ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (29.8.2016)

                                         ΠΡΑΚΤΙΚΑ  ΒΟΥΛΗΣ

                                  Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αθήνα, σήμερα στις 29 Αυγούστου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.07΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε oλομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Z΄ Αντιπροέδρου αυτής κ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Ακολουθεί η με αριθμό 1179/23-8-2016 τέταρτη επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνησή σας προχώρησε στην άτυχη και απαράδεκτη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί με επιβάρυνση 0,20 ευρώ ανά λίτρο. Αυτός ο φόρος, ανεξάρτητα κατηγορίας και αξίας κρασιού, έπληξε το χύμα κρασί λαϊκής κατανάλωσης. Σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή στο χύμα κρασί. Γι’ αυτό, άλλωστε, λέμε ότι είναι και άδικος αυτός ο φόρος.

Πρόκειται για έναν φόρο που συμβάλλει στην επιτάχυνση της καταστροφής μικρομεσαίων οινοπαραγωγών, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές και οινοποιητικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες θα γίνουν βέβαια ακόμα μεγαλύτερες, αφού αυτή είναι η πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, όπως βέβαια και της δικής σας, της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επίσης, πλήττει και άλλα εμπλεκόμενα επαγγέλματα του ελληνικού κλάδου, κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες. Αναφέρομαι στα μικρά, οικογενειακά οινοποιεία στο χώρο τις εστίασης, στις κάβες, αλλά και σε χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στα οινοποιεία όλης της χώρας που κινδυνεύουν με απολύσεις, με εκ περιτροπής εργασία, με μειώσεις μισθών.

Το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί σε αυτόν τον φόρο. Δεν τον είχε ψηφίσει, καταθέτοντας μάλιστα σχετική τροπολογία για την άμεση κατάργησή του, η οποία βέβαια δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνησή σας.

Τα αρνητικά αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή. Οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν μειωθεί. Από τις εξήντα χιλιάδες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγεγραμμένες στο αμπελουργικό μητρώο, μόνο οι είκοσι επτά χιλιάδες, δηλαδή το 17%, προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή δήλωσης συγκομιδής, σύμφωνα όχι με στοιχεία του ΚΚΕ, αλλά με στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ. Συνεπώς, βέβαια, δεν υπάρχουν ούτε τα εκτιμώμενα έσοδα για το δημόσιο.

Τα ίδια αρνητικά μεγέθη του κλάδου εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ενισχύονται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ανακοινώθηκαν και στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ, όπου τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο ελληνικός αμπελώνας μειώθηκε κατά 20% περίπου το 2015. Η οινοπαραγωγή μειώθηκε κατά 30% περίπου τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Η κατανάλωση οίνου υποχώρησε τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου κατά 25%. Επίσης, η κατανάλωση ανά καταναλωτή έπεσε τα τελευταία είκοσι χρόνια κατά 25%.

Νομίζουμε, λοιπόν, ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία των μικρομεσαίων οινοπαραγωγών γι’ αυτόν τον φόρο, διότι αφορά φυσικά την επιβίωσή τους. Δεν φτάνει δηλαδή το αυξημένο κόστος παραγωγής, η φορομπηχτική πολιτική της Κυβέρνησης, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα διάφορα χαράτσια, τώρα έρχονται αντιμέτωποι και με αυτόν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί.

Σας υπενθυμίζω τι είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί, όπως είπε, αποκλειστική επιλογή της Κυβέρνησης και μόνο. Βέβαια, για εμάς, για το ΚΚΕ, όλοι σας, και οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας και η τωρινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχετε σχεδιάσει από κοινού και υλοποιείτε αυτήν τη φορομπηχτική πολιτική εξόντωσης. Κανένας από εσάς δεν είναι αθώα περιστερά. Τώρα βέβαια ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον για να απαλλαγεί.

Να σας θυμίσω ότι από το 2012 και οι τότε κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ χρέωναν στο ΔΝΤ την κατάρτιση της αντιλαϊκής λίστας, η οποία συμπεριελάμβανε από τότε την επιβολή του πάγιου ειδικού φόρου στο κρασί, ενώ την είχαν καταρτίσει από κοινού με την τρόικα. Το ίδιο ακριβώς κάνετε και εσείς σήμερα. Αφαιμάζετε δηλαδή από κοινού τους εργαζόμενους ως καταναλωτές, τον φτωχό αγρότη και πριμοδοτείτε τους οινοβιομήχανους, δηλαδή το κεφάλαιο.

