ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ (31.8.2016)

                                        ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, σήμερα στις 31 Αυγούστου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:19΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει για πέντε λεπτά -και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούν τόσα- ο κ. Αλεξιάδης για να υπερασπιστεί την τροπολογία του. Μετά θα πάρει τον λόγο ο Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής, ο κ. Ηλιόπουλος.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα χρειαστώ πέντε λεπτά. Θα είμαι πολύ σύντομος. Άλλωστε, είναι ένα θέμα, το οποίο νομίζω ότι θα έχει τη συναίνεση όλης της Αίθουσας.

Με τροπολογία που έχει γενικό αριθμό 639 και ειδικό 60, προχωρούμε στην παραχώρηση στο Δήμο Καισαριανής για σαράντα έτη, της αποκλειστικής χρήσης έκτασης 463 στρεμμάτων. Είναι ο χώρος του Σκοπευτηρίου Καισαριανής. Σκοπός της παραχώρησης είναι να το αξιοποιήσει ο Δήμος, ώστε να έχουμε διατήρηση και ανάδειξη του συγκεκριμένου τμήματος, σαν χώρου ιστορικής μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και η δημιουργία πάρκου αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Είναι σαφέστατο, όπως φαίνεται από το κείμενο της τροπολογίας, ότι απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων εντός του ως άνω τμήματος δημοσίου κτήματος.

Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να ολοκληρώσει μια αντίστοιχη πορεία σχετικών διατάξεων, που ξεκίνησαν το 1984 από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, και εντάσσεται στην πολιτική που έχει η Κυβέρνηση ήδη με παραχώρηση στο Δήμο Αγίου Δημητρίου έκτασης 40 στρεμμάτων, με παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής του Φαληρικού Όρμου, με παραχώρηση στην Περιφέρεια Αττικής των διαμερισμάτων των «προσφυγικών» και με παραχώρηση στους Δήμους από τον Άλιμο έως τη Βάρκιζα των ακτών για αξιοποίηση. Είναι μια πολιτική αξιοποίησης και ανάδειξης αυτών των χώρων, είτε για ιστορικούς είτε για άλλους λόγους.

Ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να κάνω στον Υπουργό μια ερώτηση;

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Κεραμέως, για ποιο πράγμα θέλετε να κάνετε ερώτηση;

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μια διευκρίνιση επί της τροπολογίας, γιατί ο κύριος Υπουργός θα φύγει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κυρία Κεραμέως, έχετε τον λόγο για ένα λεπτό.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουμε πληροφορηθεί ότι υπήρχε κάποια δικαστική διαμάχη σχετικά με το εν λόγω ακίνητο. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε εάν αυτή έχει επιλυθεί αμετακλήτως, προκειμένου να πάρουμε και εμείς θέση επί της τροπολογίας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες μας έφεραν την τροπολογία, δεν έχουμε την ενημέρωση ότι υπάρχει κάποιο νομικό ή οποιοδήποτε θέμα. Βεβαίως, οποιοσδήποτε μπορεί να διεκδικεί οτιδήποτε από το Ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχουν, όμως, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίας Περιουσίας, οι οποίες μας εισηγήθηκαν την τροπολογία και μας είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα.

ήδη τα εννέα δέκατα της επιτυχίας του εκπαιδευτικού έργου».

Αυτά τα εννέα δέκατα επιτυχίας του εκπαιδευτικού έργου με το νομοσχέδιο αυτό εξασφαλίζονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό είναι προς όφελος του αγαθού της παιδείας.

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)