Την αναγκαιότητα της μέγιστης δυνατής συναίνεσης που πρέπει να επιδείξει το σώμα της Βουλής, τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια ο Τρύφων Αλεξιάδης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών περί καταστολής του λαθρεμπορίου.

Με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου να αποτελούν μετεξέλιξη ή επικαιροποίηση διατάξεων, η υλοποίηση των οποίων είχε ξεκινήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ενωτικό κλίμα και η ομοφωνία έπρεπε να χαρακτηρίζει τη συνεδρίαση. Αντί αυτού όμως, αντί για μήνυμα ενότητας κατά του φαινομένου του λαθρεμπορίου, των φοροφυγάδων και της διαφθοράς, η κυβέρνηση επιλέγει να μην απαντά στα θέματα που έχουν τεθεί, να αγνοεί, να «κουνάει το δάχτυλο» ή να ειρωνεύεται τις προτάσεις μας, είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Καταπατώντας κάθε έννοια ορθής νομοθέτησης, η κυβέρνηση αντί να καλέσει τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να καταλήξουν σε κάποιο αρχικό πόρισμα, επίλεξε να βγάλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Διαβούλευση για 15 ημέρες, να το καταθέσει στη Βουλή ξημερώματα και να το εισάγει προς συζήτηση στην Επιτροπή δυο ημέρες μετά. Παράλληλα τα 25 άρθρα της διαβούλευσης, κατά την κατάθεση έγιναν 41, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τους βουλευτές και χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση για το «επείγον» του θέματος.

Ο ευτελισμός όμως των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, από αυτούς που μιλούσαν περί «επιτελικού κράτους», η έλλειψη σεβασμού στη νομοθετική λειτουργία, αποτυπώνεται και στη διαδικασία κατάθεσης μετά του τέλους της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, νέου «μίνι» νομοσχεδίου με τη μορφή τροπολογίας, συνέχισε ο Τρύφων Αλεξιάδης. «Τροπολογία» αποτελούμενη από 12 άρθρα και 83 σελίδες, σχετικά με τη στήριξη των ΕΛΤΑ, η οποία κατατίθεται χθες και συζητείται σήμερα, καθώς και άλλες πολυσέλιδες τροπολογίες δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε το κλίμα συναίνεσης, ούτε το κοινό μήνυμα ενότητας. 

Η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει στα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής, αρνείται να απαντήσει ακόμη και στις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ιδίως για τα ζητήματα που προκύπτουν με την προσέλκυση Ελλήνων πολιτών που έχουν φύγει στο εξωτερικό, συνέχισε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει απολογισμό, προγραμματισμό και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα βασικά συστήματα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, ειδικά του λαθρεμπορίου καυσίμων. «Το πιο απλό πράγμα δεν κατατέθηκε μέχρι σήμερα. Ξέρετε γιατί δεν κατατέθηκε ; Διότι η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο προγραμματισμό»  

Στη συνέχεια ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα γίνει αποδεκτή η τροπολογία που κατέθεσε μέσω της οποίας λύνεται το τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τον λογιστικό-φορολογικό κλάδο, σχετικά με την εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (ΜΥΦ) του έτους 2014.

Αναφερόμενος στις προτάσεις της Ομοσπονδίας Τελωνειακών, τόνισε τη σπουδαιότητα του αριθμού των τελωνειακών υπαλλήλων ως βασικό εργαλείο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, υπενθυμίζοντας τις αλλεπάλληλες μειώσεις που είχε υποστεί ο κλάδος επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την αύξηση που παρουσίασε μόνον επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην εμπειρία του ως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε περήφανος για την «ταινία ασφαλείας» στα τσιγάρα επί θητείας του και έδειξε τον ογκώδη αναλυτικό απολογισμό – προγραμματισμό του έργου του, καλώντας τους νυν  Υπουργούς να καταθέσουν κάποτε και τους δικούς τους.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να ξεκινήσω την ομιλία μου με έναν τρόπο που ίσως δεν έχει συνηθιστεί στη Βουλή, με τη συναίνεσή μου στα όσα είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, με τη συναίνεση μου στο ότι υπάρχει αναγκαιότητα από τη Βουλή να βγει ένα μήνυμα ενότητας και να δημιουργηθεί ένα μέτωπο κατά του φαινομένου του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση σε αυτό το ζήτημα και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να καταλάβουν οι πάντες ότι η Βουλή δίνει έναν αγώνα εναντίον αυτών των θεμάτων και μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία θέλει να κλείσει αυτή την ανοιχτή πληγή, η οποία με διαχρονικές πολιτικές ευθύνες υπάρχει.

