ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (7.4.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 7 Απριλίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.36΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ.

Εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης):Ευχαριστώ πολύ.

Πάμε τώρα στην τρίτη ερώτηση του πρώτου κύκλου, την με αριθμό 738/4-4-2016 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Πειραιά του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσής Αυγής κ. Ιωάννη Λαγού προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τον «συνεταιρισμό βουλευτών σε περιοχή “φιλέτο” με χαριστικούς όρους και προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση».

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Αλεξιάδης.

Παρακαλώ, κύριε Λαγέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πριν από λίγο χρονικό διάστημα διαβάσαμε σε μια εφημερίδα -και επειδή υπήρξε μια έκρηξη εκεί πέρα κάποιου εκρηκτικού μηχανισμού έξω από κάποιο κτήριο στην οδό Ακαδημίας- για την ύπαρξη -και το διαβάσαμε στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»- κάποιου οικοδομικού συνεταιρισμού Βουλευτών.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αυτό που είχα διαβάσει τότε και ψάξαμε να βρούμε στη Χρυσή Αυγή τι είναι αυτός ο οικοδομικός συνεταιρισμός Βουλευτών, γιατί κάτι δεν μας πήγαινε πολύ καλά στο αυτί.

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι έχει δημιουργηθεί μια επιχείρηση, η οποία λειτουργεί και πραγματοποιεί εμπορική δραστηριότητα με ακίνητα που διαθέτει και εκμεταλλεύεται τελείως παράνομα.

Ψάξαμε να βρούμε σε ποια περιοχή είναι αυτό και πού ακριβώς γίνεται. Τελικά, μάθαμε στη Χρυσή Αυγή ότι αυτή η έκταση που λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει -και θα εξηγήσω στην πορεία γιατί το λέω αυτό το πράγμα-είναι η γνωστή περιοχή της Πολιτείας στην Κηφισιά.

Είναι, λοιπόν, μια περιοχή, στην οποία τις αρχές της δεκαετίας του ’50, απ’ ό,τι μάθαμε, με υπογραφή τότε του Κωνσταντίνου Καραμανλή και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων -γιατί ένας από αυτούς που πήγε να αγοράσει και κομμάτι από αυτή την έκταση «φιλέτο» ήταν και ο ιδεολογικός εχθρός του Καραμανλή, ο Ηλίας Ηλιού- πήγαν όλοι αυτοί και έστησαν αυτή την επιχείρηση που ονοματίσαμε και πάλι. Ουσιαστικά έχει καταπατηθεί από τους Έλληνες πολίτες.

Αυτή την περιοχή την έχουν πάρει, κύριε Υπουργέ, και την εκμεταλλεύονται όπως θέλουν. Εμείς δεν το γνωρίζαμε αυτό το πράγμα, το μάθαμε τελείως συμπωματικά. Η μία ερώτηση που θέλω να σας απευθύνω είναι εάν εσείς γνωρίζατε την ύπαρξη αυτού του συνεταιρισμού και, αν ναι, τι έχετε κάνει για αυτά τα παράλογα τα οποία συμβαίνουν.

Επίσης, να αναφέρουμε μερικά ονόματα από αυτούς οι οποίοι είναι στον οικοδομικό αυτό συνεταιρισμό και απολαμβάνουν τα προνόμιά του. Είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο αδελφός του Αχιλλέας, ο Κάρολος Παπούλιας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Νίκος Παπανδρέου, ο Σήφης Βαλυράκης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Αναστάσιος Νεράντζης, ο Ιωάννης Τραγάκης και πολλοί πολλοί ακόμα.

Είπα, λοιπόν, ότι είναι κράτος εν κράτει, γιατί είδαμε ότι είναι η περιοχή της Πολιτείας και τα μαγαζιά που υπάρχουν εκεί σε μία έκταση τουλάχιστον σαράντα στρεμμάτων, αυτοί οι άνθρωποι τα εκμεταλλεύονται, τα νοικιάζουν και κάνεις δεν ξέρει με ποιες διαδικασίες. Μάλιστα, εκεί ανήκει και το γνωστό σε άλλους –εγώ το έχω ακούσει μόνο φυσικά- «Πολιτεία Τένις Κλαμπ». Αυτά τα χρήματα δεν ξέρει κανείς πού πηγαίνουν, τι γίνεται και πώς διαχειρίζονται.

Μάλιστα, έχουμε μάθει –δεν ξέρουμε κατά πόσον αυτό αληθεύει- ότι το αποθεματικό του συνεταιρισμού ανέρχεται στο ύψος των 2.000.000 ευρώ περίπου. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία.

