Το θέμα της ανακήρυξης ως διατηρητέου μνημείου και της αξιοποίησης του χώρου του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγ. Γεωργίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, συζητήθηκε χθες στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την κίνησή του αυτή ο Τρ. Αλεξιάδης άνοιξε το ζωτικό για την επιβαρυμένη περιοχή του Κερατσινίου θέμα της αξιοποίησης του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ και στην τοποθέτησή του κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το εμβληματικό αυτό σύμπλεγμα βιομηχανικών κτιρίων να σωθεί, να διατηρηθεί και να αναδειχθεί. Χαρακτηρίζοντας το ως εξαιρετικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και ιστορικό χώρο της νικηφόρας «Μάχης της Ηλεκτρικής» – όπου τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα, όχι μόνο ηττήθηκαν αλλά και αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις τους ΕΛΑΣ και τη συνδρομή Ελλήνων πατριωτών – ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε τη βαρύτατη ρύπανση της περιοχής από τη λειτουργία του εργοστασίου, τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τα οποία Υπουργεία είχαν δεσμευτεί με τον Δήμο και τους κατοίκους για την αξιοποίηση του χώρου, καθώς και την πρόταση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την επανάχρηση του χώρου με χρήσεις που να αφορούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας φάνηκε κατ’ αρχήν θετικός και μίλησε για συνεργασία και διαρκή επικοινωνία της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας αλλά και με τη ΔΕΗ. Ειδικότερα για τη ΔΕΗ είπε πως ετοιμάζει μία συνολική ευρύτερη μελέτη για τις εγκαταστάσεις και το μέλλον τους, ενώ υποστηρίζει πως η πρόταση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι αποσπασματική. Εκτίμησε πως αρχές του νέου έτους θα υπάρξει συζήτηση όλων των φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της ΔΕΗ, όπου και θα εκτιμηθούν και θα γεφυρωθούν οι ιδέες και οι προτάσεις του Δήμου και της ΔΕΗ.
Το θέμα έχει ανοίξει, μένει πλέον να επιβεβαιωθεί και απαιτείται επαγρύπνηση και παρακολούθηση από όλους μας μέχρι να οριστικοποιηθεί. Εξάλλου όπως ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης «Να είστε σίγουροι θα συναινέσουμε σε οτιδήποτε είναι θετικό για την περιοχή. Και να είστε επίσης βέβαιοι ότι θα αντιδράσουμε πολύ δυναμικά, όπως ξέρουμε να αγωνιζόμαστε στον Πειραιά, σε οτιδήποτε αρνητικό για την περιοχή».
Η Επίκαιρη Ερώτηση
Το Video Tης Συζήτησης
Το Κείμενο Της Συζήτησης
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σκοπός της επίκαιρης ερώτησης είναι να αναδείξουμε την αναγκαιότητα για τον ιστορικό, εμβληματικό χώρο του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, το οποίο εδώ και χρόνια -ευτυχώς πλέον, γιατί έχει ρυπάνει πάρα πολύ την περιοχή- δεν λειτουργεί.
Είναι ανάγκη, λοιπόν, αυτός ο χώρος να διατηρηθεί και να κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο και νομίζω ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, που βρίσκεται και σήμερα εδώ για να απαντήσει σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες για αυτό το εμβληματικό σύμπλεγμα βιομηχανικών κτηρίων, που μαζί με τον εξοπλισμό του, αποτελεί έναν ιδανικό χώρο για να έχουμε στην Ελλάδα ένα βιομηχανικό πάρκο σε μια ιστορική τοποθεσία. Να τονίσω ότι καλό είναι να τιμούμε τα ιστορικά γεγονότα.
Ο κύριος Πρόεδρος στα θέματα ιστορίας είναι ειδικότερος εμού και πολλών από εμάς, αλλά εγώ να θυμίσω, λόγω της περιοχής όπου μεγάλωσα, κατοικώ εγώ και η οικογένειά μου, ότι είναι ένας ιστορικός χώρος όπου δόθηκαν μάχες για να μην καταστραφεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ με τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ απέναντι στα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα και είναι μια από τις περιοχές όπου τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα ηττήθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν.
Θα είναι, λοιπόν, μια ιστορική ύβρις ένας χώρος στον οποίο Έλληνες πατριώτες έδωσαν τη ζωή τους για να μην καταστραφεί, τώρα πλέον που δεν χρησιμοποιείται (σωστά) σαν εργοστάσιο της ΔΕΗ, να καταστραφεί για οικονομικούς ή για οποιουσδήποτε άλλους λόγους.
