ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 20 Μαΐου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.40΄, στην Αίθουσα Ολομέλειας του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης υπό την προεδρία του κ. Μάκη Μπαλαούρα, Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (4η συνεδρίαση – β΄ ανάγνωση)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές αναγκαζόμαστε στις παρεμβάσεις μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα, αλλά επειδή ακούμε δυστυχώς από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, τα ίδια και τα ίδια πράγματα, πρέπει και εμείς ορισμένες φορές να ξεκαθαρίζουμε για να μη μένει κάποια παρανόηση. Θέλω λοιπόν εδώ να επαναλάβω ότι αυτά τα μέτρα τα οποία έρχονται σε αυτό το νομοσχέδιο, δεν είναι νέα μέτρα, είναι η εξειδίκευση των μέτρων τα οποία τα οποία πήραμε με βάση τη Συμφωνία, στον νόμο 4334 και 4336 του περσυνού καλοκαιριού, είναι το 1% του Α.Ε.Π. που απαιτείται για το 3,5% πλεόνασμα του 2018.

Και εδώ υπάρχει μια τεράστια πολιτική υποκρισία. Πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν αυτούς τους νόμους, έρχονται τώρα και μας καταγγέλλουν κάνοντάς μας κριτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κριτική που ακούσαμε για το Φ.Π.Α στα νησιά. Σας ρωτώ κύριοι της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. μόνο ψήφισε αυτή τη διάταξη; Διότι έρχεστε σήμερα και μας καταγγέλλεται και λέτε εδώ με περισσή υποκρισία για τα διάφορα θέματα των νησιών. Εσείς δεν ψηφίσατε αυτή τη διάταξη; Ήμασταν υποχρεωμένοι να την υλοποιήσουμε; Διότι εδώ προσπαθείτε να αποφύγετε την αναφορά στο δάσος και πάτε στο δέντρο.

Ναι, το είπε και ο κύριος Υπουργός εδώ, ότι αυτά τα μέτρα είναι υφεσιακά και  δημιουργούν προβλήματα, δεν είμαστε ευτυχείς για αυτά τα μέτρα, αλλά είναι ενταγμένα μέσα στην προσπάθειά μας που κάνουμε σαν Κυβέρνηση, όπου αυτό σας ενοχλεί, και φέρνει αποτελέσματα αυτή η προσπάθεια και πάμε τη χώρα σε μια νέα περίοδο από βγαίνουμε από αυτή την περίοδο που είμαστε. Καταλαβαίνουμε όμως ότι αυτό σας ενοχλεί και να είστε σίγουροι ότι εμείς με υπευθυνότητα απέναντι στον πολίτη, αναλάβαμε την ευθύνη των εκλογών, αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης και απαντάμε στα προβλήματα του πολίτη.

Στα θέματα του νομοσχεδίου μέσα είναι και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που μετατρέπεται πλέον σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Καταλαβαίνω τις ενστάσεις και διαφωνίες, αναφέρθηκε και ο Υπουργός σ’ αυτό, αλλά θα ήθελα, να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Θέλετε, να γυρίσουμε στην αμαρτωλή εποχή του χθες; Θα πω πιο κάτω γι’ αυτή την εποχή με στοιχεία.

