ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (4.8.2016)

                                                      ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Και μετά εσείς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει προταθεί τροπολογία-προσθήκη από τους συναδέλφους κ.κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Κωνσταντίνο Μορφίδη.

Κύριε Μηταφίδη, είστε πολύ καλός ομιλητής. Ελπίζω σε ένα λεπτό να την έχετε παρουσιάσει.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ: Η τροπολογία αυτή έχει έναν επείγοντα χαρακτήρα και θα διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράξει οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Τελωνειακές Αρχές από την 1/6/2015 μέχρι στις 31/8/2015. Οι οφειλές αυτές προέρχονται από δηλώσεις προϊόντων που υπάγονται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Δεν μπορούσαν να τις καταβάλουν οι επιχειρήσεις λόγω της τραπεζικής αργίας και του περιορισμού που υπήρχε στην κίνηση των κεφαλαίων και λόγω πραγματικής οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Νομίζω ότι με την τροπολογία που καταθέσαμε λύνεται αυτό το ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο. Κλείνουμε με εσάς και να σκεφτούμε λίγο τον χρόνο. Ευχαριστώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θα είμαι σύντομος.

Καταρχάς, γίνεται αποδεκτή η τροπολογία που υποστήριξε ο κ. Μηταφίδης με γενικό αριθμό 635 και ειδικό 56.

Τρία πράγματα θέλω να πω, παρότι ειπώθηκαν στη διήμερη συνεδρίαση, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι εμμένουν να μην κατανοούν.

Δεν υπάρχει καμία υπογραφή της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση, για απόλυση του 17% της ΔΕΗ. Αυτό δε το οποίο έχετε ανακαλύψει είναι το ΦΕΚ το οποίο επικαιροποιεί το asset development plan του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία που η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας είχαν βάλει.

Προσπάθειά μας είναι μέσα από τη δημιουργία του νέου υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας να αποδυναμώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ και να ακυρώσουμε τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης. Δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Δεν ακούγεται μόνο από εμένα. Έχει ακουστεί και από άλλους Υπουργούς. Αλλά βεβαίως εσείς, όπως είπαμε και πριν, έχετε γίνει porte-parole της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα της ΔΕΗ, την οποία κυριολεκτικά έχετε στοχοποιήσει.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Πιο σιγά τα σχόλιά σας, κύριε Τζαβάρα.

Δεύτερον, τα χρέη της ΔΕΗ δεν είναι πάνω από 3 δισεκατομμύρια. Είναι 2.300.000.000. Άρα, να μην διαδίδονται ψευδή στοιχεία.

Τρίτον, για τα συγκεκριμένα ληξιπρόθεσμα χρέη εφαρμόζουμε με απόλυτη επιτυχία ήδη την πολιτική της ρύθμισης με τριάντα έξι δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Kαι η επιτυχία αυτή αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό πολιτών –πάνω από εξακόσιες πενήντα χιλιάδες- οι οποίοι έχουν υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Μας κληροδοτήσατε το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ως αποτέλεσμα ενός άναρχου και στρεβλού τρόπου ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, και έρχεστε εδώ πέρα ασκώντας κριτική σε μια πρόταση η οποία πάει να νοικοκυρέψει τα πράγματα και πάει να κλείσει το έλλειμμα, χωρίς να προτείνετε τίποτα. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα και μικροκαρδία. Όπως μικροκαρδία δείχνετε στην πρόταση για το Πάρκο Τρίτση, όπου ενώ απέτυχε το συγκεκριμένο σχέδιο, κάνετε αυτήν τη στιγμή μια κριτική επί του ασφαλούς. Υπάρχει συγκεκριμένη, τεκμηριωμένη πρόταση και το Πάρκο Τρίτση σώζεται.

