Τον κίνδυνο κατασχέσεων των κουτσουρεμένων αναδρομικών, που θα επιστραφούν  στους συνταξιούχους, ανέδειξε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, στα πλαίσια της συζήτησης για το φορολογικό ν/σ, ο Τρ. Αλεξιάδης και κάλεσε τον παριστάμενο Υφυπουργό να δεσμευτεί. Η άρνηση δέσμευσης-απάντησης, αλλά και η σχετική παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, αποκαλύπτουν τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, για να συμψηφιστούν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά με φορολογικές υποχρεώσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε στο έλλειμμα του α’ εξαμήνου και ζήτησε από την Κυβέρνηση να δηλώσει με βάση ποιο σενάριο ελλείμματος σχεδιάζει την οικονομική της πολιτική, όταν με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 12 δις.

Στο κλασικό ερώτημα «λεφτά υπάρχουν;», αποκάλυψε τις «φωτογραφικές» διατάξεις με τις οποίες λεφτά υπάρχουν, για μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών και για μεγαλοπαράγοντες του Αθλητισμού, καθώς και για τα ακριβά αυτοκίνητα, αφού σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μειώνεται η φορολογία.

Κατήγγειλε την προσχηματική κοινοβουλευτική διαδικασία, αφού το ν/σ ξεκίνησε με 62 άρθρα και 70 σελίδες στη Διαβούλευση και κατέληξε σήμερα, μαζί με τις τροπολογίες, σε 140 άρθρα και  460 σελίδες!

Στο ζήτημα της φορολογικής σταθερότητας, κατέθεσε στα Πρακτικά σχετικές προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη και σχετικό πίνακα με τους 23 νόμους και τα 165 άρθρα φορολογικών-τελωνειακών διατάξεων μόλις σε ένα χρόνο.

Επισήμανε ότι, για άλλη μια φορά, η  Κυβέρνηση δε διάβασε και δεν απαντά στα όσα επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, και ειδικά στο μελλοντικό «φυτώριο» διαφθοράς και διαπλοκής του άρθρου 16 του ν/σ.

https://youtu.be/uZaKPg0iLCs

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα ερώτημα στον παριστάμενο Υπουργό. Διότι όσο και αν διάβασα προσεκτικά την τροπολογία 444/68, κύριε Υπουργέ, για τα αναδρομικά, που συνυπογράφει το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, δε βρήκα πουθενά το σημείο το οποίο αναφέρει με σαφήνεια ότι τα ποσά που θα επιστραφούν είναι ακατάσχετα.

 Σας ερωτώ, λοιπόν, και με την άδεια του Προεδρείου: Είναι ακατάσχετα ή όχι; Απαντήστε μου, σας παρακαλώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα απαντήσω μετά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Θα απαντήσετε αργότερα; Δεν μπορείτε να μου πείτε τώρα ένα «ναι» ή ένα «όχι»;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα κάνουμε διάλογο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ρωτάω κάτι για μία τροπολογία που κατατέθηκε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ωραία, ρωτήσατε. Ο Υπουργός μπορεί κάποια στιγμή να το απαντήσει.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Θα μου απαντήσει ο Υπουργός εάν είναι ακατάσχετα ή όχι;

Εκλαμβάνω την απάντηση του Υπουργού ως άρνηση, διότι μέσα στην τροπολογία δεν υπάρχει καμία αναφορά. Την εκλαμβάνω ως  μια παγίδα για τους συνταξιούχους. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω εκφράσεις που ακούστηκαν από τον προηγούμενο ομιλητή, αν και θα έπρεπε. Διότι τι κάνετε στους συνταξιούχους; Τους εκβιάζετε, διότι λέτε στο συγκεκριμένο άρθρο ότι, με την καταβολή των ποσών, για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις, καταργήσεις κτλ. «οι αξιώσεις αποσβέννυνται».

Τους λέτε λοιπόν ότι, για να πάρετε πίσω αυτά τα χρήματα, για τα οποία σας δικαίωσε το δικαστήριο, μέσω των ταμείων της ΑΑΔΕ,  εάν χρωστάτε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας (8,4 δισεκατομμύρια είναι αυτά και θα επιβεβαιωθούν τους επόμενους μήνες),  θα σας τα  κατάσχει αυτά η ΑΑΔΕ, εάν υπάρχουν πάνω από 1.250 ευρώ στο λογαριασμό σας.

