Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και βουλευτή Β΄ Πειραιά, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα

·       Πολιτική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία με την πρόταση μομφής, γιατί κατάφερε και ανέδειξε τις αθέατες από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης πλευρές του πτωχευτικού.

·       Βαρύ το πολιτικό φορτίο που κουβαλούν και πικρό το ποτήρι που θα πιούν με την ονομαστική ψηφοφορία, οι βουλευτές της ΝΔ, διότι το επόμενο διάστημα, αν εφαρμοστεί ο νόμος, ο κάθε πολίτης που θα χάνει το σπίτι του, την περιουσία του σε κάθε νομό, θα γνωρίζει που θα πηγαίνει να διαμαρτύρεται. Ενδεικτική η απουσία υπουργών και βουλευτών της ΝΔ σήμερα από τη Βουλή, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για το ιδιωτικό χρέος των 234 δις, που ως επί το πλείστον δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

·       Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει στις 31/12/14, γεγονός που παραδέχθηκε και κυβερνητικός βουλευτής στην ομιλία του, αλλά παρά τις δυσκολίες της περιόδου ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε στα θέματα πτωχεύσεων και διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, να ανακουφίσει τον κόσμο με τη ρύθμιση των 100 δόσεων την Άνοιξη του 2015, με το νόμο Σταθάκη, που τροποποιούσε το νόμο Κατσέλη, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με το ν. 4605 – το «νόμο Φλαμπουράρη», να εντάξει επιχειρηματικά δάνεια που μέχρι τότε δεν υπήρχε τέτοια προστασία, να επιδοτήσει για πρώτη φορά το δημόσιο δόσεις στεγαστικού δανείου, να εντάξει για πρώτη φορά  δάνεια Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και πολλά άλλα.

·       Ούτε μία περίπτωση πλειστηριασμού, κατάσχεσης, έξωσης λαϊκής πρώτης κατοικίας, δεν έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ . Όλοι αυτοί που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμούν να φέρουν μια διεύθυνση, ένα στοιχείο που να αποδεικνύει πλειστηριασμό λαϊκής πρώτης κατοικίας. Όσο για βουλευτές και δημοσιογράφους που κάνουν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για πλειστηριασμούς στην τετραετία διακυβέρνησής του – 25.000 στο σύνολο, τη στιγμή που σε 15 μήνες μέσα επί κυβέρνησης ΝΔ έχουν γίνει ήδη 20.000 – ερωτώνται θα κατατεθεί διάταξη σήμερα, με την οποία θα καταργούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί; Θυμούνται την παλαιά διαδικασία με τα “κοράκια” και τους στημένους πλειστηριασμούς;

·       Όσο για την τροπολογία για την εισφορά αλληλεγγύης, είναι φανερό ότι ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα, μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών εταιρειών, τραπεζών, πολυεθνικών, ασφαλιστικών, χρηματιστηριακών εταιρειών, π.χ. σε μισθό 5.357 €, ωφέλεια 292 € το μήνα, σε μισθό 17.857 €, ωφέλεια 1.439 € το μήνα. Ερωτάσθε για το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, τους δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές, τους αστυνομικούς, θα φέρετε μια τέτοια διάταξη; Θα φέρετε διάταξη που να μειώνετε σε αυτούς το φορολογικό βάρος;

·       Τέλος ακούστε τους φορείς και υλοποιήστε τις προτάσεις τους, φέρτε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, φέρτε πληρωμή υποχρεώσεων στο δημόσιο με εκχώρηση ακινήτων, αφού μάλιστα υπάρχει ήδη το θεσμικό πλαίσιο και δεν υλοποιείται.

https://youtu.be/PP8LK2Uo9Ws

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, αν και δεν ξέρω αν πρέπει να ξεκινήσω την ομιλία μου χωρίς παριστάμενο Υπουργό ή Υφυπουργό της Κυβέρνησης. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα ξεκινήσω σαν να ήταν εδώ και ο κύριος Σταϊκούρας και θα του πω να μην ανησυχεί για την απουσία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και άλλων κυβερνητικών στελεχών. Να μην ανησυχεί και να μην το θεωρήσει ότι είναι από την κούραση του τριημέρου. Έχουν καταλάβει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν καταλάβει την πολιτική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, το ότι καταφέραμε αυτές τις μέρες και αναδείξαμε τις αθέατες από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης πλευρές του πτωχευτικού.