Σε αυτό συμφωνώ απολύτως μαζί του και θέλω να καταγραφεί αυτό. Όμως, κοιτάξτε ποιο είναι το πολιτικό παράδοξο. Το ίδιο ακριβώς λέμε από την πρώτη μέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ως προς το τι έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση.

Καλούμε από την πρώτη μέρα την Κυβέρνηση να συναισθανθεί την αναγκαιότητα που πολύ σωστά αναλύει ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και να μας δώσει απαντήσεις. Υπάρχουν διαδικαστικά θέματα -θα τα επαναλάβω σήμερα- στα οποία η Κυβέρνηση δεν απαντά. Υπάρχουν ερωτήματα για τα θέματα λαθρεμπορίου τα οποία υποβάλλαμε, αλλά η Κυβέρνηση δεν απαντά.

Κάνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση ακόμα και τώρα, παρά το ότι απουσιάζει ο αρμόδιος, σύμφωνα με τον νόμο για νομοθέτηση, Υπουργός -ο κ. Βεσυρόπουλος έχει πλήρη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια, τον γνωρίζω χρόνια και μπορεί να σταθεί σε αυτό το ζήτημα. Ξεπερνάμε το τυπικό σημείο. Φανταστείτε, όμως, το τι θα γινόταν αν το κάναμε αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ!- επαναλαμβάνω, κάνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σταθεί υπεύθυνα απέναντι σε αυτό το ζήτημα, να δώσει τις απαντήσεις που πρέπει και να καταλάβει ποιο είναι το μείζον. Εμείς ακριβώς, επειδή καταλαβαίνουμε ποιο είναι το μείζον, στηρίζουμε τον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου, στηρίζουμε αυτές τις διατάξεις. Άλλωστε οι περισσότερες από αυτές είναι η μετεξέλιξη, ή η εξέλιξη, ή η επικαιροποίηση διατάξεων που είχαν ξεκινήσει από τη δική μας περίοδο.

Το ξαναλέω. Εμείς δεν θεωρούμε ότι ο αγώνας κατά του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής ξεκίνησε όταν έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση ή όταν ο Αλεξιάδης πήγε σε αυτήν τη θέση. Αυτό, όμως, το θεωρούν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό και διόρθωσα την ομιλία μου στα όσα είπα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου απένειμα τα εύσημα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ για όσα είχαν κάνει, πριν να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ σωστές νομοθεσίες τις οποίες εμείς ολοκληρώσαμε. Διότι υπήρχαν νόμοι από το 2010 και το 2012 πολύ σωστοί, αλλά δυστυχώς δεν είχαν υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες είτε βγάλαμε, είτε προχωρήσαμε, είτε υλοποιήσαμε. Και αντί σε αυτή τη λογική να συνδράμει η Κυβέρνηση και να υπάρχει αυτό το μήνυμα ομοφωνίας και ενότητας, μας κουνούν το δάχτυλο, μας ειρωνεύονται και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Εμείς θα επιμείνουμε, όμως, στην ανάγκη η Βουλή να στείλει ένα σαφές μήνυμα ενότητας, ένα σαφές μήνυμα απέναντι σε αυτό το οικονομικό έγκλημα. Αυτό το οικονομικό έγκλημα, βεβαίως, δεν σταματά στα όρια των Φυλακών Κορυδαλλού ή σε κάποιες περιοχές παραβατικότητας. Με τα χρήματα που έχουν αυτοί που ασχολούνται με το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή και με άλλες τέτοιες δραστηριότητες βεβαίως και έχουν δύναμη μεγάλη και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε πολιτική δύναμη και σε οικονομική δύναμη και σε έλεγχο πολιτικών και τα λοιπά. Δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα αυτά. Γίνονται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Τα ξέρουμε και εδώ. Τα αναγνωρίζουμε. Δεν λέμε ονόματα. Δεν θίγουμε υπολήψεις.

