Σημεία της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχη Οικονομικών, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία και άλλες διατάξεις

 Για τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τον βαρύτατο τραυματισμό ανηλίκου από πυρά αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, είναι μια δύσκολη μέρα, μια κόκκινη κηλίδα αίματος σε μια σειρά από κόκκινες κηλίδες που συνδέουν τη δολοφονία του Κουμή και της Κανελλοπούλου, με πολλές άλλες δολοφονίες που έγιναν από τότε μέχρι σήμερα, με τη δολοφονία πριν από 14 χρόνια του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως έχει πει η δικαιοσύνη, ανήλικου χτες στη Θεσσαλονίκη, που δίνει αγώνα στο «Ιπποκράτειο» και μακάρι να πάνε όλα καλά.Δεν μπορεί να ξεχάσουμε αυτήν την κόκκινη κηλίδα αίματος, στίγμα για τη δημοκρατία μας, στίγμα για το πολιτικό σύστημα.

Είναι ευθύνη των αστυνομικών και ειδικά των συνδικαλιστικών τους οργάνων να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία που βρίσκονται στον χώρο της Αστυνομίας και με τις πράξεις τους προσβάλλουν το σύνολο των αστυνομικών και το εθνόσημο στη στολή τους.

Και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να σταματήσει να «κλείνει το μάτι» σε φαινόμενα αστυνομοκρατίας, καταστολής, βαρβαρότητας, ανομίας και αταξίας, ενώ μας είχε τάξει «νόμο και τάξη». Καταλαβαίνουμε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργεί πανικό στην Κυβέρνηση, αλλά να μην εμπιστεύεται τα ακροδεξιά στοιχεία που έχει στο εσωτερικό της. Δεν αντιμετωπίζεται η άνοδος της ακροδεξιάς με υιοθέτηση της ατζέντας της, δεν αντιμετωπίζεται με ακροδεξιές πολιτικές. Αντιμετωπίζεται με κοινωνικές πολιτικές, εάν βεβαίως θέλεις να την αντιμετωπίσεις.

Για την κυβερνητική βιασύνη για νομοθέτηση

Μεγάλη η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρνει προς νομοθέτηση σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα της φορολογίας της ναυτιλίας, λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Για τόσο μεγάλα πολιτικά θέματα θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος, να έχουμε καταθέσει όλοι τις απόψεις μας και να καταλήξουμε σε προτάσεις με διαχρονική ισχύ, που να στηρίζονται από πολλά πολιτικά κόμματα και που να μπορούν να αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα στην ελληνική επικράτεια. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τα κλείσει στα γρήγορα, διότι είναι πολλά τα λεφτά, μεγάλη η διαπλοκή, μεγάλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση της ελληνικής ναυτιλίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2019 έδωσε μεγάλη μάχη για τα θέματα ναυτιλίας, υπερασπίστηκε στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς την ελληνική ναυτιλία όταν είχαμε πιέσεις και επιχειρήματα σαν αυτά που ακούσαμε πριν λίγη ώρα από κάποιους εδώ, που στη λογική της καταγγελίας και της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν ακριβώς τα επιχειρήματα που ακούγαμε στις διαπραγματεύσεις.

Δεχθήκαμε μεγάλη επίθεση τότε από αυτούς που ήθελαν να αυξήσουμε τη φορολογία της ελληνικής ναυτιλίας, για να γίνει μη ανταγωνιστική, για να έχουμε υπερφορολόγηση, για να έχουμε αφελληνισμό, για να έχουμε συρρίκνωση. Και τότε, δεν είχαμε πολιτικές συμμαχίες, είχαμε κάποιους που φώναζαν «Γερά, Γερούν», εμείς όμως δώσαμε τη μάχη και πετύχαμε.

Ζητήσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, εκθέστε με πολιτικά και καταθέστε το σήμερα, τι πλήρωσε, τι κατέβαλλε – όχι τι βεβαίωσε – η εμπορική ναυτιλία στη χώρα μας σε φόρους συνολικά ανά έτος την περίοδο 2010 – 2022, για να φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε ή μείωσε από το 2015 έως το 2019 αυτό που παρέλαβε το 2014.

