Για κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αλλαγής της ατζέντας από το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων έκανε λόγο ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του OPEN.

«Το πολιτικό γεγονός είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παρακολουθεί δημοσιογράφο και πολιτικό αρχηγό, που σύμφωνα με το Σύνταγμα θα μπορούσε να είναι και πρωθυπουργός της χώρας. Καταγγέλλω δημόσια την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της υπόθεσης, που μέσω συμψηφισμών, οδηγεί την κατάσταση στο σημείο να ευθύνονται για τις παρακολουθήσεις ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος κ. Κουκάκης. Με δηλητηριώδη υπονοούμενα, με δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από την ημέρα που αποκαλύφτηκε το σκάνδαλο με τον πιο επίσημο τρόπο από το Ευρωκοινοβούλιο, με την κυβέρνηση να λέει ψέματα στην αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής για τις παρακολουθήσεις, προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες των παρακολουθήσεων στους παρακολουθούμενους ! Η ΕΥΠ, την πολιτική ευθύνη της οποίας έχει ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε δημοσιογράφους, πολιτικούς και όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες που να παρακολουθούνται. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το σκοτεινό καθεστώς, να έρθουν όλα στο φως και να καταλογιστούν οι ευθύνες».

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τη δημοσίευση στους New York Times επικριτικού άρθρου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Τρ. Αλεξιάδης επισήμανε την «απαράδεκτη από κάθε άποψη τακτική η κυβέρνηση να μην απαντάει στην ουσία του άρθρου που δημοσιεύεται σε μέσο ενημέρωσης μεγάλου κύρους και μεγάλης εμβέλειας, αλλά να προσπαθεί να αποδομήσει τον συντάκτη. Καταλαβαίνω την αμηχανία τους, καθώς ό,τι δεν είναι μέσα στις γνωστές λίστες με την προπαγάνδα και την κατευθυνόμενη ενημέρωση δεν βολεύει, αλλά δεν θα αποφύγουν να απαντήσουν».  

Απαράδεκτη για τα κοινοβουλευτικά ήθη και ως νέα προσπάθεια να κουκουλώσουν τις ευθύνες τους, χαρακτήρισε και την επιλογή της κυβέρνησης να διεξαχθεί πρώτα η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των υποκλοπών και να ακολουθήσει συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης βέβαια να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, με σκοπό να κρύψει τις ευθύνες της και να μετατρέψει το τεράστιο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σε κάποια προσωπική υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη, δεν θα επιφέρει καρπούς τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης «ούτε με την προσπάθεια αλλαγής ατζέντας μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων, επικαλούμενοι είτε τα προβλήματα των συνόρων στον Έβρο είτε επικείμενες παροχές στη ΔΕΘ. Το γεγονός παραμένει, ο πρωθυπουργός έχει την εποπτεία της ΕΥΠ και η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει όλες τις πτυχές του σκανδάλου και αν δημόσιοι υπάλληλοι, είτε οι υπηρετούντες στην ΕΥΠ, είτε οι δικαστικοί, είτε οι έχοντες την πολιτική εποπτεία, έχουν παραβεί τον όρκο περί προστασίας των εθνικών συμφερόντων, εξυπηρετώντας άλλου είδους συμφέροντα. Πρέπει να διερευνηθούν οι πειθαρχικές, οι διοικητικές και πιθανόν οι ποινικές τους ευθύνες».

Στις συνεχείς διακοπές και στην  απέλπιδα προσπάθεια του παριστάμενου βουλευτή της ΝΔ κ. Κυρανάκη  να αλλάξει την ατζέντα με τις γνωστές κορώνες ακροδεξιάς ρητορικής περί «λαθρομεταναστών» και «πατριωτισμού», ο Τρ. Αλεξιάδης έθεσε το καίριο ερώτημα που αναζητά απαντήσεις «Ποιος έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ;»