Έχετε, λοιπόν, μια ιστορική πολιτική ευκαιρία να δώσετε στις γειτονιές του Πειραιά που έχουν ταλαιπωρηθεί μια δυνατότητα ανάδειξης και διατήρησης αυτού του μνημείου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε τον κ. Αλεξιάδη.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Αμυρά, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητέ μου κύριε Αλεξιάδη, η περίπτωση του παλιού εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία, όπως ήδη το κάνατε εσείς, να καθίσουμε πολιτισμένα και με το βλέμμα πραγματικά στο μέλλον για να συζητήσουμε για την προοπτική αυτής της έκτασης και αυτών των εγκαταστάσεων.
Κατά την άποψή μου, πρέπει να είναι ένα πεδίο συναίνεσης όλων των κομμάτων στο μέλλον αυτής της περιοχής. Να δούμε με ποιον τρόπο θα αλλάξουμε τον χαρακτήρα της, με ποιον τρόπο θα δώσουμε ανάσα στο επιβαρυμένο περιβαλλοντικά τοπίο και να αποτελέσει και ένα τοπόσημο για το Κερατσίνι, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που η ΔΕΗ μπαίνει σε μια νέα εποχή, που είδαμε ότι άντλησε πάρα πολλά χρήματα χωρίς να επιβαρύνει κανένα φορολογούμενο, τα οποία χρήματα θα πάνε όλα στην απολιγνιτοποίηση και σε επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ευτυχώς, λοιπόν, που δεν βρίσκεται πια στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η ΔΕΗ, όπως έφτασε μέχρι πριν από δύο-δυόμισι χρόνια.
Ο πολιτισμός, λοιπόν, η ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η ιστορία σε κτήρια, μνημεία, περιοχές αποτελούν βασικά σημεία της δικής μας περιβαλλοντικής ατζέντας και όχι μόνο. Να δώσουμε και δυο στοιχεία. Το ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι ξεκίνησε να παράγει ρεύμα το 1928 και αφού λειτουργούσε με φυσικό αέριο κυρίως, ως εφεδρική μονάδα, σταμάτησε τη λειτουργία του οριστικά το 2012.
Το κτηριακό συγκρότημα του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και μάλιστα, διακρίνεται από καινοτομίες της εποχής του, που υπάρχουν σε αντίστοιχα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία. Απλώς θέλω να κάνω μια πρώτη αποτύπωση, να έχουμε όλοι την ίδια βάση.
Σήμερα τα κτήρια έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό και στο μεγαλύτερό τους μέρος ως προς τα μορφολογικά τους στοιχεία. Υπάρχουν φθορές σε κάποια, κυρίως στις στέγες.
Και βεβαίως, συμφωνώ μαζί σας. Βεβαίως, έγινε η Μάχη της Ηλεκτρικής εκεί, όταν οι Έλληνες πατριώτες απώθησαν τους Ναζί, που ήθελαν να καταστρέψουν τον σταθμό λίγο πριν την αποχώρησή τους και λίγο πριν την απελευθέρωση.
Τώρα εδώ τι έχουμε; Ο Δήμος Κερατσινίου, όπως φαντάζομαι ότι πολύ καλά ξέρετε, προτείνει την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την επανάχρηση του συνόλου των κτηριακών εγκαταστάσεων, να δημιουργηθούν τεχνολογικές υποδομές για κέντρο εκπαίδευσης, εκθεσιακός χώρος, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων και αναψυκτήριο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που έχουμε εμείς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας υπέβαλε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αίτημα χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου τμήματος του συγκροτήματος του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Γεωργίου, με ένα συνοπτικό τεύχος συνημμένο της ιστορικής του εξέλιξης.
Για να αξιολογηθεί και προκειμένου να αξιολογηθεί η υπαγωγή ή μη αυτού του συγκροτήματος στον ν.3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Δήμο Κερατσινίου και Δραπετσώνας αλλά και με τη ΔΕΗ, ώστε να γίνει η απαραίτητη συλλογή στοιχείων. Στη δευτερολογία μου θα σας πω τι λέει η ΔΕΗ επίσης, που μας ενδιαφέρει πολύ, τι ζητά ο Δήμος και πώς θα χειριστεί την υπόθεση το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Τον λόγο τώρα έχει ο κ. Αλεξιάδης για τη δευτερολογία του.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Χαίρομαι για την πρωτομιλία σας, κύριε Υπουργέ και εκλαμβάνω την πρωτομιλία ως θετική αποδοχή του αιτήματος για την κήρυξη ως διατηρητέου μνημείου. Επειδή πρέπει να μιλάμε καθαρά, ή θα το κηρύξουμε ως διατηρητέο μνημείο ή θα το κατεδαφίσουμε. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά σαν εργοστάσιο. Άρα αποδέχομαι θετικά αυτό που είπατε. Αν υπάρχει κάτι διαφορετικό, να ξεκαθαριστεί στη δευτερομιλία σας.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα το συγκεκριμένο, θα καταθέσω στα Πρακτικά -πιθανόν να μην υπάρχουν στους υπηρεσιακούς φακέλους, αλλά καλό είναι να υπάρχουν- πρωτόκολλο συνεργασίας Υπουργείων με τον Δήμο Κερατσινίου για το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Ιούλιο του 1996, απόφαση του Δήμου Κερατσινίου για την έγκριση ή μη για κήρυξη διατηρητέου μνημείου, καθώς και τεκμηρίωση για την κήρυξη διατηρητέου μνημείου. Θα καταθέσω τα σχετικά έγγραφα στα Πρακτικά για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα τώρα.