Για τα «λεφτόδεντρα» που άνθισαν ξανά

Βεβαίως και δεν θα στηρίξουμε σε αυτή την περίοδο το προκλητικό «δώρο» που κάνει η Κυβέρνηση στους εφοπλιστές. Η Κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες, γιατί σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν υπάρχουν λεφτά για να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ή να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ή για την υλικοτεχνική υποδομήτων αστυνομικών, που έχουν σοβαρά προβλήματα ή για να δώσουμε σε όλους τους ένστολους το επίδομα που δίνεται μόνο σε κάποιους ή για μια σειρά δίκαιων αιτημάτων. Αλλά, υπάρχουν λεφτά για να μειωθεί η φορολογία στους εφοπλιστές.

Η ελληνική ναυτιλία – και καλά κάνει – αυτή την περίοδο, λόγω πολλών παραγόντων, απολαμβάνει πολλά έσοδα, πολλά κέρδη. Νομίζω ότι σύμφωνα με τον πατριωτισμό που πολλοί εφοπλιστές δηλώνουν ότι έχουν και πολλοί εξ αυτών το αποδεικνύουν, πρέπει να συμβάλλουν σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Για τη δυσμενή μεταχείριση στα ρυμουλκά

Θα πω και θα καταθέσω στα Πρακτικά τι λέει ένας κλάδος της ναυτιλίας με μεγάλη κοινωνική προσφορά, με μεγάλη εθνική συνεισφορά, διότι υπάρχει ο ανταγωνισμός από την Τουρκία, από την Ιταλία και από την Αλβανία. Πρόκειται για τον κλάδο των ρυμουλκών, των ναυαγοσωστικών, των πλοίων υποστήριξης, που στη δύσκολη ώρα είναι εκεί για να στηρίξουν.

Εκτός των άλλων, οι άνθρωποι ήρθαν και είπαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι σήμερα με τον νόμο που φέρνει στη Βουλή η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα με το άρθρο 8 επικρατεί μια τελείως διαφορετική και άδικη λογική από αυτή του άρθρου 6 του ίδιου νομοσχεδίου. Δηλαδή, εδώ το κράτος εμφανίζεται να εξαντλεί την αυστηρότητά του στους «φτωχούς συγγενείς» των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, σε αυτούς που έχουν τα μικρότερα σε μέγεθος πλοία, τα ρυμουλκά και τις βυθοκόρους, αγνοώντας επιδεικτικά τον πολύτιμο ρόλο τους στην εξυπηρέτηση των ποντοπόρων πλοίων και την ασφαλή λειτουργία των λιμένων. Και τέλος, λέει πιο κάτω, μεταξύ πολλών άλλων: «Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη». Καταθέτω στα Πρακτικά τα πλήρη έγγραφα (*). Η Κυβέρνηση δεν θέλει να απαντήσει, δεν επιχειρηματολογεί επί της ουσίας, αλλά εμείς θα τα καταθέσουμε. Και να είστε σίγουροι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα είμαστε δίπλα, διότι πρέπει να στηριχθούν και πρέπει να τους ενισχύσουμε με κάθε τρόπο.

Για τη φημολογούμενη διαμάχη κυβέρνησης – τραπεζών και τα αναπάντητα ερωτήματα

Έρχομαι στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, στις «συγκρούσεις» μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, στα αίματα, στο ξύλο, στα όσα ακούγονται ότι γίνονται. Και έχω τρομάξει πραγματικά από όλα αυτά που ακούω. Είναι η αποθέωση  της υποκρισίας. Πραγματικά, μου θυμίζει εκείνη την κωμωδία «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε». Είναι πραγματικά ένας πόλεμος που τελείωσε πριν ξεκινήσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει τα πάντα για να ευνοηθούν οι τράπεζες και δεν μπορεί να μας δώσει καμία απάντηση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών φοβάται να απαντήσει διότι συγκαλύπτει συμφέροντα. Τι ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των κόκκινων δανείων, είναι αυτή τη στιγμή στις τράπεζες; Διότι αν ισχύει αυτό που ρώτησα στην Επιτροπή και δεν απαντήθηκε, ότι κάτω από το 10% αυτών των δανείων είναι στις τράπεζες, τότε τι συζητάει με τις τράπεζες; Συζητάει το 7%-8%;

