Τη θέση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, απέναντι στις ζοφερές καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Radio North ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Τρύφων Αλεξιάδης «Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία, να προστατέψουμε τους θεσμούς,  να δώσουμε στους πολίτες το μήνυμα ότι το δημοκρατικό πολίτευμα μπορεί να λειτουργήσει σωστά και ότι όλοι δεν είναι ίδιοι».

Ο Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αποκάλυψη της παγίδευσης και παρακολούθησης τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων, επιρρίπτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στον πρωθυπουργό:

«Είχαμε αντίστοιχα φαινόμενα επί πρωθυπουργίας άλλου Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Πρωθυπουργός της χώρας να ηγείται της ΕΥΠ, να επιλέγει ο ίδιος τον διοικητή της ΕΥΠ και να αποδεικνύεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικό αρχηγό. 

Έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα και πιστεύω ότι η ίδια η δικαιοσύνη πρέπει να απαντήσει και στο ζήτημα αν δικαστικός λειτουργός άσκησε σωστά ή όχι τα καθήκοντά του. Δεν έχω δει εισαγγελείς να εγκρίνουν παρακολουθήσεις πολιτικών που εμπλέκονται σε “γκρίζες” οικονομικές συναλλαγές με μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικών ειδών ή με μεγάλες εταιρίες φαρμακευτικών ειδών, υποθέσεις που θα έβγαζαν “διαμάντια” υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Δεν έχω δει να εγκρίνονται παρακολουθήσεις για να βρουν τους δολοφόνους δημοσιογράφων στην Ελλάδα, θέμα που παραμένει και δεν το συζητά κανένας, ενώ οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Μου κάνει εντύπωση πως κάποιος εισαγγελικός λειτουργός – φαντάζομαι θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη – πως δίνει άδεια να γίνει κάτι τέτοιο.

Πρέπει  να δοθούν και οι πολιτικές απαντήσεις. Υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούμε κάποιον πολιτικό στην Ελλάδα; Αν υπάρχουν, να το κάνουμε, αλλά πρέπει μετά να εξηγήσουμε γιατί το κάναμε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας δια παντός να αποκλείσει την εμπλοκή του στο πως λειτουργεί το δημόσιο. Δεν μπορεί το δημόσιο να λειτουργεί σε όφελος κανενός πολιτικού, πρέπει να λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας».

Αναφερόμενος σε οικονομικά θέματα, ο Τρ. Αλεξιάδης εκτίμησε πως την ερχόμενη περίοδο το ζήτημα της ακρίβειας με τα μεγάλα οικονομικά ζόρια που τραβάει ο Έλληνας πολίτης και το εκρηκτικών διαστάσεων ζήτημα του ιδιωτικού χρέους θα είναι τα κυρίαρχα και κρίσιμα σημεία στο πεδίο της Οικονομίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αντιπολίτευση διεκδικεί και προσπαθεί για καλύτερες παροχές, για βελτίωση των συνθηκών για τον Έλληνα πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν καταγγέλλει τις παροχές, καταγγέλλει π.χ. όταν δίνονται φορολογικές ελαφρύνσεις σε πλούσιους και πολύ πλούσιους και όχι σε φτωχούς και σε μεσαία λαϊκά στρώματα. Θα το επαναλάβω για μία ακόμη φορά. Δεν καταλαβαίνω γιατί μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που έχουν περιουσία πάνω από 1.000.000 ευρώ. Έπρεπε να μειωθεί περισσότερο σε αυτούς που έχουν προβλήματα και έπρεπε να υπάρξει και αφορολόγητο για αυτούς που έχουν πρώτη κατοικία μιας χαμηλής αντικειμενικής αξίας.  Όταν η κυβέρνηση δίνει μειώσεις σε κάποιους και όχι σε αυτούς που έχουν ανάγκη, εκεί βεβαίως θα κάνουμε την κριτική.

Και είναι πολιτική αγυρτεία, όταν βγαίνει η αντιπολίτευση και κάνει προτάσεις ελάφρυνσης – ακολουθώντας προτάσεις που έχουν γίνει από κοινωνικούς και άλλους φορείς όπως πχ  τα Επιμελητήρια ή οι Εμπορικοί σύλλογοι – η κυβέρνηση να λέει τι είναι αυτά που λέτε, δεν υπάρχει δυνατότητα να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα, δεν υπάρχει ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος.  Όταν όμως φτάνει η περίοδος που έχουν σφίξει τα πολιτικά πράγματα και πρέπει να αλλάξει η πολιτική ατζέντα, τότε ανθίζουν τα «λεφτόδεντρα» και έρχεται  η κυβέρνηση να δώσει στους πολίτες τις παροχές. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα περιμένουμε να δούμε το τι θα εξαγγείλει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, και ιδιαίτερα στους τομείς που σας είπα, για τη διαχείριση της ακρίβειας και του ιδιωτικού χρέους.

Για κάθε ευρώ που θα δοθεί για να ενισχυθεί ο μεσαίος, τα λαϊκά στρώματα, τα μεσαία εισοδήματα, κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αρνητικός.  Θα δούμε ποια θα είναι η κατανομή των μέτρων, αυτή είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης. Δεν είμαστε αντίθετοι γενικά στο να βοηθάει η κυβέρνηση, δεν θα ακολουθήσουμε τη μίζερη πολιτική της ΝΔ που όταν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθούσε χιλιάδες πολίτες σε αυτή την χώρα  με την επιδοματική πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει το 2015-2019, μας κατηγορούσε, και όταν ήρθε ως κυβέρνηση η επιδοματική πολιτική της δεν έχει προηγούμενο και κανείς δεν μιλάει για αυτό».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην απροθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει την αισχροκέρδεια στην αγορά, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη πλέον διάταξης περί δημοσιοποίησης του ονόματος της επιχείρησης που συλλαμβάνεται να φοροδιαφεύγει και της έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 50.000 €. Αμφισβήτησε δε τη συμμόρφωση μεγάλων εταιρειών που καθημερινά καταγγέλλονται σε ρεπορτάζ, καθώς δεν έχει υπάρξει ούτε μια ανακοίνωση επί παραβατών κατόπιν διενέργειας ελέγχων, άλλο ένα γεγονός που περιλαμβάνεται στα επικοινωνιακά παιχνίδια και παραμύθια της κυβέρνησης της ΝΔ.