Έχουν καταλάβει το τι έρχεται και όπως στο παρελθόν υπήρχαν νόμοι, όπως ο νόμος Κατσέλη ή ο νόμος Πεπονή για το ΑΣΕΠ και άλλοι νόμοι, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία με βάση τους υπουργούς που τους εισηγήθηκαν. Έτσι και τώρα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι Βουλευτές, καταλαβαίνουν το βαρύ πολιτικό φορτίο που σηκώνουν και θα το καταπιούν όλο το ποτήρι. Θα το πιούν όλο το ποτήρι το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία, διότι το επόμενο διάστημα, με όσα θα ακολουθήσουν αν εφαρμοστεί ο νόμος, (διότι εμείς θα είμαστε εδώ μαζί με τα κινήματα και τους πολίτες και την κοινωνία για να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί), θα καταλάβουν το τι πρόκειται να γίνει και το τι κόστος θα υπάρχει. Διότι σε κάθε  νομό θα καταλαβαίνει ο πολίτης που θα χάνει το σπίτι του, την περιουσία του, πού θα πηγαίνει να διαμαρτύρεται πλέον.

Το πράγμα είναι απλό. Αν καταφέρετε με αυτό το νομοσχέδιο να λύσετε ένα τεράστιο πρόβλημα 234 δισ., το οποίο δημιουργήσατε, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, Νέα Δημοκρατία – ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Νέα Δημοκρατία, αν καταφέρετε και το λύσετε, βεβαίως και εμείς δεν θα έχουμε πού να κρυφτούμε και θα λέμε ναι, κάναμε λάθος εμείς και κατάφερε και το έλυσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά η πρώτη απάντηση είναι η απουσία Βουλευτών και Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας σήμερα από την αίθουσα, που καταλαβαίνουν το τι έρχεται και το δεύτερο επιχείρημα είναι ακριβώς τα όσα έχουμε συζητήσει.

Και ερχόμαστε στα όσα έχουν ακουστεί. Εγώ έχω μια μόνιμη ελπίδα ότι καταθέτοντας επιχειρήματα θα ακούσω ένα αντεπιχείρημα ή θα ακούσω ένα στοιχείο. Δυστυχώς, παρότι τα είπαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, παρότι τα θέσαμε στην Ολομέλεια στη συζήτηση που έγινε, δεν υπάρχει απάντηση. Ερώτημα, λοιπόν, το οποίο θέσαμε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Όταν ανέλαβε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την εξουσία το 2015, υπήρχε θεσμοθετημένη προστασία πρώτης κατοικίας; Σας το είπα και στην Επιτροπή. Κάνατε πως δεν το ακούσατε, αλλά ήρθε ευτυχώς βουλευτής σας στην Ολομέλεια στις 22 Οκτωβρίου και το είπε με σαφήνεια, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει 31/12/2014. Διότι την αφήσατε σιωπηρά, χωρίς να ανανεώσετε το χρονικό διάστημα, την αφήσατε να λήξει, βλέποντας και τις εξελίξεις που έρχονταν. Άρα το αφήγημά σας πού βασίζετε, στο ότι εμείς καταργήσαμε προστασία πρώτης κατοικίας και τα λοιπά;

Και έρχομαι τώρα στο ερώτημα και προς το Κ.Κ.Ε., το ΜέΡΑ, στο ΚΙΝ.ΑΛ., που έρχονται και μας κατηγορούν για ό,τι κάναμε εμείς. Εμείς τους ρωτάμε, έγινε μία περίπτωση πλειστηριασμού, κατάσχεσης, έξωσης λαϊκής πρώτης κατοικίας; Όχι του μεγαλοστελέχους, που είχε τη βίλα των 500 τετραγωνικών με την πισίνα, που καλά έκαναν και το έβγαλαν σε πλειστηριασμό για να ικανοποιηθούν ανάγκες εργαζομένων ή άλλων επιχειρήσεων. Όχι αυτό. Λαϊκής πρώτης κατοικίας, μία περίπτωση που θα έρθει εδώ ως επιχείρημα με τη διεύθυνσή της, όπως ζήτησε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας; Δεν τολμάτε να φέρετε ένα τέτοιο παράδειγμα, γιατί δεν τολμάτε να απαντήσετε στο ερώτημα. Επιβεβαιώνεται ή όχι τώρα ότι ήταν σωστή η επιλογή μας το 2015 να κάνουμε το δύσκολο συμβιβασμό και να δώσουμε τη δύσκολη μάχη, αλλά να πάμε τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα και όχι να τα αφήσουμε να εξελιχθούν όπως εξελίσσονται τώρα με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Ένα ερώτημα που θα σας βασανίζει και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν εμείς θα χτίζουμε το κοινωνικό πολιτικό μέτωπο με τους κοινωνικούς παραγωγικούς φορείς, με τους πολίτες, με την κοινωνία, για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτού και άλλων νομοσχεδίων και εσείς θα κοιτάτε ακόμα να βρίσκετε το πού ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα του πτωχευτικού, το θέμα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, είναι το πιο προνομιακό πεδίο σύγκρισης τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι έκανε, τι κάνει η Νέα Δημοκρατία τώρα, διότι όσο και αν φωνάζετε δεν μπορεί να ξεχάσει ο κόσμος ότι εμείς κάναμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων Άνοιξη του 2015, κάναμε το νόμο Σταθάκη, που τροποποιούσε το νόμο Κατσέλη, δημιουργήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με σωστή λογική – βεβαίως με προβλήματα στην εφαρμογή του, που έχουμε εξηγήσει το γιατί – κάναμε το ν. 4605, το «Νόμο Φλαμπουράρη», για πρώτη φορά εντάξαμε επιχειρηματικά δάνεια που μέχρι τότε δεν υπήρχε τέτοια προστασία, για πρώτη φορά επιδότησε το δημόσιο δόσεις στεγαστικού δανείου, για πρώτη φορά εντάξαμε δάνεια Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και πολλά άλλα που καταφέραμε και κάναμε για αυτό το δύσκολο πρόβλημα.

