ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ (14.7.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 14 Ιουλίου 2016, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.42΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση. Εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Πρώτη στη σειρά θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 1094/5-7-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσής Αυγής κ. Ιωάννη Λαγού προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη χρηματοδότηση από την Τουρκία μέσω του προξενείου της Κομοτηνής για την αγορά ακινήτων περιουσιών απελπισμένων Ελλήνων στη Θράκη.

Τον λόγο έχει ο κ. Λαγός για δύο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Σας ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, κατά την άποψή μας, κατά την άποψη της Χρυσής Αυγής. Υπάρχει το ζήτημα του τουρκικού Προξενείου, το οποίο λειτουργεί με τρόπο τελείως απαράδεκτο μέσα στα ελληνικά εδάφη, στην ελληνική χώρα. Κάνει πράγματα τα οποία απαγορεύονται δια του νόμου να συμβαίνουν και έχουμε μπει στη διαδικασία να βλέπουμε ότι υπάρχει μια τουρκική τράπεζα η ZIRAAT BANK, η οποία ευθέως τροφοδοτείται με χρήματα και χρηματοδοτείται από το τουρκικό Προξενείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγοράζουν εκτάσεις γης από τους Έλληνες χριστιανούς που ζουν στην περιοχή, λόγω της ανέχειας και της κρίσης η οποία υπάρχει.

Η Τράπεζα αυτή η συγκεκριμένη έχει μπει τελείως παράνομα, έχει δώσει δάνεια χαμηλότοκα από το 2008 μέχρι και σήμερα. Υπάρχει πακτωλός χρημάτων πάνω σε αυτήν τη διαδικασία και όσοι Έλληνες δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, η Τράπεζα αυτή δεν έρχεται σε καμμία συνεννόηση, απλώς παίρνει τις εκτάσεις γης που είχε ζητήσει σαν βασική προϋπόθεση να τις βάλουν υποθήκη οι άνθρωποι αυτοί.

Εδώ, λοιπόν, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στο οποίο το ελληνικό κράτος και η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να λάβει θέση. Όπως επίσης υπάρχει και το ζήτημα -και θα σας το πούμε στην πορεία και στη συνέχεια- των ψευτομουφτήδων που είναι εκεί, των διάφορων ιμάμηδων, που είναι αυτοί οι οποίοι παίρνουν χρήματα –επαναλαμβάνω και πάλι- από το τουρκικό Προξενείο, κάνουν ό,τι θέλουν, δεν ελέγχονται από το ελληνικό κράτος, βγαίνουν θρασύτατα και δηλώνουν ότι τα εδάφη αυτά είναι τουρκικά εδάφη και το ελληνικό κράτος με τη σιωπή του και με την ανοχή του, δείχνει ότι αναγνωρίζει αυτά τα οποία λένε.

Πρέπει, λοιπόν, η Ελλάδα να προστατεύσει τους ντόπιους κατοίκους που έχουμε εκεί πέρα. Έχουμε συγκεκριμένο περιστατικό. Μπορώ να σας πω το όνομα της οικογένειας η οποία είναι σε ένα Πομακοχώρι ονόματι Μίσχος στην περιοχή του Ιάσμου. Ήταν η μοναδική ελληνική οικογένεια και πριν από λίγα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να πουλήσουν το σπίτι τους και το έδιναν με ένα συγκεκριμένο ποσό. Τα στοιχεία υπάρχουν και μπορώ να σας τα δώσω όποτε θέλετε, να μην τα αναφέρουμε τώρα εδώ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου

Βουλευτή)

Πήγε, λοιπόν, το τουρκικό Προξενείο μετά από ελάχιστες μέρες και τους έδωσε τα διπλάσια χρήματα, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν από κει. Και προς τιμήν τους οι άνθρωποι αρνήθηκαν, κράτησαν την περιουσία τους και είναι ακόμη σε αυτό το χωριό. Είναι η μοναδική χριστιανική οικογένεια που είναι εκεί πέρα μέσα. Όμως, το ελληνικό κράτος δεν κάνει τίποτα για όλους αυτούς. Και πόσοι άλλοι μπορούν να αντισταθούν σε αυτό το οποίο συμβαίνει.

