Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό  Οικονομικών (384/30-1-2023) με θέμα : «Να προσδιοριστεί επακριβώς ποια είναι η πορεία, η σύνθεση, και το υπόλοιπο του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας («μαξιλάρι ασφαλείας») του κράτους» 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ 

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Σε συνθήκες πολιτικής κανονικότητας αυτή η ερώτηση δεν έπρεπε να γίνει, διότι θα έπρεπε το Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιεί -αν όχι κάθε μήνα- κάθε δίμηνο, τρίμηνο όλα τα σχετικά στοιχεία και να μη χρειάζεται να πιέζουμε συνέχεια στις συζητήσεις νομοσχεδίων και σε άλλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες του Υπουργείου Οικονομικών, να μην παίρνουμε απαντήσεις και να αναγκαζόμαστε τελικά να κάνουμε επίκαιρη ερώτηση. Ελπίζουμε όταν τελειώσει η σημερινή διαδικασία να έχουμε ουσιαστικές απαντήσεις και στοιχεία γι’ αυτό που ρωτάμε.

Ρωτάμε, λοιπόν, το εξής: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 άφησε -καλώς ή κακώς, κατά τη γνώμη μου πολύ καλώς- αποθεματικό 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει αυτοπροστατευθεί ο κ. Σταϊκούρας, επειδή έχει την πολιτική εμπειρία σε σχέση με άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που θυμάστε τι έλεγαν το 2019 για τα όσα βρήκαν σαν αποθεματικό ασφαλείας, ως «μαξιλάρι» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, λοιπόν, που ρωτάμε σήμερα είναι κάτι πολύ απλό:  Η Νέα Δημοκρατία βρήκε 36,5 δισεκατομμύρια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και είναι πολύ θετικό ότι το αφήσαμε και τα βρήκε. Θα πρέπει να υπάρχει ένας πίνακας. Αυτό είναι που ζητάμε σήμερα και θέλουμε μια σαφή απάντηση σχετικά με το αν το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει έναν τέτοιο πίνακα, όπου να φαίνεται η πορεία, η σύνθεση και το υπόλοιπο του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, «το μαξιλάρι ασφαλείας». Δηλαδή, 36,5 απογραφή έναρξης, όπως λέμε στα λογιστικά, τον Ιούλιο του 2019, εισροές ανά έτος, εκροές, υπόλοιπο, μεταφορά στο επόμενο έτος και πάει λέγοντας, ώστε να ξέρουμε 31/12 ή 31/01 ή σήμερα, όποια στοιχεία έχετε τη δυνατότητα να μας δώσετε, ποιο είναι αυτό το αποθεματικό ασφαλείας. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, όχι απλά για να ενημερωθούμε εμείς, αλλά και για τα λεγόμενα επενδυτικά σχέδια της χώρας και για τον οικονομικό σχεδιασμό, αλλά και επειδή πλησιάζουν εκλογές και πρέπει να ξέρουν οι πολίτες τι βρήκατε, τι θα παραδώσετε στην επόμενη κυβέρνηση και τι σχεδιασμοί πρόκειται να γίνουν.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, προσπάθησα να είμαι συνεπής στον χρόνο και περιμένω την απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ήσασταν συνεπέστατος, κύριε Αλεξιάδη.

Ορίστε, κύριε Σταικούρα, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αρχικά, κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ για το ερώτημά σας. Νομίζω ότι δεν θα σας κάνω πιο σοφό, διότι σε αντιδιαστολή με αυτό που είπατε, έχω απαντήσει και τον Απρίλιο του 2020 στην Ολομέλεια με συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά απάντησα και πολύ πρόσφατα στη δευτερολογία μου στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή με συγκεκριμένα στοιχεία. Παρεμπιπτόντως εγώ απάντησα. Εσείς επί τέσσερα χρόνια, όταν ήσασταν Κυβέρνηση -για να κάνουμε μια σύγκριση του σήμερα με το παρελθόν- σε πέντε κοινοβουλευτικές μου ερωτήσεις δεν προσήλθατε καν. Το προσπερνάω αυτό, γιατί ο καθένας μπορεί να κρίνει.

