ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (10.3.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Εισερχόμαστε στην με αριθμό 619/4-3-2016 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ.Εμμανουήλ Κόνσολα προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στη δεύτερη ομάδα των νησιών του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες από το μεταναστευτικό ζήτημα και που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1ηΙουνίου.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Ορίστε, κύριε Κόνσολα, έχετε το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά είναι πολύ μικρός ο χρόνος για να μπορέσει κανείς να αναπτύξει σε όλη του τη διάσταση το πολύ σημαντικό θέμα που ανέφερε ο Πρόεδρος πριν, σχετική με την ερώτησή μας. Όμως, θα προσπαθήσω, κύριε Υπουργέ, να είμαστε ουσιαστικοί και στο σύντομο χρόνο να μπορέσουμε να δώσουμε μία οριστική απάντηση στο πολύ σημαντικό ζήτημα για τα νησιά.

Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, από το παρελθόν -είμαι σίγουρος- την πολύ σημαντική θεσμοθέτηση από το παρελθόν των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Γνωρίζετε επίσης ότι αυτό δεν ήταν ένα προνόμιο, αλλά ήταν μία προϋπόθεση ανάπτυξης κοινωνικής συνοχής, αλλά και ανάπτυξης του τουριστικού και του επιχειρηματικού πνεύματος στην περιοχή. Και ξέρετε πολύ καλά τη συνεισφορά αυτής της διάταξης στον εθνικό κορβανά. Ωστόσο, όμως, έχει προγραμματιστεί από την 1η Ιουλίου η κατάργηση και της δεύτερης ζώνης των νησιών από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Κύριε Υπουργέ, ξέρετε -και έχετε γίνει κοινωνός στο παρελθόν- ότι υπήρχε μεθοδευμένη προσπάθεια στο να μπορέσει να περισταλεί αυτή η νομοθετική ρύθμιση που ευεργέτησε στο σύνολο την ελληνική κοινωνία. Μάλλον, από μερικούς υπήρξε αυτοσκοπός, υπήρχε μονομανία. Ξέρετε, είχε δαιμονοποιηθεί το 2015 η επιχειρηματικότητα στο Αιγαίο και είχαμε ακούσει συζητήσεις και στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Υπήρχε μία μεθόδευση και μία κατηγορία για τα νησιά ότι εκεί υπάρχει συναλλαγή, υπάρχει «μαύρο» χρήμα, υπάρχει φοροδιαφυγή. Μακριά από μένα. Γνωρίζετε πιο καλά από μένα τι σημαίνει φοροδιαφυγή και πιθανόν να υπήρχε, όμως, στο σύνολό τους, δεν ήταν η αιτία. Σας θυμίζω τη θέση που πήρε ο κ. Βαρουφάκης το 2015 σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου εδώ στη Βουλή, όπου ανοιγόκλεινε το θέμα.

Όμως, το ΦΠΑ όπως ξέρετε, δεν νομιμοποιήθηκε ηθικά από τους πολίτες της Δωδεκανήσου, των νησιών γενικότερα, γιατί ξέρετε κάτι; Αυτοί που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά γνωρίζουν πολύ καλά τις τεράστιες δυσκολίες. Είχε δημιουργηθεί ένα μοντέλο οικονομίας, μία μικρή κλίμακα οικονομίας, που ήταν πολύ σημαντική για την εθνική προσπάθεια της χώρας αυτή την ώρα ιδιαίτερα.

Κύριε Υπουργέ, τα συνολικά έσοδα από το ΦΠΑ για το 2014 σας θυμίζω ότι ήταν 13.613.000.000 περίπου. Το 2015 τι συνέβη; Ήταν μόλις 15 εκατομμύρια παραπάνω, ενώ ο προϋπολογισμός και η στόχευση του Υπουργείου ήταν για περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, πόσο σίγουροι

