Συνέντευξη στο ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5. FM

Στο εξής, πλειστηριασμός για τον απλό δανειολήπτη και κούρεμα χρεών για τους φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες που παίζουν ρόλο στα δημόσια πράγματα, είναι ερώτημα εάν θα συνεχιστούν καν οι έρευνες για τραπεζικά στελέχη που δανειοδότησαν την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον Κήρυκα Χανίων και άλλα τέτοια, τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

«Πρέπει να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τον ρόλο και τον έλεγχο των τραπεζών. Είτε είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, που όταν δεν πάνε καλά αναλαμβάνουν την ευθύνη και οδηγούνται σε συγκεκριμένες καταστάσεις είτε είναι κάτι άλλο που όταν έχουν πρόβλημα έρχεται ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης με δυσβάσταχτους όρους και τις χρηματοδοτεί, τις ανακεφαλαιοποιεί δηλαδή και όταν πάνε καλά κάνουν την δική τους πολιτική, βοηθούν συγκεκριμένους πολιτικούς και κόμματα, συγκεκριμένους επιχειρηματίες, γίνονται μέρος του πολιτικού συστήματος», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

«Το βασικό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ενώ το επόμενο διάστημα όποιος πολίτης έχει πρόβλημα με την τράπεζα θα έχει τις επιπτώσεις του πλειστηριασμού, φιλικά προσκείμενοι επιχειρηματίες καταφέρνουν να “κουρέψουν” δάνεια κατά 80% για να αγοράσουν επιχειρήσεις και να παίξουν ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας. Και πολιτικά κόμματα που έχουν πάρει δάνεια που είναι… επιστημονική φαντασία να ξεπληρώσουν, τραπεζικοί και στελέχη που ελέγχονται από την Δικαιοσύνη … θα αθωωθούν. Μιλάμε για τερατώδη ζητήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται όλα αυτά να τα αφήσει έτσι», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

«Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο … ενώ μιλούν για “νόμο και τάξη” αποστερούν την ελληνική Δικαιοσύνη και τους πολίτες από το δικαίωμα η πρώτη να ερευνά σκανδαλώδεις συμβάσεις, δανειοδοτήσεις και άλλες καταστάσεις στον χώρο των τραπεζών … για να ωφελήσουν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα … το ερώτημα είναι εάν τραπεζικά στελέχη που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη για αξιόποινες πράξεις, με αυτές τις διαδικασίες θα δουν τις έρευνες εναντίον τους να σταματούν. Εμείς καταλαβαίνουμε, κάποιοι θέλουν να σταματήσουν οι έρευνες και για τον Κήρυκα Χανίων και για τα δάνεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και για σειρά από τέτοια ζητήματα. Σαφείς είναι οι στόχοι, αλλά κι εμείς έχουμε γίνει σοφότεροι. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τέτοιες πολιτικές εξελίξεις», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Θύμισε εξάλλου σε άλλο σημείο το «δώρο» των capital controls προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που τώρα πρέπει με κάποιον τρόπο να «γυρίσει», σημειώνοντας ότι «με διάφορες προφάσεις και διαδικαστικές ιστορίες δεν μπορούσαν να αρθούν πριν τις εκλογές … ήταν το δώρο που έδωσαν κάποιοι μετά τις εκλογές για συγκεκριμένους λόγους. Ξέρουμε τον ρόλο και προσώπων και θεσμών και καταστάσεων».

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στην μεθοδευμένη υποβάθμιση του ΣΔΟΕ και υπογράμμισε ότι «έχουμε Νοέμβριο, το ΣΔΟΕ έχει σημαντικότατες υποθέσεις για έλεγχο, πολλές παραγράφονται 31/12/2019 … και ακόμη δεν έχει οριστεί στον ΣΔΟΕ επικεφαλής, ούτε καν υπηρεσιακό στέλεχος … είναι ακέφαλο», διευκρινίζοντας ότι «θα μπορούσαν να βάλουν Ειδικό  Γραμματέα μέχρι να είναι έτοιμοι (ενώ έλεγαν ότι ήταν έτοιμοι) ή υπηρεσιακό στέλεχος, που η ΝΔ έχει καλά υπηρεσιακά στελέχη στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έβαλαν κανέναν. Το ΣΔΟΕ είναι ακέφαλο … δεν υπάρχει περίπτωση θα τους αφήσουμε να καθίσουν σε χλωρό κλαρί, ό,τι τέτοιο αναδεικνύεται θα το φέρνουμε στην Βουλή και θα το δημοσιοποιούμε».