Πάμε στην ουσία τώρα. Επαναλαμβάνω για τρίτη φορά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του 2014. Πρώτον, τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης, με βάση το δελτίο δημοσίου χρέους, ήταν 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερον, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ ήταν 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους στο τέλος του 2014 ήταν 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε ότι στο τέλος του 2014 η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες -ο πλούτος του πολίτη- ήταν 11,6 δισεκατομμύρια, τότε η συνολική δημόσια περιουσία που παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Τελεία. Μου ζητήσατε τα επίσημα στοιχεία για το 2014: ΟΔΔΗΧ, δελτίο δημοσίου χρέους και Τράπεζα της Ελλάδος.

Ανοίγω μια παρένθεση εδώ. Τι έγινε τον Αύγουστο του 2017; Τότε, εξαιτίας της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ανοίγει ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος με τίτλο -εντός εισαγωγικών- «Ελληνικό δημόσιο, λογαριασμός δημιουργίας αποθεματικού προσόδων από τις αγορές κεφαλαίου». Ο συγκεκριμένος λογαριασμός και μόνο αποτελεί το λεγόμενο για εσάς «μαξιλάρι ασφαλείας» και όχι τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης και των φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Αυτά ούτως ή άλλως υπήρχαν και υπάρχουν.

Κλείνω την παρένθεση. Πάμε στο 2019. Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα κράτους και φορέων Γενικής Κυβέρνησης είναι 27 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2019, συν τον ειδικό λογαριασμό. Εάν σε αυτό προσθέσουμε -για να είμαστε συγκρίσιμοι- την αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες που τότε ήταν 1,6 δισεκατομμύρια -καταλαβαίνετε από πού πήγαμε, 1,6 δισεκατομμύρια από κάτι περισσότερα δισεκατομμύρια-, τότε η συνολική δημόσια περιουσία ήταν 28 δισεκατομμύρια. Δηλαδή, παραδώσατε ό,τι παραλάβατε. Τα στοιχεία αυτά τα έχω πει δύο φορές, τα επαναλαμβάνω τρίτη φορά και είναι τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής πολιτείας, του επόπτη και όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, συν -όπως προείπα- το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μέσα από αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Πάμε τώρα -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ πολύ για την ανοχή- και στο σήμερα. Το συνολικό ταμείο ανέρχεται στα 36,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας πληρωθεί ήδη το 50% των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του έτους. Δηλαδή, εάν μιλούσαμε πριν από δύο εβδομάδες, θα ήταν 40 δισεκατομμύρια. Συγκεκριμένα αποπληρώθηκαν ήδη 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους και χρεολύσια. Το ποσό αυτό αναλύεται ως εξής: 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα είναι τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος και είναι πάντα συγκρίσιμα.  Τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης είναι 2,3 δισεκατομμύρια. Από τον Δεκέμβριο του 2021 τα SDR είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ και 15,7 δισεκατομμύρια -παραμένουν αυτά, είναι από την τελευταία εκταμίευση, τα δικά σας, δηλαδή- από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα μας και τα υπερπλεονάσματα εκείνης της περιόδου από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Πώς πάνε τα 15,7 δισεκατομμύρια; Έχουμε 9 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δόση του μηχανισμού τότε, που κρατήθηκε στην άκρη και δεν πήγε στην πραγματική οικονομία, 3 δισεκατομμύρια ευρώ από εκδόσεις χρέους και 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα υπερπλεονάσματα εξαιτίας της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Αυτά είναι κλειδωμένα, κλειδωμένα 15,7 δισεκατομμύρια. Επαναλαμβάνω ότι αυτό έπρεπε να κρατηθεί στην άκρη, λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τις αγορές.

