«Συγκεκριμένες οι καταγγελίες, βαρύτατο το αδίκημα, αλλά όσα γίνονται αυτή τη περίοδο γενικά στο θέμα των υποκλοπών και ειδικά στο θέμα της “εξεταστικής επιτροπής”, κάνουν κάθε πολίτη να αγανακτεί. Tο αρχικό “όλα στο φως”, παρά τις εκκλήσεις ακόμη και στελεχών της ΝΔ, όπως ο κ. Τζαβάρας ή ο κ. Καραμανλής, βλέπουμε να εξελίσσεται σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και συγκάλυψης», δήλωσε σε συνέντευξή του στο High TV ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

«Τα βασικά ερωτήματα ποιος παρακολουθούσε τους Ανδρουλάκη, Κουκάκη και άλλους, γιατί τους παρακολουθούσε και ποιος έδωσε την εντολή, που θα οδηγήσουν κάποιους πιθανά στο εδώλιο της δικαιοσύνης, είναι πολύ δύσκολο να απαντηθούν, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκαλυφθούν».

Μιλώντας για τα καινοφανή επιχειρήματα «περί απορρήτου» με σκοπό τη συγκάλυψη του σκανδάλου ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε για μια πολύ επικίνδυνη θεώρηση της υπόθεσης «αν ό,τι αφορά την ΕΥΠ το ξέρει μόνο ο πολιτικός της προϊστάμενος δηλ. ο κ. Μητσοτάκης και κάποια στελέχη και δεν το μαθαίνει κανείς στη Βουλή, τότε μιλάμε για έναν παρακρατικό μηχανισμό, ο οποίος εργάζεται χωρίς τον έλεγχο καμιάς δημοκρατικά εκλεγμένης ηγεσίας. Γι’ αυτό εμείς, αλλά και στελέχη της ΝΔ που μίλησαν δημόσια, ζητάμε η Επιτροπή που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους ελέγχει την λειτουργία της ΕΥΠ, να ενημερωθεί για βασικά ζητήματα. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας, πρέπει κάποιοι να εξηγήσουν, ποιοι ήταν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας. Το επιχείρημα περί μη δημοσιοποίησης και ενημέρωσης μόνο του κ. Ανδρουλάκη δεν στέκει. Μπορεί ένας οποιοσδήποτε πολίτης, ένας πρωθυπουργός, ένας πολιτικός αυτής της χώρας να παρακολουθείτε και να μην υπάρχει τεκμηρίωση και να μη δίνει κανένας αναφορά; Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή ενός δημοσιογράφου. Εάν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, είναι κάτι που πρέπει να αποδείξει η κυβέρνηση και να εξηγήσει τους λόγους στην αρμόδια Επιτροπή, όπου οι συνεδριάσεις είναι απόρρητες».

Σχετικά με την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ από την εξεταστική για τη λίστα των μαρτύρων τόνισε «Η λειτουργία της επιτροπής, η οποία συστάθηκε μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ΝΔ θεωρούσε ότι δεν χρειαζόταν, πρέπει να είναι ουσιαστική. Εάν δεν είναι ουσιαστική δεν έχει νόημα να συμμετέχουμε. Εμείς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα δώσουμε άλλοθι στον εξευτελισμό που επιχειρεί η ΝΔ, αλλά θα υπερασπίσουμε τους θεσμούς και της Δημοκρατίας και  της Βουλής».