Πάμε τώρα στο νομοσχέδιο. Στη λογική που ανέλυσα, στη λογική ότι έπρεπε να υπάρχει συναίνεση, ότι έπρεπε να γίνει διάλογος, τι έκανε η Κυβέρνηση; Έφερε ένα νομοσχέδιο για διαβούλευση τον Οκτώβριο για δεκαπέντε ημέρες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν φώναξε στο Υπουργείο Οικονομικών κοινωνικούς, παραγωγικούς, πολιτικούς φορείς ώστε να υπάρχει ένα πόρισμα, με βάση το οποίο, θα συντάξει το νομοσχέδιο και θα αποτελέσει μία αρχή και μία πολύ καλή βάση για αυτόν τον αγώνα.

Έφερε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο με 25 άρθρα. Ήταν για δεκαπέντε ημέρες στη διαβούλευση. Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ξημερώματα Τρίτης 24 Νοεμβρίου στη 01.00΄ το βράδυ, συγκεκριμένα 00.50΄, το κατέθεσε στη Βουλή. Συγχαρητήρια που εργάζονται τέτοια ώρα οι υπηρεσίες. Δεν εξηγούνε πουθενά γιατί αυτό το επείγον και γιατί έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο.

Κατέθεσε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο όχι με 25 άρθρα που ήταν στη διαβούλευση, αλλά με 41 άρθρα και 307 σελίδες. Αν είναι δυνατόν! Είναι δυνατόν να μελετηθούν από τη Δευτέρα στη 01.00΄ το βράδυ μέχρι την Πέμπτη που μπήκε στην Επιτροπή ; Έγιναν τέσσερις συνεδριάσεις στην Επιτροπή όπου ακούσαμε φορείς και τέθηκαν τα θέματα και τα λοιπά. Και σήμερα ερχόμαστε στην Ολομέλεια.

Ερχόμαστε σήμερα στην Ολομέλεια και υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση αυτή κατάλαβε τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και μας είπε ένα σωρό πράγματα για ορθή νομοθέτηση! Ελπίζω κάποια στιγμή να έρθει και ο κ. Γεραπετρίτης και να μου λύσει πάρα πολλές απορίες που έχω σε αυτό το ζήτημα. Μας είπε για επιτελικό κράτος. Το τι δεν ακούσαμε!

Και κοιτάξτε τώρα. Σε ένα νομοσχέδιο που έπρεπε να επιδιώξει τη μέγιστη πολιτική συναίνεση, έρχεται χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ένα κείμενο ενημέρωσης των Βουλευτών . Όχι τροπολογία, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων έληξε χθες και δεν κατατέθηκε καμία κυβερνητική τροπολογία στο νομοσχέδιο.

Έρχεται η Κυβέρνηση χθες μετά τη λήξη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ώρα 1:20 , και καταθέτει τροπολογία σε άσχετο θέμα για το θέμα των ΕΛΤΑ, για το σοβαρό θέμα των ΕΛΤΑ. Τα ΕΛΤΑ πρέπει να στηριχθούν αρκετά και με πλήρη πολιτική επάρκεια , κάλυψε το θέμα ο εισηγητής μας ο Μάριος ο Κάτσης, ο οποίος και ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος θα πει περισσότερα.

Έφερε, λοιπόν, ένα άλλο μίνι-νομοσχέδιο με 12 άρθρα και 83 σελίδες, από χθες μέχρι σήμερα. Κατατέθηκε μετά την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Και εισάγεται σήμερα για συζήτηση.

Θα ήθελα πραγματικά αν υπάρχει κάποιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που έχει προλάβει να μελετήσει όλα αυτά τα οποία μας μοιράστηκαν σήμερα, να μας  πει αν θεωρεί ότι πρέπει με αυτόν τον τρόπο να λειτουργεί η Βουλή και να έχουμε νομοθέτηση.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Μας έφερε και δεύτερη τροπολογία με ένα άρθρο και 18 σελίδες. Φαντάζομαι και αυτό το έχετε μελετήσει και θα μας ενημερώσετε αναλυτικά για το ζήτημα. Αυτή είναι η ορθή νομοθέτηση. (!) Αυτό είναι το επιτελικό κράτος.(!)  Αυτό είναι το μήνυμα συναίνεσης και ενότητας που θέλετε να στείλουμε. (!)  Αυτά, όμως, εμείς δεν πρόκειται να τα περνάμε έτσι.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα «παίξει» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Περιμένουμε να «παίξει» μια φωτογραφία στον Υμηττό με κάποιον που αθλείται και αγκαλιάζει κάποιους άλλους και βγαίνει φωτογραφίες.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ: Στην Πάρνηθα ήταν.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ναι, κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο, ήταν στην Πάρνηθα και όχι στον Υμηττό. Την άλλη φορά θα πάει στον Υμηττό και στα άλλα βουνά.