Αυτή, συνεπώς, είναι η εικόνα της χώρας το 2014, το 2019 και σήμερα σε ό,τι αφορά το ταμείο το οποίο έχει το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως διαπιστώνετε, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα και θα σας πω -σας προϊδεάζω για τη δευτερολογία μου- ότι είναι στο ίδιο επίπεδο που παραλάβαμε, ουσιαστικά, ενώ έχουμε δαπανήσει στο μεσοδιάστημα πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, θα πρέπει να συζητήσουμε πού βρέθηκαν αυτά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Αλεξιάδη, έχετε το λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δυστυχώς έχουμε μια επανάληψη, εμείς να ρωτάμε για μήλα και κάποιοι να μας απαντούν πορτοκάλια, όπως ειπώθηκε και προηγουμένως.

Λυπάμαι, κύριε Σταϊκούρα, διότι έχετε εμπειρία από το Υπουργείο Οικονομικών και μπορούσατε να απαντήσετε. Αποφύγατε ακόμη μια φορά -και αυτό είναι κίνδυνος και πολιτικός και οικονομικός- να δώσετε σαφή απάντηση.

Στην ερώτηση που σας έκανα, δεν υπάρχει πουθενά το έτος 2014. Ποια ανάγκη σας έκανε να ανατρέξετε και να πείτε για το 2014; Και είπατε για το 2014, αναφέροντας τα 28 δισεκατομμύρια. Ωραία, να το δεχθώ. Αλλά σε σχέση με το 2019 και αυτά που είπατε για το 2019, ο κύριος Πρωθυπουργός στις 27/1/23 σε τοποθέτησή του μίλησε για 37 δισεκατομμύρια κι εσείς μας είπατε για κάποιο άλλο νούμερο τώρα. Νομίζω ότι κάπου πρέπει να συμφωνήσετε στην Κυβέρνηση το τι ακριβώς γίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ζητάει η ερώτηση κι εσείς δεν απαντάτε είναι η δημοσιοποίηση ενός απλού πίνακα. Η επίκληση ότι «κάποτε τα είπα στη Βουλή» είναι η συνεχής επανάληψη ότι σας ρωτάμε κάτι συγκεκριμένο και απαντάτε κάτι άλλο. Και αυτό δείχνει την πολιτική αμηχανία και τη δυσκολία, αλλά δεν είναι κοινοβουλευτική διαδικασία, άλλο να ρωτάμε και άλλο να απαντάτε.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή εγώ δεν επιμένω, σε λίγο καιρό οι πολιτικές εξελίξεις θα αποδείξουν τι είναι αυτό που θα παραδώσετε, δεν θέλετε να πείτε με σαφήνεια ποια είναι η πορεία του λογαριασμού εισροές – εκροές και είναι δική σας πολιτική ευθύνη.

Πρέπει, όμως, να απαντήσετε στο εξής ερώτημα: Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, μάλλον μετά από δική σας υπόδειξη, ότι το μαξιλάρι του ΣΥΡΙΖΑ «αποτελούσε ουσιαστικά το ενέχυρο των δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας» και είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι είναι 40 δισεκατομμύρια. Ε, αφού έχουμε 40 δισεκατομμύρια αποθεματικό και αφού τώρα δεν έχουμε «αναξιοπιστία» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ -που λέγατε ότι κατέστρεψε τη χώρα κι έκανε όλα αυτά που έκανε- δεν μπορείτε με αυτά τα 40 δισεκατομμύρια να κάνετε στοιχειώδεις παρεμβάσεις και να θεσμοθετήσετε, για παράδειγμα, τον Ειδικό Επαγγελματικό Λογαριασμό -τον ακατάσχετο, δηλαδή- που ζητά όλος ο επιχειρηματικός κόσμος -που δεν είναι όλοι Συριζαίοι, παρά μια μικρή μερίδα από αυτούς; Δεν μπορείτε να απαντήσετε σε τέτοια απλά ζητήματα;

