Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας μου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

Η κατάθεση του νομοσχεδίου ήταν ένα τραγικό πολιτικό λάθος της κυβέρνησης !

Ανέδειξε το σαφέστατο πολιτικό χάσμα, τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και του πολιτικού χώρου της ΝΔ.

Από τη μια μεριά υπάρχει η προοδευτική παράταξη που αγωνίζεται για μια συγκεκριμένη δημοκρατική πορεία της χώρας και από την άλλη η ΝΔ που συγκεντρώνοντας δεξιούς, ακροδεξιούς, θαυμαστές της Θάτσερ και ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω στα πιο σκοτεινά χρόνια.

Οι φραστικές επιθέσεις των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ ενάντια στους συνδικαλιστές κρύβει το φόβο τους για τους κοινωνικούς αγώνες αλλά και τη χρυσαυγίτικη λογική, πως αν υπάρχουν προβλήματα στο συνδικαλιστικό χώρο, τότε όλοι οι συνδικαλιστές ευθύνονται και είναι ίδιοι. Το μίσος, η απέχθεια, η αλλεργία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα δικαιολογεί απόλυτα το ποιες κοινωνικές τάξεις εκφράζει η ΝΔ, αλλά νυν βουλευτές της – ο Θόδωρος, ο Γιάννης, ο Αποστόλης, ο Βασίλης – πρώην αγωνιζόμενοι συνδικαλιστές, πρέπει να τοποθετηθούν, ταυτίζονται με όλη αυτή την επίθεση και το λίβελλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους συνδικαλιστές;

Να δοθεί λύση στα προβλήματα των αγωνιζόμενων εργαζομένων στα Λιπάσματα της Καβάλας που έδειξαν με την πρόσφατη κινητοποίηση τους έξω από το Υπουργείο Εργασίας το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά τους. Να δικαιωθεί ο αγώνας των συμβασιούχων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκονται με καθημερινές κινητοποιήσεις τους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ δέχονται μία τρομερή επίθεση και από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τελευταία δυστυχώς και από συγκεκριμένο δικαστή, που ήμουν παρών όταν έφτασε να εκφωνεί αποφάσεις πριν ανέλθει στην έδρα και για τον οποίο καταθέτω στα Πρακτικά δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση του με σκοπό να μην τον αντιγράψουν άλλοι και να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν φωνή και δικαιώματα.

Η μάχη που ξεκίνησε θα τελειώσει νικηφόρα για εμάς, νικηφόρα για όλους αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στην εργασιακή βαρβαρότητα που φέρνει το νομοσχέδιό σας.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Στην ουσία η συζήτηση γι’ αυτό το νομοσχέδιο έχει εξαντληθεί, τα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν έχουν κατατεθεί κι έχει εξαντληθεί ο διάλογος. Βεβαίως, θα σεβαστούμε την κοινοβουλευτική διαδικασία, θα είμαστε εδώ μέχρι τέλους και θα δώσουμε –και με την ψηφοφορία- τη μάχη μέχρι τέλους, γιατί ελπίζουμε ότι αυτή η μάχη που ξεκίνησε θα τελειώσει νικηφόρα για εμάς, νικηφόρα για όλους αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στην εργασιακή βαρβαρότητα που φέρνει το νομοσχέδιό σας.