Συμφωνώ απολύτως και με την αναγκαιότητα για το πεδίο συναίνεσης. Βεβαίως λίγο μπερδεύτηκα μετά, γιατί κάνατε με αφορμή αυτό μια ανάλυση περί των οικονομικών της ΔΕΗ. Αλλά να συμφωνήσω και σε αυτό. Αφού η ΔΕΗ, κύριε Υπουργέ, είναι σε τόσο καλή οικονομική κατάσταση δεν μπορεί ένας χώρος ο οποίος επιβάρυνε την υγεία των κατοίκων μιας περιοχής που έχει επιβαρυνθεί και με άλλες δραστηριότητες, όπως ο χώρος της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, όπως ο χώρος της Ψυττάλειας, όπως ο χώρος της χωματερής που έχει κλείσει και δεν θα αφήσουμε να ξανανοίξει με τη μια ή την άλλη μορφή. Δεν μπορεί, λοιπόν, η ΔΕΗ να επικαλείται τώρα οικονομικά προβλήματα ή να πει οτιδήποτε άλλο. Διότι το να επικαλεστεί η ΔΕΗ οικονομικά προβλήματα σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα πουλήσει τον χώρο. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Τώρα, λοιπόν, που τα οικονομικά της ΔΕΗ είναι ανθηρά, όπως μας εξηγήσατε εσείς, πρέπει η ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυτό το οποίο ορίζουν τα πρωτόκολλα συνεργασίας και έχουν δεσμευτεί τα Υπουργεία, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο απέναντι στον Δήμο και στους κατοίκους της περιοχής γι’ αυτό το ζήτημα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, όπως εγώ όταν με ρωτούν «τι θυμάσαι από αυτά που έκανες στο Υπουργείο Οικονομικών», θυμάμαι με περηφάνια τη συμβολή μου στην παραχώρηση του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον Δήμο, την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στους φορείς αυτοδιοίκησης, τη συμβολή μου στα λιπάσματα της Δραπετσώνας και μια σειρά από τέτοιες πράξεις που θα μείνουν στην ιστορία, ζητώ να συνδέσετε και εσείς το όνομά σας, να συνδέσετε την πολιτική σας δράση με ένα τόσο σημαντικό βήμα, ώστε ένας ιστορικός, ένας βιομηχανικός τόπος να κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο. Να είναι ένας χώρος στον οποίο θα επισκεπτόμαστε όλοι με περηφάνια και θα γιορτάζουμε κάθε χρόνο το μέρος όπου δόθηκε η μάχη και οι Έλληνες πατριώτες δεν άφησαν να καταστραφεί το εργοστάσιο, όπως σχεδίαζαν οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους -γιατί είχαμε και τέτοιους δυστυχώς στην περιοχή του Πειραιά-, δεν αφήσαμε να καταστραφεί, σώθηκε το εργοστάσιο και έδωσε πολλά στην χώρα.
Ζητώ, λοιπόν, μια ξεκάθαρη απόφαση και εμείς να είστε σίγουροι θα συναινέσουμε σε οτιδήποτε είναι θετικό για την περιοχή. Και να είστε επίσης βέβαιος ότι θα αντιδράσουμε πολύ δυναμικά, όπως ξέρουμε στον Πειραιά από αγώνες, σε οτιδήποτε αρνητικό για την περιοχή.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε τον κ. Αλεξιάδη.
Τον λόγο τώρα έχει ο Υπουργός για τη δευτερολογία του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε Αλεξιάδη, όπως είπα λοιπόν, παρέλαβε η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού το αίτημα του Δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020 για τον χαρακτηρισμό ως νεωτέρου μνημείου μέρους των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος του ΑΗΣ Αγίου Γεωργίου.