Με βάση, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, σας ρωτάμε πάρα πολύ συγκεκριμένα τι σκοπεύετε να κάνετε. Με βάση και τα στοιχεία που σας παραθέσαμε, θα καταργήσετε αυτόν τον παράλογο καταστροφικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί;

Επίσης, θα ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημα και την απαίτηση των μικρομεσαίων αγροτών αμπελουργών, των αντιπροσώπων που πήραν μέρος στην τελευταία γενική συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ, για να καταργηθεί αυτός ο Ειδικός Φόρος;

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης, θα ήθελα να πω ότι έχω απαντήσει στο ίδιο θέμα σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί, σε γραπτές ερωτήσεις και σε αναφορές. Όμως, θα απαντήσω και στη δική σας. Απλά πρόκειται για ένα θέμα το οποίο νομίζω ότι έχει εξαντληθεί κοινοβουλευτικά. Δεν έχει νόημα να επανερχόμαστε συνέχεια στο ίδιο πράγμα.

Η Κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη πριν έναν χρόνο με τον ν. 4336 να πάρει σκληρά μέτρα, μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Και έχουμε εξηγήσει, το πολιτικό οδοιπορικό που μας ανάγκασε να φτάσουμε σ’ αυτήν τη συμφωνία.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη διαφωνία σας με αυτά τα μέτρα. Βέβαια, κάποια στιγμή, για λόγους πολιτικής ιστορίας, καλό θα ήταν να ακούσουμε τη δική σας πολιτική πρόταση, το τι έπρεπε να γίνει τότε και όχι γενικά και αόριστα να κάνετε μια κριτική στην Κυβέρνηση. Αλλά έχετε το πολιτικό δικαίωμα της κριτικής χωρίς κατάθεση πρότασης, το αντιλαμβάνομαι.

Σε ό,τι αφορά, όμως, το συγκεκριμένο θέμα, επειδή το επαναφέρετε χωρίς να λέτε το ιστορικό. Φέραμε μία διάταξη για ΦΠΑ στην εκπαίδευση, επακολούθησαν διαδικασίες, είχαμε εκλογές, έγινε μεγάλη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία και η Ελληνική Κυβέρνηση προσπάθησε να βρει μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι αντισταθμιστικά, ισοδύναμα φορολογικά, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ από την παιδεία. Σε εκείνο το διάστημα δεν ακούσαμε, να καταθέτετε κάποια πρόταση, να αντικαταστήσουμε τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην παιδεία με κάποιο άλλο έσοδο.

Η Κυβέρνηση μέσα στη διαπραγμάτευση κατάφερε και έφερε αυτά τα μέτρα. Ένα από αυτά ήταν και το συγκεκριμένο μέτρο. Για το συγκεκριμένο μέτρο, τα προβλήματα τα ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον χώρο των οινοποιών. Στηρίζουμε την ελληνική οινοποιία, η οποία δίνει τις μάχες της και πάει πολύ καλά, για παράδειγμα, στο θέμα των εξαγωγών. Τη στηρίζουμε με κάθε μέτρο. Καταλαβαίνουμε απολύτως τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη φορολογία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το θέμα αυτό, έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα, για να έχει αποτελέσματα ο συγκεκριμένος φόρος. Θα σας καταθέσω μια σειρά από έγγραφα που θα πω στη δευτερομιλία μου. Έχουμε κάνει και συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο από τις αρχές Αυγούστου έχει πάει στις ελεγκτικές υπηρεσίες, για να έχει αποτέλεσμα η συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, το συγκεκριμένο μέτρο, επιτρέψτε μου να κάνω μια γενική αναφορά. Αυτά τα μέτρα που ψηφίσαμε με τον ν. 4336, δεν είναι μέτρα που εκφράζουν το ιδεολογικό μας DNA ή μέτρα τα οποία θα έχουμε μόνιμα στην Ελλάδα. Είτε αφορά τον φόρο στο κρασί είτε αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είναι μέτρα τα οποία κάναμε, για να κρατήσουμε τη χώρα σε μια πορεία μέσα από μια πολιτική αναγκαιότητα και όχι μέσα από μια πολιτική επιλογή. Όταν μπορέσουμε δημοσιονομικά να κάνουμε κάτι διαφορετικό, θα αρχίσουν αυτά τα μέτρα κλιμακωτά να αλλάζουν κατεύθυνση, φορολογικό περιεχόμενο και να έχουμε άλλη στόχευση. Δεν είναι αυτά τα οποία θα έχουμε μόνιμα στην Ελλάδα. Το έχουμε εξηγήσει αυτό πάρα πολλές φορές.

