ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (21.5.2016)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για μια διευκρίνιση, για ένα λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για ένα λεπτό.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση για ένα λεπτό, γιατί ξέρω ότι ακούστηκε και από άλλον ομιλητή, το ακούσαμε και από τον τελευταίο, όσον αφορά στο θέμα της επιβάρυνσης στον καφετζή του χωριού από τον ΕΝΦΙΑ. Μπορούμε να διαφωνούμε για πάρα πολλά πράγματα και να έχουμε και διαφορετικές εκτιμήσεις σε πάρα πολλά πράγματα. Παράκληση, όμως, πείτε μας σε ποιο άρθρο του νομοσχεδίου υπάρχει αυτό, που αναφέρετε. Πουθενά δεν υπάρχει στον καφετζή του χωριού επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει επιβάρυνση σε όλους στα χωριά. Ο ΕΝΦΙΑ στα χωριά αυξάνεται.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, που κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Χουλιαράκης, το είπε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το επαναλαμβάνω: Ο στόχος παραμένει στα 2,65 δισεκατομμύρια. Και από τα στοιχεία, που μας έδωσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΓΓΔΕ, έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έχουν τον ίδιο ή θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ και εξακόσιες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ. Αυτή είναι η πολιτική μας διαφορά και το καταλαβαίνω, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ο καφετζής του χωριού να είναι στους εξακόσιες χιλιάδες πιο πλούσιους Έλληνες.

___________________________________________________________________________

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να επισημάνω μια διόρθωση στον νόμο.

Υπάρχει ένα λεκτικό λάθος στον νόμο, που θα αναγκαστείτε να το διορθώσετε με τροπολογία. Να σας το επισημάνω, ώστε να το ενσωματώσετε διορθωμένο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ελάτε να μου το πείτε.

_____________________________________________________________________

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Τι προτείνετε, εσείς, κύριε Κουμουτσάκο;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Πριν δώσετε τον λόγο, θα ήθελα για δευτερόλεπτα να μιλήσω, παρακαλώ, για κάτι που ειπώθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε τώρα. Δεν απευθύνθηκε προσωπικά σε εσάς.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):  Ειπώθηκε μια ανακρίβεια, που αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών, και πρέπει να απαντήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς. Επειδή όπως λέτε ειπώθηκε η ανακρίβεια, έχετε ένα λεπτό, αυστηρά όμως, σας παρακαλώ πολύ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):   Λιγότερο από ένα λεπτό. Ακούστηκε κάτι για τα ληξιπρόθεσμα. Στις πολιτικές εκτιμήσεις να διαφωνούμε όσο θέλετε. Για τα στοιχεία δεν μπορούμε να διαφωνούμε. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ετών 2013-2014 αυξήθηκαν κατά 7,4 δισεκατομμύρια. Μεταξύ 2014-2015 μειώθηκαν. Έχω καταθέσει τα στοιχεία στη Βουλή.

Μιλήσατε για το 2015 και για το 2016. Τον Ιανουάριο του 2014 αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο 68 εκατομμύρια. Ιανουάριος του 2016, 800 εκατομμύρια. Φεβρουάριος του 2014 1,659 δισεκατομμύριο. Φεβρουάριος 2016 390 εκατομμύρια. Τα στοιχεία είναι αυτά. Αύριο στην ομιλία μου θα τα καταθέσω όλα για να έχετε πλήρη στοιχεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, δεσμεύεστε για αύριο ή θα τα καταθέσετε τώρα;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα τα καταθέσω αύριο στην ομιλία μου και θα αναφερθώ αναλυτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Εντάξει, εντάξει.