Τέλος, όσον αφορά τις θέσεις που αφορούν τον ΛΑΓΗΕ και την ΡΑΕ, είναι θέσεις οι οποίες καλύπτονται με βάση την ισχύουσα νομιμότητα, την οποία σεβόμαστε απόλυτα. Αφορά ειδικές ρυθμίσεις που υπάρχουν για τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας. Η μόνη παρέκκλιση που υπάρχει αφορά τις αμοιβές σε κάποιες περιπτώσεις και όχι σε όλες τις θέσεις, οι οποίες θα βγουν ύστερα από κοινή απόφαση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η μικροκαρδία δε η οποία σας έχει κυριαρχήσει αποτυπώνεται ότι δεν βρήκατε να πείτε ούτε μια κουβέντα σωστή…

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Τον νόμο πείτε μας, κύριε Υπουργέ!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): …για ένα πραγματικά μέτρο-τομή για τον αγροτικό κόσμο, που είναι η ιστορία της εφαρμογής του virtual net-metering, της εικονικής αυτοπαραγωγής, το οποίο θα αποτελέσει τομή για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και θα δώσει τη δυνατότητα και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στους δήμους να μειώσουν το κόστος ενέργειάς τους.

Ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, την τροπολογία την κάνατε δεκτή;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Έγινε δεκτή η τροπολογία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε συνάδελφε, τι είναι;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Επί της τροπολογίας, κύριε Πρόεδρε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Επί της τροπολογίας, κύριε Πρόεδρε, δεν έχουμε τοποθετηθεί. Δεν μπορεί να ψηφιστεί χωρίς διάλογο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Έχετε δίκιο επί της ουσίας, απλώς πρέπει να ξέρετε ότι στο Προεδρείο έχουν ήδη έρθει δηλώσεις συναδέλφων σας που θέλουν…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κατατέθηκε στις 14:30΄. Πρέπει να τοποθετηθούμε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Δεν αμφισβητώ τη διαδικασία.

Κύριε Κουτσούκο, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Το πρώτο θέμα είναι το τυπικό. Η Διάσκεψη των Προέδρων για τη διαδικασία της συζήτησης στην οποία συμφωνήσαμε, έχει αποφασίσει ότι στα νομοσχέδια τα κατεπείγοντα δεν κατατίθενται τροπολογίες.

Το δεύτερο τυπικό είναι ότι αυτή κατατέθηκε 14:30΄, πριν μία ώρα και αφού είχαν μιλήσει οι Εισηγητές μας και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι.

Και το τρίτο, το ουσιαστικό είναι το εξής: Πού είναι ο κ. Αλεξιάδης, ο αρμόδιος Υπουργός επί των δημοσίων εσόδων, που μας κουνάει το χέρι κάθε φορά, να πει ποιους καλύπτει αυτή η ύποπτη τροπολογία; Αυτό είναι το θέμα της ουσίας.

Γιατί, κύριε Πρόεδρε, για τις ρυθμίσεις αυτών που έχουν χάσει λόγω capital controls τις εκατό δόσεις έχουμε καταθέσει εδώ και τρεις μήνες τροπολογία. Εδώ δεν πρόκειται γι’ αυτό. Εδώ πρόκειται για κάποιους που δεν πλήρωσαν και πάμε πέρα από τις πάγιες διατάξεις να τους ξεπλύνουμε σε δέκα μέρες. Πρέπει να τοποθετηθεί το Υπουργείο Οικονομικών και να μην ψάχνετε να βρίσκετε για τους πατριώτες τους κομματικούς, για να βγάλετε από πάνω σας το βάρος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε.

Κύριε Καρρά, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ: Συμπληρωματικά, για να μην καταχρώμαι τον χρόνο, έστω κι αν γίνει δεκτή αυτή η απαράδεκτη τροπολογία, με το 3% καταβολής του κεφαλαίου θα αίρονται οι εγγυήσεις υπέρ του ελληνικού Δημοσίου; Αίρονται, λέει, οι κατασχέσεις μετά την καταβολή του 3%. Και στις δέκα μέρες ποιος θα γνωρίζει τι έχει γίνει, κύριε Πρόεδρε; Μόνο εκείνοι οι οποίοι είναι ήδη ενημερωμένοι.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Δεν μπορεί παρά μόνο οι ενημερωμένοι, εκείνοι οι οποίοι προηγουμένως έχουν ενημερωθεί. Η τροπολογία αυτή να αποσυρθεί και να έρθει ο Υπουργός των Οικονομικών να τα δούμε τα θέματα. Αφαιρούνται εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε παρά πέντε προ της ψηφοφορίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε Καρρά.

Κύριε Αμυρά, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συμπληρώνω σε αυτά που ειπώθηκαν από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των άλλων κομμάτων και άλλα δύο ύποπτα σημεία.

