ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ (20.10.2016)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παίρνω το λόγο να μιλήσω, όχι τόσο για τον προϋπολογισμό του 2017, όσο για τον Απολογισμό του 2016, διότι εάν δεν συζητάμε για το τι ακριβώς έγινε, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε και το τι θα γίνει. Εγώ, νομίζω, ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητάμε συχνά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δηλαδή την πορεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Διότι το θέμα δεν είναι να κάνουμε μια συνεδρίαση και μάλιστα με την διαδικασία των Κωδίκων και να μην μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα σε αυτό που συζητάμε στον Προϋπολογισμό, να ψηφιστεί και μετά από ένα χρόνο να το βάλουμε «στο εικόνισμα» και να μην αλλάζουμε κάτι, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και το θέμα της υλοποίησης του Προϋπολογισμού.

Σε σχέση, λοιπόν, με το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, θέλω να σας δώσω μερικά στοιχεία και όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, είμαι στη διάθεση κάθε Βουλευτή για την παροχή στοιχείων, για συζήτηση και για αποδοχή προτάσεων στα ζητήματα φορολογίας.

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να κάνω μια γενική παρατήρηση. Πρέπει η Αντιπολίτευση να επιλέξει για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει, δηλαδή, εάν κάνει πολιτική με βάση τα πρωτοσέλιδα, τα δελτία ειδήσεων ή αναφορές σε site, δυστυχώς θα σύρεται πάντα πίσω από συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που είναι ευνόητο (και μάλιστα ειδικά αυτή την περίοδο), γιατί χτυπούν την Κυβέρνηση. Αλλά, άλλο είναι η πολιτική εκτίμηση και άλλο, είναι τα στοιχεία.

Τα στοιχεία σας που θα κατατεθούν σήμερα, δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αλίμονο στις πολιτικές δυνάμεις που δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η πραγματικότητα και παραμένουν σε εκτιμήσεις, που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα.

Σε ό,τι αφορά….

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μου αρέσει αυτό το μάθημα. (Ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα το ακούσετε πάρα πολλές φορές, διότι με την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείτε, θα ακούτε για πολλά χρόνια αυτά τα θέματα, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ είμαι υπέρ του διαλόγου και δέχομαι και την διακοπή.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την πραγματικότητα των στοιχείων που έχουμε σαν Υπουργείο Οικονομικών.

Το πρώτο 9μηνο έχουμε υπέρβαση των στόχων κατά 1,3 δις και μιλάω πάντα για τα φορολογικά έσοδα. Έχουμε υπέρβαση των στόχων κατά 1,3 δις το πρώτο 9μηνο, δηλαδή ενώ είχαμε στόχο τα 35,9 δις, έχουμε φτάσει στα 37,29 δις.

Έχει κατατεθεί αυτός ο πίνακας, αλλά εγώ θα τον καταθέσω ξανά στην Βουλή, για να έχετε όλοι τα σχετικά στοιχεία.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών καταθέτει έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται στο τέλος του πρακτικού)

Στην ίδια περίοδο σε επίπεδο 9μηνου, έχουμε υπέρβαση των επιστροφών κατά 298 εκατ., δηλαδή, ενώ είχαμε στόχο 2,167 δις, έχουμε επιτύχει 2,455 δις.

Η αύξηση του στόχου των επιστροφών, δείχνει το πώς κινείται η Κυβέρνηση, διότι παίρνουμε τα έσοδα και αφαιρούμε τις επιστροφές και παίρνουμε την καθαρή αύξηση των εσόδων. Δηλαδή, εάν εμείς δεν είχαμε 298 εκατ. πάνω από τον στόχο, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι έχουμε πάει πάρα πολύ καλά.

Εμείς, επιλέξαμε όμως, όχι τον πολιτικό εντυπωσιασμό, αλλά την βοήθεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και έτσι έχουμε υπερβεί το στόχο, σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Στο θέμα των επιστροφών είμαστε 4% πάνω από το στόχο στο εννεάμηνο.