Τώρα, σε σχέση με την προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση του κ. Κατρίνη, επειδή ήμουν στην αίθουσα, έχω να πω ότι είναι ψευδές αυτό που είπατε. Και με στοιχεία σάς έχω απαντήσει στη Βουλή, αναφέροντας πρακτικά κοινοβουλευτικού σας εκπροσώπου, για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καλό είναι, όμως, κάποια στιγμή, επειδή λέτε πολλά για το θέμα των δανείων, να απαντήσετε σε αυτήν την αίθουσα με σαφήνεια τι θα γίνει με εκείνα τα περίφημα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας; Θα ισχύσει το ίδιο που ισχύει για τους μικροεπιχειρηματίες, για τους πολίτες, για όσους ζουν με την αγωνία αυτών των δανείων ή η Νέα Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει, εκτός από μια μιντιακή υπεροπλία και μία άλλη υπεροπλία νομοθετική στο θέμα των δανείων της;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτα απ’ όλα να δούμε αν αντιλαμβανόμαστε τις ίδιες λέξεις στο ερώτημά σας. Το θέμα της επίκαιρης ερώτησης: Να προσδιοριστεί επακριβώς ποια είναι η πορεία, η σύνθεση και το υπόλοιπο του ταμειακού αποθέματος του κράτους.

Σας μίλησα για την πορεία 2014 – 2019 και σήμερα. Σας μίλησα για τη σύνθεση, πόσα είναι ταμειακά διαθέσιμα, πόσα είναι σε εμπορικές τράπεζες και στην τράπεζα της Ελλάδος και πόσα είναι κλειδωμένα στον ESM. Σας μίλησα και για το υπόλοιπο σήμερα. Σας απαντώ σε όλα τα ερωτήματα με στοιχεία και μου λέτε για μήλα και πορτοκάλια. Μάλλον έχετε μπερδέψει τα φρούτα.

Δεύτερον, το πιο σοβαρό πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι κάτι που είπατε στη δευτερολογία σας και με ξάφνιασε, γιατί έχετε περάσει από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι δυνατόν να μπερδεύετε τα ταμειακά διαθέσιμα με το δημοσιονομικό χώρο; Είναι δυνατόν να λέτε εσείς, κύριε Αλεξιάδη, που σας εκτιμώ, ότι αφού έχετε 40 δισεκατομμύρια, γιατί δεν παίρνετε 4, 5, 6 δισεκατομμύρια -δεν μιλάω για τα 25 δισεκατομμύρια που λέτε εσείς στο πρόγραμμά σας- και να τα δώσεις στην κοινωνία; Αυτό είναι δημοσιονομικό έλλειμμα. Η χώρα θα γυρίσει σε βαθιά πρωτογενή ελλείμματα. Άλλο το ταμειακό -πόσα χρήματα έχεις στην άκρη- και άλλο το δημοσιονομικό. Θες ισχυρό ταμείο για να έχεις τους πόρους να βοηθήσεις την κοινωνία. Αλλά το πόσο θα βοηθήσεις την κοινωνία, έχει να κάνει με το δημοσιονομικό χώρο, όχι τον ταμειακό. Αυτό που είπατε είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και αποδεικνύει με πόση ευκολία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μοιράζετε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Γιατί μόλις δώσατε την απάντηση.

Έχετε μπερδέψει ως Αξιωματική Αντιπολίτευση -εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί κυβερνήσατε επί τέσσερα χρόνια- τα ταμειακά διαθέσιμα με το δημοσιονομικό χώρο. Γι’ αυτό και επιμένουμε ότι η πρότασή σας είναι εξαιρετικά ανεδαφική και επικίνδυνη για τη χώρα. Μας οδηγεί κατευθείαν σε μνημόνιο.