Αυτό είναι, ή δεν είναι, παγίδα; Και ρωτάω τον αρμόδιο Υφυπουργό και δεν απαντάει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ: Προτείνετε να είναι ακατάσχετα;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας, διότι, με αυτά που λέει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύει ότι δεν είναι ακατάσχετα. Η είδηση της ημέρας είναι αυτή και, όσο και αν προσπαθήσουν αύριο τα πληρωμένα «παπαγαλάκια» και οι πανάκριβες Montblanc που σας στηρίζουν κάθε μέρα να πουν το άσπρο μαύρο, τα αναδρομικά, που θα  επιστρέψετε στους συνταξιούχους, θα είναι στην ουσία ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τα οποία καταρρέουν.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ: Εσείς τι προτείνετε;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Εμείς λέμε: «βεβαίως και πρέπει να είναι ακατάσχετα». Οι συνταξιούχοι έχουν δεχθεί από το 2010 μια τρομερή επίθεση. Εξακόσιοι είκοσι χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν από την Κυβέρνηση Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2019 για πρώτη φορά αυξήσεις. Εσείς και το ΠΑΣΟΚ φέρνατε συνεχώς μειώσεις. Και τώρα μας λέτε…

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΚΗΣ: Με τον νόμο Κατρούγκαλου τι έπαθαν;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Αυτό να το πείτε στους συνταξιούχους, διότι αντιλαμβάνομαι πλέον το τι πάτε να στήσετε.

Περίμενα σήμερα -και από τις 9.00 πμ  είμαι εδώ-από όλους του αρμόδιους Υπουργούς κάτι να πουν για την  οικονομική πολιτική.

            Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του έτους έχετε ένα έλλειμμα 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι το εξάμηνο που γίνονται οι εισπράξεις. Εάν, λοιπόν, με μια απλή λογική κάνουμε μια αναλογιστική σύγκριση κάθε χρονιάς, τουλάχιστον άλλο τόσο θα έχετε το δεύτερο εξάμηνο. Δηλαδή σχεδιάζετε μια οικονομική πολιτική μ’ ένα έλλειμμα που θα ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια; Αν ετοιμάζετε μνημόνια κορωνοϊού ή οτιδήποτε άλλο, αυτά τα οποία πάρα πολλοί στη λεγόμενη Επιτροπή Πισσαρίδη και στους διάφορους συμβούλους που έχετε τα θεωρούσαν ευλογία και θεωρούσαν ότι αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα ανακαλύψουμε, πείτε το από τώρα, για να μην κλείσει η Βουλή  και  να τα συζητήσουμε αυτά. Απαντήστε, όμως, με βάση ποιο μοντέλο ελλείμματος στο τέλος του χρόνου προορίζετε να πάρετε αυτά τα μέτρα.

            Υπάρχει, όμως, το κλασικό ερώτημα στο οποίο ο ποιητής στο παρελθόν απήντησε: Λεφτά υπάρχουν; Λεφτά υπάρχουν, ναι, διότι υπάρχει το κλασικό ερώτημα «πού θα βρεθούν τα χρήματα;». «Λεφτόδεντρα» θα βγουν; Λεφτά υπάρχουν για ευνοϊκή ρύθμιση για τα golden boys με τα θέματα μετοχών ως μπόνους κ.λπ. –αναλύθηκε αυτό από άλλους, δεν έχω χρόνο- λεφτά υπάρχουν για ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση για τους μεγαλοπαράγοντες του Αθλητισμού. Δεν πιστεύω ότι ήρθε κάποιος παράγοντας του Αθλητισμού σε σας, που έχει και μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.λπ., και σας το ζήτησε αυτό! Κάνατε μισή δουλειά το Δεκέμβριο, την  ολοκληρώσατε τώρα!

            Λεφτά υπάρχουν και για το θέμα των ακριβών αυτοκινήτων που θα μειώσετε το τέλος ταξινόμησης στα ακριβά αυτοκίνητα, όχι στα μικρά και στα μεσαία, όπως είναι η λογική του Συντάγματός μας, αλλά στα ακριβά αυτοκίνητα. Για κάποιους, λοιπόν, λεφτά υπάρχουν.

            Πείτε μου κάτι. Για τους 71.000 συνταξιούχους με τα «αδήλωτα» αναδρομικά, για τα οποία θα τους τρέχετε στα δικαστήρια και θα τους κάνετε κατασχέσεις κ.λπ., δεν υπήρχαν λεφτά για να κάνετε κάτι αντίστοιχο μ’ αυτό που κάνατε με τους αθλητές με αυτοτελή φορολόγηση ή με κάτι άλλο και να τελειώνει η ιστορία;

