«Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα της ΝΔ για το προσφυγικό, τα θέματα νόμου και τάξης, το φορολογικό, το ασφαλιστικό έχουν σβήσει πλέον» δήλωσε ο Βουλευτής Β’ Πειραιά, Τρύφων Αλεξιάδης, σε πρωινή εκπομπή του OPEN.

Σχετικά με το προσφυγικό, δήλωσε πως η σκληρή πραγματικότητα δεν έχει σχέση με όσα προεκλογικά έλεγαν στελέχη της ΝΔ και αναρωτήθηκε τι κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων ή με τα θέματα φιλοξενίας, θυμίζοντας τα ερωτήματα  με τα οποία κάποτε λοιδορούσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται, είπε, ούτε με ακροδεξιά ρητορεία, ούτε με λογικές φοβίας, αλλά με πολιτικές και βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη και τη διεθνή σκηνή, για να μη γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών.

Θύμισε τις απαρχές του προσφυγικού και τις τεράστιες ροές που αντιμετώπισε με επιτυχία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρ΄ όλο που δεν είχε παραλάβει τίποτα οργανωμένο από τους προηγούμενους.  Η ΝΔ, δυστυχώς δεν αξιοποίησε την κατάσταση που της παραδώσαμε στο θέμα του προσφυγικού, είπε, θυμίζοντας τις θετικές δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στην επίσκεψή του στη Μόρια, τις οποίες ο παριστάμενος βουλευτής της ΝΔ Γ. Λοβέρδος, χαρακτήρισε ατυχείς (!!!).

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις περί κινδύνου ισλαμοποίησης της χώρας και σαν απόγονος προσφύγων, θύμισε την ακραία συμπεριφορά διάφορων «Ελληναράδων» της τότε εποχής, απέναντι στους ελληνικούς πληθυσμούς που ήρθαν στη χώρα από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία κ.α. και αναφέρθηκε στη φιλοξενία ως στοιχείο του πολιτισμού του Έλληνα, θυμίζοντας ότι και η χριστιανική θρησκεία δεν είναι μισαλλόδοξη, αλλά αναφέρεται  συγκεκριμένα στη φιλοξενία και την αλληλεγγύη στον «άλλο», στον «ξένο», στον πρόσφυγα.

Μιλώντας για το τεράστιο βάρος που έχουν επωμιστεί τα ελληνικά νησιά, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων ανά την επικράτεια, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις πρακτικές που ακολουθούν στελέχη της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τις απόψεις περί μετακίνησης των προσφύγων σε ξερονήσια.

Τέλος κατέκρινε τις ενέργειες της κυβέρνησης να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να διώξει ικανά στελέχη της αστυνομίας με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε έναν εθνικό διάλογο για το προσφυγικό.

https://youtu.be/SlNEa_RHxDE