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, τονίζοντας αφενός την χαρακτηριστική καθυστέρηση «για ένα πρόβλημα το οποίο είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 2021 και επιδεινώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες τον Σεπτέμβριο του 2022 !» και αφετέρου την υποκρισία και την αδράνεια του “επιτελικού κράτους «Δυστυχώς αυτά που κάνει η κυβέρνηση, δεν προστατεύουν την ενεργειακή ασφάλεια, που αποτελεί ένα κρίσιμο πολιτικό, ανθρωπιστικό και εθνικό ζήτημα. Η κυβέρνηση, τρία χρόνια τώρα, έχει κρατήσει στα συρτάρια της το πρόγραμμα “Ηλέκτρα”, που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπε την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Κράτησε παγωμένη την πλατφόρμα για τον ορισμό ενεργειακών υπευθύνων, που είχε ξεκινήσει από το 2018. Έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με τα ζητήματα του “εξοικονομώ”, αφήνοντας π.χ. για παράδειγμα έξω από τις επιδοτήσεις την Αυτοδιοίκηση, αφήνοντάς την να τα βγάλει πέρα μόνη της, αφού την έχει αφήσει έξω από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για να ευνοήσει συγκεκριμένα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Στο θέμα του “εξοικονομώ”, είναι αστεία τα όσα έχουν γίνει το 2020, το ότι δεν έβρισκε το πρόγραμμα για το 2021 και ότι δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει τις αιτήσεις για το πρόγραμμα του 2022. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες».

Για το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας δήλωσε  «Περιμένουμε να εισπραχθεί το πρώτο ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, αλλά με την απόφαση που έβγαλε πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση – πανικοβλημένη γιατί έρχεται η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και κάτι έπρεπε να κάνει – τα πρώτα χρήματα από την φορολόγηση των υπερκερδών, προβλέπεται να καταβληθούν στο τέλος του 2022, αρχές του 2023. Δεν θα πληρωθούν δηλαδή, δεν θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα άμεσα. Οι επιχειρηματίες, οι μικρομεσαίοι, οι πολίτες που μας ακούν, είναι σίγουρα αγανακτισμένοι γιατί την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών εξαντλεί την αυστηρότητά του, επιβάλλει πρόστιμα και πιέζει όλους μας για τήρηση των προθεσμιών, την ίδια στιγμή με την απόφαση για εισφορά από τα υπερκέρδη τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν μετά από πολλούς μήνες, πιθανόν να φτάσουν τους 5 και τους 6 μήνες από τώρα και με τρόπο που δεν εξασφαλίζει την εισπραξιμότητα στο Δημόσιο. Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στα περί παρακολούθησης πολιτικών προσώπων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «Η κυβέρνηση προσπαθεί με απαράδεκτους συμψηφισμούς να συσκοτίσει την πραγματικότητα, να συσκοτίσει τα όσα αποκάλυψε για παράδειγμα φιλοκυβερνητική εφημερίδα ότι έχει καταστραφεί το αρχείο παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη, Κουκάκη. Για ευνόητους λόγους, θέλουν να αποφύγουν να φτάσουν οι ευθύνες μέχρι τον πραγματικό ένοχο, μέχρι αυτόν που είχε την πολιτική ευθύνη. Έχουν δοθεί πλήρεις απαντήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ». Ανέδειξε δε γεγονός που αποκρύπτεται επιμελώς από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό κυβέρνησης και “πρόθυμων” μέσων ενημέρωσης «Όσοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις, ας διαβάσουν το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες που είχαν  οι υποτιθέμενοι παρακολουθούμενοι επί ΣΥΡΙΖΑ για να δουν ότι άλλα ήταν τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί από την ελληνική Βουλή και για άλλα θέματα τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Αφορούσε θέμα που είχε σχέση με ποινικές υποθέσεις που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και που πολύ σωστά το 2015 με την αλλαγή της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Ας μη βιάζονται κάποιοι να βγάλουν συμπεράσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα όσα αφορούσαν εκείνη την περίοδο καθώς δεν αφορούσε θέμα εθνικής ασφάλειας, αλλά διερεύνηση υπόθεσης για προστασία δημοσίου συμφέροντος ή αντιδικία ιδιωτών για συγκεκριμένα θέματα. Ας απαντήσουν οι ίδιοι οι θιγόμενοι και ας σταματήσουν με συνεντεύξεις σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην ουσία να στηρίζουν την κυβέρνηση. Να δοθούν όλα στη δημοσιότητα, μαζί με όσα αφορούν και τις τωρινές δυσώδεις υποθέσεις παρακολουθήσεων».