Ένας άλλος μεγάλος μύθος σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα. Καταρχάς, διαβάζω πολύ συχνά ότι τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται. Όποιος ξέρει στοιχειώδη αριθμητική, μπορεί να καταλάβει, γιατί αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα κάθε μήνα (και είναι λογικό να αυξάνονται έστω κατά ένα ευρώ), αλλά ας δούμε που είμαστε σήμερα. Είμαστε στα 92,4 δισεκατομμύρια ευρώ όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο, δεν ισχύουν όμως καθόλου αυτά που ακούγονται για έκρηξη των ληξιπρόθεσμων, για κάθε μήνα ένα δισεκατομμύριο και μια σειρά από τέτοια επεισόδια παραφιλολογίας. Από τα στοιχεία που έχουμε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (τα οποία μάλιστα, έχουν δημοσιοποιηθεί με δελτίο Τύπου του Υπουργείο Οικονομικών στις 30 Σεπτεμβρίου 2016) προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων το 2016, παρ’ όλα αυτά που ακούγονται, τα καταστροφολογικά και ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε και ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και παρά το ότι υπάρχουν τρομερά προβλήματα σε επίπεδο οικονομίας πολιτών και επιχειρήσεων, αν αθροίσουμε το πόσο αυξάνονταν κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα το 2013, 2014, 2015 και 2016, το καθαρό ποσό μείον τις επιστροφές, προκύπτει ότι για το 2016 στο οκτάμηνο έχουμε 5,1 δισεκατομμύρια, το 2015 είχαμε 6,3 δισεκατομμύρια, το 2014 είχαμε 7,2 δισεκατομμύρια και το 2013 είχαμε 5,1 δισεκατομμύρια. Είμαστε τώρα στα 5,17 δισεκατομμύρια και το 2013 ήμασταν στα 5,13 δισεκατομμύρια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΚΩΣΤΗΣ) ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Υπουργέ, είναι παραπάνω κατά 63% τα ληξιπρόθεσμα τώρα;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα ήθελα να ζητήσω να κάνουμε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όπου να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, να κατατεθούν όλα τα στοιχεία και τα λοιπά. Καταλαβαίνω, γιατί ενοχλεί η ομιλία μου και θα ενοχλήσω πολύ περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των φορολογικών ελέγχων και το πού βρισκόμαστε στον τομέα αυτό, θα ήθελα να σας πω ότι υπηρετώ στο Υπουργείο Οικονομικών από το 1987 και θα ήθελα κάποια στιγμή να γίνει ένας διάλογος και να έρθουν τα στοιχεία και να μας φέρουν εδώ τα δεδομένα, σε ποια άλλη περίοδο στο Υπουργείο Οικονομικών είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε σε αυτή την περίοδο, σε ποια άλλη περίοδο στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει τόσο πολλά στον τομέα του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών, αλκοολούχων, στη φοροδιαφυγή, στους ελέγχους. Θα σας καταθέσω στοιχεία για αυτά τα ζητήματα.

Μάλιστα, δεν είμαστε στο σημείο να περιγράφουμε το δικό μας success story και να θριαμβολογούμε, γιατί πάντα στα ζητήματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου θα υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνουμε. Άλλο όμως αυτό και άλλο είναι η διαρκής γκρίνια – κριτική ότι δεν κάνουμε ελέγχους, ότι δεν πάμε καλά στον ένα τομέα ή στον άλλον. Θα καταθέσω ένα πλήρη κατάλογο στοιχείων που αναφέρει την πορεία των ελέγχων, τι ακριβώς κάνουμε με τους ελέγχους μήνα – μήνα, διότι, όπως έχω υποσχεθεί άλλη φορά, για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ ειδικά και για Λίστα Μπόργιανς, μήνα – μήνα θα έχουμε παρακολούθηση πόσες υποθέσεις ξεκίνησε ο έλεγχος, που ολοκληρώθηκε, τι ποσό έχει βεβαιωθεί, ποιος είναι ο μέσος όρος βεβαίωσης.

Όπως θα έχετε και πλήρη στοιχεία σε ό,τι αφορά τις δράσεις σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα των ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν πλήρη στοιχεία μέσα. Και επειδή έμαθα ότι υπήρχε μια κριτική στο τι κάνει το Υπουργείο Οικονομικών στα ζητήματα λαθρεμπορίου υπάρχει αναλυτικά για το λαθρεμπόριο καπνικών, για το λαθρεμπόριο καυσίμων και για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων το τι ακριβώς έχει γίνει. Το τι έγινε το 2015, το τι έγινε το 2016, τώρα προγραμματίζουμε για το 2016. Επειδή όμως ακούμε και μια κριτική, να θυμίσω εδώ κάποια πράγματα. Ένα από αυτά που κάναμε είναι να βγάλουμε κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ διαφόρων Υπουργείων για την εγκατάσταση και τον έλεγχο ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και σε εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίων θέρμανσης παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων καθώς και στις εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων.

Υπάρχει ένα πολιτικό ερώτημα, εγώ θα το ξαναβάλω σήμερα. Ο νόμος που προέβλεπε αυτή την απόφαση είναι του 2013. Γιατί ξεχάστηκε αυτή η απόφαση να βγει τόσα χρόνια; Ποιον εξυπηρετούσε; Γιατί κάποιοι αντί να απαντήσουν σε αυτό, μας κατηγορούν σήμερα τι κάνετε για το λαθρεμπόριο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Άλλη απόφαση. Έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών εκροών και GPS σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών. Ξέρετε πότε είναι ο νόμος; Του 2012. Βγήκε τώρα η απόφαση. Ας απαντήσουν, λοιπόν, αυτοί που είχαν την ευθύνη, γιατί καθυστερούσε.

