ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΗΓΗ

«Η ΝΔ θέλει να χτυπήσει τον χώρο της εκπαίδευσης, διότι δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό της και το πρότυπό της για την ιδιωτική εκπαίδευση και δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θέλει να ευνοήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο Πάτρας ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τρύφωνας Αλεξιάδης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Μάλιστα θεωρεί ότι με την ψήφισή του δόθηκε απάντηση «σε όσους έχουν αυταπάτες ή όσους είχαν, για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Με τον πιο βίαιο τρόπο επιβάλλει συγκεκριμένα προνόμια, συγκεκριμένων τάξεων και με τον πιο βίαιο τρόπο επιβάλλει άλλες καταστάσεις, σε βάρος των πολιτών». Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε ότι αυτό είναι το 23ο, που φέρνει μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αν και προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης υποσχόταν σταθερό φορολογικό σύστημα για 5 χρόνια.

«Μέσα σε ένα χρόνο έχει φέρει 23 νόμους με φορολογικές και τελωνειακές διατάξεις, και έχει αλλάξει μέχρι στιγμής 165 άρθρα. Αυτό δείχνει από τη μια μεριά πόσο έτοιμοι ήταν και από την άλλη δείχνει τι επιχειρηματικά συμφέροντα εξυπηρετούν ή αυτό, που στην κοινή γλώσσα λέγεται διαπλοκή, διότι στο σημερινό νομοσχέδιο υπάρχει μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως με τους προπονητές, που εξομοιώνονται με άλλη σκανδαλώδη διάταξη, που έγινε για επαγγελματίες αθλητές, που δεν ευνοεί μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα, για να ευνοήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε.

Διερωτήθηκε αν θα δοθούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το έλλειμμα των 6,5 δις του α’ εξαμήνου του 2020, αλλά και για το πως διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, υπογραμμίζοντας ο κ. Αλεξιάδης ότι «η κυβέρνηση δεν είναι για να περιγράφει τα προβλήματα και να κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση, που θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, υπάρχει λύση».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ν. Παππά και του αναπληρωτή τομεάρχη, Γ. Τσίπρα για «νόμιμη φοροαποφυγή για τα τραπεζικά στελέχη, μέλη διοικητικών συμβουλίων και μετόχους τραπεζών», οι οποίοι με νέα ρύθμιση, οι παροχές σε είδος (π.χ. μετοχές) δεν θα συνυπολογίζονται στο εισόδημα των εν λόγω στελεχών και δεν θα φορολογούνται, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι «η ΝΔ συνεχίζει τις εξυπηρετήσεις με συγκεκριμένες διατάξεις σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρέτησης σε συμφέροντα στον χώρο των τραπεζών. Είναι γνωστές οι σχέσεις του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου με τις διοικήσεις των τραπεζών και συνεχίζει να τον εξυπηρετεί με διατάξεις» και τώρα τους διευκολύνει φορολογικά, την ίδια ώρα, «δεν λύνει απλά προβλήματα πολιτών στον τομέα της φορολογίας, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, που τους έχει φορολογήσει με έναν άδικο και παράνομο τρόπο».

Τρ. Αλεξιάδης: Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας

Για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την κατάθεση τροπολογίας 69 βουλευτών του για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που μεταξύ άλλων προτείνουν την επέκταση του διευρυμένου πλαισίου μέχρι τέλος του έτους και θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη κρατική επιδότηση στους δανειολήπτες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

«Προστασία πρώτης κατοικίας δεν βρήκαμε εμείς το 2015, παρόλα αυτά την προστατεύσαμε με πολλές παρεμβάσεις. Δεν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και η τροπολογία, που καταθέτουμε σήμερα είναι σημαντική, λύνει το θέμα αυτό, γιατί αν δεν γίνει κάτι τέτοιο το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε σημαντικότατες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Χωρίς την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχουμε πολλές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς» και τόνισε ότι θα υπάρχει και πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, με τις τιμές των ακινήτων να υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν και τι σημαίνει για τους «ισολογισμούς των τραπεζών, άρα στο ίδιο το οικονομικό μας σύστημα».

Τέλος για το σημαντικό αριθμό τροπολογιών, που θέλει να περάσει αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση από την Βουλή, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε ότι «μας γυρίζει η ΝΔ στα μαύρα κοινοβουλευτικά χρόνια και όλες αυτές οι τροπολογίες εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και δείχνουν την προχειρότητα της νομοθέτησης».

https://soundcloud.com/user-899349255/29-2020a-5