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, είναι σίγουρο ότι εξαιτίας αυτής της απόφασης της Κυβέρνησης που ήταν μονομερής, έχει πληγεί η ανταγωνιστικότητα και η τοπική οικονομία, επίσης. Υπάρχει μία μεγάλη πρόκληση σε σχέση με τις παράλιες ακτές για τον τουρισμό, δημιουργεί ύφεση και συρρίκνωση …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Κύριε Κόνσολα, αν έχετε την καλοσύνη, έχετε και τη δευτερολογία σας,για να ολοκληρώσετε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Στην Κω, κύριε Υπουργέ, οι προκρατήσεις είναι στο μείον 36% για φέτος. Υπήρχαν εκατόν ογδόντα χιλιάδες ακυρώσεις τον περσινό Αύγουστο. Η Λέσβος έχει μείον 90%. Η Χίος μείον 60%. Η Σάμος μείον 40%. Το ίδιο και η Λέρος.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε; Πρέπει η πολιτεία να ανασχέσει αυτό το μέτρο μέσα από την άρση αυτής της πρόβλεψης και να μπορέσουμε έτσι να δώσουμε μια διάσταση ανταγωνιστικότητας και διάθεσης από την πολιτεία συμπαράστασης στους επιχειρηματίες και στους νησιώτες, εξαιτίας του ότι έχουν πληγεί από τις εισροές του μεταναστευτικού ρεύματος αυτή την περίοδο.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κ. Κόνσολα.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλευτά, πριν ακριβώς από μία εβδομάδα, στις 3 Μαρτίου, απάντησα σε ερώτηση του κ. Μηταράκη ακριβώς για το ίδιο θέμα και ανέλυσα πλήρως όλα τα δεδομένα. Με μεγάλη χαρά, όμως, θα απαντήσω και στη δική σας ερώτηση και γιατί υπάρχει αυτονόητη κοινοβουλευτική υποχρέωση, αλλά και γιατί τα θέματα αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν και είναι στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων μας.

Ειδικότερα στα θέματα νησιωτικότητας: Πρέπει να σταθούμε και σαν κοινωνία και σαν Ευρώπη στο πλάι των νησιών για τη δοκιμασία που υφίστανται και για τη συνεισφορά τους, όπως είπατε, μέχρι τώρα, αλλά και για τη συνεισφορά τους αυτή την περίοδο ειδικά. Διότι αυτό που γίνεται στα νησιά αυτή την περίοδο και με το κύμα αλληλεγγύης των νησιωτών, πρόκειται πραγματικά για μαθήματα πολιτισμού που πιστεύω ότι θα μείνουν στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι.

Να διευκρινίσω, όμως, εδώ κάτι: Αναφέρετε στην ερώτησή σας ότι τα νησιά αυτά που βρίσκονται στα σύνορά μας με την Τουρκία είναι στη δεύτερη ομάδα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έχουμε τρεις ομάδες νησιών. Η πρώτη ομάδα νησιών επιλέχθηκε με συγκεκριμένα κριτήρια. Δεν την επιλέξαμε στην τύχη. Αποκλείσαμε τα νησιά που είναι στα σύνορα, εκτός της Ρόδου λόγω ειδικών, οικονομικών και άλλων καταστάσεων, και πήραμε από τα υπόλοιπα νησιά με συγκεκριμένα κριτήρια, με συγκεκριμένους πίνακες, τα νησιά που είχαν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε τουρισμό, που είχαν τις μεγαλύτερες υποδομές. Είμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα: Πρέπει τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017 να επιλέξουμε τις άλλες δύο ομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καταλήξει, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν. Θα έπρεπε να έχουμε καταλήξει για να δώσουμε ένα μήνυμα στα νησιά ως προς το τι θα κάνουν. Προκειμένου, όμως, να οδηγηθούμε σε μια γρήγορη κακή απόφαση, είναι καλύτερα να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να πάμε σε μία απόφαση που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν έχει αποφασιστεί ότι τα νησιά που είναι στα σύνορα θα είναι στη δεύτερη ομάδα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι στα θέματα που συζητάμε και προσπαθούμε να δούμε το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχει ως συμφωνία ο ν. 4336, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε αυτονόητα προβλήματα. Διότι, αν αυτή τη στιγμή προσθέσεις ένα ακόμα πρόβλημα στα νησιά αυτά, τα αποτελέσματα θα είναι συγκεκριμένα.

Θέλω να σταθώ, όμως, στη σύγκριση που κάνετε για τον ΦΠΑ. Αν συγκρίνετε το 2013-2014, θα δείτε ότι ενώ το 2013-2014 αυξήθηκε ο αριθμός των τουριστών, έπεσε η είσπραξη του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά. Είχαμε μείωση του ΦΠΑ. Το 2014-2015, λόγω των πολλών ελέγχων που κάναμε το καλοκαίρι, αλλά και λόγω της αύξησης των συντελεστών, είχαμε στα νησιά αύξηση του ΦΠΑ. Θα προσπαθήσω να βρω τα στοιχεία ακριβώς για κάθε νησί για να έχετε για το 2013, 2014 και 2015 την πλήρη εικόνα για το τι γίνεται. Ο ΦΠΑ γενικά το 2014-2015 και 2015-2016 κινήθηκε πάρα πολύ καλά, αν λάβουμε υπόψη ότι το 2015 λόγω των capitalcontrols και της οικονομικής κρίσης είχαμε μια μεγάλη πτώση της κατανάλωσης.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Προχωρούμε με τον Βουλευτή, κ. Εμμανουήλ Κόνσολα, Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέχιση της ανάπτυξης της επίκαιρης ερώτησής του για τρία λεπτά.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ:Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε τον Υπουργό προηγουμένως να επιχαίρει ενδεχόμενα για το γεγονός ότι παρά τα capital controls, καλά πήγε η είσπραξη από τον ΦΠΑ.

Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν πρέπει να επιχαίρουμε για την αύξηση των τουριστικών συντελεστών στα νησιά, για την αύξηση των συντελεστών στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά κυρίως για την αύξηση ενός συντελεστή που εμείς είχαμε αποφασίσει γιατί είχαμε καταθέσει τεκμήρια στην Εθνική Αντιπροσωπεία, την αύξηση του συντελεστή στην εστίαση όπου εκεί καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι με τη μείωση είχαμε αύξηση εσόδων. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.

Θα πω ότι τα στοιχεία τα οποία θέσατε τα σέβομαι, δεν τα αμφισβητώ, αλλά δυστυχώς αποτυπώνεται μια φιλοσοφία της Κυβέρνησης που πραγματικά επί τα χείρω δρομολογεί το τουριστικό προϊόν συνολικά. Δεν ξέρω αν υπάρχει αξιοπιστία από την Κυβέρνηση σ’ ό,τι αφορά τον προγραμματισμό και την τεκμηρίωση για την αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ που ζητάμε σήμερα.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας θυμίσω και να στρέψω τη μνήμη σας λίγες μέρες πριν στην Αίθουσα της Γερουσίας όπου ο Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ο κ. Βούτσης, είπε ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά κινήθηκαν σε τιμωρητική διάθεση από τους δανειστές. Θα το επαναλάβω. Ο κ. Βούτσης είπε ότι στα νησιά επιβλήθηκε αυτό με τιμωρητική διάθεση από την πλευρά των εταίρων μας. Ξέρετε, όμως, κι εμείς είχαμε πιέσεις, αλλά δεν υποκύψαμε γιατί είχαμε τεκμήρια.

Σας θυμίζω τη μελέτη του Ινστιτούτου Φορολογικών και Οικονομικών Μελετών. Σας θυμίζω δεκάδες μελέτες που απέδειξαν ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά ήταν όχι προνόμιο, αλλά η ελάχιστη προϋπόθεση επιβίωσης και ανάσχεσης ενός αρνητικού κλίματος, ιδιαίτερα σ’ αυτήν τη συγκυρία.

Αλήθεια, ποιος προκάλεσε αυτήν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ; Μάλλον, κύριε Υπουργέ, την προκάλεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η συζήτηση, οι παλινωδίες, οι αναντιστοιχίες και οι αντιφάσεις. Σας θυμίζω το δημοψήφισμα, τη δημιουργική ασάφεια του αλήστου μνήμης κ. Βαρουφάκη.

Σας ανέφερα πριν και κάποια στοιχεία για τις κρατήσεις. Φυσικά, δεν τα αμφισβητήσατε. Σας δείχνουν σε ποιο επικίνδυνο σημείο βρίσκονται οι προκρατήσεις για το τουριστικό προϊόν.

Να σας θέσω, όμως, και τα στοιχεία για το τουριστικό προϊόν που αφορά την κρουαζιέρα. Ακούστε, λοιπόν. Μυτιλήνη: Θα δεχθεί φέτος δώδεκα κρουαζιερόπλοια σε σχέση με τα πενήντα τρία που δέχθηκε πέρσι. Χίος: Δώδεκα, από σαράντα δύο πέρσι. Κως: Τριάντα, από σαράντα ένα. Σύμη: Είκοσι, από τριάντα έξι.

Κύριε Υπουργέ, χρειάζεται να δώσουμε μία πρόσθετη ώθηση σ’ αυτά τα νησιά. Δεν πρέπει να μπούμε σ’ αυτήν τη λογική τού να διαλέξουμε το ένα ή το άλλο. Εγώ σέβομαι αυτό που λέτε ότι ήταν μία βιαστική απόφαση, αλλά μήπως πρέπει να ξαναδούμε την απόφαση της ανάκλησης αυτής της τραγικής απόφασης για τη χώρα, της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά; Στη Ρόδο γιατί αποφασίσατε; Διότι από τη Ρόδο γίνεται η μεταφορά προϊόντων, υπηρεσιών και αγαθών. Κατά συνέπεια, ουσιαστικά καταργούνται στο σύνολό τους οι συντελεστές για όλο το Αιγαίο.