Μια και είπα γι’ αυτά, επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε -γιατί άκουσα πάρα πολλά περί ΕΝΦΙΑ σε αυτή την Αίθουσα προηγουμένως, χωρίς να μπορέσω να απαντήσω- να πω ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο ΕΝΦΙΑ για το 2016 (γιατί σχετίζεται με τα θέματα φορολογίας που βάζετε στην ερώτησή σας) παρά την καταστροφολογία, τη μαυρίλα, την παραπληροφόρηση που προσπάθησαν να κάνουν συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, έρχεται τελικά μπούμερανγκ σε αυτούς. Διότι οι πολίτες, βλέποντας σήμερα τα εκκαθαριστικά τους, διαπιστώνουν ότι το 92% από τα 7,4 εκατομμύρια εκκαθαριστικά που έχουν βεβαιωθεί δεν έχει καθόλου ΕΝΦΙΑ, γιατί είναι κάτω από 1 ευρώ -δεν θα βγει καθόλου εκκαθαριστικό- ή έχει τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρσι ή έχει λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρσι ή έχει ΕΝΦΙΑ μέχρι 10 ευρώ. Όλη η προηγούμενη προπαγάνδα, λοιπόν, κατέρρευσε γι’ αυτούς που δεν έχουν ούτε πολιτική στρατηγική ούτε έχουν έναν σχεδιασμό για το τι πρόκειται να γίνει.

Στα συγκεκριμένα ερωτήματα, όμως, της ερώτησής σας, για να σας διευκολύνω, εγώ θα σας καταθέσω έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, η οποία κάνει και πολύ καλή ελεγκτική δουλειά σε αυτούς τους τομείς, το έγγραφο που έχω στείλει στην ΓΓΔΕ πρόσφατα, μετά από αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, για να ενταθούν οι έλεγχοι αυτή την περίοδο ακριβώς, για να έχει αποτελεσματικότητα ο φόρος και τέλος χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχω δώσει σε απάντηση στον κ. Μπασιάκο σε γραπτό ερώτημα και τα οποία δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο site της Βουλής, γιατί τώρα δόθηκε η γραπτή απάντηση. Αυτά για καλύτερη ενημέρωσή σας.

Σας καταθέτω, λοιπόν, τα πλήρη στοιχεία για να έχετε καλύτερη εικόνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε αρχικά ότι εξαντλήσατε κοινοβουλευτικά το θέμα.

Θα σας θυμίσω ότι το ΚΚΕ πολύ νωρίτερα από άλλους Βουλευτές άλλων κομμάτων κατέθεσε τη συγκεκριμένη ερώτηση προς εσάς, ανεξάρτητα αν τα άλλα κόμματα και οι Βουλευτές των άλλων κομμάτων παρακολουθούν κατά πόδας το πώς ακριβώς παρεμβαίνει το ΚΚΕ στη Βουλή και τι ερωτήσεις καταθέτει.

Είστε, όμως, υποχρεωμένος, ανεξάρτητα από αυτό, να απαντήσετε σε όλες τις επίκαιρες ερωτήσεις, αναφορές και ερωτήσεις που αφορούν είτε αυτό το θέμα είτε κάποιο άλλο. Άρα, λοιπόν, είναι ένα θέμα που υποχρεούσθε να απαντήσετε και στο κάτω-κάτω, δεν εξαντλείται, διότι δεν καταργείτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Και μάλιστα, λέτε εδώ ότι θα εντείνετε τους ελέγχους, για τους οποίους θα πω παρακάτω.