Αναμένουμε να βγει αυτό πρώτα, γιατί δεν υπάρχει πουθενά. Μερικοί θα με ρωτήσουν σήμερα «Μα, τι είναι αυτό που λες; Δεν το βλέπουμε σε εφημερίδες και σε sites και τα λοιπά.». Ναι, υπάρχει μια φωτογραφία κάποιου, ο οποίος έχει το απαραβίαστο του νόμου, δηλαδή δεν έχει κάποιο πρόβλημα.

Αν κατέβει ο Τσίπρας με πέντε άτομα να διαδηλώσει στην Οδό Πανεπιστημίου θα τον συλλάβουν και θα του επιβάλλουν πρόστιμα. Αν κάποιος πάει στο βουνό και αγκαλιάσει άλλους πέντε-έξι για να βγει φωτογραφίες για να χαλαρώσουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πάμε παρακάτω!

Επανέρχομαι, όμως, στο θέμα του επιτελικού κράτους και της ορθής νομοθέτησης. Πραγματικά θα ήθελα να απαντηθεί είτε από τον κ. Βεσυρόπουλο είτε  από τον αρμόδιο Υπουργό όταν έρθει: Σεβόμαστε ή όχι τις διαδικασίες της Βουλής;

Νομικός δεν είμαι. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Ποτέ πριν ξεκινήσει η διαδικασία ενός νομοσχεδίου δεν έρχομαι χωρίς να μελετήσω αυτά τα οποία λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Έχετε αρκετούς νομικούς στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινάμε τη συζήτηση ενός νομοσχεδίου όπου η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σας κάνει μέσα παρατηρήσεις ότι χρησιμοποιείτε όρους που δεν απαντώνται στα λεξικά. Για όνομα του Θεού! Διορθώσετε έστω αυτό σήμερα. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σας επισημαίνει ότι χρησιμοποιείτε όρους που δεν απαντώνται στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έχει παρατηρήσεις σε πάρα πολλά άρθρα.

Επίσης, στο περίφημο άρθρο 40, που μας καίει όλους, διότι θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για να επανέλθουν οι Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό αλλά και άλλοι πολίτες και να έχουν εδώ φορολογική κατοικία και να αυξήσουν τα έσοδα του δημοσίου και να αντιμετωπίσουμε και το θέμα του brain train αλλά και το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού.

Η Επιστημονική Υπηρεσία έρχεται και λέει: «Από τη διατύπωση της προτεινόμενης διάταξης δεν είναι σαφές αν ο εισαγόμενος ειδικός τρόπος φορολόγησης μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.». Και πιο κάτω λέει: «Δεν είναι σαφές αν ο ειδικός τρόπος φορολόγησης θα ισχύσει και σε περίπτωση αλλαγής εργοδότη κατά την επταετή διάρκεια.».

Με αυτό τον τρόπο θα καλέσουμε επενδυτές, θα καλέσουμε να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία, όταν η ίδια Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σε ένα τέτοιο θέμα, θέτει ερωτηματικά; Δεν λέω για τα ερωτηματικά που θέσαμε εμείς για το ζήτημα της επταετίας, που αποκλείει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικής νεολαίας που έφυγε στο εξωτερικό. Βέβαια γι’ αυτό κάτι ειπώθηκε εχθές. Περιμένουμε κάποια στιγμή να ενημερωθούμε και, αν θα ακούσει τις εκκλήσεις μας ο Υπουργός και θα τη μειώσει, ή αν θα κάνει κάτι διαφορετικό.

Περιμένουμε, επίσης, να απαντηθούν τα ζητήματα που θέσαμε στην επιτροπή για το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης και μια σειρά τέτοια ζητήματα.

Περιμένουμε, επίσης, να απαντηθεί, αν και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα γίνει, αν το Υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει, έστω σήμερα, αυτό το οποίο ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Συζητάμε τα θέματα του λαθρεμπορίου. Ζητήσαμε κάτι το πολύ απλό, που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ή με άλλη κυβέρνηση θα είχε κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο: Έναν απολογισμό, προγραμματισμό και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα βασικά συστήματα καταπολέμησης, ειδικά του λαθρεμπορίου καυσίμων. Το πιο απλό πράγμα.

