Σημεία της ομιλίας Τρ. Αλεξιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής επί του ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα αιολικά πάρκα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και λοιπές διατάξεις

Για τα απαράδεκτα επεισόδια αστυνομικής βίας

Θέλω να ξεκινήσω με μια σαφέστατη καταγγελία. Τα όσα έγιναν πριν από λίγη ώρα στο κέντρο της Αθήνας από ανθρώπους που ντροπιάζουν τη στολή του αστυνομικού, είναι ευθύνη και πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση της Δεξιάς για άλλη μια φορά επιλέγει την ένταση. Παίζει με τη ζωή ενός ανθρώπου, για να τη χρησιμοποιήσει πολιτικά και θα είναι δική σας ευθύνη ό,τι ακολουθήσει. Πάνω από όλα, όμως, έχετε ευθύνη για τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας.

Το βίντεο που κυκλοφορεί με αστυνομικό να κλωτσάει με τη μπότα του πολίτη που έχει πέσει στο έδαφος, δεν μπορεί να μείνει από την Κυβέρνηση αναπάντητο. Είναι δική σας ευθύνη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μέσα στον πανικό σας ποντάρετε στην πολιτική ένταση και πιθανά και σε νεκρό, διότι εξυπηρετεί τα πολιτικά σας σχέδια. Δεν θα το αφήσουμε όμως αυτό να συμβεί και θα είμαστε εδώ όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για να σας σταματήσουμε.

Για τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας

 Είναι πολιτική ευτέλεια, είναι ντροπή για τη Βουλή, είναι ευθύνη των Βουλευτών της ΝΔ τα όσα ανέχεστε να κάνει η Κυβέρνηση. Τελείωσε στην Επιτροπή χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου και 10:00 το βράδυ κατατέθηκε τροπολογία οκτώ άρθρων, 44 σελίδων! Είναι ντροπή αυτό ή όχι; Είμαστε από τις 9:00 το πρωί εδώ για να συζητήσουμε αυτή την τροπολογία. Δεύτερη τροπολογία κατατέθηκε χθες στις 11:00 το βράδυ. Εννιά άρθρα, 41 σελίδες για να συζητηθούν σήμερα στις 9:00 το πρωί! Το θεωρείτε αυτό “επιτελικό κράτος”, “σωστή νομοθέτηση”, σωστή λειτουργία του Κοινοβουλίου;

Για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και τη στάση των βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης

Χάσατε σαν Νέα Δημοκρατία και σαν Κυβέρνηση τη μεγάλη ευκαιρία να γίνει σήμερα μια ουσιαστική συζήτηση για το σημαντικό θέμα, το ζήτημα του περιβάλλοντος. Θέμα που πρέπει να συζητάμε, μας αφορά όλους, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Σε αυτό ειδικά το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μαθήματα αντιπολίτευσης. Αντίθετα κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ, πρέπει να σας έχει δημιουργηθεί αμηχανία – ξαναδείτε τα βίντεο της ομιλίας σας – όταν μιλούσε ο Υπουργός, ήταν στην Αίθουσα 3 βουλευτές της ΝΔ και 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν μιλούσε ο Υφυπουργός, ήταν 2 από τη Νέα Δημοκρατία και 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ήταν υπόδειγμα αντιπολίτευσης, υπόδειγμα υπευθυνότητας, υπόδειγμα τεκμηρίωσης η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στη διαβούλευση και στις Επιτροπές και σήμερα στην Ολομέλεια. Συγχαρητήρια και από αυτό το βήμα στον Σωκράτη Φάμελλο, αλλά και σε όλο τον αρμόδιο τομέα του κόμματος, για τη στάση του, για την τεκμηρίωση, για όσα στοιχεία μας έδωσε για όλα τα ζητήματα.

Στο νομοσχέδιο αυτό δεν έχετε απέναντί σας το ΣΥΡΙΖΑ, έχετε απέναντί σας την κοινωνία. Όλοι οι φορείς που σχετίζονται με τα θέματα περιβάλλοντος είναι απέναντί σας.