Επίσης, θα ήθελα να σας καταθέσω και την εξής ερώτηση, κύριε Υπουργέ, και να μου απαντήσετε σε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Συντομεύετε λίγο, κύριε Λαγέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Το ζήτημα είναι κυρίως ηθικό, αλλά είναι και νομικό. Θα ήθελα να μου πείτε: Στο προεδρικό διάταγμα 93/1987 υπήρχε το άρθρο 13, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός μπορούσε να αποφασίσει τη διάλυση του συνεταιρισμού, όταν ο συνεταιρισμός εκτρέπεται από το σκοπό του, όπως έχει γίνει καταφανέστατα με το συγκεκριμένο συνεταιρισμό. Αυτή η διάταξη καταργήθηκε με το ν. 4280-08/2014 εν μέσω μνημονίου.

Εμείς θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ως Χρυσή Αυγή: Θα επαναφέρετε το συγκεκριμένο νόμο; Θα καταργήσετε αυτόν τον απαράδεκτο συνεταιρισμό –και όποιον άλλο λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο- που έχει γίνει; Επίσης, θα απαιτηθεί να γυρίσουν πίσω τα έσοδα τόσων χρόνων, αυτά που έχουν υπάρξει σε διάφορες μυστήριες τσέπες; Επίσης, να ζητήσετε διαχειριστικό, οικονομικό και νομικό έλεγχο για όλα αυτά τα σκάνδαλα που έχουν συμβεί. Και να ζητήσετε οι κοινόχρηστοι χώροι να επιστραφούν στους κατοίκους, στους οποίους ανήκουν.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, με απόλυτο σεβασμό στο ρόλο του Κοινοβουλίου και χωρίς να αποδέχομαι τα όσα είπατε, τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς μου -γιατί πολλά από αυτά που θίξατε δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών- θέλω να σας πω ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλο Υπουργείο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Εσείς θα μου απαντήσετε.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):  Εγώ θα σας απαντήσω σε ό,τι αφορά τα θέματα του Υπουργείου Οικονομικών. Θα σας καταθέσω στα Πρακτικά τα τρία έγγραφα που έχω από τις αντίστοιχες υπηρεσίες και θα σας δώσω απαντήσεις στα θέματα που έχουν σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν και θέματα που θίγετε τα οποία είναι αρμοδιότητα άλλων Υπουργών και πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλα Υπουργεία.

Πρώτα από όλα, σε ό,τι αφορά το θέμα των φορολογικών υποχρεώσεων, όπως προκύπτει από έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο Οικονομικός Συνεταιρισμός Βουλευτών η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», ως προς τη φορολογία κατοχής ακινήτων αντιμετωπίζεται σε κάθε περίπτωση όπως και τα λοιπά κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, είναι υπόχρεος στην υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων και καταβολής ΕΝΦΙΑ και δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν το σημείο β’ του ερωτήματός σας, δεν υπάρχει καμμία ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση. Θα πληρώσουν –και πληρώνουν- αυτά που είναι υποχρεωμένοι. Γενικά, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμμία διάθεση για ευνοϊκή μεταχείριση σε οποιονδήποτε. Πρέπει να πληρώνουν όλοι τις υποχρεώσεις τους, πολύ περισσότερο οι φορείς της πολιτείας, που πρέπει με το παράδειγμά μας να δίνουμε την κατεύθυνση στους πολίτες.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το θέμα το ποιοι είναι μέλη, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι δεν έχουμε εικόνα του ποιοι είναι μέλη. Παρόλα αυτά, έχει απευθυνθεί στον συνεταιρισμό και έχει ζητήσει τον αναλυτικό κατάλογο των ιδιοκτητών, πρώην και νυν Βουλευτών. Μόλις έχουμε τα στοιχεία αυτά θα σας τα διαβιβάσουμε. Βεβαίως, από μία πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, βλέπω ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι εκεί και μπορείτε να έχετε εικόνα. Σε ό,τι αφορά όμως τα μέλη, εμείς δεν έχουμε στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, σε σχέση με το δημόσιο κτήμα, εγώ δεν έχω καμμία σχέση με την περιοχή και δεν έχω εικόνα για το «Πολιτεία Τένις Κλαμπ». Μένω στη Νίκαια. Δεν έχω εικόνα της περιοχής για το αν είναι δημόσιο κτήμα ή όχι. Από τον έλεγχο όμως που έγινε στο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, προκύπτει με σαφήνεια ότι δεν υπάρχει γνωστό καταγεγραμμένο δημόσιο κτήμα στη θέση που βρίσκεται το «Πολιτεία Τένις Κλαμπ».

