ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (19.7.2016)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, για να μην χαθεί χρόνος στις επόμενες τοποθετήσεις και  επαναληφθεί το ίδιο επιχείρημα, θα ήθελα να διευκρινίσω, για τα υπόλοιπα άρθρα της Οδηγίας έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στην Ελληνική Βουλή, είναι στο site της Βουλής – μπορώ να σας δώσω αντίγραφο – το οποίο έχει τα υπόλοιπα άρθρα. Αυτό είναι για το οποίο μας εγκαλέσατε ή είναι κάτι άλλο;

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας): Είναι, γιατί δεν έχετε συνολικά και δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Ο νόμος θα ισχύσει προφανώς σε μια εβδομάδα ή σε 10 ημέρες, πώς;

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Θα είμαι πολύ σύντομος, γιατί πιο πολύ θέλω να δώσω κάποιες διευκρινίσεις και να απαντήσω σε ορισμένα θέματα που τέθηκαν για να μην θεωρηθεί η σιωπή μου είτε ως αποδοχή αυτών που έχουν αναφερθεί, είτε ως συμφωνία.

Πρώτα πρώτα σε συγκεκριμένα άρθρα. Στο άρθρο 6, αν διαβάσετε προσεκτικά –γιατί κατατέθηκε μια κριτική – λέει για το συντονιστικό, το συντονιστικό θα συντονίζει υπηρεσίες. Δεν δημιουργούμε ένα καινούργιο σώμα δίωξης, γιατί το συντονιστικό θα συντονίζει όλες αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες αν δείτε πιο πάνω θα ορίσουν και εκπροσώπους και λέει μάλιστα (με την πιο δυνατή σαφήνεια) αναλαμβάνει επιχειρησιακή δράση στην έρευνα, τον έλεγχο και τη δίωξη κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης με ίδιες δυνάμεις ή με τη συνεργασία άλλων διωκτικών υπηρεσιών και λέει και το τι θα γίνεται αν υπάρχει κοινή επιχειρησιακή δράση. Δεν έχει νόημα, λοιπόν, αυτή η κριτική ως το προς τι κάνει το συντονιστικό και αν θα τα καταφέρει και λίγοι είναι οι είκοσι αποσπασμένοι κ.λπ.. Οι αποσπασμένοι είναι για να συντονίζουν και όχι για να έχουν επιχειρησιακή δράση. Κυρίως ο συντονισμός είναι κάτι το οποίο έλειπε.

Στο άρθρο 9 και στην κριτική που ακούστηκε, μιλάμε για φορολογία σε ένα νέο προϊόν τσιγάρου.

Δεν είναι το κλασικό ηλεκτρονικό τσιγάρο που ξέρουμε όλοι και δεν κρύβεται πίσω από αυτό η αύξηση της φορολογίας σε αυτό. Μιλάμε για τη φορολογία σε ένα νέο προϊόν, που τέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και μελετήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι το ηλεκτρικά θερμαινόμενο τσιγάρο, νέο προϊόν και αυτό το προϊόν έπρεπε να ξεκινήσει με κάποια φορολογία. Θα ξεκινήσει, λοιπόν, αυτό το προϊόν -το ηλεκτρικά θερμαινόμενο τσιγάρο- με αυτήν τη φορολογία, και, ανάλογα με την πορεία των εσόδων, θα δούμε το τι θα γίνει. Δεν είναι, λοιπόν, «χαράτσι» -όπως ακούστηκε- στο ηλεκτρονικό τσιγάρο που υπάρχει αυτήν την περίοδο.

Σε ό,τι αφορά στο άρθρο 40, και αυτά που ακούστηκαν, θεωρώ ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξέφρασε την άποψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εγώ δεν θα απαντήσω σήμερα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ΔΗΜ.ΑΡ.): Κύριε Υπουργέ, γιατί καταργείτε μια ισχύουσα διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα να διατάξει επανέλεγχο, είτε για το συμφέρον του Δημοσίου, είτε για το συμφέρον του φορολογούμενου;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Κουτσούκο, είστε εφοριακός με περισσότερα χρόνια Υπηρεσίας από εμένα και έχετε μεγαλύτερη πείρα σε αυτά τα θέματα από ό,τι έχω εγώ. Επειδή ο κ. Λοβέρδος, την Παρασκευή, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή –είναι γραμμένο στα πρακτικά, δεν είναι κάποια ιδιωτική συζήτηση- είπε συγκεκριμένα πράγματα, θα απαντήσω σε αυτά τα ζητήματα, διότι εδώ μιλάμε για ένα θέμα που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και πολιτικά στελέχη -στο συγκεκριμένο σκάνδαλο και στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μια παράκληση έχω μόνο -για να μην πω κάτι εν τη απουσία του- να είναι ο ίδιος εδώ, γιατί αυτά που θα ειπωθούν θα είναι σημαντικά θέματα, αφορούν σε μεγάλη υπόθεση και να φροντίσετε να είναι εδώ. Δεν θέλω να μιλήσω εν τη απουσία κάποιου.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι πολιτικό το θέμα, κύριε Πρόεδρε. Να το ξεκαθαρίσω. Επειδή την Παρασκευή, στην Αίθουσα της Ολομέλειας, στην επίκαιρη ερώτηση ακούστηκαν βαρύτατες εκφράσεις και υπονοούμενα που με αφορούν προσωπικά, για αυτό το συγκεκριμένο άρθρο, θα απαντήσω στην Επιτροπή, όπως είπα στην Ολομέλεια, την Παρασκευή και παρακαλώ να είναι ο συγκεκριμένος Βουλευτής που τα είπε. Αν επιλέξει να μην είναι, είναι επιλογή του. Θα τα πω εγώ, απλά παρακάλεσα να είναι εδώ. Εγώ θα απαντήσω, γιατί δεν φοβάμαι να απαντήσω για κανένα ζήτημα. Και για λόγους ευγένειας ζητάω να είναι εδώ.

