ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (19.5.2016)

                               ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 19 Μαΐου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.50΄ στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου συνήλθε η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Θα κάνουμε μία παρέκκλιση στο πρόγραμμα, για να απαντήσει ο κ. Αλεξιάδης στην πρώτη με αριθμό 860/13-5-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κόνσολα προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

Κύριε Κόνσολα, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύρια Πρόεδρε, οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Αλεξιάδης για άλλη μία φορά δείχνει την πρέπουσα προσοχή και σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Πραγματικά, είναι από τους συναδέλφους που ανταποκρίνονται σχεδόν πάντα στις ερωτήσεις που κατατίθενται στη Βουλή. Θα έπρεπε και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, γιατί για άλλη μία φορά, κυρία Πρόεδρε, το δελτίο των επίκαιρων ερωτήσεων θα μείνει αναπάντητο σχεδόν στο σύνολό του, αφού οι Υπουργοί ή τα στελέχη της Κυβέρνησης δεν είναι σήμερα εδώ.

Οπότε, κύριε Αλεξιάδη, δίνεται για άλλη μία φορά σήμερα η ευκαιρία να συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως το έθεσα με την ερώτησή μου, σε σχέση με την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης, που εξάλλου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται ότι προανήγγειλε από το 2015, όταν ξεκίνησε επίσης η συζήτηση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά.

Αρχίζω και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στοχοποιεί πλέον τον τουρισμό. Και αυτό φάνηκε επειδή και ο Πρωθυπουργός στην ετήσια συνάντηση του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής, κυρία Πρόεδρε, εξήγγειλε πλέον, χωρίς κανέναν δισταγμό, αντιθέτως με κυνισμό, την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, κάνοντάς μας «χάρη», μεταθέτοντάς το 2018 αντί για την άμεση επιβολή. Και μάλιστα εκεί είπε χαρακτηριστικά ότι «εντάξει, και στα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία έχουμε επιβάλει στο παρελθόν, δεν σας πάμε τον συντελεστή της εστίασης στο 24%». Έπρεπε να του πούμε και «ευχαριστώ»!

Εδώ, όμως, κύριε Υπουργέ -και εσείς σε προηγούμενες συζητήσεις σας και μάλιστα σε δημόσιο λόγο-, καταθέσατε την άποψη ότι υπάρχουν και «καλοί» φόροι που έπρεπε να έχουν επιβληθεί. Ποιους εννοείτε, κύριε Υπουργέ; Ποιοι είναι οι «καλοί» φόροι; Οι «καλοί» φόροι είναι αυτοί που έχουν επιβληθεί συνολικά στο τουριστικό προϊόν, που το κάνουν πλέον μη ανταγωνιστικό;

Φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι η οικονομία θα καταρρεύσει με τη φοροεπιδρομή που έχετε επιβάλει το προηγούμενο διάστημα.

 Έτσι, λοιπόν, πηγαίνοντας στην ερώτησή μου, θα ήθελα να καταθέσω τρία συγκεκριμένα ερωτήματα:

Έχετε υπολογίσει ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος που θα έχετε στο τέλος ή κατά τη διάρκεια της επιβολής του φόρου; Ποιος είναι ο δημοσιονομικός στόχος;

Το δεύτερο ερώτημα είναι: Έχετε καταλάβει, κύριε Υπουργέ, τις συνολικές επιβαρύνσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις, στον τουρισμό γενικότερα και πόσα θα έχουμε από τα δημόσια έσοδα ως απώλειες, αφού το ξέρετε, το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικό και ως προς τις γείτονες χώρες;

Τρίτο ερώτημα. Αυτό φαίνεται, κύριε Υπουργέ, ότι είναι ένας κεφαλικός φόρος, ένας οριζόντιος φόρος. Πώς σκοπεύετε να επιβάλετε αυτόν τον φόρο;

Σε ένα ξενοδοχείο, για παράδειγμα, τριών ή τεσσάρων αστέρων αντίστοιχα οι τιμές που πληρώνει ο πελάτης δεν είναι ίδιες. Άρα, αυτό που θα εισπράξει το ξενοδοχείο δεν θα είναι το ίδιο. Εσείς από πού θα εισπράξετε αυτόν τον κεφαλικό φόρο; Από τον πελάτη; Από τον ξενοδόχο; Από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια; Επίσης, τίθεται το ζήτημα από ποιον θα καταβάλλεται. Από τον ξενοδόχο ή από τον πελάτη προς το κράτος;

Αναμένω τις απαντήσεις σας και εύχομαι να διαλευκανθεί το ζήτημα, έπειτα και από την ενσωμάτωση αυτού του μέτρου στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα, ένα νομοσχέδιο επτάμισι χιλιάδων σελίδων, που δεν ξέρω ποιοι από τους κυβερνώντες Βουλευτές έχουν προλάβει να μελετήσουν.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτή, η πολιτική επικαιρότητα πρόλαβε την απάντησή μου. Ήδη στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου υπάρχει η σχετική διάταξη που απαντάει στο ερώτημά σας. Βεβαίως, εγώ από σεβασμό στον ρόλο του Βουλευτή και του Κοινοβουλίου έπρεπε να έρθω και να απαντήσω.