Το πρώτο που πρέπει να σας προβληματίσει όλους είναι ότι δεν υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καμία αποτίμηση. Φέρνετε τροπολογία να ρυθμίσει κάποιες οφειλές για τελωνειακές υποθέσεις, χωρίς να υπάρχει αποτύπωση της κατάστασης του κόστους των άλλων συμπερασμάτων, δημοσιονομικών και μη, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Παρακαλώ, λίγη ησυχία.

Δεύτερον, γιατί μας λέτε ότι πρέπει να υπάρξει μια παράταση εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να γίνει το ξέπλυμα; Ή κάποιους καλύπτετε ή αποσύρετε τώρα αυτήν την τροπολογία. Σε διαδικασία κατεπείγοντος, μισή ώρα πριν λήξει η συνεδρίαση και μας φέρνετε αυτό! Ντροπή!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Μάλιστα. Εάν δεν κάνουμε ησυχία…

(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)

Θα πάρει τον λόγο η κ. Κεραμέως. Δεν έχει σημασία να την ακούσουμε τι θα πει; Εγώ δεν ακούω από εδώ.

Παρακαλώ, η κ. Κεραμέως έχει τον λόγο.

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα στο Κοινοβούλιο. Συζητάμε σήμερα με διαδικασία κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο πεντακοσίων τριάντα σελίδων, το οποίο πολύ αμφιβάλλω πόσοι από εδώ μέσα το έχουν διαβάσει εν συνόλω. Νομίζω ίσως και κανείς.

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο, ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε υπό άθλιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές και έρχεται στο κλείσιμο της διαδικασίας, ενώ έχουν τοποθετηθεί όλοι οι συνάδελφοι, οι αρμόδιοι Υπουργοί, μια βουλευτική, για να μην πω κρυπτο-υπουργική τροπολογία -και για να μην πω ντροπολογία, βεβαίως- επί θεμάτων τα οποία πολύ αμφιβάλλω αν έστω και ένας Βουλευτής εδώ μέσα μπορεί να μας εξηγήσει τι ακριβώς αφορούν.

Ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό να αποσύρει αμέσως αυτήν την τροπολογία και να τη φέρει με κανονικές διαδικασίες, συνοδευόμενη με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Διαφορετικά θα πρέπει κι εμείς να αποφασίσουμε για το πώς θα τοποθετηθούμε.

Ευχαριστώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Μανιάτη, επειδή έχει μιλήσει ο κ. Κουτσούκος, δεν νομίζω…

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για λίγο, να τοποθετηθώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ορίστε, κύριε Μανιάτη, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να είναι απόλυτα σαφές. Αν δεν δοθούν εξηγήσεις γι’ αυτήν την εξαιρετικά ύποπτη τροπολογία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποχωρήσει από τη Βουλή τώρα. Θα αποχωρήσουμε από την ψηφοφορία. Ή θα αποσύρει την Κυβέρνηση την τροπολογία ή θα δοθούν πολύ καθαρές εξηγήσεις, ποιους πάει να βολέψει και γιατί το κάνει μία ώρα πριν το θερινό κλείσιμο των εργασιών της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Μάλιστα.

Κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς θα πούμε ότι αφορά μια περίεργη και διαδικασία και τροπολογία. Σε κατεπείγον νομοσχέδιο, δυόμιση ώρα και ήταν πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά παραβιάσεις τελωνιακού χαρακτήρα. Χωρίς να ξέρουμε ποιους αφορά, τι ποσά παραβιάσεων αφορά και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Και γιατί να είναι αυτές οι ημερομηνίες από 1η Ιουνίου έως 31 Αυγούστου; Και χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να την αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία, γιατί, εκτός από περίεργη, μετά θα είναι και σκανδαλώδης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Μάλιστα, κύριε συνάδελφε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει ζητήσει τον λόγο ο κύριος Υπουργός για να σχολιάσει και να απαντήσει στις ενστάσεις.

Κύριε Υπουργέ έχετε τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να απαντήσω στα θέματα που τέθηκαν. Πρώτα απ’ όλα, η συγκεκριμένη τροπολογία βοηθάει στο να εισπραχθούν οφειλές που υπάρχουν στα τελωνεία. Δεν είναι μια τροπολογία…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, 3%; Βάλτε το και για τους άλλους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Βάλατε τα ερωτήματα. Να μην απαντήσω;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε συνάδελφε, θέλουμε τις διευκρινίσεις ή δεν τις θέλουμε;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ζητήσατε να απαντήσω. Ζήτησα τον λόγο…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ζητήσατε να απαντήσει ο Υπουργός. Αφήστε να ακούσουμε τι θα πει.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται αυτό.