(θόρυβος στην αίθουσα)

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έγινε κατανοητό, κ. Αλεξιάδη. Θα μιλήσει είτε είναι, είτε δεν είναι, έγινε ξεκάθαρο, κύριε Αμυρά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Στο άρθρο 45, η υπαγωγή στον ν. 4337/15 αφορά, μόνον, σε παλιές υποθέσεις, είναι ξεκάθαρο αυτό. Με διαβεβαίωσαν και τα υπηρεσιακά στελέχη που είναι εδώ και τους ευχαριστώ -γιατί είναι πάρα πολλά υπηρεσιακά στελέχη, εκτός ωραρίου και πενθημέρου εδώ, για να στηρίξουν το νομοσχέδιο που έχει πάρα πολλά άρθρα. Είναι, λοιπόν, μόνον για τις παλιές υποθέσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ : Υποχρεωτικά είναι για τις παλιές υποθέσεις.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Το είπατε κάπως αργά, έπρεπε να το πείτε νωρίτερα για να μην χρειαστεί να το πω εγώ. Εγώ, με καλή διάθεση, για να μην υπάρχει κάποιο κενό σημείο, το ξεκαθαρίζω ότι είναι αυτό.

Κλείνοντας, να πω το εξής. Επειδή τέθηκε και μάλιστα ακούστηκε και με οξύτατη κριτική, η οποία εμπεριέχει το επιχείρημα «τι κάνατε για το λαθρεμπόριο, δεν κάνατε τίποτα». Νομίζω ότι δεν έχετε μελετήσει τα πρακτικά της επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και στην οποία μας δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουμε έναν τόμο στοιχείων για το τι έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, όχι ο Αλεξιάδης. Διότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, με λιγότερες δυνάμεις από ό,τι το 2013 και το 2014, το 2015 είχαν θεαματικά αποτελέσματα και στα ζητήματα λαθρεμπορίου και στα ζητήματα φοροδιαφυγής.

Αυτό απεικονίστηκε και στον απολογισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και στα πρακτικά της επερώτησης. Αλλά, επειδή ορισμένοι θέλουν να συντηρούν αυτόν τον μύθο του «τι κάνετε;» θα ξαναφέρουμε τα στοιχεία.

Επίσης, θα ήθελα να σας πω να μην βιάζεστε για τα στοιχεία του εξαμήνου του 2016. Είναι θεαματικά και σε ό,τι αφορά την αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τον προϋπολογισμό – 930 εκατομμύρια πάνω από τον στόχο – και ξέρετε ότι όταν μπήκε ο στόχος πήραμε υπόψη συγκεκριμένες φορολογίες, άρα είναι πάρα πολύ μεγάλο το νούμερο και οφείλεται ακριβώς στη δουλειά των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, τους οποίους, θέλω να ευχαριστήσω.

Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων, τα οποία, θα καταθέσω, δείχνουν το τι γίνεται με τα ληξιπρόθεσμα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην παρασύρεστε στο θέμα των στοιχείων από ορισμένα δελτία των οκτώ και την παραπληροφόρηση ορισμένων σαϊτ. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών αποδεικνύουν την πορεία των εσόδων. Ευχαριστώ.

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής ότι έχουν κληθεί να παραστούν οι παρακάτω φορείς στην αυριανή συνεδρίαση: Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών, η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού, το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων, Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής, το σωματείο Περιπτερούχων « Η Αγία Τριάς», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων, η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας, η Ε.Σ.Αμε.Α, η Ανώτατη Ομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και ο Συνεταιρισμός Καπνοπωλών Αττικής.

Ευχαριστούμε πολύ. Λύεται συνεδρίαση.

Στο σημείο αυτό γίνεται η γ΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής. Παρόντες ήταν οι Βουλευτές κ.κ.

Τέλος και περί ώρα 17.20΄ λύθηκε η συνεδρίαση.