Με την αφορμή αυτή μιας και είναι εδώ και ο κύριος Κουτσούκος, επειδή χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ειπώθηκε σχετιζόμενο μ’ αυτή την τροπολογία κάτι πολύ σοβαρό από εσάς, που είχε αναρτηθεί σήμερα στο διαδίκτυο, φαντάζομαι ότι το έχετε ενημερωθεί. Αναφέρω εδώ, τι είπατε χθες αναφερόμενος σε μένα: «ο Υπουργός δεν έχει τίποτα κάτω απ’ τα παντελόνια του, για να ασκήσει την τροπολογία». Θέλω μετά, να επιβεβαιώσετε, εάν το είπατε ή όχι, διότι υπάρχει κι ένα όριο σ’ αυτά που λέγονται στο Κοινοβούλιο. Εάν τολμούσα εγώ, να υπονοούσα κάτι τέτοιο ή να έλεγα, το τι θ’ ακούγαμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε εφημερίδες «δεν σεβόμαστε το Κοινοβούλιο, δεν σεβόμαστε τους βουλευτές». Εσείς είπατε, λοιπόν, «ο Υπουργός δεν έχει τίποτα κάτω απ’ τα παντελόνια του, για ν’ ασκήσει την τροπολογία». Για ποια τροπολογία λέμε; Εγώ, ήμουν συγκεκριμένος κι έχω ξανακαταθέσει στην Επιτροπή, αλλά επειδή θέλετε, να ξύνουμε παλιές ιστορίες, θα ενημερώσουμε το Κοινοβούλιο, για ποιο πράγμα θέλουμε να βάλουμε τέλος.

Θα τα καταθέσω όλα στα πρακτικά. Ιούλιος του 2013: η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εκδίδει εγκύκλιο, με την οποία παίρνει συγκεκριμένη θέση για ζητήματα φορολογικών ελέγχων. Αμέσως δημιουργείται τεράστιο θόρυβος. Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσακαλώτος αμέσως καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή, καταγγελία και εγκύκλιο της ΓΓΔΕ με υψηλό κόστος για το δημόσιο. Δημιουργείται σάλος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανάρτηση στην τηλεόραση του Alpha TV news team «σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις του Alpha για το πρόστιμο μαμούθ, που σβήστηκε ως διά μαγείας». Δημιουργείται μια τροπολογία, για να καλύψει το συγκεκριμένο ζήτημα, που ευνοεί επιχειρήσεις, που έχουν δεχθεί φορολογικό έλεγχο κι έχει τελειώσει ο έλεγχος και δεν θέλουν, να πληρώσουν τα ποσά αυτά και αρχίζει μια ιστορία. Δημιουργείται μια τροπολογία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Έρχεται σ’ ένα νομοσχέδιο, υπάρχουν αντιδράσεις. Έρχεται σε άλλο νομοσχέδιο, υπάρχουν αντιδράσεις. Έρχεται σε τρίτο νομοσχέδιο στις 7/3/2014 και ψηφίζεται.

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΔΟΥ της Ομοσπονδίας Εφοριακών που είναι ο κ. Θεοχάρης, που αγωνιά για τα αιτήματα και τις απεργίες των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΔΟΥ που λέει «είναι, τουλάχιστον, προκλητικό το Υπουργείο Οικονομικών, να καταθέτει για τρίτη φορά την περίφημη τροπολογία για το θέμα των τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών και, μάλιστα, σε άσχετα νομοσχέδια» και μια σειρά από άλλα πράγματα.

Ανάρτηση στο left.gr 13 Μαρτίου, που λέει ότι «Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο και η τροπολογία από πλευράς ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος Πάρης Κουκουλόπουλος κάλεσε την Κυβέρνηση, ν’ αποσύρει την τροπολογία, πιο κάτω ωστόσο υπερψήφισε τη διάταξη κατόπιν διευκρινίσεων εκ μέρους του Υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Παρά ταύτα τέσσερις βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Εισηγητής του Κόμματος Γ. Ντόλιος και οι κ.κ. Κουτσούκος, Δριβελέγκας κι Κασσής καταψήφισαν την τροπολογία». Εγώ, θέλω να σας συγχαρώ, που την καταψηφίσατε τότε. Δεν καταλαβαίνω το υπονοούμενό σας για χθες. Ποιος ήταν τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών; Από τη σελίδα του κ. Θεοχάρη από την ανάρτησή του απ’ τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 ασκούσατε τα καθήκοντα αυτά.

Επίσης, καταθέτω δημοσίευμα από την «Αυγή»: «12 χαριστικές φορολογικές διατάξεις από 1/1/2013 μέχρι 8/10/2014». Έτσι θέλετε, να λειτουργεί το Υπουργείο Οικονομικών.

