https://youtu.be/mij5do7CLvk

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Μειοψηφίας, κ. Αλεξιάδης.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ(Εισηγητής της Μειοψηφίας): Θέλω να θέσω ένα διαδικαστικό θέμα, για να είμαστε πιο γρήγοροι για να τελειώσουμε και νωρίτερα. Στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σε τρεις συνεδριάσεις και εμείς και οι φορείς έθεσαν ερωτήματα και επειδή νομίζω υπάρχει η διάθεση εδώ να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι όλοι συμφωνούμε στα θέματα λαθρεμπορίου, παράκληση να προηγηθεί η ομιλία του Υπουργού να απαντήσει στα ερωτήματα και να μιλήσουμε μετά εμείς και αν χρειαστεί να ξαναπάρει το λόγο, αμέσως, ας τον ξαναπάρει. Ας αφαιρεθεί από εμένα ο χρόνος, αν είναι θέμα χρόνου, αλλά παράκληση να απαντηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν στην Επιτροπή για να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να καταψηφίσουμε κάτι για το οποίο στην ουσία συμφωνούμε όλοι.

Τον λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλος.

 

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ(Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, πολύ σωστή η έκκληση του Εισηγητού της Νέας Δημοκρατίας, του κ.  Αναστασιάδη, για την μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε ως κοινοβούλιο τέτοια ζητήματα τεράστιας σημασίας, όπως το ζήτημα λαθρεμπορίου. Κύριε Βουλευτά, όμως, η έκκληση έγινε σε λάθος κατεύθυνση, εκεί έπρεπε να γίνει, διότι εμείς και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, τις προηγούμενες μέρες και σήμερα,  ζητήσαμε να υπάρξουν απαντήσεις για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Να σταλεί ένα μήνυμα στους φοροφυγάδες, οικονομικούς εγκληματίες και λαθρέμπορους ότι η Βουλή, ομόφωνα, αν είναι δυνατόν,  ή τουλάχιστον με  μεγάλη πλειοψηφία, στηρίζει αυτό το νομοσχέδιο. Αλλά αντί να πάρουμε απαντήσεις, απαντήσεις σε  διαδικαστικά ζητήματα και  θα τα θέσουμε και σήμερα και αύριο και  θα τα θέσουμε και δημόσια, αντί να πάρουμε απαντήσεις, δεχόμαστε ειρωνεία. Εδώ θα κάνω και  μια διόρθωση στην ομιλία μου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου από το βήμα αυτό είπα, ότι δεν ξεκίνησε ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής του λαθρεμπορίου όταν έγινε  κυβέρνηση ο  ΣΥΡΙΖΑ ή όταν πήγε ο Αλεξιάδης  ( για να προσωποποιήσω και τη δράση και τις ευθύνες, που είχα για αυτό το αντικείμενο), αξιοποιήσαμε θεσμικό πλαίσιο που είχε ψηφισθεί επί ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια, θεσμικό πλαίσιο βεβαίως και στο οποίο πολλές φορές είχαν ψηφισθεί πολύ σωστές διατάξεις, αλλά δεν είχαν βγει Υπουργικές Αποφάσεις για να τις υλοποιούν. Δεν ανοίγω αυτό το κεφάλαιο, είναι  δύσκολο κεφάλαιο, δεν έχω και το χρόνο.  Έκανα λάθος όμως, διότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, θεωρεί ότι με αυτό το νομοσχέδιο ξεκινά ο αγώνας κατά του λαθρεμπορίου,  θα διορθώσω, λοιπόν, την  ομιλία μου και θα πω ότι δεν έκανε τίποτα η Νέα Δημοκρατία πριν το 2015 και ότι έγινε το έκανε το ΠΑΣΟΚ. Δεν έφερε κανένα νόμο, σήμερα έρχεται ο πρώτος νόμος κατά του λαθρεμπορίου. (!)