Αλλά, επειδή σας ακούω αυτές τις μέρες και κάνετε κριτική και την αναπαράγουν και οι φιλικά διακείμενοι δημοσιογράφοι σας και πνίγεστε σε μία κουταλιά νερό, κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς. Κατ’ αρχάς, να ρωτήσω, θα έρθει τροπολογία, κύριε Υπουργέ, κύριοι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, θα έρθει διάταξη σήμερα, με την οποία θα καταργούνται οι πλειστηριασμοί; Αυτό κατάλαβα. Διότι μας κάνετε μία κριτική, παρότι 25.000 εμείς στην τετραετία, 20.000 εσείς σε ενάμιση χρόνο πλειστηριασμούς, αλλά από την κριτική σας καταλαβαίνω ότι θα τους καταργήσετε τους πλειστηριασμούς; Και περίμενα από τον κ. Πιερρακάκη χθες που μας λέει εδώ για ψηφιακό μετασχηματισμό και τα λοιπά, να μας πει ότι θα φέρει τη διάταξη που θα καταργεί τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ένα πολύ σωστό βήμα σε σχέση με την παλαιά διαδικασία, όπου γίνονταν στημένοι πλειστηριασμοί με τα λεγόμενα «κοράκια» και μία σειρά από διεφθαρμένες καταστάσεις, προχωρήσαμε πολύ σωστά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι βεβαίως και επιτάχυναν τα πράγματα, όπως επιτάχυναν τα πράγματα και οι λεγόμενες ηλεκτρονικές κατασχέσεις, για τις οποίες και γι’ αυτές κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είχαν νομοθετηθεί πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε; Εκεί που μια εφορία έστελνε ένα χαρτί για κατάσχεση σε είκοσι τραπεζικά ιδρύματα, τώρα πλέον στέλνει ένα email και από κει και πέρα γίνονται αυτόματα. Και για αυτό μας κατηγορείτε.

Θέλω να αναφερθώ στην τροπολογία και να σας ζητήσω, έστω και τώρα, πριν την ψήφιση της, να την ξαναδείτε, στην τροπολογία που φέρατε για την εισφορά αλληλεγγύης, με την οποία τα μεγαλοστελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών, τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών, των πολυεθνικών, των ασφαλιστικών, των χρηματιστηριακών, βεβαίως και θα ωφεληθούν. 5.357 μισθός, 292 ωφέλεια το μήνα. 17.857 μισθός, 1.439 το μήνα. Αυτή είναι η ωφέλεια που δίνετε σε μεγάλα εισοδήματα γιατί τη δίνετε μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Ερώτημα λοιπόν…

 Για το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, τους δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές, τους αστυνομικούς, θα φέρετε μια τέτοια διάταξη; Θα φέρετε διάταξη που να μειώνετε σε αυτούς το φορολογικό βάρος;

Και αφού ζητάτε προτάσεις, μία φράση μόνο. Προτάσεις, ναι, αυτό που ζητούν οι φορείς. Θα φέρετε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, θα φέρετε πληρωμή υποχρεώσεων στο δημόσιο με εκχώρηση ακινήτων, όπως ήδη υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο και δεν υλοποιείται; Αυτά για την ώρα και να ξέρετε ότι σήμερα ανοίγετε ένα μεγάλο κεφάλαιο, που θα έχει πάρα πολλά επεισόδια. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.