Τι αναφέρει το άρθρο 53; Είναι δεδομένο ως προς τη θέσπιση του συγκεκριμένου μέτρου. Είναι συγκεκριμένη η εισηγητική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου ως προς τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και έτσι δεν θα χάσω χρόνο σε αυτό.

Σε ό,τι αφορά όμως το γενικότερο ζήτημα που θέτετε, η Κυβέρνηση δεν στοχοποιεί τον τουρισμό. Η Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη, μέσα από μία συμφωνία που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο –να θυμίσω ότι διακόσιοι είκοσι ένας Βουλευτές ψήφισαν τον ν.4336- και τα μέτρα που φέρνουμε τώρα στη Βουλή είναι τα μέτρα που προέβλεπε ακριβώς ο ν.4336. Βεβαίως, θα δοθεί η δυνατότητα δύο ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και δύο ημέρες στην Ολομέλεια, όλα αυτά να συζητηθούν αναλυτικά.

Στο θέμα όμως του τουρισμού κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο συγκεκριμένο πλαίσιο, για να μη δημιουργήσουμε προβλήματα. Καταλαβαίνουμε τι προβλήματα δημιουργούν αυτές οι ρυθμίσεις, αλλά, όπως είπε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ένα μέτρο που ήμασταν υποχρεωμένοι να θεσπίσουμε. Είναι ένα μέτρο που θα ισχύσει από 1/1/2018 και θα δούμε μέχρι τότε πώς θα πάει η πορεία αυτών των μέτρων.

Στο θέμα του τουρισμού υπάρχουν και ένα σωρό άλλα μέτρα που παίρνουμε που είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του τουρισμού. Για παράδειγμα, δεν δημιουργούμε πρόσθετο πρόβλημα στα νησιά που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορά μας και δέχονται τη μεγάλη ροή των προσφύγων, με αύξηση του ΦΠΑ αυτήν την περίοδο, όπως ήμασταν υποχρεωμένοι από τον ν.4336 που ψηφίστηκε.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι φέραμε τη διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα ή το τρίμηνο, το οποίο βοηθάει πάρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να πάρουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για την τουριστική περίοδο.

Άρα, η απάντηση στο ερώτημά σας έχει δοθεί από τον συγκεκριμένο νόμο που η συζήτησή του ξεκινάει σε λίγα λεπτά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στην οποία πρέπει να πάω και σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για τη διευκόλυνση. Σε ό,τι αφορά στο γενικότερο πολιτικό θέμα, νομίζω ότι απαντήσαμε με τη δική μας άποψη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Κόνσολα, έχετε τον λόγο για να δευτερολογήσετε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Για άλλη μία φορά ο κ. Αλεξιάδης έρχεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία να πει ότι και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τον προηγούμενο Ιούλιο τη συμφωνία. Να θυμίσω, λοιπόν, στον κύριο Υπουργό ότι η Νέα Δημοκρατία, σεβόμενη τις συνθήκες που είχαν επιβληθεί στη χώρα και εξαιτίας της απραξίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πραγματικά στήριξε την Κυβέρνηση, για να μην καταρρεύσει αφού δεν είχε την πλειοψηφία που χρειαζόταν. Είχε εκατόν σαράντα έξι ψήφους και χρειάστηκε η Νέα Δημοκρατία να δώσει σύσσωμη μία απάντηση.

Κύριε Υπουργέ, με την απάντησή σας, παρά τον σεβασμό και την εκτίμηση που έχω προς εσάς, δεν με έχετε πείσει. Δεν χρειάζεται να πείσετε εμένα, πρέπει να πείσετε το πανελλήνιο και κυρίως τους ανθρώπους στις δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού. Ξέρετε γιατί; Φαίνεται, κύριε Υπουργέ, πως ό,τι κινείται φορολογείται.

Για άλλη μία φορά θέλετε να σας δείξουμε κατανόηση λέγοντας ότι δεν έχετε επιβάλει παραπάνω αύξηση φορολογικών συντελεστών στα νησιά αυτήν την περίοδο που μαστίζονται από το μεταναστευτικό ρεύμα. Βέβαια, η ιστορία του μεταναστευτικού είναι μία άλλη ιστορία.

Πρέπει όμως να πω πως αν θέλαμε να βρούμε άλλα έσοδα –γιατί αυτό αφήσατε να υπονοηθεί, κύριε Υπουργέ- μέχρι το 2018 μήπως βρεθούν κάποια αντισταθμιστικά.