Όσον αφορά, δε, στα ζητήματα του νομοσχεδίου είπε ο κ. Υπουργός, με τον οποίο δεν υπάρχει προσωπική αντιπαράθεση, διότι γνωριζόμαστε από παλιά, είμαστε  από τον ίδιο επαγγελματικό χώρο και έχει την επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία για να καταλάβει το ποια είναι τα ερωτήματά μας. Κοιτάξτε, λοιπόν, τι ρωτήσαμε και ακόμη περιμένουμε απαντήσεις. Θα έρθουν τροπολογίες από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι να λήξει η διαδικασία προς το νομοσχέδιο; Καμία απάντηση. Να δούμε αν θα τολμήσουν να απαντήσουν σήμερα. Στο άρθρο  40 του νομοσχεδίου, σε σχέση με την επαναφορά φορολογικών κατοίκων στην Ελλάδα, ρωτήσαμε συγκεκριμένα πράγματα  και πήραμε από την ομιλία του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας στον Προϋπολογισμό, την αναφορά του στην εισφορά αλληλεγγύης και είπαμε  ο Εισηγητή σας εκεί,  είπε για συγκεκριμένα πράγματα για την εισφορά αλληλεγγύης, εδώ  περιγράφετε άλλα, τι ακριβώς ισχύει; Η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια; Άρα, αυτό το περί επταετίας   δημιουργεί κενό νόμου ή δεν θα ισχύσει; Καμία απάντηση. Να δούμε, λοιπόν,  αν θα απαντήσετε  έστω σήμερα. Επίσης, πήραμε ένα μήνυμα στο messenger από αυτούς που θέλουμε να επανέλθουν , τα αρχικά είναι AG. “GreeksinLondon” αυτού που έστειλε το μήνυμα από τους Έλληνες στο   Λονδίνο,  δεν θέλω να πω το όνομα, όπου οι άνθρωποι, με το δίκιο τους διαβάζοντας αυτά που λέει μέσα, λένε  «τα κίνητρα αυτά απευθύνονται σε πραγματικά πάρα πολύ περιορισμένο κοινό». Δεν είναι κάποιος «Συριζομαδούρος» αυτός που τα γράφει, διότι επαινεί τις διατάξεις του νομοσχεδίου που λύνουν πραγματικά προβλήματα, αλλά θέτουν παρατηρήσεις και θέτουν  το κορυφαίο ερώτημα, στο οποίο δεν απαντάτε.

Σας το είπαμε και στην Επιτροπή, αποκλείονται ή όχι οι Έλληνες μετανάστες που έφυγαν από τη χώρα από το 2013 και μετά; Απαντήστε. Εμείς δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε, αν αποκλείονται ή όχι. Δηλαδή, η κύρια πληγή του «Brain Drain» στην Ελλάδα, η κύρια πληγή, από το 2013 και μετά, αποκλείεται ή όχι; Σε αυτά, λοιπόν, ρωτήσαμε και απαντήσεις ακόμα δεν πήραμε.

 Επίσης, ακούστηκε και το είπε και ο προηγούμενος σε σχέση με το τι ειπώθηκε από την Ομοσπονδία των Τελωνειακών. Σωστά το έθεσε, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά, μάλλον κι αυτός δεν έχει πάρει απάντηση γιατί κατά τα άλλα απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών στους φορείς. Σωστά επανέρχεται στο περίφημο άρθρο 159 του νόμου 2960/2001  διότι είναι άλλο πράγμα , αν ένας τελωνειακός κάνει λάθος και περάσουν δύο κιλά φέτα χωρίς να πληρωθούν οι ανάλογοι δασμοί και φόροι και επιβληθεί μια ποινή κι άλλο αν αφορά ελλιπή έλεγχο για δύο κιλά ηρωίνη. Υπάρχει μια διαφορά στο ένα από το άλλο και πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα. Απάντηση καμία, όπως απάντηση καμία στο ζήτημα που έθεσε η Ομοσπονδία Τελωνειακών μετά από ερώτημά μας, ως προς τις ελλείψεις προσωπικού. Συζητάμε εδώ για τα θέματα λαθρεμπορίου και δεν συζητάμε για το ποιοι θα υλοποιήσουν αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Τι μας είπε ο Πρόεδρος της ΟΤΥΕ; Στο τελωνείο των Κήπων, στο πιο σημαντικό τελωνείο της χώρας, στο τελωνείο όπου έχουμε μεγάλη εισαγωγή προϊόντων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και μικρή εξαγωγή προϊόντων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, για ευνόητους λόγους, όπου έχουμε μεγάλη είσοδο πολιτών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και λιγότερη το αντίθετο, από τη μεριά των ελληνικών συνόρων είναι 50 με 55 τελωνειακοί, για τρεις βάρδιες, για Χριστούγεννα και Πάσχα, και από την άλλη μεριά είναι 120 με 140. Θα απαντήσει σε αυτό το Υπουργείο Οικονομικών; Θα μας πει τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει; Θα μας πει, πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα;

 Επίσης, θέσαμε συγκεκριμένα αιτήματα και συγκεκριμένα ερωτήματα. Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα, ως προς το, ότι συζητάμε θεσμικό πλαίσιο για το λαθρεμπόριο και ζητήσαμε στην Επιτροπή, άκουσον άκουσον, τι ζήτησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση; έναν απολογισμό, προγραμματισμό, χρονοδιάγραμμα για τα βασικά θέματα πάταξης του λαθρεμπορίου ειδικά στα καύσιμα. Σύστημα γεωεντοπισμού, σύστημα καταγραφής πινακίδων, x-ray και τα λοιπά, το τι θα γίνει με τον αριθμό τελωνειακών υπαλλήλων και μια σειρά από ζητήματα. Καμία απάντηση στην Επιτροπή. Κλείνω, κ. Πρόεδρε. Κλείνω, αν και είμαι πολύ ανήσυχος, αν αυτή η Κυβέρνηση θέλει να λύνει προβλήματα ή να δημιουργεί πολιτικές εντάσεις. Εμείς δεν θα την ακολουθήσουμε στην ακραία αντιπολιτευτική τακτική που είχε ως Αντιπολίτευση. Εμείς θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας και θα προσπαθούμε να γίνεται διάλογος.