            Λεφτά υπάρχουν για τα στελέχη της Κυβέρνησης -δεν λέω για τον Πρωθυπουργό, γιατί τον Πρωθυπουργό δεν πρέπει να τον πειράζουμε- που αποφάσισαν καλοκαιριάτικα να κάνουν περιοδεία σε νησιά και να ελέγξουν υπηρεσίες της  αρμοδιότητάς τους,  με λεφτά του δημοσίου;

            Ακούστηκε προηγουμένως το θέμα της διαδικασίας αυτού του νομοσχεδίου. Αυτό το νομοσχέδιο είναι πραγματικά ντροπή για το Κοινοβούλιο, διότι ξεκίνησε με 62 άρθρα στη διαβούλευση (για επτά ημέρες), κατατέθηκε Παρασκευή στη μία η ώρα το βράδυ με 95 άρθρα και 280 σελίδες και, σήμερα, μαζί με τις τροπολογίες, συζητάμε 140 άρθρα και 460 σελίδες. Δεν συζητάμε στην ουσία. Ψηφίζουμε κάτι με τη λογική της «σκούπας».

            Για να καταλάβουμε την προχειρότητα με την οποία νομοθετείτε, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για το θέμα της φορολογίας των αυτοκινήτων και νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων πάλι για τη φορολογία των αυτοκινήτων. Μα, δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας στα Υπουργεία και να τελειώνει αυτή η ιστορία; Όχι, δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε, διότι θα αναφέρω αυτά που έλεγε ο Πρωθυπουργός –θα καταθέσω και τα σχετικά έγγραφα- το 2018. Θα μου πείτε «περσινά ξινά σταφύλια», αλλά κρατάμε αρχεία. Δεν έψαξα να βρω δηλώσεις του κ. Βεσυρόπουλου και του κ. Σταϊκούρα για τους  «29 άδικους φόρους» κ.λπ. Τα έχουμε πει και άλλες φορές αυτά. Δεν απαντώνται ποτέ εδώ πέρα. Δήλωση του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, Μάρτιος του 2018: «Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά.

            Θα καταθέσω παράλληλα και ένα ωραίο πινακάκι που έκανε το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το τι κάνατε στον τομέα φορολογικής- τελωνειακής πολιτικής μόλις σ’ έναν χρόνο. Εδώ λέτε για πέντε χρόνια σταθερό φορολογικό σύστημα. Μέσα σ’ έναν χρόνο ξέρετε σε πόσα νομοσχέδια έχετε φέρει φορολογικές- τελωνειακές διατάξεις; Σε 23 νομοσχέδια έχετε φέρει φορολογικές- τελωνειακές διατάξεις, μαζί μ’ αυτό που συζητάμε σήμερα, και έχετε αλλάξει 165 άρθρα. Αυτό δεν νομίζω ότι βοηθά πάρα πολύ στα θέματα ανάπτυξης, ούτε βοηθά πάρα πολύ στα ζητήματα σταθερότητας του φορολογικού συστήματος.

            Μια κουβέντα μόνο, κύριε Πρόεδρε, για το θέμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Το έχω ρωτήσει και άλλη φορά. Λείπει ο κ. Γεραπετρίτης από εδώ που με είχε εντυπωσιάσει πέρσι μ’ όλα αυτά που έλεγε περί «καλής νομοθέτησης και διαλόγου» και διάφορα άλλα «ηρωϊκά». Το ερώτημα το τοποθετώ μπροστά σας: Διαβάζουν οι Υπουργοί αυτά που λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής; Διότι αυτή η Υπηρεσία για πάρα πολλά άρθρα του νομοσχεδίου έχει σοβαρότατες ενστάσεις.

            Θα σταθώ μόνο στο άρθρο 16. Το ΚΙΝΑΛ είπε για «νησίδα διαπλοκής». Εγώ δεν θα το πω νησίδα. Θα πω ότι το άρθρο 16 με τη σύσταση Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών θα είναι αυτό που θα απασχολήσει άλλη Επιτροπή στο μέλλον στη Βουλή, για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, και δεν θα έχετε τη δικαιολογία τότε να πείτε «δεν ήξερα», διότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής λέει μέσα για την ανάγκη «απαλλαγής  της φορολογικής διοίκησης από κάθε είδους πολιτικές παρεμβάσεις και  θωράκισης  της θεσμικής ανεξαρτησίας της ελληνικής φορολογικής διοίκησης».

            Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, σοβαρευτείτε, συντονιστείτε μεταξύ σας και φέρτε μας νομοσχέδια που να λύνουν προβλήματα και όχι να τα πολλαπλασιάζουν.

            (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Κυρ. Μητσοτάκης_ Δέσμευση για σταθερό φορολογικό σύστημα (προεκλογικά)

Πίνακας_με_Φορολογικές_και_Τελωνειακές_Διατάξεις