Σημεία της παρέμβασης του Τρύφωνα Αλεξιάδη Αναπληρωτή Τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής του τομέα Οικονομικών στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον Χρήστο Σταϊκούρα

– Σήμερα δε συζητάμε την πρόταση μομφής σε ένα πρόσωπο, συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική.

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για σταθερό φορολογικό σύστημα το 2018 και πολύ σωστά. Μετεκλογικά, έχετε ήδη φέρει 26 νόμους που τροποποιούν το φορολογικό σύστημα!

– Για την περίφημη υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι περίφημοι 29 άδικοι φόροι που λέγατε στα κανάλια. Αν δεν τα λέγατε απλώς προεκλογικά, θα τους καταργήσετε;

– Το φορολογικό βάρος που προστέθηκε από το 2010 έως το 2014 ήταν 36,5 δις. Από το 2015 έως το 2019 προστέθηκε λιγότερο από 15 δις.

– Κάνετε μειώσεις φόρων και καλά κάνετε εκεί που είναι άδικοι. Θα καταθέσω όμως στα πρακτικά πίνακα ενδεικτικών χαριστικών φορολογικών διατάξεων της ΝΔ διότι ακολουθείτε την τακτική των φωτογραφικών διατάξεων στους κατέχοντες και τους διαπλεκόμενους.

– Στο πτωχευτικό νομοσχέδιο έχετε ως τροπολογία τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αγωνιάτε για το υγειονομικό προσωπικό, τους δασκάλους, τους στρατιωτικούς μας κ.ο.κ. αλλά ΔΕΝ τους δίνετε φορολογική ελάφρυνση ούτε μισό ευρώ. Στα στελέχη των τραπεζών, των φαρμακευτικών εταιριών κ.ο.κ. δίνετε τεράστια φορολογική ελάφρυνση. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που παίρνουν 900 ευρώ έχουν μηνιαίο όφελος 80 λεπτά του ευρώ το μήνα, αυτοί που παίρνουν 18.000 ευρώ, έχουν ετήσιο όφελος 1500 ευρώ, αυτή είναι η ταξική πολιτική σας.

– Λέτε ένα μεγάλο ψέμα, πως η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει από το Φλεβάρη του 2019. Καταθέτω στα πρακτικά από την ομιλία του κ. Μπούγα πριν δυο μέρες που έλεγε πως η πρώτη κατοικία τηρούσε σε πλήρη και απόλυτη προστασία μέχρι τις 31/12/2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κληρονόμησε προστασία πρώτης κατοικίας από εσάς. Αυτός ο νόμος ακόμα κι αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά.

https://youtu.be/mmn2bbuaoIg

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τους  προλαλήσαντες Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα μαθήματα αντιπολίτευσης που ο καθένας τους, μας παραδίδει, διαβάζοντας το συγκεκριμένο σημείωμα ξανά και ξανά,   αλλά κάποια στιγμή απαντήστε επί της ουσίας. Σταματήστε να αναπαράγετε το ίδιο και το ίδιο επιχείρημα, το οποίο έγινε κουραστικό και δεν πείθετε κανέναν. Απαντήστε επί της ουσίας και για το τι ακριβώς συζητάμε σήμερα. Σήμερα δεν συζητάμε την πρόταση μομφής σε ένα πρόσωπο. Σήμερα συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική, την οποία εσείς υλοποιείτε, διότι άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα κάνετε μετεκλογικά.

Και ξεκινάω ένα-ένα και τηλεγραφικά, διότι λόγω χρόνου δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Κυριάκος Μητσοτάκης, 28 Μαρτίου 2018: «Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Είχε απόλυτο δίκιο ο κ. Μητσοτάκης. Χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα, διότι ειδικά αν θες να προχωρήσεις σε αναπτυξιακές και επενδυτικές πολιτικές είναι αναγκαία προϋπόθεση.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, πολύ σωστά τα έλεγε, αλλά τα έλεγε προεκλογικά, ενώ τι κάνει μετεκλογικά, αδιαφορώντας για το σταθερό φορολογικό σύστημα που χρειάζεται για τις επενδύσεις; Θα καταθέσω τον πίνακα στα Πρακτικά (1). Έχετε ήδη φέρει είκοσι έξι νόμους που τροποποιούν το φορολογικό σύστημα και ένας που είναι στη διαβούλευση, είκοσι επτά. Αυτά είναι τα όσα λέγατε περί σταθερού φορολογικού συστήματος και μακάρι κάποια στιγμή να μας πείτε πόσους άλλους θα φέρετε μέχρι το τέλος του χρόνου ή τέλος πάντων τι άλλο προγραμματίζετε να κάνετε.