Είπατε επίσης για τα αντισταθμιστικά μέτρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η πολιτική στάση του ΚΚΕ απέναντι στην πολιτική τη δική σας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, είναι μια πολιτική ρήξη απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, γιατί ακριβώς αποτελεί την ταφόπλακα των μικρομεσαίων παραγωγών, των εργαζομένων συνολικά.

Άρα, θα μπορούσε το ΚΚΕ να θέσει ένα ζήτημα αντισταθμιστικών μέτρων, που εσείς το προβάλατε επικοινωνιακά για να συσκοτίσετε την πραγματικότητα, να μπερδέψετε τους εργαζόμενους, θεωρώντας ότι είτε με το ένα είτε με το άλλο αντισταθμιστικό μέτρο θα γλυτώσει κάποιος κλάδος, κάποιος τομέας οικονομίας, κάποιοι εργαζόμενοι; Ξεγελάτε τον κόσμο με όλα αυτά τα επικοινωνιακά τρικ, διότι είτε τον φόρο στην παιδεία είτε τον φόρο στο κρασί πάλι οι εργαζόμενοι θα τον πληρώσουν, πάλι οι αγρότες, πάλι οι εκπρόσωποι στον κλάδο της παιδείας.

Από εκεί και μετά, όλος σας ο καημός είναι το πώς θα εντείνετε τους φοροελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν παράνομης παραγωγής και διακίνησης κρασιού, για την πάταξη δήθεν της φοροδιαφυγής. Αυτά είπατε και στις 28 του μήνα σε δικές σας δηλώσεις. Δηλαδή, τι μας λέτε; Μας λέτε ότι το 83% των αμπελουργών που δεν προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή δήλωσης συγκομιδής είναι φοροφυγάδες, είναι απατεώνες. Δηλαδή, θα στραφείτε εσείς και οι δικοί σας έλεγχοι στο 83% των αμπελουργών. Αυτό μας λέτε.

Όχι, κύριε Υπουργέ, παράνομοι δεν είναι οι αμπελουργοί, παράνομος είναι ο φόρος που επιβάλλεται και η ληστρική φορομπηχτική σας πολιτική. Ενεργείτε κατ’ εντολήν των βιομηχάνων, οι οποίοι, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, θέλουν να ξεμπερδεύουν με τους μικρούς, για να συγκεντρώσουν στα χέρια τους και τη γη και την παραγωγή, να ελέγξουν όλο το κύκλωμα παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης του κρασιού, προκειμένου να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία τους. Αυτούς και τις επιδιώξεις υπηρετεί η δική σας πολιτική, η Κυβέρνησή σας, όπως και τα άλλα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όλοι ακριβώς την ίδια ρότα, πώς δηλαδή θα ενταθούν οι έλεγχοι, πώς θα παταχθεί η παραοικονομία που η ίδια η πολιτική σας εκτρέφει και τώρα φυσικά υποκριτικά έρχεστε να πείτε πώς θα την πατάξουμε αυτήν την παραοικονομία.

Αναζητήστε τους φοροφυγάδες σε αυτούς που τα συμφέροντα εσείς υπερασπίζεστε, στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, στους μεγαλοξενοδόχους, στους οινοβιομήχανους, που απαλλάσσετε με χαριστικές ρυθμίσεις από δημοτικά τέλη, με φοροασυλία και προνόμια που τους δίνετε αφειδώς μέσω των αναπτυξιακών νόμων. Κουβέντα για το ποιος χάνει και ποιος κερδίζει.

Και θα σας μεταφέρω και μια εικόνα από μια κατ’ εξοχήν δυναμική αμπελοοινική περιοχή, τον Νομό Ηρακλείου, σε μια περιοχή όπου γενιές και γενιές μεγάλωσαν, σπούδασαν, έφτιαξαν νοικοκυριό από το αμπέλι και τα προϊόντα του, τη σταφίδα, το κρασί, το επιτραπέζιο, όπως και από το λάδι και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικών σας κυβερνήσεων, έρχονται σήμερα και κατεδαφίζουν.

Κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες οινοποιοί –και με αφορμή τον ειδικό φόρο- κάνουν ωμό εκβιασμό στους παραγωγούς, λέγοντάς τους ξέρετε τι; Εμείς, λέει, έχουμε το φόρο, αυτές τις τιμές δίνουμε. Έχουμε κόστος, τον φόρο, τα έξοδα εμφιάλωσης και ένα σωρό άλλα πράγματα. Λένε στους παραγωγούς «φέρτε τα σταφύλια σας και θα πληρωθείτε του χρόνου». Άλλος τους λέει το 30% της πληρωμής τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα –στην καλύτερη περίπτωση- τον Ιούνιο. Να, λοιπόν, πώς εκβιάζουν μετακυλύοντας τον ειδικό φόρο στον ίδιο τον παραγωγό.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δηλαδή δεν έχουν κόστος; Τα φάρμακα, τα εφόδια, το πετρέλαιο, το κόστος συγκομιδής, αυτά δεν είναι κόστος; Δεν καταστρέφουν τη μικρομεσαία παραγωγή; Αυτή είναι η μεγαλύτερη παρανομία, που ούτε θέλετε, αλλά ούτε και μπορείτε να πατάξετε. Η παρανομία είναι σύμφυτη με τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και έχει την αφετηρία της στην επιδίωξη εξασφάλισης του μέγιστου κέρδους από τους οινοβιομήχανους, από τα καρτέλ, τους μεσάζοντες, τους μεγαλέμπορους. Με τι τιμές νομίζετε ότι πάνε στα οινοποιεία τα σταφύλια τους οι παραγωγοί;

Για τη σουλτανίνα, που βγάζει άσπρο κρασί και ρετσίνα, είναι από 17 έως 20 λεπτά το κιλό. Ούτε όσο κοστίζει ένα τσιγάρο, όχι πακέτο, ένα τσιγάρο του πακέτου, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Το ίδιο κάνουν και οι συνεταιριστικές ενώσεις Ηρακλείου και Πεζών. Αυτές είναι οι συνεταιριστικές ενώσεις που έφτιαξαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που συνεχίσατε εσείς με τους δικούς σας νόμους, μετατρέποντας από ενώσεις παραγωγών σε ενώσεις κεφαλαιούχων, που δίνουν εξευτελιστικές τιμές για τα μαύρα ποικιλιακά σταφύλια, όπως το syrah, 30 έως 40 λεπτά το κιλό -ούτε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό- και αυτά χρωστούμενα.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πολιτική σας που έρχεται να κατεδαφίσει, στην κυριολεξία να κονιορτοποιήσει ό,τι απέμεινε από τη μικρή και μεσαία παραγωγή και φυσικά επιτείνεται το πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, διότι υπάρχει το πρόβλημα της ανομβρίας φέτος στους παραγωγούς. Δεν βγάλανε μεγάλη παραγωγή και στα σταφύλια και στο λάδι. Και έρχεται να επιτείνει ακόμη περισσότερο αυτήν την απελπισία των παραγωγών.

Το ΚΚΕ, κύριε Υπουργέ, έχει πολιτική πρόταση, αλλά η πολιτική πρόταση δεν μπαίνει στον στενό κορσέ της δικής σας πολιτικής, της πολιτικής υποταγής στα μονοπώλια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε έχουμε συνεταιράκια την τρόικα, το «κουαρτέτο», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όχι, μιλάμε για πολιτική ρήξης και ανατροπής αυτής της πολιτικής, για μια άλλη κοινωνία με λαϊκή εξουσία, όπου πραγματικά ο μικρός και μεσαίος παραγωγός θα συνεταιριστεί, δεν θα καταστραφεί, αλλά αυτό αποτελεί αγώνα διαρκή των εργαζομένων, σημαίνει ότι ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να ξεσηκωθεί. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στις 9 του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ και άλλες ταξικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, απέναντι σε αυτήν την πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο το συρφετό της ευρωενωσιακής πολιτικής.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα χρειαστώ τον τριπλάσιο χρόνο από αυτόν που προβλέπει ο Κανονισμός, όπως με ευγένεια παραχωρήσατε στον κύριο Βουλευτή, για να απαντήσω. Απλά εγώ θα προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, για να μην δημιουργηθεί κάποια παρανόηση.

Κύριε Βουλευτά, δεν θα σας ακολουθήσω στην προσπάθειά σας, την πολιτική αντιπαράθεση να τη ντύσετε με διάφορα σκοτεινά συμφέροντα και μια συνωμοσιολογία και ότι αυτή η Κυβέρνηση (γιατί είπατε βαριές εκφράσεις) υπηρετεί μεγαλοβιομήχανους και φέρνει χαριστικές ρυθμίσεις.