Καλώ, λοιπόν, την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στις τράπεζες. Καλώ την Κυβέρνηση να απαντήσει, τηρώντας το κοινοβουλευτικό ήθος και την πρακτική, στην ερώτηση που καταθέσαμε 56 Βουλευτές για τους πλειστηριασμούς κατοικιών σε δήμους της Β΄ Πειραιά, πόσες από αυτές τις κατοικίες – 70 στον έναν δήμο, 45 στον άλλον, 28 στον άλλον – είναι πρώτες κατοικίες; Επιλέγει η Κυβέρνηση να μην απαντήσει διότι συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα η κυβέρνηση όταν ο Υπουργός Οικονομικών λέει στην Επιτροπή ότι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Και ρωτάμε: Κύριε Υπουργέ, ποια επιχείρηση ήρθε; Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αποκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εδώ συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Βεβαίως, συγκαλύπτουν και για έναν λόγο ακόμα. Έχουμε ζητήσει να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία, εκτός από την περίπτωση Πάτση, υπάρχουν άλλα στελέχη της Ν.Δ. ή συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν τέτοιες εταιρείες ή συνεργάζονται με τέτοιες εταιρείες; Θα στείλετε ελεγκτικές υπηρεσίες να ελέγξουν πώς δημιουργήθηκαν τα πακέτα των δανείων; Πόσο τα αγόρασαν; Ποιοι δανειοδοτήθηκαν για να αγοράσουν;  Ποια είναι η πορεία της εξέλιξης αυτών των δανείων; Θα στείλετε ελέγχους; Θα φέρετε νόμο και τάξη; Θα φέρετε αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός ή θα συγκαλύψετε και πάλι συμφέροντα;

Για την ανέξοδη κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης

Συμφωνούσαν με τις πιέσεις στην Ελλάδα για αύξηση φορολογίας της ναυτιλίας, που θα έκανε τη ναυτιλία μας μη ανταγωνιστική; Ισχύει ή όχι ότι π.χ. οι Γερμανοί ζητούσαν το 2015 να φορολογηθούν συγκεκριμένου τύπου πλοία μας με φορολογία μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει στη χώρα τους;

Καλό είναι κάποια στιγμή το ΜέΡΑ25 να δημοσιοποιήσει ποιο νομοσχέδιο έφερε στη Βουλή κορυφαίο στέλεχός του, όταν ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015, για να καταργήσει το συνυποσχετικό που προϋπήρχε. Διότι ή θα έπρεπε να καταργηθεί το συνυποσχετικό ή θα έπρεπε να υπάρχει κάτι άλλο. Νομοσχέδιο τότε δεν υπήρχε. Εύκολη η κριτική, δύσκολες οι προτάσεις. Αλλά, επειδή έχουμε εκλογές μπροστά μας, ο ελληνικός λαός απαιτεί και κριτική και προτάσεις.

Υπάρχει και ένα ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ, μας καταγγέλλει συνεχώς για το θέμα των πλειστηριασμών και βγαίνει και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σαν το PSI, η κατάσταση με τα μνημόνια και το πώς έφτασε η χώρα στη χρεοκοπία να έγιναν σε έναν άλλο πλανήτη, πέντε αιώνες πριν. Ρωτάω το ΠΑΣΟΚ – διότι με βάση το εκλογικό σύστημα πιθανά να κληθεί να συμμετέχει σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όπως λέει ο Αρχηγός του – αν μετά τις εκλογές συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα συνεχίσει να είναι αντίθετο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θα βάλει σαν όρο συμμετοχής στην κυβέρνηση την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών; δηλαδή την επιστροφή στο παλιό σύστημα των στημένων πλειστηριασμών, των «κορακιών» και όλης εκείνης της αδιαφάνειας;