Επαναλαμβάνω και πάλι το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η Τράπεζα αυτή, η ZIRAAT BANK, πρέπει να τονίσουμε ότι δραστηριοποιείται μόνο στην περιοχή της Θράκης και των Δωδεκανήσων και αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά συμβαίνει, διότι η Άγκυρα, κατά καιρούς, έχει πει ότι σε αυτές τις δύο περιοχές υπάρχουν τουρκικές μειονότητες. Το γεγονός και μόνο ότι αναφέρουν τουρκικές μειονότητες είναι απαράδεκτο να το ακούμε και να το δεχόμαστε. Έχει πάει, λοιπόν, εκεί πέρα, έχει υποθηκεύσει τεράστιες εκτάσεις ελληνικής γης και εν συνεχεία τις παίρνουν -γιατι δεν μπορούν να τις αποπληρώσουν οι άνθρωποι τώρα- και χωρίς κανέναν πλέον διακανονισμό ουσιαστικά πάνε σε τουρκική κυριότητα. Αυτή είναι η διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ωραία. Έχετε και δευτερολογία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Αυτή είναι η διαδικασία και πρέπει να μου απαντήσετε τι θα κάνετε πάνω σε αυτά.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης. Παρακαλώ για την τήρηση του χρόνου.

Παρακαλώ, κύριε Αλεξιάδη, έχετε τρία λεπτά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Υπάρχουν σημεία της ερώτησή σας, κύριε Βουλευτά, που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας και δεν μπορώ να σας απαντήσω για όλα τα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της φορολογίας που θέτετε στην ερώτησή σας -εγώ γι’ αυτό μπορώ να σας απαντήσω εδώ- μπορώ να σας πω με σαφήνεια ότι για το Υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει ούτε διάκριση ούτε επιβράβευση ούτε κανένα άσυλο σε κανέναν ανάλογα με τις θρησκευτικές του ή άλλες απόψεις. Δεν υπάρχει κανέναν άσυλο για το Υπουργείο Οικονομικών. Όλοι οι φορολογούμενοι, για μας, έχουν τις ίδιες επιβαρύνσεις και τα ίδια δικαιώματα. Άρα, οποιοσδήποτε Έλληνας φορολογούμενος αγοράσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, πρέπει με βάση τη φορολογική του δήλωση να μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν την αγορά.

Και το λέω εδώ δημόσια, γιατί δεν έχω να κρύψω τίποτα ή να φοβηθώ. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε καταγγελία ή αναφορά για οποιονδήποτε φορολογούμενο, ότι έχει κάνει αγορά περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν έχει εμφανίσει στην φορολογική του δήλωση –γιατί, αν τα εμφανίσει στην φορολογική του δήλωση, αμέσως θα ζητηθεί αυτόματα το πόθεν έσχες αυτών των περιουσιακών στοιχείων-οι αρμόδιες υπηρεσίες θα το εξετάσουν αμέσως. Δεν έχουμε καμμία διάθεση να καλύψουμε ή να χαριστούμε σε κανέναν. Οι φορολογικοί νόμοι είναι σαφέστατοι και εφαρμόζονται σε όλους χωρίς καμμία εξαίρεση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε.

Τον λόγο έχει ο κ. Λαγός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Σας ζήτησα να αναφερθούμε -και αναφέρθηκα συγκεκριμένα- στην Τράπεζα ZIRAAT BANK, η οποία λειτουργεί τελείως αυτόνομα και θα σας πω και άλλα περιστατικά που υπάρχουν.

Κατ’ αρχάς, να αναφερθούμε στον ψευδομουφτή της περιοχής, ο οποίος πριν από λίγους μήνες περίπου υπάρχει ένα ντοκουμέντο στο οποίο λέει -τώρα ήρθε στην επιφάνεια- ότι υπάρχει μια απόδειξη, που εκδόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014, ύστερα από τη διενέργεια εράνου που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Πάχνη για τη συγκέντρωση χρημάτων. Αυτή η απόδειξη έχει κοπεί στο όνομα του πρώην διευθυντή του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, κ. Σαμπρή Μποσνάκ, ενώ τα χρήματα στον ψευδομουφτή της Ξάνθης, σύμφωνα με το παραστατικό τα παρέδωσε η κόρη του πρώην διευθυντή κ. Νουσεϊμπά Μποσνάκ. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με την απόδειξη αναφέρεται ότι είναι το ποσό των 1.500. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί, τα παραστατικά και οι αποδείξεις αυτές δεν έχουν ελεγχθεί ούτε από την εφορία ούτε από το ελληνικό κράτος.