Δεν κατατέθηκε μέχρι σήμερα. Ξέρετε γιατί δεν κατατέθηκε; Διότι το πιο σοβαρό ζήτημα σήμερα είναι ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τέτοιον προγραμματισμό και αν έχει, παρακαλώ να μας καταθέσετε τον προγραμματισμό υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα για όλα τα συστήματα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, τα οποία νομοθετήθηκαν πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώθηκαν από εμάς και είναι αρκετά σε εξέλιξη. Όμως, κάποια στιγμή να έχουμε μια ενημέρωση.

Επίσης, ακόμα παραμένει μυστήριο, σαν να βλέπουμε κάποιο έργο επιστημονικής φαντασίας, εάν θα κάνετε αποδεκτή την τροπολογία την οποία ζητούν, όχι οι Συριζαίοι, αλλά ο λογιστικός-φορολογικός κλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, για την οποία, φερόμενοι με πολιτική γενναιότητα, λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να την αποσύρουμε, αν το τεράστιο πρόβλημα με τα πρόστιμα που αυτή τη στιγμή επιβάλλονται σε λογιστές και επιχειρήσεις, δεσμευτείτε ότι θα το λύσετε. Αν δεσμευτείτε ότι θα το λύσετε, θα αποσύρουμε την τροπολογία, για να χειροκροτήσουν εσάς και να πουν ότι «ναι, η Νέα Δημοκρατία το έλυσε το πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται ο Αλεξιάδης και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά, όμως, τα ζητήματα του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα, ήρθε εδώ η Ομοσπονδία Τελωνειακών -ικανοί άνθρωποι, με μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα του λαθρεμπορίου και με μεγάλους αγώνες- και μας εξήγησε τις θέσεις της.

Τις καταθέτω στα Πρακτικά, για να υπάρχουν. Επίσης, για να υπάρχουν, εκτός από τις προτάσεις τους στα επιμέρους ζητήματα και στο θέμα του πειθαρχικού δικαίου, το οποίο είναι υπερβολικό και το οποίο έθεσαν και το έθεσε και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας -και ακόμα απάντηση δεν υπάρχει- και οι προτάσεις τους στο νομοσχέδιο για ζητήματα που δεν έχει απαντήσει η Κυβέρνηση, αλλά κυρίως για το βασικό εργαλείο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο εργαλείο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου; Ο αριθμός των τελωνειακών υπαλλήλων.

Ζητώ μικρή ανοχή, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα χρειαστώ περισσότερο χρόνο. Άλλωστε, ελπίζω μέχρι το τέλος της ομιλίας μου να έρθει και ο αρμόδιος Υπουργός, μήπως τυχόν συγκινηθεί και απαντήσει σε κάποια ζητήματα.

Μας έφερε, λοιπόν, έναν πολύ ωραίο πίνακα με το ανθρώπινο δυναμικό των τελωνειακών υπαλλήλων, όπου τι προκύπτει; Εσείς και το ΠΑΣΟΚ -γιατί ακούσαμε ότι βγήκε το ΠΑΣΟΚ χτες, αλλά ας μην ανοίξουμε τέτοια κουβέντα τώρα, είναι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει άλλη φορά, αλλά ας μην την ανοίξουμε σήμερα- από το 2010 μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μειώνατε τον αριθμό των τελωνειακών υπαλλήλων.

Το ξαναλέω. Εσείς, που ενδιαφέρεστε πιο πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πάταξη του λαθρεμπορίου, τον αριθμό των τελωνειακών υπαλλήλων τον μειώνατε.

Είπαν εδώ οι αγαπητοί τελωνειακοί, οι εκπρόσωποί τους, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι χαρακτηριστική περίπτωση είναι το τελωνείο των Κήπων. Από τη μεριά της Ελλάδας πενήντα περίπου τελωνειακοί, από την άλλη μεριά εκατό είκοσι. Πενήντα τελωνειακοί για τρεις βάρδιες, για Χριστούγεννα, Πάσχα, αργίες, τα πάντα.