(Στο σημείο αυτό κατατίθενται στα Πρακτικά τα εν λόγω έγγραφα)

Έτσι  θέλατε, να λειτουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, για να εξυπηρετεί τη διαπλοκή, τους φίλους σας και τις επιχειρήσεις.

Τελειώνω, κ. Πρόεδρε με μια αναφορά στον ΕΝΦΙΑ, γιατί δε μου δίνετε άλλο χρόνο, να μιλήσω για τα υπόλοιπο άρθρα.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ είναι, πραγματικά, η επιτομή της πολιτικής υποκρισίας της Αντιπολίτευσης. Ρωτάω: έπρεπε, να μειώσουμε τις αντικειμενικές αξίες σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Έπρεπε, να υλοποιήσουμε την απόφαση αυτή, διαφορετικά θα είχαμε τρομερό πρόβλημα στα θέματα της εφαρμογής των φορολογικών διατάξεων; Αφού μειώσαμε τις αντικειμενικές αξίες, έπρεπε, να μειωθεί το όριο των 300.000 €; Το διαβεβαίωσε ο κ. Χουλιαράκης εδώ, που είναι αρμόδιος για τα θέματα του Γενικού Λογιστηρίου, ο καθ’ ύλη αρμόδιος Υπουργός, με τον πιο επίσημο τρόπο. Ήταν σα να μην το ακούσατε. Ο στόχος της είσπραξης παραμένει στα 2,65 δισ., στο στόχο δηλαδή που είχαν ορίσει οι Κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Για αυτό μας καταγγέλλετε; Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που με βάση αυτή μειωνόταν τα έσοδα, κατά 300 εκατ. €; Έπρεπε να πάρουμε κάποια απόφαση και να κάνουμε κάτι; Τι κάναμε λοιπόν εμείς. Εμείς είπαμε σταθερός ο στόχος, παραμένει 2,65 δις, 6 εκατ. περίπου φορολογούμενοι, θα σας πω αμέσως και παράκληση μετά, να πείτε τι  έπρεπε να κάνουμε, διότι κάνετε  κριτική παίρνετε και διαβάζετε κάποια πρωτοσέλιδα, ακούτε κάτι δελτία των οκτώ, μα διαβάστε, θα σας πω και για την κατάργηση, μην ανησυχείτε.

 Αλλά κάποια στιγμή εσείς πείτε πως πήγατε τη φορολογία ακινήτων, εσείς που είσθε και υπέρ της περιουσίας των πολιτών, από τα 600 εκατ. στα 3,3 δις, μέσω ΕΝΦΙΑ. Λέω λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα, για να καταλαβαίνουν οι πολίτες, 6 εκατ. φορολογούμενοι, όπως ενημερώνουν οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, θα πληρώσουν τα ίδια ή θα δουν μείωση. Αυτό σας ενοχλεί βεβαίως. 600.000 φορολογούμενοι θα έχουν αύξηση. Ποιοι θα έχουν αύξηση; Αυτοί που έχουν μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, γι’ αυτό ανησυχείτε και αυτό πρέπει να καταλάβει ο πολίτης. Εκεί είναι και η πολιτική μας διαφορά. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τα 6 εκατομμύρια πολίτες, φορολογούμενους, εσείς για τις 600.000. Ευχαριστώ πολύ.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κύριε Κουτσούκο; Επί προσωπικού ένα λεπτό;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜ.ΑΡ): Δεν ακούσατε,  ότι με κάλεσε ο κ. Αλεξιάδης, να εξηγήσω τη θέση μου.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών):Εντάξει εγώ τώρα ήρθα. Ωραία. Για ένα λεπτό όμως.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜ.ΑΡ):  Ένα λεπτό είναι για να εξηγήσω το προσωπικό για τρία λεπτά για να τοποθετηθώ. Λοιπόν

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών):  Κύριε Κουτσούκο, μια αυτοσυγκράτηση για όλους μας. Έτσι;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜ.ΑΡ): Είμαι από εκείνους, κύριε Υπουργέ, που πιστεύω ότι, όταν οι πολιτικοί άνδρες και οι γυναίκες κάνουν λάθη, πρέπει να τα αναγνωρίζουν.

