ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (11.4.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 11 Απριλίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ζ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ.

Εισερχόμεθα στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η πέμπτη με αριθμό 748/5-4-2016 επίκαιρη ερώτηση του Πρώτου Κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις απώλειες εσόδων από το εμπόριο απομιμήσεων των προϊόντων. Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικός κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Κύριε Καμμένε έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Έχει χρονίσει στην ελληνική κοινωνία και στον εμπορικό κόσμο σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα -όχι μόνο στην Αθήνα-, απλώς στην Αθήνα παρατηρείται σε πολύ έντονο βαθμό, διότι υπάρχει πολύ μεγάλη και σωρευμένη κίνηση αγοραστών, πωλητών και διάφορων άλλων στους δρόμους. Τα χαμένα έσοδα από πωλήσεις μεταφράζονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από 4,5-5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη. Η απώλεια στις θέσεις εργασίας ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας και μιλάω πάντα πανευρωπαϊκά.

Στα τελευταία χρόνια το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στον κλάδο της ένδυσης και του ρουχισμού. Οι ευρωπαϊκές αναλύσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες σχεδόν σε ποσοστό 75%, αγοράζουν «μαϊμού» τσάντες, κοσμήματα και αξεσουάρ με μεγαλύτερη ένταση την τελευταία διετία –θα έλεγα ίσως και πενταετία- λόγω και της οικονομικής στενότητας, αν θέλετε, των εισοδημάτων, λόγω των μνημονίων, της ύφεσης και της μεγάλης ανεργίας. Αρκεί μια βόλτα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος για να διαπιστωθεί μια ολόκληρη βιομηχανία παραεμπορίου απομιμήσεων, ακόμα και σε πολυσύχναστους δρόμους όπως η Ερμού, η οποία έχει και τη φύλαξη, δηλαδή και την αστυνομία τόσο την πολιτική όσο και του δήμου. Θα επανέλθω στη δευτερολογία μου και με άλλα στοιχεία.

Κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε:

Πώς προτίθεστε να πατάξετε το παραεμπόριο παραποίησης/απομίμησης που έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες εσόδων και θέσεων εργασίας; Δεδομένης της κρίσης, που προκαλεί έτσι κι αλλιώς πολλά προβλήματα στον κλάδο του εμπορίου, όπως μειωμένη αγοραστική ικανότητα, capital controls, πώς σχεδιάζετε να προστατεύσετε τις εταιρίες που ασχολούνται με το εμπόριο προϊόντων;

Ποια είναι η πραγματική απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας για τη χώρα μας κάθε χρόνο, ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση δηλαδή από το 2009 και μετά;

Και τέλος, δεδομένου πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, υπάρχει πρόβλεψη για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντονισμένες ενέργειες πάταξης του λαθρεμπορίου παράνομων προϊόντων αντιγραφής;

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):Ευχαριστούμε τον κ. Καμμένο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, θίγετε ένα σημαντικότατο ζήτημα απώλειας δημοσίων εσόδων και κινδύνου για την υγεία των πολιτών, διότι εκτός από το πασιφανές πρόβλημα απώλειας εσόδων που έχουμε, έχουμε και πρόβλημα στην υγεία των πολιτών είτε από προϊόντα καπνού που κυκλοφορούν παραποιημένα ή είναι απομιμήσεις, είτε από φάρμακα και μια σειρά από άλλα προϊόντα.

Εγώ θα σας απαντήσω κυρίως για το τμήμα που αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί σ’ αυτήν την ιστορία εμπλέκονται εφορίες, τελωνεία, Αστυνομία, Λιμενικό, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, πάρα πολλοί φορείς.

Εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών εντάσσουμε το πρόβλημα του παραεμπορίου στις δράσεις που έχουμε για την πάταξη του λαθρεμπορίου κυρίως και της φοροδιαφυγής. Του λαθρεμπορίου σ’ ό,τι αφορά τη διακίνηση προϊόντων για τα οποία δεν πληρώνονται τέλη, δασμοί και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις και φορολογικά με την έννοια ότι όταν αυτά τα προϊόντα πωλούνται, το Δημόσιο χάνει από δύο πλευρές. Χάνει από τα έσοδα που έπρεπε να δηλώσουν αυτοί οι έμποροι και να εισπράξουν αυτά τα ποσά και χάνει και από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα, που αγωνίζονται, αλλά μ’ αυτόν τον ανταγωνισμό χάνουν έσοδα.

Στο θέμα του λαθρεμπορίου έχουμε έναν μεγάλο σχεδιασμό στο Υπουργείο Οικονομικών που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται. Δεν είναι ένας αέναος σχεδιασμός. Έχει αρχίσει να υλοποιείται. Έχουν γίνει συγκεκριμένα πράγματα. Μέσα στο 2015 είχαμε αποτελέσματα και έχουμε και στις αρχές του 2016. Το βλέπετε από τις μεγάλες κατασχέσεις που κάνουν οι τελωνειακές υπηρεσίες.