Στο σκάνδαλο της Novartis «σιγά-σιγά θα ξεχάσουμε τι είναι άσπρο και τι είναι μαύρο … μέσα από καταιγισμό δημοσιευμάτων και προσπάθεια ελέγχου της κοινής γνώμης προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι «υπάρχει δικαστικό και πολιτικό μέρος. Στο δικαστικό μέρος, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη προσπαθεί να διερευνήσει ένα μεγάλο σκάνδαλο όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα … στο πολιτικό μέρος, γίνεται προσπάθεια από ΝΔ και ΚΙΝΑΛΛ να σταματήσει η έρευνα της Δικαιοσύνης και να εμπλέξουν στη διαδικασία πολιτικούς -όπως ο κ. Παπαγγελόπουλος- που προσπάθησαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο … είναι σαφές γιατί το κάνουν, δεν είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτά που υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, είναι από συγκεκριμένους χώρους».

Για τα δημοσιεύματα και τις αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου είπε χαρακτηριστικά ότι «οδηγούν σε δύο συμπεράσματα: ότι η ελληνική Δικαιοσύνη κάνει πολύ καλά την δουλειά της και πρέπει να την αφήσουμε να την κάνει και ότι όλη αυτή η θεωρία περί “σκευωρίας” είναι σαφέστατο ότι δεν προκύπτει πουθενά, από το έγγραφο της κ. Τουλουπάκη, ούτε περί μεθόδευσης για να στηθεί δίωξη κατά πολιτικών προσώπων. Για τα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεσή τους πήγε στην Βουλή με βάση τα στοιχεία της Δικαιοσύνης, όχι του ΣΥΡΙΖΑ», όπως υπογράμμισε.

Για τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και την στάση του στο θέμα της εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου από την προκαταρκτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι «θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα σε επίπεδο κόμματος και θα αποφασίσουν … ο κ. Τασούλας εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής με την ψήφο και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι που προφανώς πρέπει να επανεξετάσουμε», όπως σημείωσε, «επιλέγει αντί να παίξει τον θεσμικό του ρόλο να ταυτίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες μέσα στο κοινοβούλιο».

«Η προσπάθεια της εξαίρεσης … δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την Δημοκρατία. Φανταστείτε αύριο σε επόμενη εξεταστική επιτροπή, με άλλη κυβέρνηση, η πλειοψηφία της επιτροπής να αποφασίζει ποιοι θα εκπροσωπούν το α΄, β΄, γ΄ κόμμα … δυστυχώς ο κ. Τασούλας με την στάση του επιβεβαίωσε αυτές τις ακροδεξιές πρακτικές σε συγκεκριμένους χώρους στην ΝΔ που θέλουν να επιβάλουν μία πορεία στα πράγματα της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν θα το αποδεχθούμε», ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξιάδης. Ο κ. Τασούλας «αναλαμβάνει την ευθύνη, οδηγεί τα πράγματα σε πολιτικό αδιέξοδο γιατί δεν απαντάει και όσοι έχουν αυτές τις απόψεις στο πώς είναι δυνατόν από εδώ και πέρα στην πολιτική ζωή του τόπου να αποδεχθούμε ότι μπορεί η όποια πλειοψηφία να ορίζει το ποιους θα στέλνει ένα κόμμα σε μία επιτροπή … Θα επανεξετάσουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε δικαίωμα οι δίκαιες αντιδράσεις μας να δώσουν επιχειρήματα στον αντίπαλο για όλα αυτά».

https://www.stokokkino.gr/article/1630/Tr.-Aleksiadhs:-Stamata-h-ereyna-se-trapezites-gia-ta-daneia-ND-PASOK-Khryka-CHaniwn.html?fbclid=IwAR28BaXwyX206QG8k6pEWLJN0VJ86PR5LFCCkS_NMPwnYUPqqEeBiXBiCQQ#