Τι έκανε, λοιπόν, αυτή η υπηρεσία; Μιλάει και με τις δύο πλευρές. Ας τις πούμε πλευρές. Και με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αλλά και με τη ΔΕΗ ώστε να γίνει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που θα οδηγήσει την υπηρεσία αυτή να συντάξει την έκθεση τεκμηρίωσης. Ήδη στις 18 Ιουνίου 2021, πριν από μερικούς μήνες, ζήτησε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού έγγραφα και στοιχεία από το αρχείο της ΔΕΗ έτσι ώστε να τεκμηριώσει την ιστορική εξέλιξη και τη σημασία του σταθμού για την ευρύτερη περιοχή όχι μόνο για το συγκεκριμένο σημείο. Ακολούθησαν δύο συναντήσεις της υπηρεσίας αυτής με εκπροσώπους της ΔΕΗ, με μηχανικούς της ΔΕΗ και με εξουσιοδοτημένο μελετητικό γραφείο έτσι ώστε να γνωρίζει το Υπουργείο τι έχει στο μυαλό της η ΔΕΗ ως ιδιοκτήτρια του χώρου. Η ΔΕΗ ενημέρωσε για τις προθέσεις που έχει να συνταχθεί ένα σχέδιο ευρύτερης αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Κερατσινίου.
Από κει και πέρα τον Ιούλιο φέτος πάλι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε τη συνδρομή του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ζήτησε και από εκείνους στοιχεία. Και τη δική τους οπτική. Επίσης, ζήτησε από τη ΔΕΗ τη δυνατότητα πρόσβασης κλιμακίου για να κάνουν αυτοψίες. Μεγάλος ο χώρος και πολλά διαφορετικά κτήρια.
Επικοινωνήσαμε με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, και ρωτήσαμε να δούμε ποιο είναι το σχέδιό τους, τι πρόκειται να κάνουν. Ποιες είναι οι προθέσεις τους. Μας είπαν, λοιπόν, ότι ετοιμάζουν και σε σύντομο χρόνο θα έχουν ολοκληρώσει μία συνολική μελέτη για τις εγκαταστάσεις και το μέλλον τους. Ιδιαιτέρως η μελέτη αυτή μας ενημέρωσαν ότι θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαίτερη σημασία του χώρου από ιστορική και πολιτιστική άποψη, τα πραγματικά περιβαλλοντικά και χωροταξικά δεδομένα και τις αναπτυξιακές προοπτικές του ακινήτου και της ευρύτερης περιοχής.
Η ΔΕΗ τι λέει στην πρόταση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας; Υποστηρίζει ότι η πρόταση είναι αποσπασματική και ότι δεν συνεκτικά η πρόταση του δήμου κρίσιμους παράγοντες, όπως τις νέες βιώσιμες χρήσεις και λειτουργίες των παλαιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, τον τρόπο ανάδειξης και αξιοποίησης, τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων και κάποια άλλα στοιχεία που η ΔΕΗ θεωρεί σημαντικά. Η δε διοίκηση της ΔΕΗ μας διεμήνυσε ότι η δική της προμελέτη, η υλοποίησή της -αφού συνταχθεί, θεωρεί και εγκριθεί η ολοκληρωμένη μελέτη- και τα δικά της σχέδια είναι ευρύτερης σημασίας από την πρόταση του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Μας υποσημείωσε ότι βεβαίως θα αξιοποιήσει με βιώσιμο, αειφορικό, πράσινο τρόπο και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του χώρου τον πολιτισμό και το περιβάλλον, τα περιουσιακά της στοιχεία.
Εμείς είχαμε επικοινωνία με τη διοίκηση της ΔΕΗ για να έρθουμε να σας απαντήσουμε, για να ξέρουμε τι λένε και οι δυο πλευρές. Στις αρχές του νέου έτους σε λίγους μήνες, δηλαδή, θα έχει ολοκληρώσει την προμελέτη που οδηγεί στη μελέτη. Οπότε θα συζητήσουν όλοι οι φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και βεβαίως η ΔΕΗ και θα εκτιμήσουν τις ιδέες και τις προτάσεις του δήμου.
Άρα, ελπίζω να γίνεται κατανοητό κ. Αλεξιάδη πως στο προσεχές διάστημα θα έχουμε ένα ξεκάθαρο πεδίο για συζήτηση: πώς βλέπει η ΔΕΗ την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων με ευρύτερο όμως βλέμμα, ποια είναι η πρόταση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, πώς αυτά τα δύο θα γεφυρωθούν, πώς αυτά τα δύο θα αξιοποιηθούν, ώστε να έχουμε το απόσταγμα μιας νέας αναπτυξιακής πράσινης και αειφορικής εικόνας και αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου.
Αφού γίνει αυτή η ουσιαστική διαβούλευση, λοιπόν, στην οποία βεβαίως κι εσείς είστε πρόθυμα προσκεκλημένος να συμμετάσχετε, τότε μόνον θα εισαχθεί προς εξέταση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για να δούμε ποιον χαρακτηρισμό θα πάρει αυτό το τοπόσημο, όχι μόνο του Κερατσινίου, αλλά της χώρας όλης.
Ευχαριστώ πολύ.
Τα κατατεθειμένα στα Πρακτικά έγγραφα