Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. με αγαπημένους φίλους και συντρόφους έξω απο το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το οποίο έχουμε καταθέσει σχετική αναφορά.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΦΕΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42- 46 ΑΘΗΝΑ,Τ.Κ.10434, ΤΗΛ.: 2108224111- 2108834483
http://www.efeea.gre-mail:efeea@otenet.gr

Αθήνα, 30/8/2022
Αρ.πρωτ. 2102

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ:
Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Τον  Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
κ. Χρήστο Τριαντόπουλο
Τον  Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΓΣΕΒΕΕ
ΕΣΕΕ
ΟΕΕ
ΠΟΦΕΕ
ΕΝΩΣΕΙΣ – ΜΕΛΗ  ΠΟΦΕΕ

Το ΔΣ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. στις 24/08/2022 δήλωσε για ακόμη μια φορά, με επιστολή προς τους Αρμόδιους Υπουργούς, ότι η μόνη εφικτή προθεσμία της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος είναι η 30/09/2022.

Το κράτος έχει αναθέσει στους λογιστές – φοροτεχνικούς να φέρουν εις πέρας μια σειρά υποχρεώσεων πολλές φορές σε μη φορολογικά θέματα, με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια όπου όλοι οι συνάδελφοι λογιστές  φοροτεχνικοί ανταποκρίνονται χωρίς να υπολογίζεται η ποιότητα ζωής των συναδέλφων μας.

Σήμερα με αποκλειστική ευθύνη του υπουργού Οικονομικών κυρίου Σταϊκούρα, σε χιλιάδες λογιστές φοροτεχνικούς θα χρεωθούν πρόστιμα για δηλώσεις εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τα εξής γεγονότα:

1) Η πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας για το έντυπο Ν άνοιξε στις 22/5/2022,
2) Η ανάρτηση των βεβαιώσεων ΕΦΚΑ και έγινε τέλος Απριλίου στην πλατφόρμα,
3) Η απόφαση για τον λογιστικό χειρισμό των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής εκδόθηκε τον Ιούλιο,
4) Το σύστημα «taxis» υπολειτουργούσε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των υποβολών των δηλώσεων με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας, γεγονός που παραδέχτηκε και η ίδια η ΑΑΔΕ με σχετικό δελτίο τύπου.

Δυστυχώς το μόνο που κάνετε είναι να καταδικάζετε το κλάδο μας με πρόστιμα, με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να μπορείτε εσείς να δείχνετε το έργο σας χωρίς να υπολογίζετε πόσοι συνάδελφοι από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία έως και σήμερα έχουν αποβιώσει – νοσήσει (COVID) και έχουν αποκτήσει βαριές ασθένειες λόγω της ψυχικής πίεσης και άγχους για να ολοκληρώσουν τις χιλιάδες νομοθετικές παρεμβάσεις που αναθέτει το κάθε Υπουργείο.

Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα δεκάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις μη εκκαθαρισμένες στις Δ.Ο.Υ. λόγου μη στελέχωσης προσωπικού. Αυτές οι χιλιάδες δηλώσεις Ε1 ποτέ θα εκκαθαριστούν;

Φτάσαμε στην ημερομηνία λήξης των δηλώσεων, πόσες δόσεις θα καταβάλλουν και μήπως δεν θα δικαιούνται λόγω μη εκκαθάρισης το FUEL PASS II;
Ζητάμε σεβασμό στο επάγγελμά μας και την επίλυση των αιτημάτων μας.

Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω πράξεις ή παραλείψεις οδηγούν σε αποστέρηση λογιστικής ύλης από τους ελευθέρους επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των λογιστικών υπηρεσιών.

Σας γνωρίζουμε ότι εμείς δεν θα απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και θα διεκδικήσουμε λύσεις προς το συμφέρον τις μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου.

Διεκδικούμε:
• Παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως 30/09/2022.
• Επέκταση της νομοθετικής διάταξης του Ν. 4764/2020 ως γεγονότα ανωτέρας βίας την άδεια λόγω ασθένειας, θανάτου του λογιστή και την άδεια εγκυμοσύνης- λοχείας για τις λογίστριες με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες τους.
• Καθιέρωση του μήνα Αυγούστου ως περίοδο άδειας του κλάδου με μετάθεση των δηλωτικών υποχρεώσεων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 2/9 στις 11.00 π.μ. στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκης 5-7, προκειμένου να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Με εκτίμηση
το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ

Πρόεδρος
ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αντιπρόεδρος
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Γεν. Γραμματέας
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ  
Ταμίας
ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

Τα Μέλη
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ      
ΝΤΑΛΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ    
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