ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (19.9.2016)

                                        ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 19 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΡΕΜΕΝΟΥ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Ξεκινάμε, λοιπόν, με την πρώτη εξ αυτών, τη  με αριθμό 1261/13-9-2016, πρώτη επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου, του Βουλευτή Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Στύλιου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές της εταιρείας «Μαρινόπουλος».

Κύριε Στύλιο, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, θέτω τη συγκεκριμένη ερώτηση καθότι και τον περασμένο Ιούλιο -στις 13 Ιουλίου για την ακρίβεια- είχα καταθέσει έντυπη απλή ερώτηση για το ζήτημα που αφορά την επιχείρηση «Μαρινόπουλος» και πιο συγκεκριμένα τους προμηθευτές της εταιρείας «Μαρινόπουλος».

Μεγάλος αριθμός προμηθευτών υπάρχει σε σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία σε όλη την Ελλάδα. Ένας μεγάλος αριθμός προμηθευτών υπάρχει και στην Ήπειρο και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα την Άρτα.

Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι οι συγκεκριμένοι προμηθευτές στους οποίους αναφέρομαι είναι οι μικρομεσαίοι προμηθευτές, είναι οι μικροί προμηθευτές, οι οποίοι προμηθεύουν τα προϊόντα τους σε περιορισμένους πελάτες και αρκετοί από αυτούς έδιναν αποκλειστικά τα προϊόντα τους στην εταιρεία «Μαρινόπουλος». Πρόκειται, λοιπόν, για εταιρείες όπως: τυροκομεία, αλιείς, μεταφορείς για όλους τους κλάδους και κυρίως για επιχειρήσεις, συσκευαστήρια του πρωτογενή τομέα.

Η εταιρεία «Μαρινόπουλος» εισήχθη στο άρθρο 99. Ένα από τα προβλήματα που προκύπτει είναι το εξής: Οι προμηθευτές έχουν εκδώσει τιμολόγια, τα οποία παραμένουν απλήρωτα, διότι η εταιρεία αυτή δεν τους πληρώνει ή έχει δώσει μεταχρονολογημένες επιταγές. Μάλιστα, για τα τιμολόγια τα οποία έχουν εκδώσει έχουν πληρώσει και τον αντίστοιχο ΦΠΑ. Προκύπτει συνεπώς το εξής πολύ μεγάλο πρόβλημα: Θα φορολογηθούν για τα τιμολόγια αυτά, τα οποία έχουν εκδόσει;

Διότι γνωρίζετε και εσείς, το γνωρίζω και εγώ και το γνωρίζουν και όλοι ότι σε αυτήν την χώρα ότι δεν έχουν πληρωθεί και πολύ πιθανόν δεν πρόκειται να πληρωθούν εκτός και αν υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από εσάς.

Σας ρωτώ, λοιπόν, προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες προκειμένου να διευκολύνετε τους προμηθευτές που παρείχαν υπηρεσίες στην εταιρεία «Μαρινόπουλος»; Εάν ναι ποιες είναι οι ενέργειες αυτές και τι περιλαμβάνουν;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ): Κύριε Αλεξιάδη, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέτετε, κύριε Βουλευτά, ένα θέμα για το οποίο έχω απαντήσει και άλλη φορά στη Βουλή και πολύ σωστά τονίζετε το θέμα και της ειδικότερης περιοχής του νομού σας, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτό που θέλω να πω είναι, ότι κριτήριο της Κυβέρνησής, στα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής για την συγκεκριμένη εταιρεία, είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον όμιλο «Μαρινόπουλο», το πώς θα εξασφαλιστούν οι προμηθευτές της επιχείρησης και το πώς δεν θα υπάρξει ένα τεράστιο πρόβλημα στην αγορά, διότι αν όλο αυτό το πράγμα δεν διευθετηθεί με κάποιο τρόπο, θα υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην αγορά.

Ήδη, οι κινήσεις που έχουν γίνει (χειρίζεται το θέμα από την πλευρά της Κυβέρνησης με μεγάλη επιτυχία ο Υπουργός, ο κ. Φλαμπουράρης) μας έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση, όπου από ό,τι φαίνεται οι προμηθευτές από ένα όριο και κάτω θα πληρωθούν 100% αυτά που τους οφείλει η επιχείρηση, από ένα όριο και πάνω ένα μεγάλο ποσοστό των χρεών. Δεν έχω ακριβή εικόνα. Τις επόμενες μέρες νομίζω θα οριστικοποιηθούν αυτά τα ζητήματα.

Εγώ σε ό,τι αφορά το φορολογικό ζήτημα, έχω να σας πω ότι και για  το ΦΠΑ και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις, τις οποίες θα σας πω, οι οποίες δεν οφείλονται σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει εμείς, είναι νομοθετικές διατάξεις οι οποίες προϋπήρχαν της κυβέρνησής μας. Με βάση αυτές τις διατάξεις, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, προβλέπεται με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα ΦΠΑ μείωση της φορολογητέας αξίας σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος, με βάση συγκεκριμένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή και προβλέπει, ότι μόνο στις περιπτώσεις υπαγωγής της επιχείρησης στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 106 μπορεί να υπάρχει αυτή η μείωση και όχι στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99.