Έχω και μία απορία ακόμα. Αν είναι αντίθετο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γιατί ψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία την κωδικοποίηση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων που προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς ενημέρωση του πολίτη;

Δεν ρωτάω για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει σήμερα τη μείωση της φορολογίας των εφοπλιστών, γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα, δυστυχώς, στη λογική του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, θα ταυτιστεί με τη Ν.Δ.

(*) Τα έγγραφα που κατατέθηκαν στα Πρακτικά (1), (2), (3), (4)

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Ομιλία Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής  ως κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (06.12.2022) στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα ειλικρινά κάποιος από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -για τον κύριο Βεσυρόπουλο έχω άλλες ερωτήσεις- που να ξέρει από φορολογικά να μου θυμίσει ποια χρονιά 2015 – 2019 είχαμε τέσσερα δισεκατομμύρια αύξηση της έμμεσης φορολογίας μέσα σε μια χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη. Δεν θυμάμαι το νούμερο, έψαξα να το βρω. Έχει, όμως, ικανά στελέχη από τον χώρο της φορολογικής διοίκησης η Νέα Δημοκρατία, κάποιος θα βγει να μου τα πει.

Σε ότι αφορά τη σημερινή ομιλία δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω από την υπενθύμιση της ημέρας. Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, είναι μια δύσκολη μέρα, μια κόκκινη κηλίδα αίματος, σε μια σειρά από κόκκινες κηλίδες που συνδέουν τη δολοφονία εδώ πιο κάτω του Κουμή και της Κανελλοπούλου, με πολλές άλλες δολοφονίες που έγιναν από τότε μέχρι σήμερα, με τη δολοφονία πριν από δεκατέσσερα χρόνια του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως έχει πει η δικαιοσύνη, ανήλικου χτες στη Θεσσαλονίκη, που δίνει αγώνα στο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» και μακάρι να πάνε όλα καλά.

Δεν μπορεί να ξεχάσουμε αυτήν την κόκκινη κηλίδα αίματος, η οποία είναι ένα στίγμα για τη δημοκρατία μας, είναι ένα στίγμα για το πολιτικό σύστημα. Είναι ευθύνη των αστυνομικών και ειδικά των συνδικαλιστικών τους οργάνων να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία που βρίσκονται στον χώρο της Αστυνομίας που με τις πράξεις τους προσβάλλουν το σύνολο των αστυνομικών και το εθνόσημο στη στολή τους. Δεν μπαίνω σε γενικεύσεις. Δεν μπαίνω σε καταγγελίες γενικά και αόριστα, αλλά είναι ευθύνη πρώτα των αστυνομικών να ξεκαθαρίσουν το Σώμα της Αστυνομίας από τέτοιες πρακτικές.

Και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης –το έχω πει και άλλη φορά, το επαναλαμβάνω, όμως, γιατί είχα προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό- να σταματήσει να «κλείνει το μάτι» σε φαινόμενα αστυνομοκρατίας, καταστολής, βαρβαρότητας, ανομίας και αταξίας, ενώ μας είχε τάξει «νόμο και τάξη».

Καταλαβαίνουμε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργεί πανικό στην Κυβέρνηση, αλλά να μην εμπιστεύεται τα ακροδεξιά στοιχεία που έχει στο εσωτερικό της. Δεν αντιμετωπίζεται η άνοδος της ακροδεξιάς με υιοθέτηση της ατζέντας της, δεν αντιμετωπίζεται με ακροδεξιές πολιτικές. Αντιμετωπίζεται με κοινωνικές πολιτικές, εάν βεβαίως θέλεις να την αντιμετωπίσεις.