Πάμε στο δεύτερο επιχείρημά σας, στο επιχείρημα σας για την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο που κάθε μέρα βράχνιαζαν τα στελέχη σας να λένε στα κανάλια για τους «είκοσι εννιά άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ», μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνατε και την “επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας”. Ακόμα και αυτό το βάζετε μέσα στους είκοσι εννιά, καθώς και ένα σωρό άλλα έξαλλα και υπερβολικά. Αυτό το τέλος, καλά κάνατε και το διατηρήσατε και το επαυξήσατε και τις προηγούμενες μέρες φέρατε και νέα αύξηση φόρου. Καλά κάνατε και τον αυξήσατε τον φόρο, διότι είναι περιβαλλοντικός φόρος. Αλλά το ερώτημα παραμένει. Αν τα εννοούσατε αυτά τότε και δεν τα λέγατε, λόγω προεκλογικής εκστρατείας,  θα καταργήσετε τους «είκοσι εννιά άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ»;

Ας πάμε όμως στο δάσος. Τι προσθέσαμε εμείς σαν φορολογικό βάρος της χώρας, τι προσέθεσε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, διότι συγκυβερνήσατε και είχατε την ίδια λογική. Την περίοδο 2010-2014 προστέθηκε φορολογικό βάρος 36,5 δισεκατομμύρια. Την περίοδο 2015-2019, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, λιγότερα από 15 δισεκατομμύρια, 14,7 σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου. Αλλά επειδή εγώ μπορεί να κάνω και λάθος, θα καταθέσω στα Πρακτικά το τι είπε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 29/11/2019, που με σαφήνεια λέει τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, τι το ΠΑΣΟΚ και ομιλεί και για “τρίτο μνημόνιο, περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Ίσα μέτρα η Νέα Δημοκρατία, ίσα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας” (2). Και μη βιαστείτε να το διαψεύσετε, θα το καταθέσω στα Πρακτικά.

Και προχωρώ, κύριοι Βουλευτές. Προχωρώ με τις λεγόμενες μειώσεις φόρων. Ναι, κάνετε μειώσεις φόρων και καλά να κάνετε μειώσεις φόρων εκεί που οι φόροι είναι άδικοι. Διότι το ερώτημα δεν είναι λίγοι ή πολλοί φόροι. Το ερώτημα είναι  δίκαιοι ή άδικοι φόροι; Καλά κάνετε λοιπόν και προχωράτε σε μείωση φόρων εκεί που οι φόροι είναι άδικοι. Θα καταθέσω όμως στα Πρακτικά πίνακα ενδεικτικών  χαριστικών φορολογικών και άλλων σχετικών διατάξεων της Νέας Δημοκρατίας (3), γιατί ακολουθείτε την παλιά τακτική και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, με διάφορες φωτογραφικές διατάξεις να μειώνετε τη φορολογική επιβάρυνση κυρίως στους έχοντες και κατέχοντες, μερικές φορές και στους διαπλεκόμενους ή σε αυτούς που σας “θυμιατίζουν” με τη λειτουργία ορισμένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα φίλτρα της λίστας Πέτσα.

Ερχόμαστε όμως σε κάτι το οποίο εμφανίζεται τώρα στο πτωχευτικό νομοσχέδιο ως τροπολογία, τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Και θα το πω αυτό, γιατί δεν θα ακουστεί από κάποιο άλλο κανάλι, μπορεί να το ακούσει κάποιος μόνο από το κανάλι της Βουλής. Αγωνιάτε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, αγωνιάτε για τους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς, τους καθηγητές. Χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, για τους ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού που δίνουν μάχη αυτήν την περίοδο, ειδικά αυτούς που μέσα στα υποβρύχια λείπουν από τις οικογένειές τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και προσέξτε τι κάνετε. Δεν τους δίνετε φορολογική ελάφρυνση ούτε μισό ευρώ (!). Στα στελέχη των τραπεζών, στα στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών δίνετε τεράστιες ελαφρύνσεις με τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Στον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα που παίρνει 893 ευρώ μισθό έχετε ογδόντα λεπτά μηνιαίο όφελος. Σ’ αυτόν που έχει μισθό 5.350 έχετε 292 ευρώ. Σ’ αυτόν που έχει 18.000 έχετε 1.500 ευρώ. Αυτή είναι η ταξική πολιτική σας. Αυτό είναι αυτό που θέλετε να κάνετε.