Εγώ λοιπόν προηγουμένως, όταν πήρα το λόγο, ως Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επί των άρθρων, είπα ξεκινώντας την τοποθέτησή μου, ότι χθες ήταν μια συνεδρίαση που φορτίστηκε ιδιαίτερα και ακούστηκαν εκφράσεις, που δεν τιμούν το Κοινοβούλιο και ζήτησα συγνώμη από τους συναδέλφους, αν και εγώ πρόσβαλα κάποιους. Και προφανώς δεν είχα δει τα δημοσιεύματα, αυτά που λέτε, γιατί δεν ασχολούμαι με τα σκανδαλοθηρικά site. Όμως, όπως και να την έχουν περιγράψει αυτή την έκφραση, χρησιμοποίησα μια έκφραση, που δεν κάνει για το Κοινοβούλιο, είναι του καφενείου και ζητώ συγνώμη.

Χαίρομαι όμως, που για μια ακόμα φορά, θέτετε με αυτό το τρόπο το ζήτημα της τροπολογίας και άρα έχω το λόγο, να σας απαντήσω. Είπατε ότι δεν ψήφισα τη συγκεκριμένη τροπολογία. Σωστά. Όχι απλώς δεν την ψήφισα, αλλά είχα πρωτοστατήσει και τις άλλες δύο φορές, για να αποσυρθεί. Και σας έχουμε καλέσει, μια και συνεχώς μας εγκαλείτε, εφόσον έχετε «πολιτικό θάρρος», αυτή ήταν η έκφραση που έπρεπε να χρησιμοποιήσω χθες, να την καταργήσετε με μια γραμμή, όπως κάνετε, σε μια σειρά διατάξεις που ξεψηφίζετε. Ότι η τάδε ρύθμιση, δεν ισχύει. Και επειδή αυτή την τροπολογία ,την έχει επικαλεστεί και ο κ. Τσίπρας, τον κάλεσε και η κυρία Γεννηματά στη συζήτηση για τη διαφθορά, να τις καταργήσει αυτές τις σκανδαλώδεις διατάξεις και δεν το κάνετε. Ποιος λοιπόν έχει εξάρτηση, όπως υπονοήσατε, από την διαπλοκή, τους φίλους και τις επιχειρήσεις. Εμείς, εγώ δεν ψήφισα, που κάποιοι πίστεψαν, ότι εξυπηρετούσε μια διευθέτηση, που δεν μπορούσε να την κάνει η διοίκηση και το ψήφισαν, ή εσείς που την κρατάτε;

Και θα τελειώσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι με τούτο: Ξέρετε πώς ψηφίστηκε κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, αυτή η τροπολογία; Όταν αυτοί που είχαν την ευθύνη από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, να διευθύνουν την ονομαστική ψηφοφορία, αντελήφθησαν ότι κάποιοι βουλευτές από μας, της τότε πλειοψηφίας, δεν θα ψηφίζαμε, βγήκαν από την αίθουσα σύσσωμοι οι ΑΝ.ΕΛΛ και ορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δες τε την ψηφοφορία που ήταν ονομαστική, ποιοι ήλθανε και  ψηφίσανε υπέρ και ποιοι ψήφισαν κατά και βγάλτε συμπεράσματα. Σας ενημερώνω, ότι με την απλή αριθμητική, δεν θα περνούσε η τροπολογία, εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εδώ και έκαναν το καθήκον τους. Ευχαριστώ κυρία πρόεδρε.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης.

            ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Απλά, ν’ απαντήσω στο γιατί δεν φέρνουμε διάταξη, γιατί τα υπόλοιπα νομίζω λύθηκαν.