Η συγκεκριμένη κυρία, όμως, λέει ότι: «Σε αυτήν την ενέργεια που κάναμε στη Πάχνη συγκεντρώθηκαν 21.830 ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν και άλλες δωρεές και το συνολικό ποσό ανεβαίνει στις 22.580 ευρώ, τα οποία δόθηκαν».

Τα χρήματα αυτά που μαζεύουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί ελέγχονται; Οι διεργασίες που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί ελέγχονται; Ο ψευδομουφτής με τους ψευτοϊμάμηδες που είναι εκεί, τα μαθήματα που παραδίδουν σε νηπιαγωγεία, τα οποία δεν θα έπρεπε να λειτουργούν -γιατί λειτουργούν τελείως παράνομα σαν τουρκικά νηπιαγωγεία- ελέγχονται;

Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν διπλούς μισθούς. Παίρνουν από το τουρκικό Προξενείο και παίρνουν και τα λεφτά που μαζεύουν εκεί από τους κατοίκους. Υπόκεινται σε έλεγχο αυτοί οι άνθρωποι;

Προφανώς, όχι. Και αυτό πρέπει, λοιπόν, να το κοιτάξετε. Και δεν είναι τυχαίο ότι μετά από ερωτήσεις της Χρυσής Αυγής τα δύο συγκεκριμένα αυτά νηπιαγωγεία που λειτουργούσαν παράνομα στην περιοχή της Κομοτηνής έκλεισαν, έβαλαν λουκέτο. Και η Χρυσή αυγή δίνει τον λόγο της ότι θα προσπαθήσει να βάλει λουκέτο και στο τουρκικό Προξενείο, όταν της δοθεί η δύναμη, γιατί αυτά που κάνει δεν έχει να κάνει πάνω στις συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών, αλλά λειτουργούν τελείως αυτόνομα και ανεξέλεγκτα.

Επίσης, θα σας αναφέρω και ένα άλλο περιστατικό, γιατί υπάρχει συγκεκριμένος -δεν θα αναφέρω πάλι το όνομά τους εδώ πέρα, έχω να σας δώσω τα στοιχεία- μουσουλμάνος, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται Τούρκος στην περιοχή, Τούρκος αγρότης, ο οποίος την τελευταία πενταετία έχει αγοράσει χίλια στρέμματα γης. Μάλιστα, οι Έλληνες εκεί πέρα τα πουλούσαν προς 1.000, 1.500 ευρώ, το στρέμμα και αυτός έχει πάει και τα αγοράζει με 2.500 ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος έχει ελεγχθεί; Πώς μπόρεσε να κάνει αυτές τις αγορές; Πώς δικαιολογεί τα χρήματά του;

Και όταν για τον κάθε Έλληνα υπάρχουν εξονυχιστικοί έλεγχοι που δεν τον αφήνουν να δικαιολογήσει ούτε 10 ευρώ, που δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει -και καλά γίνεται και σωστό είναι αυτό- πώς μπορούν εκεί πέρα κάποιοι αγρότες που δηλώνουν, οι οποίοι μόνο αγρότες δεν είναι, να εξαγοράζουν τα ελληνικά μας εδάφη; Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα προσέξουμε.

Επίσης, θα ήθελα να πω εδώ πέρα ότι υπάρχει σκάνδαλο με τη ZIRAAT BANK, γιατί υπάρχει ένας νόμος της Κυβέρνησης, ο ν.3978/2011, ο οποίος ρυθμίζει το ευαίσθητο θέμα που αφορά στον χαρακτηρισμό των παραμεθορίων περιοχών και λέει ότι δεν μπορεί μια τράπεζα εκεί, κυρίως αν δεν είναι ελληνική, να βάλει υποθήκη εκτάσεις γης. Η ZIRAAT BANK, όμως, το καταπατά αυτό και το καταπατά πάνω σε ένα παραθυράκι που υπάρχει από τον νόμο, που η Κυβέρνησή σας πρέπει να το καταργήσει και λέει ότι κατά έναν περίεργο τρόπο, όμως, οι κυβερνώντες εισήγαγαν στο άρθρο 114 και μια δεύτερη παράγραφο με Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ότι μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός «παραμεθόριος» σε κάποιες από τις περιοχές που αναφέραμε παραπάνω.

Εδώ υπάρχει σκάνδαλο. Ενώ ο νόμος λέει ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό το πράγμα, εμείς έχουμε αφήσει ένα παραθυράκι και δικαιολογούμε την τουρκική τράπεζα που ελέγχεται άμεσα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε.