Για τις επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις ανιστόρητες δηλώσεις κορυφαίων της ΝΔ

Δεν θα «παίξουν» στα ΜΜΕ ούτε οι καταγγελτικές ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ότι η επιβάρυνση έφτασε μέχρι 800% πάνω από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων, το 16% των εταιρειών στη Γερμανία σταματούν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω υψηλών τιμών ενέργειας, χαρακτηριστικό του πολύ δύσκολου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται. Πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό; Δυστυχώς με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος έλεγε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2021: «Θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», τον αρμόδιο Υπουργό Σκρέκα στις 19 Σεπτεμβρίου στη Real News: «Περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατόν και συγκεκριμένα, σε 1 έως 2 ευρώ τον μήνα το κόστος της αύξησης», τον Κωστή Χατζηδάκη στο Συνέδριο Economist στις 16 Σεπτεμβρίου: «Έχοντας προχωρήσει στη διάσωση της ΔΕΗ, προχωράμε τώρα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να πέσουν οι τιμές».

Η καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Παπαδημητρίου ότι «οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΡΑΕ για να εφαρμόσει και η ΔΕΗ τη ρήτρα αναπροσαρμογής» αληθεύει ή όχι; Για τα στοιχεία που έφερε η Ομοσπονδία των βενζινοπωλών σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο και το νοθευμένο καύσιμο; Θα απαντήσει η Κυβέρνηση;

Είχε απόλυτο δίκιο ο Υπουργός που πριν από λίγους μήνες είπε: «Δεν προχωράμε σε εκλογές για να μην μας τιμωρήσουν οι πολίτες». Έρχεται η ώρα της τιμωρίας, έρχεται η ώρα της καταδίκης σας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω με μια σαφέστατη καταγγελία. Τα όσα έγιναν πριν από λίγη ώρα στο κέντρο της Αθήνας από ανθρώπους που ντροπιάζουν τη στολή του αστυνομικού που φορούσαν, είναι ευθύνη και πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση της Δεξιάς για άλλη μια φορά επιλέγει την ένταση. Παίζει με τη ζωή ενός ανθρώπου, για να τη χρησιμοποιήσει πολιτικά και θα είναι δική σας ευθύνη ό,τι ακολουθήσει. Πάνω από όλα, όμως, έχετε ευθύνη για τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας.

Το βίντεο που κυκλοφορεί με αστυνομικό να κλωτσάει με την μπότα του, πολίτη που έχει πέσει στο έδαφος, δεν μπορεί να μείνει από την Κυβέρνηση αναπάντητο. Είναι δική σας ευθύνη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μέσα στον πανικό σας ποντάρετε στην πολιτική ένταση και πιθανά και σε νεκρό διότι εξυπηρετεί τα πολιτικά σας σχέδια. Δεν θα το αφήσουμε, όμως, αυτό να συμβεί και θα είμαστε εδώ όλες οι προοδευτικές δυνάμεις για να σας σταματήσουμε.

Ας έρθουμε τώρα στα του νομοσχεδίου, προσπαθώντας να ηρεμήσουμε από τα όσα έγιναν προηγουμένως στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πολιτική ευτέλεια, είναι ντροπή για τη Βουλή, είναι ευθύνη των Βουλευτών της ΝΔ τα όσα ανέχεστε να κάνει η Κυβέρνηση. Τελείωσε στην επιτροπή χτες το νομοσχέδιο και 10 η ώρα το βράδυ κατατέθηκε τροπολογία οκτώ άρθρα, 44 σελίδες! Είναι ντροπή αυτό ή όχι; Είμαστε από τις 09.00 το πρωί εδώ για να συζητήσουμε αυτή την τροπολογία.