Τώρα, θα επανέλθω στα βασικά. Τα ταμειακά διαθέσιμα, κύριε συνάδελφε, κράτους και φορέων γενικής κυβέρνησης υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν τα ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα διαθέσιμα αυτά αυξάνονται και μειώνονται ανάλογα με τις εκδόσεις νέου χρέους που κάνει το κράτος. Πρόσφατα κάναμε μια επιτυχημένη δεκαετή έκδοση. Ανάλογα με την εξυπηρέτηση του χρέους, ανάλογα με το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, ανάλογα με την πρόωρη εξόφληση των δανείων του διεθνούς νομισματικού ταμείου, ανάλογα με τη μερική αποπληρωμή των διμερών δανείων με κράτη της ευρωζώνης. Γι’ αυτό και τα ταμειακά διαθέσιμα, όχι ανά έτος, αλλά ανά βδομάδα μεταβάλλονται σημαντικά.

Για παράδειγμα, αν εσείς προλαβαίνατε -που δεν το προλάβατε και αυτό- να αποπληρώσετε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα χρησιμοποιούσατε κάποιους πόρους από τα διαθέσιμά σας, άρα θα παραδίδατε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα ταμειακά διαθέσιμα. Αλλά δεν προλάβατε να το κάνετε. Αν μειώνατε τα έντοκα γραμμάτια, όπως έγινε μετά τον Ιούλιο του 2019, τα ταμειακά διαθέσιμα θα ήταν λιγότερα κατά 4 δισεκατομμύρια. Δεν προλάβατε. Και τις δύο επιλογές τις κάναμε εμείς, που είναι επιλογές ωφέλιμες για τη χώρα και τους πολίτες.

Δεύτερον, άλλο Ειδικός Λογαριασμός Αποθεματικού και άλλο Ταμειακά Διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Και μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω ξανά σε αυτό το ερώτημα: «Μα, άδεια ταμεία». Και επαναλαμβάνω, αν ήταν άδεια τα ταμεία το 2015, γιατί εσείς δεν πήρατε τη δόση και την πήγατε τον Ιούνιο; Και πως πληρώνατε μισθούς και συντάξεις αφού ήταν άδεια τα ταμεία; Θυμάστε τι είχατε κάνει; Αρχικά εθελοντικά και μετά υποχρεωτικά σκουπίσατε όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες, τα μεταφέρατε στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα κάνατε repos. Για να ξέρουμε τι κάνατε και τι παραλάβατε.

Όλα αυτά τα ποσά συνθέτουν αυτό που λέγεται το Συνολικό Ταμείο της χώρας. Η διαφορά, όμως, είναι ότι η χρήση του ειδικού λογαριασμού γίνεται μόνο με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις που επιβλήθηκαν, όπως πολύ σωστά είπε ο Πρωθυπουργός, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου διατηρήθηκαν σταθερά σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων τρεισήμισι ετών. Και εδώ είναι το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον: Διατηρήθηκαν σε αυτό το επίπεδο παρόλο που σε αυτό το διάστημα καλύψαμε, όχι μόνο τι είχαμε προϋπολογίσει αρχικά ως ετήσιες τακτικές δαπάνες και δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων –αυτά είναι στον προϋπολογισμό- αλλά και έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν για την αντιμετώπιση αλλεπάλληλων κρίσεων. Δαπάνες άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να το πω απλά: Τα ταμειακά διαθέσιμα σήμερα είναι όσο περίπου τα παραλάβαμε και έχουμε δώσει και 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε την κοινωνία στις διαδοχικές κρίσεις.