Αυτές, λοιπόν, είναι οι απαντήσεις των υπηρεσιών. Αυτά είναι τα θέματα, στα οποία μπορώ να απαντήσω. Τα υπόλοιπα θέματα για τους συνεταιρισμούς, τα θέματα των ελέγχων και τα λοιπά, είναι αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων. Πρέπει να απευθυνθείτε εκεί για να σας απαντήσουν.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Λαγέ, έχετε τον λόγο.  (ΕΡ)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την απάντηση που δώσατε. Προσπαθήσατε να πείτε αυτά που είναι στην αρμοδιότητά σας. Ναι, εντάξει, αλλά εδώ υπάρχουν τρομερά ζητήματα ηθικής τάξης. Εδώ υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι Έλληνες Βουλευτές εκμεταλλεύονται προνόμια τρομερά, αδιανόητα και ειδικά σε μία συγκυρία σαν τη σημερινή που ο Έλληνας πολίτης πένεται. Αυτό από μόνο του ηθικά είναι κατάπτυστο. Βέβαια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτές που είναι εδώ πέρα τώρα πάνω, δεν έχουν σε κανέναν σεβασμό τον Έλληνα πολίτη και αυτό φαίνεται ολοκάθαρα.

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς σαν Χρυσή Αυγή είναι να αναδείξουμε κάποια ζητήματα που υπάρχουν. Σας είπα προηγουμένως και θα το συνεχίσω τώρα, ότι η Πολιτεία, που όλοι τη γνωρίζαμε σαν όνομα, αλλά δεν ξέραμε ότι είναι ένα γαλατικό χωριό στην ουσία και λειτουργεί αυτόνομα, είναι κράτος εν κράτει. Και έχουμε φτάσει στο επαίσχυντο σημείο σ’ αυτό το τμήμα, σ’ αυτόν τον οικισμό, πείτε το όπως θέλετε, το νερό, το δημόσιο αγαθό, να το διαχειρίζεται αυτός ο συνεταιρισμός. Δεν έχει δικαίωμα η ΕΥΔΑΠ εκεί να επέμβει. Αυτό το καταγγέλλουμε. Είναι τρομακτικό και είναι αδιανόητο. Και να σας τονίσουμε ότι με αυτά τα στοιχεία που βρήκαμε και εμείς, τα έσοδα από την πώληση του νερού μόνο, είναι γύρω στις 170.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Αλλά πείτε μου αλήθεια, σαν Υπουργός, σαν Πρόεδρος της Βουλής, σαν Βουλευτές εδώ που το ακούτε όλο αυτό το πράγμα, πώς κρίνετε σε έναν οικισμό της Ελλάδος τη διαχείριση δημοσίου αγαθού, του νερού μας, να την έχει ο οικοδομικός συνεταιρισμός Βουλευτών. Μιλάμε για μία αλητεία, μιλάμε για μία ντροπή που πιάνει όλη αυτήν εδώ πέρα την Αίθουσα, γιατί είναι πολλοί οι Βουλευτές που δεν το ξέραμε και συμφωνώ ότι και σίγουρα θα υπάρχουν και σε άλλες παρατάξεις, αλλά τώρα που το μαθαίνουμε πρέπει αυτά τα πράγματα να τελειώσουν. Είναι αδιανόητο σας λέω και πάλι, αυτοί να λειτουργούν σαν κράτος εν κράτει.

Επίσης, να τονίσω ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού του οικοδομικού συνεταιρισμού, μέλη μπορούν να γίνουν όχι μόνο οι Βουλευτές αλλά και οι σύζυγοι και οι συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού. Δηλαδή, μιλάμε για εγγόνια, δισέγγονα, ανίψια και πάει λέγοντας. Μιλάμε για τη ΝΤΡΟΠΗ!

Και θα τονίσουμε και κάτι άλλο. Τα εκάστοτε ρυμοτομικά σχέδια που έχουν γίνει από το 1954 και μετά, γιατί από τότε είναι αυτό το σκάνδαλο, αυτό το αίσχος, εκδίδονταν για τη διαμόρφωση της περιοχής και συντάσσονταν από τον ίδιο το συνεταιρισμό και υπογράφονταν χωρίς κανέναν έλεγχο από τους αρμόδιους Υπουργούς. Γι’ αυτό υπάρχει γνωμοδότηση που συντάχθηκε το 2010 από τριμελή επιτροπή δικηγόρων, που ορίστηκε μετά από απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αυτά όλα υπάρχουν, τα έχουν βάλει στην άκρη και οι επαίσχυντοι, οι ελεεινοί αυτοί τύποι συνεχίζουν αυτή τη διαδικασία.

