ΠΗΓΗ

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα ρεαλιστικό και κοστολογημένο και θα εφαρμοστεί σε λίγους μήνες» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Πειραιά και αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα ρεαλιστικό και κοστολογημένο και θα εφαρμοστεί σε λίγους μήνες» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Πειραιά και αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τρύφων Αλεξιάδης, δηλώνοντας παράλληλα την βεβαιότητά του για νίκη του κόμματός του στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλά μεταξύ άλλων για τις πολιτικές της κυβέρνησης, τις δημοσκοπήσεις, την επομένη των εκλογών και τον στόχο του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο και αναφέρεται σε εκείνα που θα έκανε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εάν… αύριο καθόταν στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι την πρώτη θητεία της κυβέρνησης μειώθηκαν οι φόροι και αν οι πολίτες εμπιστευτούν τη ΝΔ στη δεύτερη θητεία θα αυξηθούν οι μισθοί. Τι απαντάτε;

Η ΝΔ θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία της χώρας και να διαγράψει τα όσα έγιναν πριν το 2015! Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι οι βάρβαρες και θηριώδεις αυξήσεις φόρων που έγιναν 2010-2014, η χρεωκοπία της χώρας, τα μνημόνια, τα σκάνδαλα της περιόδου εκείνης (και όχι μόνο), έγιναν από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον αναγκαίο και επώδυνο συμβιβασμό το 2015, τον έθεσε στην κρίση των πολιτών στις εκλογές που προκήρυξε άμεσα, προχώρησε με σχέδιο και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος κ.λπ. Ξεκίνησε το 2019 τις πρώτες μεγάλες μειώσεις φόρων που έγιναν στη χώρα από το 2010. Η ΝΔ τις συνέχισε, επειδή βρήκε αποθεματικό 37 δισ. και επειδή ήθελε να ευνοήσει κυρίως μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες. Αν διαφωνούν, ας τολμήσουν δημόσιο διάλογο όπου και όποτε θέλουν, δεν τολμούν.

Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση ωστόσο ισχυρίζεται ότι είναι μη ρεαλιστικό και μη κοστολογημένο…

Μιλά για κοστολογήσεις η κυβέρνηση που καταθέτει τροπολογίες για τα όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, χωρίς κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο; Η κυβέρνηση που κάνει το ίδιο σε σειρά τροπολογιών και νόμων; Στο site μου, υπάρχουν όλα τα στοιχεία από παρεμβάσεις μου στη Βουλή για όλα αυτά. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα ρεαλιστικό και κοστολογημένο και θα εφαρμοστεί σε λίγους μήνες.

Σας κατηγορούσαν για επιδοματική πολιτική και τώρα επιστρέφετε στην ΝΔ αυτή την κατηγορία. Γιατί διαφωνείτε με τις εξαγγελίες αυτές και τις πολιτικές που ενισχύουν σε μία δύσκολη συγκυρία για τα νοικοκυριά τους προϋπολογισμούς τους; Πολιτικές όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» ή το market pass που ανακοινώθηκε έχουν αποτέλεσμα;

Πολιτικοί απατεώνες, ψεύτες και λαϊκιστές είναι οι πιο ευγενικοί χαρακτηρισμοί που μπορώ να εκφέρω για όσα έλεγαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όσα κάνουν τώρα. Ας ζητήσουν τουλάχιστον μία συγνώμη. Αναγκαία η επιδοματική πολιτική (όπως σε όλο τον κόσμο) για στοχευμένη ενίσχυση με συγκεκριμένα περιουσιακά – εισοδηματικά – οικογενειακά κριτήρια. Αναγκαία και σε έκτακτες περιπτώσεις (φυσικές καταστροφές, πανδημίες κλπ). Αναγκαίος και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός που θα αντικαταστήσει όλα αυτά με αναπτυξιακές πολιτικές που θα λύνουν κοινωνικά – οικονομικά – εθνικά θέματα.

Κατά τα χρόνια διακυβέρνησής σας, αδικήθηκε η μεσαία τάξη. Συμφωνείτε και με ποιες ενέργειες θα αποκαταστήσετε αυτή την αδικία; Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο κόσμος; Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε;

Αναμένω τα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν αυτό το επιχείρημα. Μέχρι τότε σας παραπέμπω σε αρθρογραφία και ομιλίες μου με τεκμηρίωση που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια και φυσικά υπήρξαν και αδικίες σε ορισμένες περιπτώσεις. Όχι όμως γενικεύσεις. Ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί ξανά γιατί συγκρίνει τα όσα έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ και όσα συμβαίνουν επί ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάθε μέρα ωριμάζει και βελτιώνεται, γιατί αυτή είναι η εξελικτική διαδικασία κάθε Αριστερού προοδευτικού φορέα. Ωριμάζουμε δεν σημαίνει σαπίζουμε από σκάνδαλα, όπως στη ΝΔ.