Έχω εδώ (και θα καταθέσω στα Πρακτικά) τα έγγραφα της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων, της Διεύθυνσης Ελέγχων, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Αξιολόγησης, του ΣΔΟΕ, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας για τα θέματα της απασχόλησης. Η δράση μας για το εμπόριο, όπως σας είπα, εντάσσεται στη δράση μας για τα θέματα λαθρεμπορίου.

Με τα νέα νομοσχέδια που θα φέρουμε, θα αντιμετωπίσουμε πολύ περισσότερο κυρίως τον έλεγχο στη διακίνηση λαθραίων προϊόντων. Εκτός από τα τελωνεία και τις εφορίες, μ’ αυτό το θέμα ασχολείται και το ΣΔΟΕ, το οποίο συμμετέχει στο Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Είναι ένα συντονιστικό κέντρο πολύ σημαντικό. Θα το χρησιμοποιήσουμε σαν πρότυπο για το Συντονιστικό Κέντρο Πάταξης του Λαθρεμπορίου. Είναι στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Όπως με έχουν ενημερώσει με σχετικό έγγραφο που έχουν στείλει, το ΣΥΚΑΠ συντονίζει και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση φαινομένων παράνομου εμπορίου και ενδεικτικά της διακίνησης στην αγορά κάθε είδους εμπορευμάτων τα οποία κυκλοφορούν κατά παράβαση, διακινούνται στην αγορά χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, διατίθενται χωρίς την απαιτούμενη άδεια κ.λπ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Όπως ενημερώνει η αντίστοιχη Γενική Γραμματεία, ειδικότερα στους κλάδους ένδυσης, υπόδησης δερμάτινων ειδών κυρίως, αλλά και άλλων καταναλωτικών αγαθών και στον κλάδο της πώλησης παιχνιδιών, τόσο σε στεγασμένους χώρους όσο και στο υπαίθριο εμπόριο, έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Δεν θα «φάω» τον χρόνο μου τώρα. Έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά και θα αναφερθώ σ’ αυτά στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Κύριε Καμμένε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.

Με την άδειά σας θα διαβάσω για τα Πρακτικά -και για όποιον θέλει να ασχοληθεί και θα αφήσω και εγώ τα δικά μου στοιχεία- στατιστικά σε σχέση με τους τζίρους ανά κλάδο και το πόσοι άνθρωποι, κυρίως οικονομικοί μετανάστες, ασχολούνται με το παραεμπόριο στην Ελλάδα.

Ο τζίρος του παραεμπορίου είναι 7 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, χωρίς τα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα. Με τα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα είναι 15 έως 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και τα διαφυγόντα έσοδα από το Δημόσιο είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η συζήτηση των τελευταίων εννέα μηνών γίνεται για δημοσιονομική προσαρμογή βάσει της συμφωνίας του Ιουλίου για 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην τριετία. Όμως, χάνουμε τον χρόνο 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το παραεμπόριο. Τα χάνουμε!

Εάν ένα μέρος από αυτά μπορούσε να τα πάρει πίσω το ελληνικό κράτος, όχι μόνο θα είχαμε δημοσιονομικά πολύ περισσότερα έσοδα στο ταμείο και μεγάλη ευελιξία και ευχέρεια στο να τα σπαταλήσουμε και να τα ξοδέψουμε εκεί που πρέπει, έτσι ώστε να έχουν αναπτυξιακά μέτρα, αλλά θα προστατεύαμε, όπως είπατε πολύ σωστά, και την υγεία ιδιαίτερα από τα προϊόντα καπνού. Επίσης, θα ήθελα να μας πείτε πότε θα έρθει –νομίζω ότι έχει τελειώσει- το σχετικό νομοσχέδιο με το λαθρεμπόριο του καπνού.

Θα σας πω λίγα στοιχεία για το πόσοι εργάζονται και πόσοι ασχολούνται σε αυτόν τον κλάδο του παραεμπορίου. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι στο κυριακάτικο παζάρι του Πειραιά, που είναι και η δική μας περιοχή, στο Γιουσουρούμ, όπως λέγεται, υπάρχουν διακόσιοι οκτώ πωλητές με μόνιμη άδεια. Γύρω τους συνωθούνται καταμετρημένοι από τη Δημοτική Αστυνομία πάνω από τεσσερισήμισι χιλιάδες παράνομοι πωλητές. Πεδίον δόξης λαμπρόν! Μπαίνεις στον Πειραιά, τους βλέπεις κάθε Σαββατοκύριακο! Είναι τεσσερισήμισι χιλιάδες παράνομες πωλητές! Η Αστυνομία, το κράτος πρέπει να κάνει μια βόλτα για να φέρει την κανονικότητα και τη νομιμότητα. Διότι αυτοί οι τεσσερισήμισι χιλιάδες πωλητές κάνουν αυτούς τους τεράστιους τζίρους που λέμε, όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το λέω, όμως, επειδή είναι εδώ στη γειτονιά μας.