Απαιτούμε σήμερα σαν Χρυσή Αυγή από την Κυβέρνηση να δοθεί τέλος σε αυτό. Επαναλαμβάνω ότι απαιτούμε και πρέπει οι κοινόχρηστοι χώροι να δοθούν όλοι πίσω στους Έλληνες πολίτες, εκεί που τους αξίζει και που τους αρμόζει.

Επίσης, οι εκτάσεις που έχουν αυτοί οι τύποι είναι γύρω στα χίλια στρέμματα στην περιοχή αυτή που συζητάμε και είναι γύρω στις τεσσεράμισι χιλιάδες στην περιοχή Σκορπονερίου Βοιωτίας. Έχουν τεράστιες εκτάσεις γης. Φανταστείτε ότι μιλάμε με το φως του ηλίου, της ημέρας, για μία περιοχή που την ξέρει όλη η Ελλάδα. Φανταστείτε κι ας καταλάβει και ο Έλληνας πολίτης τι άλλα «όργια» γίνονται εις βάρος του.

Επίσης, να τονίσουμε και κάτι τελευταίο, ότι τα μέλη που είναι μέσα σ’ αυτόν τον συνεταιρισμό, πέραν των οικοπέδων και των σπιτιών που παίρνουν και τα οποία είναι δικά τους χωρίς να έχουν δώσει τίποτε στο ελληνικό δημόσιο -νταηλίκι τα πήρανε- δέχονται και δάνεια από τον συνεταιρισμό. Τα δάνεια, προφανώς, είναι από αυτά που παίρνουν από τα ενοίκια, από τις διάφορες άλλες δραστηριότητες που κάνουν; Δεν ξέρουμε. Εσείς είστε Υπουργός κι εσείς είστε Κυβέρνηση και πρέπει να το λύσετε. Είναι μείζον ζήτημα. Έχει να κάνει με ηθικά ζητήματα και είναι ντροπή που στην Ελλάδα σήμερα συμβαίνουν αυτά τα αίσχη. Είναι απαράδεκτο και πρέπει να βρεθεί λύση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, όπως είπα και στην πρωτομιλία μου, θέτετε θέματα στα οποία δεν μπορώ να απαντήσω. Έχουν γενικότερο ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλους Υπουργούς, δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου.

Σε ό,τι αφορά δύο ζητήματα που είναι στα θέματα της αρμοδιότητάς μου, πρώτα από όλα το θέμα της δημόσιας περιουσίας. Δεν υπάρχει περίπτωση το Υπουργείο Οικονομικών να μην εξαντλήσει οποιαδήποτε δυνατότητα έχει για την κατοχύρωση, την επανάκτηση ή την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας. Έχουν γίνει πάρα πολλά. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να αφήσουμε το πάρτι που βρήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών να συνεχιστεί. Και ήδη με ενέργειες που έχουμε κάνει σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ έχουμε στοχευμένες ενέργειες και συγκεκριμένο σχέδιο για το τι θα κάνουμε για τη δημόσια περιουσία.

Δυστυχώς, όμως, πάρα πολλά θέματα, έχουν ήδη λήξει νομικά. Δηλαδή έχουν γίνει τίτλοι μεταβίβασης, έχουν οριστικοποιηθεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο. Ανήκουν οι πολιτικές ευθύνες σε όσους έκαναν αυτά που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, σε ό,τι αφορά τη δημόσια περιουσία, όπως την παραλάβαμε, δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστούμε σε κανέναν.

Στα θέματα φορολογίας εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι με αφορμή και την ερώτησή σας. Ούτε γαλατικά χωριά υπάρχουν στην Ελλάδα σε θέματα φορολογίας, λαθρεμπορίου και διαφθοράς ούτε οτιδήποτε άλλο. Αυτό το αποδείξαμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν διστάζουμε να κάνουμε έλεγχο σε οποιονδήποτε και καταλαβαίνουμε από διάφορα δημοσιεύματα και επιθέσεις ποιους ενοχλούν αυτοί οι έλεγχοι που κάνουμε. Δεν διστάζουμε να ανοίξουμε θέματα που βρήκαμε στους «σκελετούς» του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν διστάζουμε να βγάλουμε υπουργικές αποφάσεις για λαθρεμπόριο καπνού και λαθρεμπόριο καυσίμων, τα οποία αράχνιαζαν τόσο καιρό σε νόμους του Υπουργείου Οικονομικών. Γαλατικά χωριά στα θέματα φορολογίας και λαθρεμπορίου δεν υπάρχουν και όποιος έχει συγκεκριμένη καταγγελία, να την καταθέσει δημόσια, ιδιωτικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και θα την ερευνήσουμε άμεσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης):Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.