Τι προκύπτει, λοιπόν, από τον πίνακα που κατατέθηκε στα Πρακτικά; Ότι το 2010 υπηρετούσαν δύο χιλιάδες οκτακόσιοι εξήντα έξι τελωνειακοί. Κάθε χρόνο με δικές σας πολιτικές επιλογές μειώνατε τον αριθμό των υπαλλήλων αυτών κατά 5%, κατά 3%, κατά 16%, κατά 11,7%, μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, κατά την άποψή σας, δεν ενδιαφέρεται για την πάταξη του λαθρεμπορίου και από το 2015 και μετά ο αριθμός των τελωνειακών υπαλλήλων, όχι απλά δεν μειώνεται -που φυσικά μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσης σε βαθμό- αλλά αυξάνεται, γιατί ακριβώς καταλάβαμε την ανάγκη.

Τρία ζητήματα και κλείνω, γιατί καταλαβαίνω και το θέμα του χρόνου.

Για το άρθρο 40 κάνω έκκληση στον Υπουργό να απαντήσει στα ζητήματα, που θέτει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, διότι δεν μπορούμε να πάμε σε ένα τόσο βασικό θέμα, στο να επαναφέρουμε τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά και άλλους φορολογούμενους, και να έχουμε τέτοιο μεγάλο ερωτηματικό.

Χρειάζονται σαφείς απαντήσεις και για το τι θα γίνει με το διάστημα της επταετίας, ώστε να μην αποκλείσουμε αυτούς που έφυγαν από το 2013 και μετά. Βάλτε φίλτρα εισοδηματικά ή οποιαδήποτε άλλα φίλτρα, απαντήστε σε αυτά που λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, δώστε επιτέλους λύση στο άρθρο  40.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ειρωνείας σας στην ομιλία μου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το τι κάναμε εμείς, όταν σας έδειξα ότι είμαι περήφανος για την ταινία επικόλλησης στα τσιγάρα, μια ταινία ασφαλείας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που έλυνε το πρόβλημα, και ειρωνευτήκατε και είπατε ότι «αυτό δεν ήταν και τίποτα, ήταν ευρωπαϊκή οδηγία την οποία υλοποιήσατε», το ερώτημα είναι «γιατί δεν το κάνατε εσείς;». Γιατί υπάρχει μια ιστορία με ένα τυπογραφείο κάπου εκεί στη νοτιοδυτική Ελλάδα και με το πώς τύπωνε τις ταινίες και άλλα ζητήματα. Μην ανοίξουμε αυτή την κουβέντα τώρα.

Ως προς το τι κάναμε εμείς στο θέμα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου υπάρχει -δεν θα το καταθέσω στα Πρακτικά, μην τρομάζετε- ένα βιβλίο εκατό τριάντα σελίδων. https://trifonalexiadis.gr/wp-content/uploads/2019/06/apologismos-proframatismos.pdf

Είναι ο απολογισμός του έργου μας και ο προγραμματισμός που είχα όταν παρέδωσα την αντίστοιχη ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Εκεί, λοιπόν, φαίνεται πλήρως το τι κάναμε: Πίνακες, στοιχεία κ.λπ.. Και περιμένουμε κάποια στιγμή από εσάς να μας φέρετε τον αντίστοιχο απολογισμό- προγραμματισμό σας.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ως κόμμα θα στηρίξουμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι το μείζον είναι να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας από την ελληνική Βουλή σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη και γι’ αυτά που δεν απαντά και για το ότι δεν συνεισφέρει στο να είναι δυνατό αυτό το μέτωπο, στο οποίο εμείς είμαστε έτοιμοι να είμαστε μαζί της .

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Δείτε το video:

https://youtu.be/8EWuDc8PlVE

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Απευθύνομαι κυρίως στο Προεδρείο, διότι η Κυβέρνηση σήμερα έκανε μια βασική πολιτική επιλογή, η οποία θα σας βαρύνει, κύριε Σταϊκούρα και κύριε Βεσυρόπουλε, με την έννοια ότι αρνηθήκατε τον πολιτικό διάλογο.