Κύριε Υπουργέ, προκειμένου να τονώσουμε την τοπική οικονομία και να υπάρχει αναπτυξιακό πρότυπο, πρέπει να μιλήσετε και με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν είναι δική σας αρμοδιότητα. Πρέπει στον αναπτυξιακό νόμο να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για τρεις λόγους που περιέγραψα, πρώτον, για την προηγούμενη κατάσταση, δεύτερον, γιατί δημοσιονομικό όφελος επί της ουσίας δεν υπάρχει και τρίτον, γιατί αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό. Σας παρακαλώ να ξανασκεφθείτε την ανάκληση αυτής της απόφασης από την Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης):Ευχαριστούμε τον κ. Κόνσολα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τρύφων Αλεξιάδης έχει τον λόγο για να δευτερολογήσει.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, είμαι αναγκασμένος συχνά να επανέρχομαι με μία επιχειρηματολογία και να ξαναλέω το ίδιο και το ίδιο επιχείρημα σε μία μονότονη επιχειρηματολογία από τη δική σας την πλευρά, διότι προσπαθείτε να επιρρίψετε στην Κυβέρνηση τις ευθύνες για τα χάλια του φορολογικού συστήματος. Οι ευθύνες για τα χάλια του φορολογικού συστήματος δεν είναι δική μας πολιτική επιλογή.

Επειδή συχνά ακούω πολιτικά σας στελέχη να μιλάνε για την υπερφορολόγηση, εμάς αίτημά μας δεν είναι: φόροι, φόροι, φόροι. Να ξαναθυμίσω το παράδειγμα. Στον τομέα της περιουσίας (όπου υποτίθεται ότι ως πολιτικός χώρος έχετε και μία μεγαλύτερη ευαισθησία) από εξακόσια εκατομμύρια που ήταν οι φόροι στην περιουσία προ μνημονίων, έχουν φτάσει στην βεβαίωση στα 3,3 δισεκατομμύρια. Η είσπραξη είναι 2,65 δισεκατομμύρια. Άρα, αυτήν τη διαρκή κριτική ότι εμείς μέσα στον ένα χρόνο –δεν έχουμε κλείσει ενάμιση- φταίμε για όλα τα δεινά του τόπου, δεν μπορώ να την καταλάβω.

Πολλές φορές υφιστάμεθα από σας μια κριτική στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα, χωρίς να αναλύετε το ποιος φταίει για τη δημιουργία του προβλήματος. Ποιος έφερε τη χώρα εδώ; Ποιος δημιούργησε αυτά τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα;

Όμως, ας έλθουμε στο θέμα του ΦΠΑ. Επειδή διαρκώς γίνεται μια κριτική σε σχέση με τον ΦΠΑ και επειδή η Αντιπολίτευση προσπαθεί πονηρά να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει ποιοι ψήφισαν αυτές τις διατάξεις και να πει για εμάς, για την Κυβέρνηση, «εσείς το ψηφίσατε, εσείς φταίτε», υπενθυμίζω τα εξής: Ο ν.4334 – Ιούλιος 2015- (η αρχική αύξηση των συντελεστών για τα νησιά) ψηφίστηκε από διακόσιους είκοσι εννιά Βουλευτές. Ο ν.4336 -η δεύτερη κατηγορία- ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου από διακόσιους είκοσι έναν Βουλευτές.

Άρα, δεχόμαστε μια κριτική γιατί υλοποιούμε μια συμφωνία για να κρατήσουμε τη χώρα μέσα στην Ευρώπη και σε μια συγκεκριμένη πορεία, την οποία έχετε ψηφίσει και εσείς.

Αντιλαμβάνομαι την πολιτική κριτική σας, αντιλαμβάνομαι και τα αδιέξοδα και τα προβλήματα της εποχής μέχρι τέλος πάντων αυτό που λένε «να κάτσει η μπίλια» και να δείτε πού πολιτικά θα κατευθυνθείτε, από εδώ ή από εκεί, αλλά βρείτε αλλού να κάνετε κριτική στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει μια σταθερή πορεία και είμαστε έτοιμοι, αν υπάρχουν προτάσεις-που δεν έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα- για οποιοδήποτε ισοδύναμο, να αλλάξουμε αυτή τη φορολογία με μια πιο δίκαιη και αναλογική φορολογία.

Ξεκάθαρα, για την Κυβέρνηση η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και γενικά η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, δεν είναι μέσα στο πολιτικό μας DNA. Είναι μια πολιτική αναγκαιότητα που είμαστε αναγκασμένοι να διαχειριστούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.