            Δεν έχει κανένα νομικό και φορολογικό περιεχόμενο, για υποθέσεις που έχουν «τακτοποιηθεί» από τότε, να φέρουμε μια τέτοια διάταξη. Το έγκλημα, δυστυχώς, έγινε, το ελληνικό δημόσιο έχασε εκατοντάδες, όχι δεκάδες, εκατομμύρια ευρώ και απλά παραμένουν οι πολιτικές ευθύνες γι’ αυτούς που ψήφισαν εκείνη την τροπολογία.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Το λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Τροπολογία 440/84, που υπογράφουν οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης.

Θέλω να πω, ότι με την τροπολογία αυτή από 1/1/2017 μέχρι 31/12 1018 επέρχεται αναστολή κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Δηλαδή, γίνεται και στα ειδικά μισθολόγια, ό,τι γίνεται και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Καταθέτουμε και αυτή την τροπολογία, για να μπει στην κανονική διαδικασία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Ποιο νόμο καταργεί;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Η ίδια η διάταξη λέει «αναστέλλεται από 1/1/2017 μέχρι 31/12 1018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια» και αναφέρεται στις διατάξεις των περιπτώσεων 13 έως 36 της παραγράφου γ1, της παραγράφου γ, του άρθρου πρώτου, του ν.4093/12.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Αυτό ήθελα να ακούσω, είναι του 2012.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Δεν χρειάζεται να το ακούσετε, το γράφει η τροπολογία και πίσω υπάρχει και πίνακας.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία επί των άρθρων, υπάρχει κάποιος από τους εισηγητές ή τους ειδικούς αγορητές, που θέλει κάτι να συμπληρώσει;

Κύριε Σταϊκούρα, είπατε ότι έχετε καλυφθεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Λέω, λοιπόν ότι θέλω να βγάλετε τη διάταξη που παίρνετε πίσω το ΕΚΑΣ. . Είναι παράνομο.

Έχουμε τώρα την άλλη τροπολογία του κ. Υπουργού Οικονομικών που παρουσίασε τώρα ο κ. Αλεξιάδης. Νομίζω ότι ο κ. Καμμένος που έταζε, πρέπει να τοποθετηθεί για αυτή την τροπολογία. Ο κ. Αλεξιάδης τη δουλειά του κάνει, με έναν τρόπο που θα τον κρίνουμε.

Για να τελειώσω, λοιπόν, κυρία Πρόεδρε -να μην αναφερθώ στα υπόλοιπα, θα τα πω αύριο- μόνο στο τελευταίο ομιλητή, που με σεμνότητα πάντα τοποθετείται στα θέματα που τον αφορούν, τον κ. Ξανθό, ήθελα να τον ρωτήσω, μετά από αυτή τη ρύθμιση, ποιος θα κρατάει τα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο κ. Λουράντος μάλλον θα σας χαιρετίσει.

Ευχαριστώ.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ο κ. Αλεξιάδης έχει το λόγο, για να επιχειρηματολογήσει για μια τροπολογία.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι η τροπολογία που έχει διανεμηθεί, η 435/79 τροπολογία για τον ειδικό μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει επιχειρηματολογήσει και ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης. Για το τυπικό του θέματος πήρα το λόγο.

Με δύο λόγια, ιδρύεται αυτός ο μηχανισμός. Κάθε έτος θα συντάσσεται από τον Υπουργό Οικονομικών έκθεση με συγκεκριμένο περιεχόμενο για να εξετάζει την απόκλιση, θα   εκδίδεται μέχρι 31 Μαΐου προεδρικό διάταγμα γι’ αυτό το θέμα και με τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού, αποσκοπούμε στη διασφάλιση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, στην περαιτέρω εμπέδωση δημοσιονομικής πειθαρχίας και στην προστασία κατηγοριών δαπανών με κοινωνικό πρόσημο. Δεν αναφέρομαι περισσότερο γιατί με επάρκεια οι δύο άλλοι Υπουργοί από το Υπουργείο Οικονομικών την έχουν εξηγήσει.

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου και των τροπολογιών.