Το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια. Εάν αύριο βρισκόσαστε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ποιες πολιτικές θα υιοθετούσατε άμεσα;

Την επιβολή «Νόμου και Τάξης» στην αισχροκέρδεια, στη λειτουργία της αγοράς, στις εναρμονισμένες πρακτικές, στα μονοπώλια κ.λπ. Αυτά που πεισματικά δεν θέλει να κάνει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που την στηρίζουν. Και άμεσα πρέπει η νέα κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, ειδικά μετά την υπερφορολόγηση που επέβαλε στους πολίτες το 2022 με την έμμεση φορολογία.

Πότε «βλέπετε» εκλογές και πόσο έτοιμοι είστε για τις κάλπες; Σας προβληματίζει το τοξικό κλίμα και οι υψηλοί τόνοι, ενώ ακόμα δεν βρισκόμαστε τουλάχιστον επίσημα σε προεκλογική περίοδο;

Έτοιμοι είμαστε από τότε που τις ζητήσαμε και μετά την ολοκλήρωση όλου του Δημοσίου διαλόγου για τα αίτια της ήττας, του Συνεδρίου μας και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώθηκα όταν έλεγα ότι ο κ . Μητσοτάκης θα εξαντλήσει και την τελευταία ήμερα παραμονής στην εξουσία, γιατί γνωρίζει καλά ότι δεν θα την ξαναδεί.

Πώς είστε τόσο σίγουρος όταν όλα τα γκάλοπ δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και με διαφορά;

Πάντα χάναμε στα γκάλοπ! Καλώ τους πολίτες να κρατήσουν τα γκάλοπ αυτά, για να δούμε μετά τις εκλογές που θα κρυφτούν αυτοί οι δημοσκόποι. Να θυμίσω ότι το 2015 έπεσαν έξω μέχρι και 20%, όχι όλοι, κάποιοι από αυτούς. Το καλύτερο γκάλοπ πάντως έγινε στον Κορυδαλλό. Με διαφορά ημερών, στον ίδιο χώρο, στην ίδια αγορά έγινε χαμός στην περιοδεία του Αλέξη και όταν ήρθε ο Κυριάκος, τον υποδέχθηκε… ολιγομελής αντιπροσωπεία κομματικών στελεχών. Το βίντεο που έχουμε αναρτήσει αδιάψευστο τεκμήριο.

Ένα θέμα που συζητιέται είναι η επόμενη ημέρα. Στοχεύετε σε πρωτιά στις κάλπες της απλής αναλογικής και σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο. Σε ποιους απευθύνετε το προσκλητήριο και πως αξιολογείτε τη στάση του ΠΑΣΟΚ;

Η πρωτιά είναι ρεαλιστικός και πολιτικά σωστός στόχος. Είναι το προαπαιτούμενο για τη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης. Επειδή η κυβέρνηση αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα προγραμματικών συγκλίσεων, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με ΝΔ και Ελληνική Λύση.

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αποκλείουν τέτοια εξέλιξη και δεν απαντούν στο ερώτημα ποιος θα κυβερνά τη χώρα, μέχρι να αποκτήσουν… αυτοδυναμία τα κόμματα τους! Αναλαμβάνουν τις ευθύνες βέβαια για το να οδηγήσουν τη χώρα σε δεύτερες εκλογές και πιθανά σε νέα κυβέρνηση ΝΔ.

Ας το γνωρίζουν αυτό οι ψηφοφόροι τους. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυνάμεις που επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά υπάρχουν και άλλοι που έχουν κολλήσει στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και «καλοβλέπουν» μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο Θεός να τους φωτίσει και να τα ξεκαθαρίσουν άμεσα όλα αυτά. Εμείς έχουμε σαφείς θέσεις, χωρίς ηγεμονισμούς και άλλες παθογένειες. Όσοι ζητούν απλή αναλογική, αυτόματα ζητούν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Είστε βουλευτής Πειραιά αλλά γεννηθήκατε στην Καβάλα. Ποια είναι η σχέση σας με τη Βόρεια Ελλάδα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη Καβάλα και από το 1972 κατοικώ αρχικά στον Κορυδαλλό και μετά στη Νίκαια. Η προσφυγική καταγωγή της οικογένειας, έκανε εύκολη αυτή τη μετάβαση-προσαρμογή. Διατηρώ στενές σχέσεις με φίλους και συγγενείς στη Μακεδονία και τη Θράκη και παρακολουθώ όσο είναι δυνατό τα όσα γίνονται εκεί. Με προβλημάτισε ιδιαιτέρα η δημογραφική εξέλιξη σε περιοχές της Β. Ελλάδας (π.χ. Έβρος, Καστοριά). Πρέπει η νέα κυβέρνηση, να βάλει ψηλά στην ατζέντα, τα προβλήματα της Β. Ελλάδας και ειδικά των ακριτών μας. Σε αυτό πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι, χωρίς παραταξιακές παρωπίδες.