Στη Βουλή φέρνει ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, το καίριο υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, εν όψει ΔΕΘ, σχετικά με τη λήψη άμεσων μέτρων για την επιβίωση των μικρών και  μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με αναφορά του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά άμεσες απαντήσεις και ενημέρωση σχετικά με την υλοποίηση μιας σειράς δίκαιων αιτημάτων των επαγγελματιών της Νίκαιας που βλέπουν τις εξουθενωμένες από την οικονομική, την υγειονομική και τώρα την ενεργειακή κρίση να μην μπορούν πλέον να επιβιώσουν.

Στο υπόμνημά του ο Εμπορικός Σύλλογος με μια σειρά 25 αναλυτικών προτάσεων που αφορούν συνολικά την ελληνική κοινωνία και εκτείνονται από οικονομικά και φορολογικά μέτρα για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων μέχρι εργασιακά και μισθολογικά για εργαζόμενους και συνταξιούχους καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ να ενεργήσει άμεσα, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Το σίγουρο και βέβαιο είναι ότι δεν αντέχουμε άλλο…»

Ακολουθεί η Αναφορά του Βουλευτή και το Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τoυς
κ.κ. Υπουργούς

• Οικονομικών
• Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 • Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: Ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας προτείνει άμεσα μέτρα και εκπέμπει SOS ! 

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά το Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας (Αρ. Πρωτ. 949/08-09-2022) μέσω του οποίου, εν όψει της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης διατυπώνει μια σειρά προτάσεων προς την κυβέρνηση στις οποίες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει θα πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτική της το επόμενο χρονικό διάστημα με σκοπό την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας επαναφέρει με τις προτάσεις του καίρια ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαιτέρως τις μικρές επιχειρήσεις. Προειδοποιεί δε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα τα μέτρα που προτείνει, το κύμα της ακρίβειας που διανύουμε και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών θα είναι η χαριστική βολή στην εξουθενωμένη μικρομεσαία και πολύ μικρή επιχείρηση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών καταστημάτων.  
Επισυνάπτεται το σχετικό υπόμνημα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 08-09-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων

Π Ρ Ο Σ
 ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Νίκαια, 08/09/2022

Αρ. Πρωτ. : 949  

Θ Ε Μ Α : « Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας ενόψει Δ.Ε.Θ».

Είκοσι δύο άξονες πολιτικής για την επόμενη ημέρα της οικονομίας , θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η τριπλή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη να ξεπεραστεί μετις λιγότερες δυνατές απώλειες και να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης των μικρών καιπολύ μικρών επιχειρήσεων , και τις οποίες παραθέτει ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ εν όψει της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ διατυπώνει μια σειρά προτάσεων, σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαιτέρως τις μικρές επιχειρήσεις, η υιοθέτηση και υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσουν στο να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που βιώνουν, καθώς η ελληνική οικονομία στιςαρχές του 2020 βίωσε ένα ισχυρό σοκ με το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης Covid-19, που είχε συνέπεια να περιέλθει απότομα σε βαθιά ύφεση.
Μάλιστα την κατάσταση αυτή επιδείνωσε η έκρηξη των τιμών της ενέργειας και οιπαρενέργειες στις διεθνείς αγορές, του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ στο υπόμνημα του επισημαίνει τις κατευθύνσεις (προτάσεις) στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτική τηςκυβέρνησης το επόμενο διάστημα και διατυπώνει τις επί μέρους προτάσεις του, ωςπαρακάτω :


-Να εξεταστεί ένα μόνιμο μέτρο αποκλειστικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλ. την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού ώστε ναμπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας,
Μείωση του φ.π.α. στο 15% για τα καταναλωτικά προϊόντα και Ο % γιατα τρόφιμα και στο 6% μετά την μείωση του φόρου καυσίμων.
-Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για όλους και 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Κατάργηση του άδικου φόρου του τέλους επιτηδεύματος στις επιχειρήσεις και της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος αυτών .
-Στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. και για όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακήκρίση το Κράτος να επιδοτεί τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ( ρήτρα αναπροσαρμογής) των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. και ο καταναλωτής να πληρώνει μόνο ότι αφορά την κατανάλωση Δημοτικά Τέλη του ρεύματος καθώς και τα

-Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ( βενζίνη,πετρέλαιο κίνησης , πετρέλαιο θέρμανσης ), για να υπάρχει κατανάλωση, γιατί όσον αφορά την τιμή η οποία έχει φτάσει σχεδόν στα ύψη το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τιμής είναι η επιβάρυνση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική για το οικογενειακόε ισόδημα καθώς και την λειτουργία όλων των μορφών της κοινωνίας καιτης αγοράς.
-Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα καθώς και Επιδόματος Αδείας στο Δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους όπως ισχύει στο νΙδιωτικό τομέα, ως βασική πρόταση γιατί με την κατάργηση των δώρων έχει χαθεί τελείως η αγοραστική δύναμη των εορτών και γενικότερα, σε βάθοςτριετίας.
-Μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και μέχρι του ποσού των 20.000 €.
-Έκτακτη επιχορήγηση στις επιχειρήσεις επιδοματικού χαρακτήρα (μη επιστρεπτέα προκαταβολή), ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να ισορροπήσουν τις υπέρογκες αυξήσεις της ενέργειας που φτάνουν μέχρι υπερδιπλασιασμό με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μετά από όλα όσα έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια να μην αντέχουν αφού είναι ήδη κλειστές οι πόρτες των τραπεζών για δανειοδότηση με ζημιογόνες προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους, ώστε να υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
-Κυριακάτικη αργία υποχρεωτική και εργάσιμες μόνο 3 εορταστικές Κυριακές, δηλ. αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων και Πάσχα των εμπορικών καταστημάτων.