Τα επιχειρήματα ακούστηκαν όλα και δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο από όσα με πλήρη πολιτική επάρκεια τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, έχουν καταθέσει. Θέλω να σταθώ μόνο σε κάποια σημαντικά σημεία.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Νέα Δημοκρατία για το ανέλπιστο δώρο που έκανε στην Αντιπολίτευση, για το ανέλπιστο δώρο που έκανε στην πολιτική ιστορία της χώρας. Κοιτάξτε τι κάνατε, τώρα πλέον μπορούμε να σας το πούμε δημόσια. Υπενθυμίσατε, τονίσατε, αναδείξατε τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και του δικού σας πολιτικού χώρου. Δεν θα μιλήσω για την πολιτική σας καταγωγή και για τα όσα ακραία ακούστηκαν από το δικό σας πολιτικό χώρο. Διότι άκουσα από εσάς, από υμνητές της Θάτσερ για το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και μια σειρά από ζητήματα, αλλά δεν θα μιλήσω γι’ αυτά. Καλά κάνατε και ευχαριστούμε πάρα πολύ που τα θυμίσατε. Διότι κατάλαβε πλέον ο κάθε πολίτης ότι από τη μια μεριά υπάρχει η προοδευτική παράταξη που αγωνίζεται για μια συγκεκριμένη πορεία της χώρας και από την άλλη είστε εσείς που θέλετε να γυρίσετε τη χώρα πίσω στα πιο σκοτεινά χρόνια. Βεβαίως, αυτό είναι το ιδεολογικό και πολιτικό σας DNA. Εγώ αντιμάχομαι τη δική σας παράταξη από τη δεκαετία του 1970, δεν έχω καμία αυταπάτη τι πρεσβεύετε. Κάνατε πολύ καλά, λοιπόν, που συγκεντρώσατε τους δεξιούς, τους ακροδεξιούς, τους θαυμαστές της Θάτσερ και των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, διότι στελέχη σας εδώ -όχι όλα, αρκετά- βγήκαν να θυμίσουν και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ αυτής της ιστορίας. Κάνατε, λοιπόν, το τραγικό πολιτικό λάθος! Η ίδια η Νέα Δημοκρατία αφαίρεσε το επιχείρημα, αφαίρεσε το άλλοθι, αφαίρεσε οποιαδήποτε δικαιολογία από όλους αυτούς που ξεκίνησαν από άλλους πολιτικούς χώρους ξεκίνησαν και έχουν ταυτιστεί μαζί σας. Έχουν ενταχθεί σε εσάς, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ή για να εξυπηρετήσουν τους δικούς σας πολιτικούς σκοπούς. Και για όσους από αυτούς έχουν το ισχυρό επιχείρημα του Υπουργού, του Υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα ή του στελέχους σε κάποιον οργανισμό, δεν υπάρχει εκεί αντεπιχείρημα, είναι πολύ ισχυρό το επιχείρημα, αλλά για όλους τους άλλους; Διότι υπάρχουν μέσα σ’ αυτούς και έντιμοι και πολιτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι. Τώρα, πλέον, δεν έχουν επιχείρημα. Είναι σαφέστατο το πολιτικό χάσμα. Από τη μια η δημοκρατική παράταξη και από την άλλη η δεξιά και ακροδεξιά λογική.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση και επειδή είμαι πολύ περισσότερα χρόνια μαχόμενος αγωνιζόμενος συνδικαλιστής και με έχουν τιμήσει οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους σε πολλά συνδικαλιστικά αξιώματα -είμαι πολύ περισσότερα χρόνια συνδικαλιστής απ’ ότι είμαι Βουλευτής, δύο χρόνια κλείνω τώρα βουλευτής- η αλλεργία σας, η απέχθεια, το μίσος σας απέναντι στους συνδικαλιστές. Και τι δεν είπατε! Συνδικαλιστική αριστοκρατία, συνδικαλιστική γραφειοκρατία και μια σειρά από άλλες ακραίες εκφράσεις που, βεβαίως, δικαιολογούν το ποιες κοινωνικές τάξεις και ποιους εκφράζετε. Αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω με απορία και με ανθρώπινη ειλικρίνεια και με φιλική διάθεση, τον Θόδωρο, τον Γιάννη, τον Αποστόλη, τον Βασίλη, Βουλευτές, πρώην συνδικαλιστές από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας που μαζί δώσαμε και τους τιμώ για τους συνδικαλιστικούς αγώνες -που από τους συνδικαλιστικούς τους αγώνες έγιναν γνωστοί στην κοινωνία και στους πολίτες και εκλέχτηκαν Βουλευτές και ορισμένοι από αυτούς κατέκτησαν και πολύ σωστά και υπουργικούς θώκους- ταυτίζονται με όλη αυτή την επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους συνδικαλιστές; Σε καμία περίπτωση δεν θα πω εγώ ότι όλα  στον συνδικαλισμό είναι τέλεια. Ως συνδικαλιστής έχω θέσει αυτά τα ζητήματα. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να μπαίνουμε  στην χρυσαυγίτικη λογική, επειδή υπάρχουν προβλήματα στο συνδικαλιστικό χώρο, όλοι οι συνδικαλιστές είναι ίδιοι και επίθεση στους συνδικαλιστές.

 Για σκεφτείτε, κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αν γινόταν κάτι αντίστοιχο από οποιοδήποτε συνδικαλιστή στους πολιτικούς, από οποιονδήποτε πολιτικό στους δημοσιογράφους; Είναι αυτή η χρυσαυγίτικη λογική, όπως σας είπα,  όλοι είναι ίδιοι και κάνουμε μία επίθεση σε όλους.

Το ξαναλέω, όμως, αυτοί οι τέσσερις ειδικά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έγιναν Βουλευτές, κατά τη δική μου ταπεινή άποψη, επειδή ξεκίνησαν από το συνδικαλιστικό χώρο και από εκεί έγιναν γνωστοί, πρέπει να πάρουν θέση αν ταυτίζονται με αυτή την επίθεση, με αυτόν το λίβελλο εναντίον του συνδικαλιστικού κινήματος.