Έρχομαι στο θέμα του Πτωχευτικού Κώδικα, σ’ αυτό το οποίο συζητάμε . Θα επαναλάβω το ερώτημα που έκανα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και δεν πήρα απάντηση. Είναι σαφές γιατί δεν πήρα απάντηση, μακάρι να πάρω εδώ. Λέτε στο site του Υπουργείου Οικονομικών ένα μεγάλο ψέμα, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει τον Φεβρουάριο του 2019. Και προσέξτε όσοι από εσάς το λέτε και έχετε νομική παιδεία. Αυτός που δεν έχει νομική παιδεία και απασχολείται  με κάτι άλλο -εγώ οικονομολόγος είμαι- μπορεί να πει κάτι τέτοιο, αλλά όσοι είστε δικηγόροι και το λέτε προσέξτε το τι λέτε.

Προσέξτε το τι λέτε, διότι η προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως είπα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αλλά και όπως προκύπτει…

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή) Μικρή ανοχή, κύριε Πρόεδρε, όσο πήρε ο κ. Κατσαφάδος και άλλος Βουλευτής της ΝΔ από τον Πειραιά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Όχι, δεν υπάρχει καμία ανοχή. Δεν υπάρχει καμία ανοχή. Κλείστε με την τελευταία πρόταση. Σας προειδοποίησα όλους! Και ακούσατε το καμπανάκι.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δηλαδή οκτώμισι λεπτά ο κ. Κατσαφάδος και επτά λεπτά εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ακούστε, υπήρξε από εκεί και πέρα κάποια νέα…

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Τυχαία! Εντάξει!

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με δύο προτάσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κλείστε! Κλείστε τώρα!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Τελειώνω, τελειώνω.

Καταθέτω στα Πρακτικά, λοιπόν, για την περίφημη λήξη της πρώτης κατοικίας, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ομιλεί ο εκπρόσωπός σας, ο κ. Μπούγας -με νομική επάρκεια και με σαφήνεια ο άνθρωπος- και λέει ότι η κύρια κατοικία τηρούσε υπό πλήρη και απόλυτη προστασία μέχρι τις 31-12-2014.(!) (4)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Καταθέστε ό,τι είναι να καταθέσετε και ολοκληρώστε.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κληρονόμησε προστασία της πρώτης κατοικίας για την οποία υποτίθεται…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Λοιπόν, κύριε Αλεξιάδη, μου φαίνεται ότι μιλάω σε ώτα μη ακουόντων. Λοιπόν, κλείστε γιατί αυτή τη στιγμή διακινδυνεύετε να πάνε στα πέντε λεπτά όλοι οι συνάδελφοι.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Καταλαβαίνω ότι ενοχλεί αυτό που λέω…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Σας παρακαλώ θερμά, κλείστε.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κλείνω και λέω, δεν υπήρχε προστασία πρώτης κατοικίας σύμφωνα με αυτό που καταθέτω στα Πρακτικά. Καταλαβαίνω τι πάτε να κάνετε και το βάρος που πάτε να σηκώσετε.

Να είστε σίγουροι ότι αυτός ο νόμος ακόμα και αν ψηφιστεί, θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα εφαρμοστεί.

  1. Πίνακας με φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις κυβέρνησης ΝΔ
  2. 29.11.2019 – Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων – Σταϊκούρας             (σχετικό video: https://youtu.be/bl54QKr_0sg)
  3. Πίνακας ενδεικτικών χαριστικών φορολογικών και άλλων σχετικών διατάξεων της κυβέρνησης της ΝΔ
  4. Πρακτικά 22.10.20 – Ομιλία Ι. Μπούγα