Ερχόμαστε τώρα στα του νομοσχεδίου, με το οποίο δημιουργείται ένα πολιτικό – συνταγματικό θέμα. Εγώ πιστεύω τον Πρωθυπουργό. Δεν τον πιστεύω για πολλά πράγματα, αλλά τον πιστεύω σε αυτό. Πιστεύω τον Πρωθυπουργό ότι θα έχουμε εκλογές σε λίγο καιρό.

Αφού θα έχουμε εκλογές σε λίγο καιρό, σε λίγους μήνες, πιθανά από έναν έως έξι-επτά μήνες και έχουμε πολλά ζητήματα μπροστά μας, δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη της Κυβέρνησης να φέρνει τόσο σοβαρά ζητήματα όπως, παραδείγματος χάρη, το θέμα της φορολογίας της ναυτιλίας ή άλλα σοβαρά ζητήματα, να προσπαθεί, όπως πολύ σωστά και με πλήρη πολιτική και νομική επάρκεια ανέλυσε η εισηγήτρια μας, να φέρει στα νομοσχέδια όλα αυτά τα θέματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Κυβέρνηση προσπαθεί να τα κλείσει στα γρήγορα. Ή μάλλον, καταλαβαίνω γιατί προσπαθεί να τα κλείσει γρήγορα. Διότι είναι πολλά τα λεφτά, μεγάλη η διαπλοκή, μεγάλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έρχομαι όμως στο πολιτικό – συνταγματικό θέμα. Για τόσο μεγάλα πολιτικά θέματα θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος, να έχουμε καταθέσει όλοι τις προτάσεις μας και να καταλήξουμε σε προτάσεις οι οποίες να έχουν διαχρονική ισχύ, να στηρίζονται σε πολλά πολιτικά κόμματα και να μπορούν να αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα της ελληνικής επικράτειας.

Σήμερα, εκτός από την επέτειο δύσκολων γεγονότων, είναι και η ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού. Και ως Βουλευτής Πειραιά έπρεπε να είμαι κανονικά στις εκδηλώσεις της Α΄ και Β΄ Πειραιά για τον Άγιο Νικόλαο. Δεν πειράζει. Θα πάω μετά από εδώ στον Άγιο Νικόλαο της Νίκαιας, στη γειτονιά μου, να κάνω το καθήκον μου ως πολίτης, όχι ως πολιτικός.

Επειδή, όμως, σήμερα συζητάμε, με επιλογή της Κυβέρνησης, τα θέματα της φορολογίας της ναυτιλίας, θα απαντήσω σε παρόντες και απόντες από την Αίθουσα με πλήρη πολιτικό πολιτισμό, με πολιτικά επιχειρήματα και ευγένεια. Δεδομένα θα πω και όχι ιδεολογήματα ή παραπληροφόρηση, όπως προσπαθεί να κάνει η κυβερνητική πλευρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2019 έδωσε μια μεγάλη μάχη για τα θέματα ναυτιλίας, υπερασπίστηκε στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς την ελληνική ναυτιλία όταν είχαμε πιέσεις, σαν τα επιχειρήματα που ακούσαμε πριν λίγη ώρα από κάποιους εδώ, που στη λογική της καταγγελίας και της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν ακριβώς τα επιχειρήματα που ακούγαμε στις διαπραγματεύσεις.

Δεχθήκαμε μια μεγάλη επίθεση τότε από αυτούς που ήθελαν να αυξήσουμε τη φορολογία της ελληνικής ναυτιλίας, για να γίνει μη ανταγωνιστική, για να έχουμε υπερφορολόγηση, για να έχουμε αφελληνισμό, για να έχουμε συρρίκνωση. Και τότε, δεν είχαμε πολιτικές συμμαχίες. Είχαμε κάποιους άλλους που φώναζαν «Γερά, Γερούν». Αυτό είχαμε τότε. Εμείς, όμως, δώσαμε τη μάχη και πετύχαμε.