-Επίδομα για τους αυτοαπασχολούμενους που λόγω covid-19 νοσούν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους και αναστολή των πληρωμών αυτών για 1 μήνα, μέχρι επαναφορά τους στην κανονικότητα.

-Ένταξη στα προγράμματα στήριξης του κλάδου μας όλων των μικρών επιχειρήσεων χωρίς απαραίτητα και σύμφωνα με εξαγγελίες να υπάρχει συγχώνευση ή εξαγορά αυτών.
-Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τουλάχιστον 1 χρόνο και όχι για 3 μήνεςπου ισχύει σήμερα.
-Μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
-Αποδέσμευση οφειλών ΕΦΚΑ από την ασφαλιστική ικανότητα των ελεύθερων επαγγελματιών η οποία ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ανεξάρτητα αν χρωστά ο ασφαλισμένος ή όχι.
-Διαγραφή τόκων και μέρους του κεφαλαίου για χρέη που δημιουργήθηκαν σε Εφορία και Τράπεζες κατά την διάρκεια της πανδημίας, που θα πρέπει να επισημάνουμε κλείσαμε με κρατική εντολή πράγμα πρωτοφανές για τον κλάδο του εμπορίου.
-Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από τις Τράπεζες για πληρωμή τιμολογίων προμηθευτών .
-Ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις επιχειρήσεις χωρίς προσαυξήσεις και όλα αυτά τα χρέη να ρυθμιστούν σε μία ρύθμιση.
-Η «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ» θα πρέπει να μετατραπεί σε ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 €, και άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα ΠΑΓΙΩΝ, στο οποίο σήμερα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό και μόνο.

-Άμεση απόσυρση του πτωχευτικού νόμου γιατί αγγίζει το εμπόριο και θα διογκώσει τα προβλήματα .
-Άμεση επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
-Ύπαρξη προστασίας της 1 ης κατοικίας με νομοθετική ρύθμιση για να μην υπάρχουν παράθυρα για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
-Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση,
-προσαρμογή και μείωση των τραπεζικών προμηθειών (ηλεκτρονικές
συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα κίνησης στο e-banking , πληρωμών προς ΔΕΚΟ, pos κλπ) στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί,
-Αύξηση κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διότι η ήδη δοθείσα αύξηση έχει ήδη απορροφηθεί από την ενεργειακή κρίση και Ακρίβεια όλων των προϊόντων.

 Αυτή την στιγμή φορτώνοντας μόνο τον χρεωστικό λογαριασμό του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι βέβαιο δεν μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει.

Θεωρούμε ότι αν δεν δρομολογηθούν οι παραπάνω προτάσεις του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ άμεσα είναι αναμενόμενο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα λουκέτα στα καταστήματα θα διαδέχονται το ένα το άλλο, διότι το κύμα της ακρίβειας που διανύουμε σε όλες τις μορφές της
( αύξηση πρώτων υλών με απώτερο αποτέλεσμα την αύξηση των προϊόντων, αύξηση Δ.Ε.Η. που αναγκαστικά μετακυλίει στα παραγόμενα προϊόντα ,μεταφορικά προϊόντων, ανατιμήσεις κ.ά. ), θα λειτουργήσει συσσωρευτικά στην ήδη επιβαρυμένη μικρομεσαία επιχείρηση και σε επέκταση στον οικογενειακό προϋπολογισμό των καταναλωτών που είναι κρίκος στην αλυσίδα επιβίωσης τωνεπιχειρήσεων.
Η ενεργειακή κρίση ήρθε λοιπόν να προστεθεί στα υπόλοιπα που έχει ήδη υποστεί η δοκιμαζόμενη συνέχεια μικρομεσαία επιχείρηση καθώς και ο οικογενειακός προϋπολογισμός των καταναλωτών σε επέκταση, επί τουλάχιστον13 έτη.
Η κραυγή αγωνίας για την επιβίωση των επιχειρήσεών της πρέπει να ακουστεί και η ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να είναι ουσιαστική και άμεση μετά από την 10ετή Οικονομική κρίση, την 2ετή Υγειονομική κρίση και τώρα την Ενεργειακή κρίση με την αφορμή του πολέμου και τις συγκεντρωτικές επιπτώσεις όλων των παραπάνω στην ήδη εξουθενωμένη μικρομεσαία και πολύ μικρή επιχείρηση και σε επέκταση στην στήριξη της ελληνικής οικογένειας και του Έλληνα καταναλωτή, ως αλυσίδα για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων.
Το σίγουρο και βέβαιο είναι ότι δεν αντέχουμε άλλο…….
Θα παρακαλούσαμε ο καθένας από τους αποδέκτες της συγκεκριμένης επιστολής και από την δική του πλευρά να λάβει πρωτοβουλίες σχετικά με την επίλυση τω παραπάνω προτάσεων του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων, γιατί ως γνωστόν οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Ας τις στηρίξουμε ο καθένας και όλοι μαζί.!

Με εκτίμηση,