Τελειώνω, λοιπόν, πολύ σύντομα. Βοηθάει στο να εισπραχθούν οφειλές από επιχειρήσεις που την περίοδο που υποβλήθηκαν τα capital controls, συγκεκριμένη περίοδο 1η Ιουνίου με 31 Αυγούστου, έκαναν δηλώσεις για πληρωμή του ειδικού φόρου κατανάλωσης -συγκεκριμένο, λοιπόν, περιεχόμενο- και χωρίς αυτήν τη ρύθμιση, οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες έδωσαν επιταγές την περίοδο εκείνη και δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, γιατί ακριβώς υποβλήθηκαν τα capital controls, μπορούν τώρα να υπαχθούν στη ρύθμιση από δύο έως σαράντα οκτώ δόσεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Και αυτοί που έχασαν αυτήν τη ρύθμιση;

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Και επειδή ακούστηκε το 3%, το 3% είναι η πρώτη δόση. Τους δίνουμε λοιπόν, ένα πολύ στενό περιθώριο δέκα ημερών και λέμε «σε δέκα ημέρες καταθέτεις την πρώτη δόση και αποπληρώνεις τις οφειλές σου σε σαράντα οκτώ δόσεις».

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Αν εσείς που φωνάζετε για περισσότερες δόσεις διαφωνείτε, να το πείτε. Σε ό,τι αφορά αυτό που ακούστηκε, για το κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δεν αίρονται -επειδή ειπώθηκε, με σεβασμό στην νομική σας άποψη-, είναι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Δεν έχει σχέση με αυτό που είπατε. Άρα, η τροπολογία αυτή βοηθάει επιχειρήσεις…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει συζήτηση με αυτόν τον τρόπο. Σας παρακαλώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Βοηθάει τις εισπράξεις…

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να κάνω αναφορές με ονόματα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γενικευθεί με αυτόν τον τρόπο η συζήτηση. Δεν μπορεί. Έχει τελειώσει, έχει κλείσει η διαδικασία των παρεμβάσεων, με όλους τους παράγοντες συζήτησης.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πώς έχει κλείσει, κύριε Πρόεδρε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Κεγκέρογλου, παρακαλώ αφήστε να ακούσετε τι θα πει το Προεδρείο.

Η συζήτηση επί της ουσίας, με όλους τους παράγοντες της σημερινής συζήτησης έχει κλείσει, δηλαδή Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, Ειδικούς Αγορητές κλπ. Έχει τεθεί ένα θέμα τροπολογίας, υπήρξαν ενστάσεις, απάντησε ο Υπουργός. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να μείνουμε σε αυτό το θέμα, αφού δεν την αποσύρει ο Υπουργός, παρά να ψηφίσουμε. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αν μπορεί να υπάρξει άλλη διαδικασία.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να συζητηθεί, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Γενικότερη συζήτηση από την αρχή δεν μπορεί να γίνει.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο για ένα λεπτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Υποθέτω θέλετε τον λόγο επί της διαδικασίας;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Επί της διαδικασίας, το εννοούμε, κύριε συνάδελφε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Τίποτα παραπάνω.

Εγώ απευθύνομαι στον επισπεύδοντα Υπουργό, τον κ. Σκουρλέτη. Κύριε Σκουρλέτη, είχαμε δύο μέρες συνεδριάσεις Επιτροπής και Ολομελείας και επί της αρχής συμφωνήσαμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο βοηθάει για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Σας παρακαλώ πολύ και παραινώ: Πάρτε πίσω την τροπολογία αυτήν που έχει φέρει ένας άλλος Υπουργός, που δεν την γνωρίζετε, που δεν γνωρίζετε επί της ουσίας σε ποιους αναφέρεται, που δεν μπορείτε να το εξετάσετε. Πάρτε πίσω, για να μην δυναμιτίσετε και να μην καταστρέψετε πια τη λειτουργία του Κοινοβουλίου σε τέτοιον βαθμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Μάλιστα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Μανιάτη, μισό λεπτό, ακούστε τι θα πω. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε με απότομο τρόπο αυτήν τη συζήτηση. Εγώ δεν θα το κάνω. Πρέπει όμως να έχουμε συναίσθηση και του χρόνου, της ώρας και των διαθέσεων συνολικά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Μανιάτη, αφήστε με να σας πω.