Είναι σαφέστατο το τι σας φοβίζει. Σας φοβίζουν οι αγώνες των εργαζομένων, σας φοβίζουν οι κοινωνικοί αγώνες. Δεν συμμετείχατε, άλλωστε, ως πολιτικός χώρος ποτέ σ’ αυτούς τους αγώνες, με φωτεινές εξαιρέσεις προσώπων από το δικό σας χώρο που βεβαίως συμμετείχαν. Σας φοβίζουν οι αγώνες των εργαζομένων. Θα θυμίσω πρόσφατους αγώνες, όπως οι αγώνες των εργαζομένων στα Λιπάσματα της Καβάλας που έδειξαν και με την πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας το δυναμισμό τους, την αποφασιστικότητά τους και ελπίζω να δοθεί επιτέλους μία λύση στα προβλήματά τους.

Σας φοβίζουν οι αγώνες των συμβασιούχων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που δίνουν με τις κινητοποιήσεις σχεδόν κάθε μέρα έξω το Υπουργείο Οικονομικών ένα σοβαρό αγώνα, που προσπαθούν να λύσουν προβλήματα που έλυσαν άλλες απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και δυστυχώς δέχονται μία τρομερή επίθεση και από συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τελευταία όμως δυστυχώς και από συγκεκριμένο δικαστή, ο οποίος ανέλαβε από την ελληνική Δικαιοσύνη να δικάσει την υπόθεσή τους.

Καταθέτω στα Πρακτικά όλα τα δημοσιεύματα,

Απίστευτα πράγματα στην Ευελπίδων: Δικαστής καταγγέλλεται πως φώναζε (πριν δικάσει) ότι “όλοι οι συμβασιούχοι είναι αντισυνταγματικοί” – dikastiko
(https://www.dikastiko.gr/eidhsh/apisteyta-pragmata-stin-eyelpidon-dikastis-kataggelletai-pos-fonaze-prin-dikasei-oti-quot-oloi-oi-symvasioychoi-einai-antisyntagmatikoi-quot-foto/)

«Πρωτοφανής συμπεριφορά» δικαστή κατά συμβασιούχων, «έχουν καταστρέψει τη χώρα», λέει και εγκαταλείπει την έδρα για να φορέσει τις πιτζάμες του – ergasianet
(http://ergasianet.gr/2021/06/08/πρωτοφανής-συμπεριφορά-δικαστή-κα/)

Δικαστής ή εμπαθής διώκτης συμβασιούχων; – efsyn
(https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/297627_dikastis-i-empathis-dioktis-symbasioyhon)

για να μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ο κύριος και να φορτωθεί την ευθύνη των όσων έκανε, διότι ήμουν παρών στο δικαστήριο και είδα τη συμπεριφορά του. Να φορτωθεί την ευθύνη, γιατί, πριν ακόμα ανέβει στην Έδρα και εξετάσει τα δεδομένα της υπόθεσης, εκφωνούσε απόφαση και έλεγε ότι είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά, ότι εσείς καταστρέψετε τη χώρα και έκανε πολιτικές δίκες ο κύριος σε μια εποχή που αυτά είναι απαράδεκτα ακόμα και να ακούγονται. Εγώ καταθέτω στα Πρακτικά τα πλήρη δημοσιεύματα, για να εκτεθεί κοινοβουλευτικά ο συγκεκριμένος, για να αποφύγουν και κάποιοι άλλοι να τον αντιγράψουν και να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν φωνή και δικαιώματα.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, θέλοντας να συγχαρώ τη Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση ακόμα και για κάτι άλλο. Θα ήθελα να το πω, όπως λέμε στον Πειραιά τη φράση, αλλά δεσμεύομαι από την κοινοβουλευτική πρακτική και από τον καθωσπρεπισμό που υπάρχει. Μας «φλομώσατε» στα ψέματα στην προεκλογική περίοδο και την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης για επιτελικό κράτος, για οργάνωση. Το τι μας λέγατε δεν περιγράφεται.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία φράση.

Παρασκευή βράδυ καταθέσατε τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ Παρασκευή βράδυ κατατέθηκε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή. Μα, τόση ανικανότητα να οργανώσετε στοιχειώδη θέματα και να βάλετε το Κοινοβούλιο να λειτουργεί σε μια στοιχειώδη διαδικασία; Κλείνετε τα δύο χρόνια, κλείνει η πολιτική σας περίοδος, είστε απέναντι στους αγώνες εργαζομένων.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.