Φέρτε μου σε ποια προηγουμένη περίοδο έχουν γίνει σε όλους αυτούς τους «μεγάλο-» που είπατε (για να μην χάσω χρόνο για να τους πω) τόσοι πολλοί φορολογικοί έλεγχοι. Φέρτε μου σε ποια προηγούμενη περίοδο είδατε τέτοια αποτελέσματα. Πείτε μου πότε στο παρελθόν αυτοί οι οποίοι, όχι απλά είχαν φορολογική ασυλία, αυτοί οι οποίοι καθόριζαν τη φορολογική πολιτική και τους φορολογικούς ελέγχους (σε φιλικά και σε αντίθετα πρόσωπα) είχαν τέτοιους ελέγχους, όπως γίνεται αυτήν την περίοδο.

Θα ξεπεράσω, όμως, αυτήν εδώ…

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Μέσα εκεί συμπεριλαμβάνεται…

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Νομίζω ότι ο τριπλάσιος χρόνος που είχατε από την ομιλία σάς έδωσε τη δυνατότητα να πείσετε αυτούς που μας ακούνε. Οι δυο μας είμαστε στη Βουλή, οι δυο μας και ο κύριος Πρόεδρος. Σεβαστείτε, λοιπόν, το ότι εγώ δεν διέκοψα καθόλου.

Σε ό,τι αφορά, όμως, το θέμα των ελέγχων, να είναι σαφές ότι ελέγχους θα κάνουμε και γι’ αυτήν τη φορολογία και για οποιαδήποτε άλλη φορολογία, διότι εμείς δεν παίζουμε με τις τύχες τους ελληνικού λαού. Έχουμε κάνει μια συμφωνία, πρέπει να υλοποιηθεί ένας προϋπολογισμός, πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα έσοδα. Κάποια στιγμή αυτό που σας ζητάω -όχι προσωπικά, αλλά πολιτικά- είναι να απαντήσετε: Δεν θέλετε να έχουμε αυτόν τον φόρο. Θέλετε να έχουμε κάποιον άλλον φόρο στη θέση του; Δεν θέλετε να έχουμε ΕΝΦΙΑ. Θέλετε να έχουμε φόρο στην περιουσία; Και αν θέλετε να έχουμε φόρο στην περιουσία, σε ποια περιουσία και με ποιον στόχο είσπραξης;

Επιτέλους, καταθέστε μια πρόταση. Αυτό σας είπα εγώ. Διότι η πολιτική μας διαφορά είναι ότι θέλετε να έχετε έναν διαρκή ρόλο πολιτικού εισαγγελέα, χωρίς να καταθέτετε πολιτική πρόταση. Πολιτική διαφορά βεβαίως και έχουμε.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τον συγκεκριμένο φόρο, εξηγήσαμε την αναγκαιότητα που μας οδήγησε στην επιβολή αυτού του φόρου, εξηγήσαμε γιατί πήραμε αυτήν την απόφαση και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει φορολογικά το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να έχουμε έσοδα από εκείνες τις πηγές και από αυτούς που δεν πλήρωναν τόσα χρόνια, ώστε να μπορούμε να ελαφρύνουμε άλλες κατηγορίες πολιτών.

Είναι σαφέστατο ότι και αυτός ο φόρος και μια σειρά από άλλους φόρους που αναγκαστήκαμε, είτε να διατηρήσουμε, είτε να νομοθετήσουμε αυτόν το χρόνο, είναι φόροι οι οποίοι θα επανεξεταστούν στο γενικό πλαίσιο των αλλαγών που θα έχουμε, προσπαθώντας να ξεφύγουμε από την εποπτεία και να πάμε σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Είναι σαφέστατη, λοιπόν, η στάση της Κυβέρνησης. Είναι σαφής και η πολιτική διαφορά που έχουμε. Να είστε, όμως, σίγουρος ότι εμείς με τα δημόσια οικονομικά δεν θα παίξουμε ούτε θα προσπαθήσουμε να ξεγελάσουμε είτε τους πολίτες είτε τη Βουλή.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.