Εγώ θα δώσω τον λόγο σε όσους σηκώνουν το χέρι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνω. Με τη μόνη διαφορά ότι πρέπει να συνεννοηθούμε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων έχει αποφασίσει ότι στις 14.30΄ κλείνουμε. Προφανώς, δεν ήξερε την κατάθεση της τροπολογίας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: …(Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Κεγκέρογλου, αφήστε με να διευθύνω τη συζήτηση. Παρακαλώ!

Επομένως, πρέπει να έχουμε μια διαδικασία πιο ευέλικτη. Το αντιλαμβάνομαι. Λέω ότι εγώ θα δώσω τον λόγο σε όλους τους συναδέλφους που σηκώνουν το χέρι, με προσδιορισμό δύο λεπτών για τον καθένα, αλλά παρακαλώ με συναίσθηση του χρόνου, να μην γενικευθεί η συζήτηση.

Ευχαριστώ πολύ.

Ο κ. Μανιάτης και ο κ. Καραθανασόπουλος για την ώρα έχουν τον λόγο.

Κύριε Λοβέρδο, σας είδα. Μετά.

Κύριε Μανιάτη, ορίστε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, θέλουμε να είμαστε πολύ καθαροί. Είχαμε συμφωνήσει να μην κατατεθεί καμία τροπολογία. Είχαμε αποδεχθεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία και κύλησε σχετικά ομαλά. Πέρα από αυτό που είχε συμφωνηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, πέρα από αυτό που είχαμε συμφωνήσει μέχρι πριν μία ώρα, συμβαίνει το εξής αδιανόητο, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι από το Σώμα -εγώ πραγματικά απευθύνομαι στους συναδέλφους της Συμπολίτευσης-, από τους Έλληνες πολίτες. Μια τροπολογία με καθαρά οικονομικό αντικείμενο, που θα μπορούσε να είχε έρθει και έπρεπε να έχει έρθει με υπογραφή του Υπουργού και με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που να λέει πόσοι ωφελούνται, πόσα χάνει ή κερδίζει το κράτος και γιατί το κάνουμε τώρα, είναι αδιανόητο μια τέτοια τροπολογία να έρχεται χωρίς έκθεση Γενικού Λογιστηρίου, με υπογραφή μόνο Βουλευτών και να γίνεται αποδεκτή από τον μη αρμόδιο για τα οικονομικά κ. Σκουρλέτη.

Ευτελίζει, εξευτελίζει τη νομοθετική εργασία όλου του Κοινοβουλίου, μισή ώρα πριν κλείσουν οι εργασίες. Εμείς είπαμε να το πάρει πίσω η Κυβέρνηση, να το φέρει μετά από είκοσι μέρες που ανοίγει ξανά η Βουλή, και με χαρά, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και με υπογραφή του Υπουργού -όχι τροπολογία Βουλευτών- να το κουβεντιάσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Μανιάτη.

Έχουν ζητήσει τον λόγο και θα τον πάρουν ο κ. Καραθανασόπουλος, η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Λοβέρδος. Ειλικρινά παρακαλώ, αν είναι δυνατόν, να περιορίσουμε τη συζήτηση σε αυτούς τους συναδέλφους.

Κύριε Καραθανασόπουλε, ορίστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά, κύριε Πρόεδρε, η απάντηση του Υπουργού δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά. Πολλά περισσότερα ερωτηματικά. Γιατί θα καταλαβαίναμε μια τροπολογία που αφορά κάποιο έκτακτο γεγονός που συνέβη χθες, σήμερα και θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε, παρά ένα γεγονός που έγινε ένα χρόνο πριν και το οποίο το ήξερε και είναι προετοιμασμένος ο κύριος Υπουργός. Και όταν χθες και προχθές ο ίδιος ο Υπουργός, ο κ. Αλεξιάδης είχε φέρει τροπολογία φορολογικών ζητημάτων, γιατί δεν έφερνε κι αυτό; Το φέρνει τελευταία μέρα, λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση της Βουλής και σταματήσει για τις διακοπές.