Αναμένουμε, λοιπόν κι εμείς τις νομικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή στο θέμα του ΦΠΑ της άλφα ή της βήτα διάταξης.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της φορολογίας εισοδήματος, από τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή από τον ν.4172/2013, προβλέπεται ότι χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που εκδόθηκε το παραστατικό, ανεξάρτητα από το αν αυτό εξοφλήθηκε ή όχι. Αντιλαμβάνομαι, αυτό που θα πείτε, ότι αυτό γεννά μια αδικία. Αυτό, δυστυχώς, είναι το φορολογικό σύστημα.

Και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αναμένουμε και τις δικαστικές και τις επιχειρηματικές και τις άλλες πρωτοβουλίες να οριστικοποιηθούν, έτσι ώστε να έρθει μετά η Κυβέρνηση με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει και τα ζητήματα των χρεών της επιχείρησης -διότι υπάρχουν πολλά χρέη προς το δημόσιο της τάξης περίπου των 150 εκατομμυρίων- και να αντιμετωπίσει τα χρέη προς τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις. Διότι υπάρχουν και πάρα πολλές επιχειρήσεις και πάρα πολλοί εργαζόμενοι, που αν δεν πληρωθούν από τον Όμιλο Μαρινόπουλο ή από τον Όμιλο που τον έχει διαδεχθεί σ’ αυτές τις υποχρεώσεις, θα οδηγηθούν και αυτές σε πτώχευση, σε  καταστροφή ή σε άλλες καταστάσεις.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Παρακολουθεί το θέμα και μόλις είμαστε έτοιμοι θα φέρουμε νομοθετικές ρυθμίσεις για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις αυτές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει ο κ. Γεώργιος Στύλιος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 

Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας επισημάνω ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα δεν είναι καλή. Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι επιχειρήσεις κάθε μέρα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις πολλές και βαριές υποχρεώσεις που έχουν τόσο απέναντι στο κράτος όσο και σε σχέση με την αγορά, όπου υπάρχει μειωμένη ζήτηση, για να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Άρα, το περιβάλλον, πάνω στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις δεν είναι καλό. Αναφέρομαι δε και σας εφιστώ την προσοχή στις μικρές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Άρα, λοιπόν, λέω το εξής, που το εκλαμβάνω ως δέσμευσή σας και θέλω να μου το διευκρινίσετε: Είπατε ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, θα βάλετε ένα όριο και κάτω. Σας ζητώ, λοιπόν, να πάμε στο ένα όριο και κάτω, για να προστατεύσουμε τους μικρομεσαίους και όχι αυτούς, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν έχοντας ρευστότητα, έχοντας αποθέματα, έχοντας κεφάλαια ή έχοντας τη δυνατότητα να μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες, αν –το λέω ξανά για να το διευκρινίσουμε- σε σχέση με τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος, η νομοθεσία που υπάρχει σήμερα αφήνει ακάλυπτους, αφήνει εκτεθειμένους τους συγκεκριμένους προμηθευτές.

Άρα, λοιπόν, σας λέω ότι πρέπει να βιαστούμε, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια μικρή ρευστότητα από την τράπεζα. Περιμένουν πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, από την πολιτική ηγεσία. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, θέλω να ξέρετε ότι αυτό το θέμα θα το παρακολουθούμε και το παρακολουθούμε στενά και θα είμαστε πολύ αυστηροί κριτές απέναντί σας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μας βοηθάει πάντα η κριτική, κύριε Βουλευτά. Η κριτική μας κάνει πάντα καλύτερους και δεν φοβόμαστε, ούτε την κριτική ούτε τις προτάσεις. Θα σας καταθέσω και τα σχετικά έγγραφα που μου έχουν δώσει οι αρμόδιες διευθύνσεις, για να έχετε μια πληρέστερη εικόνα. Θέλω να συμφωνήσω μαζί σας για το θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα όλα αυτά τα χρόνια από την οικονομική κρίση (να μην ανοίξουμε κουβέντα για τις αιτίες και τις καταστάσεις) και δεν θέλουμε να τους επιβαρύνουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να τους βοηθήσουμε.

Μας δεσμεύει, δυστυχώς, το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που έχουμε και μας δεσμεύει και η συγκεκριμένη δημοσιονομική κατάσταση που είμαστε. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Διευκρινίζω, όμως, ότι σε σχέση με τον ΦΠΑ και το εισόδημα, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις. Η Κυβέρνηση δεν έχει συνυπογράψει ή δεν έχει επιβάλει κάποια συμφωνία στο τι θα γίνει επιχειρηματικά. Συζητούν οι επιχειρήσεις μεταξύ τους. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αναμένουμε να οριστικοποιηθούν σε νομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εξελίξεις και μετά βεβαίως, θα έρθουμε με διάταξη και θα αντιμετωπίσουμε και τα χρέη της επιχείρησης, για να δούμε πώς θα διασφαλιστεί όλη αυτή η συμφωνία και πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα και του ΦΠΑ και του εισοδήματος για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Αναμένουμε, όμως, ώστε να έχουμε κι εμείς μια πλήρη εικόνα ακριβώς για το τι πρέπει να γίνει. Και να είστε σίγουρος ότι θα δώσουμε την καλύτερη λύση.