Επειδή εδώ υπάρχει ένα επιχείρημα που έρχεται και από κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητήσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων -Το κρύβει η Κυβέρνηση. Όχι εμείς, δεν έχουμε τα στοιχεία, εμείς θα τα έχουμε σε λίγους μήνες και θα τα δημοσιοποιήσουμε. Αν το έχετε, κύριε Υπουργέ, εκθέστε με πολιτικά και καταθέστε το σήμερα- τι πλήρωσε, τι κατέβαλλε –όχι τι βεβαίωσε- η εμπορική ναυτιλία στη χώρα μας σε φόρους συνολικά ανά έτος την περίοδο 2010 – 2022, για να φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε ή μείωσε από το 2015 έως το 2019 αυτό που παρέλαβε το 2014.

Εμείς βεβαίως και δεν θα στηρίξουμε σε αυτή την περίοδο το προκλητικό «δώρο» που κάνει η Κυβέρνηση στους εφοπλιστές. Και η Κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες. Γιατί σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο λεφτά δεν υπάρχουν για να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ή να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ή να δώσουμε στους αστυνομικούς, που έχουν σοβαρά προβλήματα, υλικοτεχνική υποδομή, να δώσουμε σε όλους τους ένστολους το επίδομα που δίνεται μόνο σε κάποιους και μια σειρά από δίκαια αιτήματα. Αλλά, υπάρχουν λεφτά για να μειωθεί η φορολογία στους εφοπλιστές.

Δεν θα συζητήσω για το αυτονόητο. Διότι η ελληνική ναυτιλία -και καλά κάνει- αυτή την περίοδο λόγω πολλών παραγόντων απολαμβάνει πολλά έσοδα, πολλά κέρδη. Και νομίζω ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα και σύμφωνα με τον πατριωτισμό που δηλώνουν πολλοί εφοπλιστές ότι έχουν και το αποδεικνύουν πολλοί εξ αυτών, πρέπει να συμβάλλουν σύμφωνα με όσα λέει το Σύνταγμα.

Εγώ θα πω μόνο και θα καταθέσω στα Πρακτικά το τι λέει ένας κλάδος της ναυτιλίας με μεγάλη κοινωνική προσφορά, με μεγάλη εθνική συνεισφορά, διότι υπάρχει ο ανταγωνισμός από την Τουρκία και από την Ιταλία και από την Αλβανία. Πρόκειται για τον κλάδο των ρυμουλκών, των ναυαγοσωστικών, των πλοίων υποστήριξης για όλα αυτά τα ζητήματα, που στη δύσκολη ώρα είναι εκεί για να στηρίξουν.

Εκτός των άλλων, οι άνθρωποι ήρθαν και είπαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι σήμερα με τον νόμο που φέρνει στη Βουλή η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα με το άρθρο 8 επικρατεί μια τελείως διαφορετική και άδικη λογική από αυτή του άρθρου 6 του ίδιου νομοσχεδίου. Δηλαδή, εδώ το κράτος εμφανίζεται να εξαντλεί την αυστηρότητά του απέναντι στους «φτωχούς συγγενείς» -σε εισαγωγικά- των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, αυτών που έχουν τα μικρότερα σε μέγεθος πλοία, τα ρυμουλκά και τις βυθοκόρους, αγνοώντας επιδεικτικά τον πολύτιμο ρόλο τους στην εξυπηρέτηση των ποντοπόρων πλοίων και την ασφαλή λειτουργία των λιμένων. Και τέλος, λέει πιο κάτω, μεταξύ πολλών άλλων: «Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη». Καταθέτω στα Πρακτικά τα πλήρη έγγραφα.

Καταλαβαίνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να απαντήσει και θέλει να δώσει επιχειρήματα επί της ουσίας, αλλά εμείς θα τα καταθέσουμε. Και να είστε σίγουροι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα είμαστε δίπλα, διότι πρέπει να στηριχθούν και πρέπει να τους ενισχύσουμε με κάθε τρόπο.