Πώς τα καταφέραμε; Τα καταφέραμε γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο ΟΔΔΗΧ ακολούθησε μια διορατική και μεθοδική εκδοτική πολιτική, που έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή και με χαμηλό κόστος παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Έχουμε καταφέρει χάρις σε αυτήν τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τη διορατική εκδοτική στρατηγική να ενισχύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, αντλώντας συνολικά 51,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Από αυτά 41 δισεκατομμύρια ευρώ είναι από εκδόσεις και επανεκδόσεις ομολόγων. Βγήκαμε, δηλαδή, στις αγορές, δανειστήκαμε 51,5 δισεκατομμύρια ευρώ με πολύ χαμηλότερο κόστος δανεισμού και κυρίως spread σε σχέση με αυτό που δανειζόσασταν εσείς και καλύψαμε όλες τις ανάγκες, για να βοηθήσουμε γενναία και αποτελεσματικά την ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η εμπιστοσύνη που κέρδισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω, τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν με 18,8 δισεκατομμύρια ευρώ από διάφορες άλλες υπερεθνικές πηγές χρηματοδότησης -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ πολύ- όπως είναι τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs, από τα κέρδη δηλαδή από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από ευρωπαϊκές τράπεζες, με την όγδοη και τελευταία δόση που εκκρεμούσε από το πρώτο εξάμηνο του 2019 να δίνεται τώρα, 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ από δόσεις και προχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από διμερή δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πόρους από το πρόγραμμα SURE. Πλήρης διαφάνεια. Όλα τα στοιχεία σάς τα δίνω.

Συνεπώς, η σημερινή Κυβέρνηση δημιούργησε και διατηρεί ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα όχι από τα υπερπλεονάσματα μέσω της υπερφορολόγησης που κάνατε εσείς, αλλά μέσα από την αξιοποίηση πόρων από τις αγορές και τα ευρωπαϊκά σχήματα με εξαιρετικά ευνοϊκούς για τους πολίτες όρους.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (09/02/23)

Λογιστικες αλχημειες αντι για ουσιαστικες απαντησεις

Τον εύκολο δρόμο της παράθεσης αριθμών και της μη ουσιαστικής απάντησης στην Επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα (αφού μέχρι σήμερα αρνείται να απαντήσει σε συνεχή αιτήματα στη Bουλή) επέλεξε ο Υπουργός Οικονομικών. Στα συγκεκριμένα γραπτά ερωτήματα για την πορεία, τη σύνθεση και το υπόλοιπο του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας του κράτους και στο αίτημα για τη δημοσιοποίηση πίνακα με τα ποσά εισροών-εκροών ανά έτος, από τα 37 δις που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – σύμφωνα με την ομιλία Μητσοτάκη στη Bουλή 27.01.23 (*) -έως το τελικό υπόλοιπο σήμερα, η απάντησή του, έδειξε την προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και επιστροφής στην εποχή των…GreekStatistics!
Βεβαίως γίναμε σοφότεροι, γιατί ακούσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015, παρέλαβε από την ΝΔ 28 δις! Το επιχείρημα είναι αστείο ακόμη και για να απαντηθεί. Ας θυμηθούμε όμως ότι κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ, προεκλογικά τότε και για να δημιουργηθεί κλίμα κινδυνολογίας, έλεγε ‘’Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις’’.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη (στην Ελλάδα και όχι μόνο) για την απόκρυψη στοιχείων, που η κυβερνητική αλλαγή σε λίγους μήνες, θα αποκαλύψει. Μια απλή ανάγνωση τι ακριβώς ανέφερε (http://bit.ly/40AdDcG) η Επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα και τι απάντησαν (http://bit.ly/3jKKQBM), φανερώνει την πραγματικότητα.

(*) Απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυρ. Mητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ – 27 Ιανουαρίου 2023“… Και μιας και επιλέξατε και σήμερα να αναφερθείτε με περίσσιο πάθος στο περίφημο «μαξιλάρι», αυτό το «μαξιλάρι» στο οποίο αναφέρεστε αποτελούσε ουσιαστικά το ενέχυρο των δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας. Τριάντα-επτά δισεκατομμύρια; Σαράντα δισεκατομμύρια είναι σήμερα…”