Δεύτερη τροπολογία κατατέθηκε χθες στις 11 η ώρα το βράδυ. Εννιά άρθρα, 41 σελίδες για να συζητηθούν σήμερα στις 9 η ώρα το πρωί! Το θεωρείτε αυτό ¨«επιτελικό κράτος», «σωστή νομοθέτηση», σωστή λειτουργία του Κοινοβουλίου;

Χάσατε σαν Νέα Δημοκρατία μία μεγάλη ευκαιρία σήμερα. Χάσατε σαν Κυβέρνηση μια ευκαιρία να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για ένα σημαντικό θέμα, για το ζήτημα του περιβάλλοντος. Είναι ένα θέμα για το οποίο βεβαίως και πρέπει να συζητάμε. Βεβαίως και είναι κάτι που μας αφορά όλους. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές. Αλλά, βεβαίως, να ζητάμε από τη Νέα Δημοκρατία να συζητήσουμε σοβαρά για το περιβάλλον, ξέροντας την πολιτική σας ιστορία και το τι έχετε κάνει, είναι κάπου πολιτικό ανέκδοτο.

Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι αυτό που προσπαθείτε εδώ με αγωνία να εξηγήσουν οι Βουλευτές σας, όσοι έχουν μείνει βέβαια. Διότι ένας, δυο, τρεις μετράω να έχουν μείνει αυτή τη στιγμή στην Αίθουσα.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: Έχουν μιλήσει δεκαπέντε Υπουργοί έως τώρα. Σας παρακαλώ, δηλαδή.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ: Τι είναι αυτά που λέτε τώρα. Δηλαδή, μετά που θα μιλήσω εγώ και δεν θα είναι κανένας από εσάς, θα ήθελες να το πω από το Βήμα;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε, μην εκνευρίζεστε και μη χάνετε την ψυχραιμία σας.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ: Μα, τι λέτε τώρα;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κάνετε λάθος να χάνετε την ψυχραιμία σας. Σας παρακαλώ πολύ, ηρεμήστε. Υπάρχουν και τεχνικοί τρόποι για να ηρεμήσετε.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ: Ήρεμος είμαι. Τι είναι αυτά που λέτε;

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Χρυσομάλη, σας παρακαλώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ:  Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ προσπαθήστε να πείσετε τους συναδέλφους να σεβαστούν το πρόσωπό σας.

ΠΡΟΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Αυτό προσπαθώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Σε ό,τι αφορά λοιπόν την κουβέντα που γίνεται εδώ σήμερα, δεν έχετε απέναντί σας το ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο αυτό. Έχετε απέναντί σας την κοινωνία. Όλοι οι φορείς που σχετίζονται με τα θέματα περιβάλλοντος είναι απέναντί σας.

Κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να σας έχει δημιουργηθεί αμηχανία. Ξαναδείτε τα βίντεο της ομιλίας σας. Όταν μιλούσε ο Υπουργός, τρεις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έξι από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Αίθουσα. Όταν μιλούσε ο Υφυπουργός, ήταν δύο από τη Νέα Δημοκρατία, οκτώ από το ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιατί είμαστε μέσα; Γιατί παρακολουθούμε; Γιατί συμμετέχουμε; Διότι σε αυτό ειδικά το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μαθήματα αντιπολίτευσης. Ήταν υπόδειγμα αντιπολίτευσης η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στη διαβούλευση και στις επιτροπές και σήμερα στο Κοινοβούλιο. Ήταν υπόδειγμα αντιπολίτευσης, υπόδειγμα υπευθυνότητας, υπόδειγμα τεκμηρίωσης. Θέλω πραγματικά να δώσω συγχαρητήρια και από αυτό το βήμα στον Σωκράτη Φάμελο, αλλά και σε όλο το αρμόδιο τομέα του κόμματος, για τη στάση του, για την τεκμηρίωση, για όσα στοιχεία μας έδωσε για όλα αυτά τα ζητήματα.