Είχατε ευκαιρία ως ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να φέρετε εδώ ένα νομοσχέδιο για το σοβαρό ζήτημα του λαθρεμπορίου και να ψηφιστεί ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ή τουλάχιστον με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Για να εξυπηρετήσετε μικροκομματικές και άλλες σκοπιμότητες, αυτό το πετάξατε στα σκουπίδια. Στέλνετε λάθος μήνυμα και έχετε μεγάλη ευθύνη, ευθύνη και προσωπική και πολιτική. Και το λέω αυτό λόγω της προϋπηρεσίας στην πολιτική μας αυτή αντιπαράθεση. Διότι να θυμίσω –αν θέλετε- τι έλεγαν δύο Βουλευτές της Αντιπολίτευσης όταν ήμουν εγώ στα Υπουργικά Έδρανα και αυτοί κάτω και μας κατηγορούσαν για διάφορα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά, όμως, κύριε Πρόεδρε, τη λειτουργία της Βουλής, μας έφεραν ένα νομοσχέδιο σαράντα σελίδων και συζητήσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Καλέσαμε φορείς κλπ. Και σήμερα, έχουμε τροπολογία 598, δώδεκα άρθρα, ογδόντα τρεις σελίδες, τροπολογία 600, ένα άρθρο και δεκαοκτώ σελίδες, τροπολογία 620, δεκαεπτά άρθρα, εκατόν δεκαέξι σελίδες, τροπολογία 621, έντεκα άρθρα, εξήντα σελίδες. Έχουμε σαράντα ένα άρθρα, όπως είπε και ο έτερος Καππαδόκης, και τριακόσιες πενήντα σελίδες, περίπου. Είναι αυτό διαδικασία Κοινοβουλίου; Αυτό είναι άρνηση πολιτικού διαλόγου. Και στην πολιτική η άρνηση πολιτικού διαλόγου ένα πράγμα δείχνει, πολιτική αδυναμία.

Εμείς δεν χαιρόμαστε για αυτό, γιατί επιλέξατε αυτήν την πολιτική σύγκρουση, από την οποία χαμένοι βγαίνετε, σε ένα κρίσιμο θέμα για τα οικονομικά του κράτους και για την ανταγωνιστικότητα.

Και μια τελευταία λέξη πάλι προς το Προεδρείο της Βουλής.

 Μας έφεραν ένα νομοσχέδιο και ακούσαμε εδώ δοξασίες, το πόσο τέλειο ήταν, και το πόσο οργανωμένο ήταν, και το πόσο είχαν προετοιμαστεί και διάφορα τέτοια. Και αν διαβάσει κάποιος μέσα στις τροπολογίες που μας έφεραν, στην τροπολογία με αριθμό 620 υπάρχουν διατάξεις που τροποποιούν διατάξεις που έχουν σχέση με το λαθρεμπόριο. (!) Δηλαδή συζητάγαμε τόσες ημέρες, σας είπαμε από την πρώτη ημέρα «φέρτε τις τροπολογίες να ξέρουμε και να κουβεντιάσουμε στην Επιτροπή» και μέχρι να τελειώσει η Επιτροπή δεν φέρατε καμία τροπολογία και τώρα, φέρνετε όλες αυτές τις τροπολογίες. Μερικές από αυτές βεβαίως και λύνουν προβλήματα και είναι θετικές.

Αλλά εδώ κάνετε και το άλλο κοινοβουλευτικό ατόπημα. Από την πρώτη ημέρα τα κόμματα που έχουμε καταθέσει τροπολογίες και λύνουν προβλήματα που ακόμα και δικοί σας φορείς λένε ότι πρέπει να απαντήσετε, δεν απαντάτε ως προς το τι θα κάνετε. Δεν απαντάτε ούτε τι θα κάνετε.

Εγώ θα φτάσω ακόμα και σε αυτό το σημείο εκτός πολιτικής γραμμής ΣΥΡΙΖΑ. Θα υιοθετήσετε την τροπολογία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που λύνει ένα πρόβλημα; Μπορεί να δεχθώ κριτική από το κόμμα μου, αλλά, προκειμένου να λύσω ένα πρόβλημα, βάζω το όφελος της κοινωνίας πάνω από το κομματικό όφελος. Ούτε για αυτό δεν απαντάτε.

Καταλαβαίνω την πολιτική σας αμηχανία. Καταλαβαίνω τον πολιτικό ορίζοντα που βλέπετε ότι έρχεται και οι ποδηλασίες δεν το λύνουν αυτό το ζήτημα. Επιτέλους, όμως, αποφασίστε, πώς θα λειτουργείτε σαν Κυβέρνηση.

Δείτε το video:

https://youtu.be/Pj1NthqfDqk