Έρχομαι τώρα στην κριτική που ακούμε στην Αίθουσα αυτή και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ακούσαμε και πριν από λίγο και ήθελα πραγματικά να καταλάβω το επιχείρημά τους, ειδικά από την πλευρά του ΜέΡΑ25.

Συμφωνούν με τις πιέσεις στην Ελλάδα για αύξηση φορολογίας της ναυτιλίας, που θα έκανε τη ναυτιλία μας μη ανταγωνιστική; Ισχύει ή όχι ότι ζητούσαν, παραδείγματος χάρη, οι Γερμανοί να φορολογηθούν πλοία μας με φορολογία μεγαλύτερη από ό,τι ισχύει στη χώρα τους; Με αυτά που ζητούσαν το 2015 ζητούσαν μεγαλύτερη φορολογία σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων απ’ αυτή που ισχύει στη χώρα τους.

Και τέλος, καλό είναι κάποια στιγμή το ΜέΡΑ25 να δημοσιοποιήσει ποιο νομοσχέδιο έφερε στη Βουλή κορυφαίο στέλεχός του όταν ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 για να καταργήσει το συνυποσχετικό που προϋπήρχε. Διότι ή θα έπρεπε να καταργηθεί το συνυποσχετικό ή θα έπρεπε να υπάρχει κάτι άλλο. Νομοσχέδιο τότε δεν υπήρχε. Εύκολη η κριτική, δύσκολες οι προτάσεις. Αλλά, επειδή έχουμε εκλογές μπροστά μας, ο ελληνικός λαός απαιτεί και κριτική και προτάσεις.

Έρχομαι στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, στις «συγκρούσεις» που είναι μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, στα αίματα, στο ξύλο, στα όσα ακούγονται ότι γίνονται. Και έχω τρομάξει και εγώ, πραγματικά έχω τρομάξει από όλα αυτά που ακούω.

Είναι η αποθέωση  της υποκρισίας. Πραγματικά, μου θυμίζει εκείνη την κωμωδία «οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε». Είναι πραγματικά ένας πόλεμος που τελείωσε πριν ξεκινήσει. Διότι αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει κάνει τα πάντα για να ευνοηθούν οι τράπεζες και δεν μπορεί να μας δώσει κανένα επιχείρημα, δεν μπορεί να μας δώσει καμία απάντηση.

Εγώ, όμως, συνεχίζω τα επιχειρήματα στα οποία, βεβαίως, φοβάται να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διότι συγκαλύπτει αυτά τα συμφέροντα. Τι ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των κόκκινων δανείων, είναι αυτή τη στιγμή στις τράπεζες; Διότι αν ισχύει αυτό που ρώτησα στην Επιτροπή -και δεν απαντήθηκε, ελπίζω να απαντηθεί μέχρι να τελειώσει η συνεδρίαση- ότι κάτω από το 10% αυτών των δανείων είναι στις τράπεζες, τότε τι συζητάει με τις τράπεζες; Συζητάει το 7%-8%;

Καλώ, λοιπόν, την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στις τράπεζες ή όχι και να αφήσει τα διάφορα. Καλώ την Κυβέρνηση να απαντήσει, τηρώντας το κοινοβουλευτικό ήθος και την πρακτική, στην ερώτηση που καταθέσαμε 56 Βουλευτές για τους πλειστηριασμούς, επιλέγοντας δήμους της Β΄ Πειραιά όπου έχουμε πλειστηριασμούς κατοικιών και καλούμε την Κυβέρνηση να μας απαντήσει με σαφήνεια πόσες από αυτές τις κατοικίες, εβδομήντα στον έναν δήμο, σαράντα πέντε στον άλλον, είκοσι οκτώ στον άλλον, είναι πρώτες κατοικίες. Επιλέγει η Κυβέρνηση να μην απαντήσει διότι συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα η Κυβέρνηση όταν έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή και λέει στην Επιτροπή ότι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Και ρωτάμε: Κύριε Υπουργέ, ποια επιχείρηση ήρθε; Διότι το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αποκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα. Κι εδώ συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα, τελείωσε ο πόλεμος πριν καν ξεκινήσει και αυτό που κάνουν είναι να συγκαλύπτουν.