Δραστηριοποιούνται στο κύκλωμα στην Ελλάδα πενήντα χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, εκ των οποίων οι τριάντα χιλιάδες είναι στο Λεκανοπέδιο και οι υπόλοιποι είκοσι χιλιάδες στην περιφέρεια. Και θα πω τα νούμερα πρακτικά, για να μείνουν σε όλους, σε όποιον θέλει να μελετήσει:

Ετησίως 2 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν τα προϊόντα παραεμπορίου στους κλασικούς κλάδους του λιανικού εμπορίου -ένδυση, υπόδηση, είδη δώρων, αξεσουάρ. Τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου είναι 300 εκατομμύρια ευρώ από τα παράνομα CD, DVD. Τα διαφυγόντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Το 50% του ετήσιου τζίρου του κλάδου αργυροχρυσοχοΐας έχει περιέλθει στα παραεμπορικά κυκλώματα. Το Δημόσιο μόνο στην Αττική κάθε χρόνο χάνει 100 εκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντες φόρους, καθώς σε εβδομαδιαία βάση πωλούνταν, μέχρι και πριν από 2-3 χρόνια, πάνω από 150 χιλιάδες δερμάτινα είδη «μαϊμού» -τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες, βαλίτσες κ.λπ. Το 75% του τζίρου στα γυαλιά ηλίου προέρχεται από το παράνομο εμπόριο και τέλος 2 έως 3δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι η αξία των οπωροκηπευτικών που διακινούνται χωρίς παραστατικά. Έχω μια μελέτη για όλα. Τα θέτουμε όλα στο τραπέζι.

Η Κυβέρνησή μας έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει. Όλα αυτά δεν δημιουργήθηκαν από εμάς. Δεν ψέγω τους προηγούμενους, αλλά εμείς πρέπει να φέρουμε και μια τάξη και έναν έλεγχο, διότι πρέπει να στηρίξουμε τον Έλληνα έμπορο και τις ελληνικές θέσεις εργασίας και φυσικά να φέρουμε έσοδα στο Δημόσιο και να μην αρκούμαστε συνέχεια στο να εκβιαζόμαστε ή να πιεζόμαστε να φέρουμε υφεσιακά μέτρα πάνω στον μισθωτό και τον συνταξιούχο, όπως τουλάχιστον έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Καμμένο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Συμφωνώ απολύτως μαζί σας στο μέγεθος του προβλήματος. Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα απασχολεί και το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις, οι οποίες χάνουν τεράστια έσοδα. Εκτός από αυτά τα έσοδα τα οποία είπατε, έχουμε και ένα έμμεσο κόστος, από τα προβλήματα υγείας που δημιουργούν αυτά τα προϊόντα, διότι πάρα πολλά δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες υγείας και δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα, είτε στο θέμα των τσιγάρων είτε των ρούχων είτε σε άλλα τέτοια προϊόντα.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι σίγουρα δεν έχουμε πετύχει αυτά που θα μας έκαναν ευτυχισμένους, αλλά και στον τομέα του λαθρεμπορίου και στον τομέα της φοροδιαφυγής, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και γίνονται σημαντικά βήματα, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τα χρονικά όρια, τις ελεγκτικές δυνατότητες, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και το νομικό πλαίσιο τα οποία, όπως ξέρετε πολύ καλά, σιγά-σιγά διορθώνουμε και θα το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Σε σχέση, όμως, με κατασχέσεις που έχουν γίνει θα σας πω μερικά στοιχεία και θα καταθέσω τον σχετικό πίνακα: το 2015 στα ρούχα, στα παιχνίδια είχαμε συνολικά 30.122 τεμάχια, ενώ το 2016 συνολικά στα ρούχα και στα παιχνίδια είχαμε 7.119 τεμάχια.

Αυτό ήταν για το στεγασμένο εμπόριο. Στο υπαίθριο εμπόριο το 2015 είχαμε 132 πρωτόκολλα κατασχέσεων, ενώ είχαμε 14.000 τεμάχια. Το 2016 είχαμε 22 πρωτόκολλα κατασχέσεων και 2051 τεμάχια.

Σε ό,τι αφορά δε το γενικό πρόβλημα, οι κατασχέσεις αυτές δε σημαίνουν ότι εξαλείφθηκε το φαινόμενο, αλλά ότι ήδη κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχουμε, είναι βεβαίως να πηγαίνουμε και στο παζάρι στο Σχιστό, αλλά σ’ αυτούς τους τομείς λαθρεμπορίου, χρειάζεται να επικεντρωθούμε όχι τόσο όταν έχει διαμοιραστεί σε πολλούς μικροπωλητές το προϊόν, αλλά όταν έρχεται, όταν είναι σε κοντέινερ και όταν εκεί υπάρχει η μεγάλη ποσότητα του λαθρεμπορίου.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημά σας για το ποια είναι η πραγματική απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας για τη χώρα μας και αν υπάρχει ο αριθμός των θέσεων εργασίας που έχουμε χάσει, το Υπουργείο Εργασίας δεν είχε στοιχεία ειδικά για το τι έχουμε χάσει εκεί. Η απάντησή του όμως, την οποία θα καταθέσουμε και στα Πρακτικά –και τα δυο έγγραφα-,μας λέει ότι σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το 2015 από την έναρξη της κρίσης, από το 2008-2014, η αγορά εργασίας συρρικνώθηκε κατά ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, έχω να προσθέσω μόνο.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης):Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.