Επιτρέπουμε στην τουρκική τράπεζα που λειτουργεί μέσα από το τουρκικό Προξενείο να εξαγοράζει τα ελληνικά εδάφη. Και όταν κάποτε οι μουσουλμάνοι εκεί πάνω γίνουν πλειοψηφία με τον ρυθμό γεννήσεων και όταν αυτοί οι άνθρωποι δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι, πολλοί από αυτούς, και το ελληνικό κράτος τους ανέχεται, αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα.

Πείτε μου, λοιπόν, σε αυτά, γιατί αφορά το οικονομικό ζήτημα που σας είπα προηγουμένως για τα σκάνδαλα του ψευδομουφτή της περιοχής, για τα σκάνδαλα της τράπεζας ZIRAAT, πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε;

Και επαναλαμβάνω ότι πρέπει, επίσης, να γίνει και διεξοδική έρευνα στα υποθηκοφυλακεία της περιοχής, για να έχουμε μία πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει, τι ανήκει πού. Στη Θράκη έχουν ξεπουληθεί τα πάντα.

Η Χρυσή Αυγή δεν θα το επιτρέψει. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ελπίζουμε να έχετε καλή διάθεση, προκειμένου να λύσουμε αυτό το τεράστιο ζήτημα. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κ. Αλεξιάδης έχει τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Βουλευτά, είπα και στην πρωτομιλία μου -και θα το επαναλάβω- ότι τμήματα της ερώτησής σας αφορούν άλλα Υπουργεία. Τα θέματα της θρησκευτικής ηγεσίας της περιοχής και τα θέματα του ελέγχου των τραπεζών δεν είναι στην αρμοδιότητά μου, δεν μπορώ να απαντήσω για όλα τα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, όλα τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν υποχρέωση να κάνουν φορολογικές δηλώσεις, όπως και το συγκεκριμένο που είπατε. Έχουν υποχρέωση να δηλώνουν τα έσοδά τους και αν το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο είχε έσοδα και δεν τα έχει δηλώσει, έχει κάνει και φορολογική παράβαση, μεταξύ των άλλων.

Περιμένω, λοιπόν, τις συγκεκριμένες καταγγελίες ή τη συγκεκριμένη αναφορά, να μας τα δώσετε και να είστε σίγουροι ότι θα διαβιβαστούν την ίδια μέρα στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα γίνει έλεγχος. Το λέω για χιλιοστή φορά: Δεν έχουμε διάθεση να καλύψουμε κανέναν. Δεν εξαρτώμαστε από κανέναν. Όποιος έχει κάνει παράβαση θα ελεγχθεί.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αγοράς, όποιος αγοράσει οτιδήποτε στην Ελλάδα, αν το δηλώσει στη φορολογική του δήλωση, αυτόματα μέσω της φορολογικής του δήλωσης θα πρέπει να δικαιολογήσει το ποσό της αγοράς. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να κάνει μια αγορά και να μην τη δηλώσει στη φορολογική του δήλωση. Έχουμε τέτοια φαινόμενα, τα οποία βρίσκονται στην πορεία, με άλλους ελέγχους που κάνουμε. Εάν υπάρχουν καταγγελίες και για τέτοια πράγματα, να έρθουν οι καταγγελίες στο Υπουργείο και σας διαβεβαιώ ότι θα τα ερευνήσουμε αναλυτικά.

Σε ό,τι αφορά δε τα θέματα της αγοράς γης και ποιος έχει τι, προχωράει η διασταύρωση του Κτηματολογίου, δηλαδή αυτό που γίνεται με την καταγραφή των περιουσιακών δεδομένων με τα στοιχεία του Ε9 του Υπουργείο Οικονομικών -είναι μέσα και στις υποχρεώσεις που έχουμε από τον ν. 4336/2015- και έτσι, δεν θα μπορεί κάποιος να δηλώνει ότι έχει στην ιδιοκτησία του κάποιο ακίνητο σε κάποια περιοχή χωρίς να το έχει δηλώσει στις φορολογικές του δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τα ζητήματα τα φορολογικά που θέσατε στη ερώτησή  σας και είναι της δικής μου αρμοδιότητας, σας λέω ότι δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Θα γίνει έλεγχος και θα σας ενημερώσουμε για όποιο στοιχείο μας φέρετε και σε καμμία περίπτωση ούτε να αδικήσουμε ούτε να ευνοήσουμε κανέναν θέλουμε.