Άλλος νόμος, για τον οποίον συστήσαμε διυπουργική ομάδα τώρα για την υποχρέωση ιχνηθέτη υγρών καυσίμων. Ο νόμος ξέρετε από πότε είναι; Από το 2012. Γιατί καθυστερούσε ο νόμος; Θα ακούσουμε φαντάζομαι είτε εδώ είτε στην Ολομέλεια την πολιτική απάντηση. Υπάρχει βεβαίως για όσους γνωρίζουν το Υπουργείο Οικονομικών η απάντηση γιατί καθυστερούσαν όλα αυτά. Διότι υπήρχε μια δραστηριότητα στο να βγάζουμε τροπολογίες και να αφήνουμε εταιρίες που είχαν τριγωνικές συναλλαγές και να χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Έχω ξανακαταθέσει και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια σχετικά στοιχεία. Υπήρχαν τροπολογίες για να έχουμε φωτογραφικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μια σειρά από άλλα πράγματα. Υπήρχαν τροπολογίες και ενεργοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών για να τακτοποιούνται τα δικά μας παιδιά, τα τότε δικά τους παιδιά δηλαδή και να καταλαμβάνουν όλο τον μηχανισμό. Και εγώ θέλω κάποια στιγμή να υπάρχει εδώ καταγγελία, αν εμείς ως κυβέρνηση, έχουμε κάνει έστω μια τέτοια παρέμβαση ή μια τέτοια τοποθέτηση. Όχι μόνο δεν τακτοποιούμε τα δικά μας παιδιά, αλλά με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων που υπάρχει σήμερα, αδικούνται σε σχέση με αυτούς, οι οποίοι από την πρώτη μέρα του διορισμού έγιναν ελεγκτές, έγιναν προϊστάμενοι τμημάτων, έγιναν έφοροι και έχουν τώρα μόρια σε σχέση με άλλους υπαλλήλους. Εμείς, όμως, επιλέγουμε να αφήνουμε τη φορολογική διοίκηση ανεξάρτητη, γνωρίζοντας τα προβλήματα αυτά, παρά να παρεμβαίνουμε για να λύνουμε αυτά τα ζητήματα.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι βουλευτές με το εξής θέμα. Υπάρχει μια παραφιλολογία για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Μια παρατήρηση εδώ προς την Ν.Δ.. Καταθέσατε μια τροπολογία στην αιτιολογική έκθεση της οποίας αναφέρετε και πολύ σωστά για το πρόβλημα αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Να ξαναπώ, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι η κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Πρώτης κατοικίας με κάποια χαρακτηριστικά. Πρώτη κατοικία αξίας 5 εκατομμυρίων που κάποιος έχει εισοδήματα, έχει χρήματα σε θυρίδες ή οτιδήποτε άλλο δεν νομίζω κανένας να θέλει να προστατεύσουμε αυτό. Αν και κάποιοι κάνουν κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν 1,5 εκατ., έχουν πέντε διαμερίσματα απούλητα και δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το δημόσιο για τους φόρους που έκλεψαν από το ελληνικό δημόσιο. Κρίνεται όμως ο καθένας.

Σε σχέση όμως με την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ.. Ενώ πολύ σωστά λέτε στην αιτιολογική έκθεση για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στο κείμενο της τροπολογίας δεν υπάρχει πουθενά η φρασεολογία για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Υπάρχει για την κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων. Δηλαδή, εσείς προτείνετε να σταματήσει η διαδικασία της δέσμευσης ουσιαστικά. Ενώ μιλάτε για πλειστηριασμό στην αιτιολογική έκθεση, στην τροπολογία λέτε ότι αναστέλλεται η κατάσχεση ακινήτων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Με προϋποθέσεις.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Με προϋποθέσεις, αλλά για πλειστηριασμούς μιλάμε ή γι’ αυτό το πράγμα; Διότι εάν εφαρμόζαμε τη δική σας τροπολογία, επειδή επί αυτού του θέματος η Κυβέρνηση…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Μη βιάζεστε, θα έρθει ρύθμιση.

Εάν εφαρμόζαμε τη δική σας τροπολογία, το μόνο που θα κάναμε θα ήταν να χάσει το δημόσιο από οφειλέτες του, γιατί θα έτρεχαν οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή οι άλλοι πιστωτές, θα δέσμευαν αυτοί αυτά τα ακίνητα και θα έχανε το δημόσιο.

Άρα, λίγο μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό τον τομέα.

Εμείς, το δηλώνουμε με σαφήνεια, δεν μας ενδιαφέρει να εισπράξουμε από τους οφειλέτες που έχουν μια πρώτη κατοικία και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να ικανοποιήσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο, μας ενδιαφέρουν οι μεγαλοφειλέτες και πρέπει να καταλάβουν κάποια στιγμή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (που κάνουν συνεχώς συνδέσεις με κινητοποιήσεις από πλειστηριασμούς), ότι άλλο πράγμα είναι ο μεγαλοφειλέτης που πρέπει να πληρώσει και άλλο πράγμα είναι να κριτικάρεις συνεχώς την Κυβέρνηση, γιατί μεγαλώνουν τα ληξιπρόθεσμα.

Εμείς αγωνιζόμαστε και στον τομέα των ληξιπρόθεσμων και είμαστε πάνω από τους στόχους και στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο και τα αποτελέσματα είναι δεδομένα.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς ευχαριστούμε.