετάθεσης οι γεωγραφικές συνθήκες. Είναι πέρα από κάθε λογική το πώς ένα νησί βρέθηκε στην ίδια περιοχή μετάθεσης με τους άλλους δήμους του Πειραιά. Δεύτερον, υπάρχουν πολλά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία και τη στελέχωση των σχολείων της Σαλαμίνας, μιας και αυτά στελεχώνονται πάντα τελευταία, ενίοτε και χωρίς δήλωση προτίμησης, αφού αρκετοί αναπληρωτές δεν γνωρίζουν καν ότι η Σαλαμίνα ανήκει πια στην ΄Α Πειραιά και δεν την επιθυμούν. Τρίτον, μέσα στην ίδια περιοχή μετάθεσης υπάρχει ανισότητα στο κόστος των αναπληρωτών, μιας και κάποιοι από αυτούς επωμίζονται καθημερινά το κόστος της θαλάσσιας συγκοινωνίας.

  Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα στην καινούρια εγκύκλιο των μεταθέσεων, στην οποία θα στηριχτεί και η επόμενη εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών, να  επανακαθοριστούν οι  περιοχές μετάθεσης για τον Πειραιά, σύμφωνα με την προηγούμενη οριοθέτηση.