Άρα, εδώ πέρα υπάρχει ένα σχέδιο κατά τη γνώμη μας. Και το σχέδιο έχει να κάνει με το ότι θέλει να συγκαλύψει με αυτόν τον τρόπο που έρχεται και με αυτήν τη μορφή. Ποιους αφορά, πόσοι είναι αυτοί που θα επωφεληθούν και τι ποσό θα είναι της ωφελείας;

Γιατί, κύριε Υπουργέ, και με την αντίστοιχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχατε φέρει πριν ενάμιση χρόνο και καταργούσατε για τους μεγαλοοφειλέτες πάνω από ένα εκατομμύριο τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα τα οποία είχαν για φορολογικές και τελωνειακές παραβιάσεις, κάτι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ωφελήθηκαν. Και με το σημερινό ζήτημα, έτσι όπως το φέρνετε εν κρυπτώ, πολύ φοβούμαστε ότι κάποιοι κρύβονται από πίσω.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση, λοιπόν, να το αποσύρει, γιατί θα προσθέσει μία ακόμα «μαύρη» σελίδα στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με παραβιάσεις του Φορολογικού και Τελωνειακού Κώδικα, με τα ζητήματα της φοροδιαφυγής και της προστασίας αυτών που φοροδιαφεύγουν.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Όσοι πήραν τον λόγο, σεβάστηκαν το δίλεπτο. Παρακαλώ πολύ, όμως, λίγη ησυχία, για να σεβαστούμε και αυτούς οι οποίοι ομιλούν.

Τον λόγο έχει η κ. Μπακογιάννη. Προστίθενται ο κ. Αμυράς και ο κ. Λοβέρδος και κλείνουμε.

Ορίστε, κυρία Μπακογιάννη.

ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, είναι πασιφανές ότι αυτή η τροπολογία είναι τροπολογία του κ. Αλεξιάδη. Δεν ήθελε ή δεν τόλμησε ο κ. Αλεξιάδης να τη φέρει με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ένα πολύ βεβαρημένο ήδη, όπως η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος ανέδειξε, κλίμα όπου ερχόμαστε να ψηφίσουμε καλή τη πίστει ένα νομοσχέδιο, το οποίο η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει επείγον και πέντε λεπτά πριν από την ονομαστική ψηφοφορία η Κυβέρνηση κάνει δεκτή μία τροπολογία, η οποία τελειώνει την κατάσχεση υπέρ του ελληνικού δημοσίου περιουσιακών στοιχείων, δίνοντας 3% μόνο της αρχικής οφειλής, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η ρύθμιση δεν είναι αθώα.

Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι «πλυντήριο» ανομιών και ούτε είμαστε διατεθειμένοι εμείς να συμβάλλουμε σε τέτοιες λογικές. Εάν ο κ. Αλεξιάδης θέλει, ας μας φέρει τα ονόματα των ανθρώπων και των εταιρειών τις οποίες θέλει να διευκολύνει και να μας εξηγήσει γιατί θα χαθούν θέσεις εργασίας ή ό,τι άλλο πιστεύει, για να πείσει τη Βουλή. Αλλά, λάθρα τέτοια τροπολογία από τη Βουλή των Ελλήνων δεν πρέπει να περάσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι μετά την ευθύνη δεν θα την έχει μόνο η Κυβέρνηση, θα την έχει και ο καθένας από εσάς προσωπικά.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κυρία Μπακογιάννη.

Τον λόγο έχει ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατατέθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης μία τροπολογία, η οποία υποστηρίχθηκε με μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να τη συζητήσουμε κατά τη διήμερη διαδικασία που είχαμε χθες και σήμερα.

Επειδή οι τροπολογίες αυτές, οι οποίες έρχονται με καλή πρόθεση και δεν πρέπει να σκιάζονται από κανενός άλλου είδους σκοπιμότητες, θεωρώ ότι πρέπει να αποσυρθεί και αυτό θα κάνουμε.

(Χειροκροτήματα)

Ο αρμόδιος Υπουργός, με την έναρξη της διαδικασίας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, να την επαναφέρει με περισσότερα στοιχεία, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους σκιά.

Ευχαριστώ.