Βεβαίως, συγκαλύπτουν και για έναν λόγο ακόμα. Διότι έχουμε ζητήσει να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία με σαφήνεια, εκτός από την περίπτωση Πάτση, υπάρχουν άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν τέτοιες εταιρείες ή συνεργάζονται με τέτοιες εταιρείες;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Πέστε τα!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ρωτάω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ: Πέστε τα!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Όχι, κύριε Βουλευτά. Εγώ ρωτάω τη Νέα Δημοκρατία διότι σέβομαι την κοινοβουλευτική τάξη. Εγώ ρωτάω: Υπάρχουν τέτοια στελέχη σας; Θα στείλετε ελεγκτικές υπηρεσίες να ελέγξουν πώς δημιουργήθηκαν τα πακέτα των δανείων; Πόσο τα αγόρασαν; Ποιοι δανειοδοτήθηκαν για να αγοράσουν;  Ποια είναι η πορεία της εξέλιξης αυτών των δανείων; Θα στείλετε εκεί ελέγχους; Θα φέρετε νόμο και τάξη εκεί; Θα φέρετε αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός ή θα συγκαλύψετε και πάλι συμφέροντα;

Παράκληση, στη δεύτερη ομιλία σας ή εσείς ή ο Υπουργός να ξεκαθαρίσετε, γιατί αφήνετε να αιωρείται ένα συννεφάκι εδώ πέρα θολό. Παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 προστασία πρώτης κατοικίας ή είχε λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας; Ζητάμε σαφέστατη απάντηση και μην κρύβεστε να απαντήσετε.

Αναφέρθηκε πολύ σωστά η εισηγήτρια μας για το πώς νομοθετείτε. Από την Έκθεση Θεσσαλονίκης εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μέτρα τα οποία φέρατε εδώ για ψήφιση και δεν τολμήσατε να φέρετε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και τώρα πάλι σ’ αυτά που φέρατε να νομοθετήσουμε εδώ και μέχρι να φύγετε -μακάρι να φύγετε να ησυχάσουμε- θα φέρνετε εδώ νομοσχέδια χωρίς καμία κοστολόγηση.

Βεβαίως, υπάρχει και ένα ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ. Απουσιάζει αυτή τη στιγμή. Φαντάζομαι θα απαντήσει μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Διότι πολύ σωστά μας καταγγέλλει συνεχώς για το θέμα των πλειστηριασμών και βγαίνει και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σαν να έγιναν το PSI και η κατάσταση με τα μνημόνια και το πώς έφτασε η χώρα στη χρεοκοπία σε έναν άλλο πλανήτη, πέντε αιώνες πριν. Εγώ, λοιπόν, ρωτάω το ΠΑΣΟΚ διότι με βάση το εκλογικό σύστημα πιθανά να κληθεί να συμμετέχει σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όπως λέει ο Αρχηγός του, με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Αν μετά, λοιπόν, τις εκλογές συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα συνεχίσει να είναι αντίθετο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θα βάλει σαν όρο συμμετοχής στην κυβέρνηση την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δηλαδή την επιστροφή στο παλιό σύστημα των στημένων πλειστηριασμών, των «κορακιών» και όλης εκείνης της αδιαφάνειας;

Έχω και μία απορία ακόμα. Ας την απαντήσει στο ΠΑΣΟΚ. Τους ρωτάω σε τηλεοπτικά κανάλια και άλλες εμφανίσεις και εκείνη τη στιγμή χάνουν τον ήχο, δεν απαντούν. Αν είναι αντίθετο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γιατί ψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία την κωδικοποίηση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων που προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς ενημέρωση του πολίτη;

Δεν ρωτάω για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει σήμερα τη μείωση της φορολογίας των εφοπλιστών, γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα, δυστυχώς, μέσα στη λογική του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, θα ταυτιστεί με τη Νέα Δημοκρατία.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.