Να σας θυμίσω ότι ο ΣΕΤΕ σας είχε δώσει μία απάντηση, καταθέτοντας μία πρόταση για τη φοροδιαφυγή που υπάρχει στα παράνομα καταλύματα, στις μονάδες που λειτουργούν παράνομα. Είναι περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ αυτό που υπερβαίνει από τη φοροδιαφυγή.

Τι κάνατε, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό; Έχετε κάνει έναν έλεγχο εντός του 2015; Μπορείτε να μας δώσετε στοιχεία για το πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτά τα καταλύματα, που θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μία λύση στην κρίση ώστε να μην επιβληθεί ξανά ο φόρος αυτός; Ο φόρος που είναι άδικος και οριζόντιος, ένας κεφαλικός φόρος. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες;

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους διανυκτέρευσης, εκτός του ότι είναι άδικη, δεν δίνει και απαντήσεις ως προς το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η χώρα μέχρι τώρα. Θα σας πω μερικά παραδείγματα. Ο ΦΠΑ στη διαμονή πήγε στο 13%. Στην Τουρκία είναι 8%, στην Κύπρο 9%, στην Ισπανία και στη Γαλλία 10%.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι έπρεπε να ήμασταν στο 24%, όπως είχατε ακούσει κι εσείς στο ΣΕΤΕ. Ναι, αλλά ο ΦΠΑ στην εστίαση σάς θυμίζω ότι πήγε στο 24%. Εμείς είχαμε φροντίσει να είναι στο 13%. Και ακούστε τι γίνεται σε άλλες χώρες: Σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία είναι στο 10% και στη γειτονιά μας, είκοσι λεπτά από τη Χίο, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη και τη Ρόδο, στην Τουρκία δηλαδή, είναι στο 8%. Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί αυτά.

Και δυστυχώς, αυτήν την περίοδο που μιλάμε, ο tour operator και ο ξένος επισκέπτης θα επιλέγουν φθηνότερους προορισμούς. Σε λίγο θα δείτε τα αποτελέσματα, κύριε Υπουργέ. Έχετε τις ευαισθησίες και είστε ένας έμπειρος ελεγκτής, ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει χρόνια σε αυτό. Μπορείτε να βρείτε έσοδα από αλλού. Σας παρακαλώ να αφήσετε τον τουρισμό να αντιμετωπίσει ο ίδιος την κρίση, γιατί είναι ο μεγαλύτερος πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας αυτή την περίοδο στη χώρα μας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Τον λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, δεν έχω να επιχειρηματολογήσω άλλο. Νομίζω ότι κατατέθηκαν τα πολιτικά επιχειρήματα. Θα ήθελα να κάνω μόνο μία ενημέρωση.

Σε σχέση με το θέμα της σκιώδους φιλοξενίας και των ελέγχων, έχουμε κάνει πάρα πολλούς ελέγχους και ετοιμάζουμε νέες διατάξεις. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να ελέγξουμε τη νέα τουριστική περίοδο. Δεν είναι, όμως, ένα απλό πρόβλημα. Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε με βάση τις διεθνείς πρακτικές και το τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά τα θέματα.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Για τα παράνομα καταλύματα έχει γίνει κάποιος έλεγχος;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μιλάω για τη λεγόμενη σκιώδη φιλοξενία, που κάτω από αυτήν την έννοια είναι όλα αυτά τα παράνομα καταλύματα, η φιλοξενία σε σπίτια μέσω διαδικτύου και λοιπά.

Σε σχέση, όμως, με το τι πρόκειται να κάνουμε με τα έσοδα γενικώς, τα έσοδα -και από τον αγώνα που κάνουμε για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή και το 2015 και το 2016- δείχνουν ότι, παρά τις δυσκολίες που έχουν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, ακριβώς επειδή υπάρχουν δράσεις για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, αυξάνονται. Και αυξάνονται πολύ περισσότερο από το 2014, όταν η οικονομία ήταν διαφορετική.

Γενικά, όμως, για τα θέματα του τουρισμού, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις θέσεις της Κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη επάρκεια και θα ήταν περιττό εγώ να τις επαναλάβω από εδώ. Δεν θα συμφωνήσω στην πολιτική σας εκτίμηση για αυτά που είπατε. Εμείς ως Κυβέρνηση, με το δεδομένο πλαίσιο που έχουμε και με τις δυνατότητες της περιόδου, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει σε αυτήν την Αίθουσα να κατατεθεί και η διαφορετική πολιτική εναλλακτική λύση. Αν δεν έπρεπε να κάνουμε αυτά, τι έπρεπε να κάνουμε; Διότι εδώ ακούμε κριτική και καταγγελία ακόμη και για μέτρα που υλοποιούμε, ενώ τα έχει ψηφίσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ, και για την τήρηση του χρόνου.