ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Ρ/Σ “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΤΡΑΣ 107.7 FM”

Για την εξέλιξη της πανδημίας, τα όσα αποκαλύφθηκαν για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, την κρίση στην οικονομία αλλά και τον προϋπολογισμό και την έκθεση Πισσαρίδη, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Αναφερόμενος στην προκαταρκτική έρευνα της δικαιοσύνης για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που τα διαψεύδουν, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ήρθε η ώρα να ανοίξει η σελίδα και των ποινικών ευθυνών διότι μέχρι τώρα είχαμε σαφέστατες πολιτικές ευθύνες, αλλά έχουμε πάρα πολλές ενδείξεις για ανάγκη η δικαιοσύνη να παρέμβει και να διερευνήσει και άλλες ευθύνες. Μιλάμε για εκατοντάδες ζωές που χάνονται κάθε μέρα και πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο πάνω σε αυτές τις ζωές που χάνονται κάποιοι στήνουν παιχνίδια και οικονομικές συναλλαγές περίεργες… Αν κάποιος ανατρέξει στις δηλώσεις των ίδιων ανθρώπων από την αρχή του χρόνου, ακόμα και αν πουν ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή δεν θα τους πιστέψει, διότι έχουν πει πάρα πολλά πράγματα και έχουν διαψευσθεί. Πλέον υπάρχουν φωνές από την επιστημονική κοινότητα που θέτουν αυτά τα ζητήματα. Εμείς ζητούμε απαντήσεις».

Για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία και τη διαφαινόμενη νέα παράταση του lockdown ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε:

«Στην οικονομία ζούμε μια μεγάλη καταστροφή. Στο κατά πόσο θα ανοίξουν ή όχι κάποιοι κλάδοι, να θυμίσω ότι στον κλάδο της εστίασης για να ανοίξει κάποιο κατάστημα, χρειάζεται να επενδύσει κεφάλαια, να αγοράσει πρώτες ύλες και υλικά. Άλλα καταστήματα πρέπει να αγοράσουν προϊόντα που είναι εποχιακά. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα. Και ο πλέον φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019, αυτή την στιγμή το λιγότερο που κάνει είναι να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολίτευση που θα έπρεπε να κάνει. Ας το καταλάβει και αυτό η κυβέρνηση και ας πάρει τα μέτρα που πρέπει να πάρει».

Σχετικά με τη διατίμηση στα τεστ κορωνοϊού και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους εργαστηριακούς γιατρούς ο κ. Αλεξιάδης σχολίασε:

«Το ένα ερώτημα που αφορά τα τεστ είναι, γιατί τόσο καθυστερημένα όταν εμείς το ζητούσαμε τόσους μήνες; Γιατί κάποιοι άφησαν να κερδοσκοπήσουν επιχειρήσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα; Γιατί τα τεστ δεν συνταγογραφούνται; Γιατί καθυστέρησαν οι προσλήψεις των 300 γιατρών; Γιατί έγινε αυτό που έγινε με τις μάσκες; Μια σειρά από γιατί, που από πίσω κρύβονται ανθρώπινες ζωές. Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική πάνω στα φέρετρα όπως έκανε η ΝΔ στο Μάτι. Εμείς ζητάμε να διευρυνθούν όλες οι ευθύνες. Για την διατίμηση είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το συζητήσουν τα εργαστήρια με την κυβέρνηση. Βεβαίως καμία επιχείρηση δεν μπορεί να δουλεύει με ζημιά, όμως και ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας να απαντήσει αν τον δεσμεύουν όσα αναφέρει ο όρκος του Ιπποκράτη ή αν τον δεσμεύουν τα καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια».

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό και τη μείωση στις δαπάνες για την Υγεία ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων:

«Θα το ακούσουν αυτό οι ακροατές μας με έκπληξη, και θα πουν αφού εμείς συνεχώς ακούμε από τα μεγάλα ΜΜΕ ότι αυξάνονται οι δαπάνες για την υγεία. Η ΝΔ πυροβόλησε τα πόδια της με τον προϋπολογισμό και το πόρισμα Πισσαρίδη. Ουσιαστικά διαψεύδει όσους ήλπιζαν σε κάτι διαφορετικό. Όσον αφορά τον  προϋπολογισμό και σε αυτόν τον τομέα και σε πολλούς ακόμα τομείς ήρθε η ώρα της πραγματικότητας. Για την νέα χρόνια 3,5δισ. φορολόγηση. Πώς μέσα στο 2021 με μείωση του τζίρου, με μείωση εσόδων από ΦΠΑ, με μείωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, πώς θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα;»

Ως προς την επιστρεπτέα προκαταβολή και τον τρόπο που δίδεται στις επιχειρήσεις υπογράμμισε:

«Σε αυτόν το τομέα η ΝΔ ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική της. Σε κάποιους χορηγεί τεράστια ποσά, σε κάποιους άλλους ψίχουλα και σε κάποιους τίποτα. Οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ευνοούνται και κάποιες φορές ευνοούνται δυσανάλογα, οι μικρές και μεσαίες ευνοούνται λίγο ή και καθόλου».

Τέλος ως προς την έκθεση Πισσαρίδη και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε:

«Πλέον δημιουργεί ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο πολίτης θα καταλάβει τι λέμε εμείς για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, και τι λέει η ΝΔ. Πρέπει να αναδειχθούν όλα τα σημεία του και κυρίως σε όσους μας κατηγορούσαν για τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος δεν ήταν ένας τέλειος νόμος αλλά ήταν ένας σημαντικός νόμος που δίνει μια λύση,  αν συγκρίνουμε αυτή την πρωτοβουλία θα δείτε την μεγάλη πολιτική διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σχέδιο το οποίο είναι σε ανοιχτή διαβούλευση για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμά του, έχουμε δημοσιοποιήσει τις προτάσεις μας για το Μένουμε Όρθιοι και βεβαίως θα ετοιμάσουμε τις αναλυτικές προτάσεις μας για το σχέδιο Πισσαρίδη». 

Ακούστε το ηχητικό :