Καταθέτω στα πρακτικά, το υπόμνημα της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων, διότι με ευθύνη όσων αποφάσισαν στην Επιτροπή ποιοι θα κληθούν, οι περιπτερούχοι αποκλείστηκαν από την Επιτροπή. Εμείς θα καταθέσουμε στα πρακτικά, το υπόμνημα που έχει η αντίστοιχη Ένωση Φορέων και θα θέσουμε για άλλη μια φορά το ερώτημα για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει. Τροπολογία την οποία στήριξε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, τροπολογία την οποία στηρίζουν οι λογιστές, οι οικονομολόγοι και οι επιχειρήσεις που ταλαιπωρούνται από ένα νομικό πρόβλημα, τροπολογία που λύνει το πρόβλημα.

Το λέω για τελευταία φορά. Για να μην θεωρηθεί ότι εμείς θέλουμε να εκμεταλλευτούμε πολιτικά αυτό το ζήτημα, εμείς να αποσύρουμε, σήμερα κιόλας, την Τροπολογία. Να υπάρχει, όμως, δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα λύσει αυτό το ζήτημα ή με νομοθετική διάταξη, μέχρι το τέλος του χρόνου, ή με απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε πολιτικά αυτό το ζήτημα. Θέλουμε να καταλάβουν, όμως, κάποιοι ότι,  από την Πέμπτη και μετά, θα πρέπει να απολογηθούν ως προς τις πολιτικές ευθύνες τους για το ζήτημα αυτό.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

 

 

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ(Εισηγητής της Μειοψηφίας): Ζήτησα τον λόγο, κύριε Πρόεδρε, ως Εισηγητής του νομοσχεδίου για τα όσα ακούσαμε ως μια γενική πολιτική αναφορά από τον κύριο Υπουργό. Σεβόμαστε τις πολιτικές απόψεις του καθενός. Ο κύριος Υπουργός μας μίλησε για μια τροπολογία που θα κατατεθεί. Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάω, τροπολογία δεν έχει κατατεθεί. Διότι θα είχε από πίσω γενικό ειδικό αριθμό. Δεν έχει κατατεθεί τροπολογία μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάω και αυτό να σημειωθεί.

Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι το Υπουργικό Συμβούλιο τι ενέκρινε χθες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η στήριξη των ΕΛΤΑ, που βεβαίως με πλήρη πολιτική επάρκεια ο κύριος Κάτσης ανέλυσε ειδικά για την αναγκαιότητα να υπάρχουν ΕΛΤΑ στα ακριτικά νησιά, στα απομακρυσμένα χωριά κ.λπ.; Ενέκρινε αυτό το κείμενο; Δεν είχαν χρόνο από χτες που το ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα και ενώ όλοι ξέραμε ότι έρχεται η τροπολογία; Διότι, στην αρχική μου τοποθέτηση στην Επιτροπή είχα ρωτήσει τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών εάν θα έρθουν τροπολογίες. Εδώ λοιπόν έχουμε το πρωτοφανές για το Κοινοβούλιο, να έρχεται ένα κείμενο ενημέρωσης, να μην έρχεται τροπολογία, να μην έχει από πίσω – επειδή δεν έχει κατατεθεί – Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να μην έρχεται ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος υπογράφει – ή ο αναπληρωτής του γι’ αυτά τα θέματα – την τροπολογία και να μας ζητάτε να συζητήσουμε για ένα θέμα που είναι ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο. Διότι εδώ μιλάμε για 12 άρθρα. Ανοίγω παρένθεση. Είναι η πρώτη φορά, κύριε Βεσυρόπουλε, που με ταχύτητα φωτός επιβεβαιώνεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση στην κριτική της. Διότι, μας μαλώσατε και μας κουνήσατε το δάχτυλο για τη θέση μας για το νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου και κοιτάξει τι μας φέρνετε. Σε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να σταλεί ένα μήνυμα ομοφωνίας και ενότητας από το Κοινοβούλιο. Αλλά ακριβώς βρίσκετε ευκαιρία σε μια τέτοια κρίση, σε μια τέτοια περίοδο, σε μια περίοδο που οι βουλευτές είναι στο σπίτι τους αυτή τη στιγμή αναγκαστικά επειδή η Βουλή τους το επιβάλλει και δεν μπορούν να είναι στην Αίθουσα, να μην έχουν ενημερωθεί γι’ αυτή την τροπολογία.

Είναι μια απαράδεκτη διαδικασία. Εγώ καταλαβαίνω ότι το επιτελικό σας κράτος, η ορθή νομοθέτηση και όλα τα «πράσινα άλογα» που μας λέγατε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν για προεκλογικά πυροτεχνήματα τα οποία έσβησαν πολύ γρήγορα. Επιτέλους όμως σεβαστείτε στοιχειώδεις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Αποσύρετε αυτό το κείμενο εργασίας που μας φέρνετε και επιτέλους ακολουθήστε στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.