Βεβαίως θα με ρωτήσει κάποιος από τους συντρόφους μου, «και γιατί δεν παίζουν όλα αυτά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;» Δεν θα παίξουν, αγαπητέ Σωκράτη και αγαπητή Χαρά, ούτε οι ομιλίες σας, ούτε το ότι φτάσανε μέχρι και 800% πάνω την επιβάρυνση από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα παίξει πουθενά αυτό και δεν θα παίξουν ούτε οι άλλες καταγγελίες που κάνατε και όλα τα στοιχεία.

Αλλά ας θυμηθούμε λίγο και την ανευθυνότητα της Νέας Δημοκρατίας ως Αντιπολίτευση. Διότι εγώ θα σας το χτυπάω όσο έχω τη δυνατότητα να αναφέρομαι και να μιλάω. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία σαν Αντιπολίτευση; Φέραμε το τέλος για την πλαστική σακούλα, εναρμόνιση ευρωπαϊκής οδηγίας. Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ σωστά η Νέα Δημοκρατία τον ψήφισε αρχικά. Μετά, κάποιο σαΐνι από το επιτελείο της, είπε ότι πρέπει να το καταγγείλουν και το κατήγγειλε μέσα στον κατάλογο των είκοσι εννέα «άδικων φόρων». Μετά έκανε την επόμενη μπαρούφα και σαν Κυβέρνηση δεν το κατήργησε το τέλος στην πλαστική σακούλα, αλλά το αύξησε. Πολύ σωστά έκανε και πολύ σωστά εμείς το ψηφίσαμε. Αυτή είναι η δική μας υπευθυνότητα και η δική σας ανευθυνότητα.

Έρχομαι όμως στο μεγάλο ζήτημα των τιμών της ενέργειας, κάτι το οποίο δυστυχώς διαχειρίζεστε ως Νέα Δημοκρατία, χωρίς να καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις.

Σύμφωνα με έκθεση της ένωσης γερμανικών επιμελητηρίων, το 16% των εταιρειών στη Γερμανία σταματούν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω υψηλών τιμών ενέργειας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έρχεται από την Ευρώπη ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Και πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό; Δυστυχώς με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος έλεγε στην Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2021: «Θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει…», κ.λπ, κ.λπ.

Να μην σας ξεχάσω και εσάς, κύριε Υπουργέ. Στις 19 Σεπτεμβρίου στο Real News: «Περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατόν και συγκεκριμένα, σε 1 έως 2 ευρώ τον μήνα το κόστος της αύξησης». Και ο αγαπημένος Κωστής Χατζηδάκης, που τα λύνει όλα τα θέματα και είναι μια «μπουλντόζα», στο Συνέδριο Economist στις 16 Σεπτεμβρίου: «Έχοντας προχωρήσει στη διάσωση της ΔΕΗ, προχωράμε τώρα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να πέσουν οι τιμές».

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής απλό.

Τα στοιχεία που έφερε η ομοσπονδία των βενζινοπωλών είναι σαφέστατα σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο και το νοθευμένο καύσιμο. Και εδώ θα πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση. Πολύ σωστά έθεσε ερωτήματα σε εμάς για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά ας απαντήσει η Κυβέρνηση.

Εκείνη η καταγγελία του κ. Παπαδημητρίου ότι «οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΡΑΕ για να εφαρμόσει και η ΔΕΗ τη ρήτρα αναπροσαρμογής» αληθεύει ή όχι; Θα απαντήσει η Κυβέρνηση ή όχι; Υπάρχει γκρίζα ζώνη ή όχι;

Για να μην σας κουράζω και για να σεβαστώ τον χρόνο και για να μπορέσουν να μιλήσουν και άλλοι Βουλευτές, τελειώνω με μια κουβέντα. Είχε απόλυτο δίκιο εκείνος ο Υπουργός σε εκείνο που είπε πριν από λίγους μήνες: «Δεν προχωράμε σε εκλογές για να μην μας τιμωρήσουν οι πολίτες». Αλλά έρχεται η ώρα της τιμωρίας, έρχεται η ώρα της καταδίκης σας.