Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β’ Πειραιά, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών:

  • Στοιχειώδης προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος. Θυμάμαι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά «Σταθερό φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε χρόνια». Έχετε μετρήσει από τότε που αναλάβατε την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών πόσα νομοσχέδια έχετε φέρει με φορολογικές διατάξεις; Είναι το τριακοστό πρώτο. Μέχρι να κλείσετε διετία πόσα θα φέρετε;
  • Τον Ιούλιο του 2021, που η ΝΔ κλείνει δυο χρόνια στην κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει και έναν απολογισμό ως προς το τι έκανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να για να δώσει λύση στα προβλήματα της κοινωνίας και θα αναμετρηθεί με αυτά τα τεράστια πυροτεχνήματα που έλεγε προεκλογικά.
  • Δώστε απαντήσεις στο υπόμνημα που έχει καταθέσει από 1η Φεβρουαρίου η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) με το οποίο ζητούν θεσμοθέτηση και εφαρμογή ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Ναι ή όχι και για ποιον λόγο; Ζητούν επίσης καθιέρωση μειωμένης/καταργημένης προκαταβολής φόρου εισοδήματος επομένου έτους και επίσης μεταβολή του ορισμού των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, απαντήστε.
  • Απαντήστε και δώστε λύσεις για τα προβλήματα στο χώρο της εστίασης, που ενώ δεν είναι φιλικά διακείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, με όσα έχετε κάνει σε αυτό τον τομέα, βρίσκεται πολιτικά εχθρικός απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, χώρος ο οποίος έχει φτάσει να αντιστέκεται στα όσα λέει ο Υπουργός σας που θέλει να μαζέψει τα κλειδιά από τα εστιατόρια, χώρος ο οποίος στρέφεται πλέον με αγωγές εναντίον Υπουργών και ζητάει συγκεκριμένες αποζημιώσεις.
  • Στο συζητούμενο νομοσχέδιο, κατά την προσφιλή σας τακτική – εγώ θα σας το θυμίζω σε κάθε νομοσχέδιο – ενώ φέρατε στη διαβούλευση είκοσι ένα άρθρα, καταθέσατε τελικά στην Ολομέλεια σαράντα τρία άρθρα συν πέντε άρθρα η τροπολογία, σύνολο σαράντα οκτώ άρθρα. Και μας δώσατε σαράντα έξι ώρες για να διαβάσουμε διακόσιες δεκαεπτά σελίδες και να ετοιμαστούμε. Αυτό δεν λέγεται ορθή νομοθέτηση.
  • Ένα ερώτημα για το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, το οποίο σας το έχουν απευθύνει και λογιστές, φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι και απλοί πολίτες : Θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ενοίκια που λόγω COVID δεν εισέπραξαν; Ναι ή όχι; Και αν όχι, θα το λύσετε αυτό νομοθετικά διότι ακόμα δεν έχει λυθεί;
  • Στο συγκεκριμένο άρθρο πολύ σωστά ενισχύονται οι ιδιοκτήτες. Πολύ σωστά, όπως και εμείς από την αρχή ζητούσαμε με πάρα πολλές παρεμβάσεις μας να λύσετε αυτό το θέμα… Ποιοι ιδιοκτήτες όμως; Φαντάζομαι ότι όλοι ενδιαφερόμαστε να ενισχυθούν τα φυσικά πρόσωπα, οι μικροί και οι μεσαίοι ιδιοκτήτες, όχι αυτοί που κατέχουν μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών, όχι αυτοί που έχουν τεράστια εισοδήματα. Σε έναν πίνακα (*) του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 27, που θα τον καταθέσω στα Πρακτικά, έχουμε κάνει μια επεξεργασία. Είναι αληθές ή όχι ότι φυσικό πρόσωπο με 1.400 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από ενοίκια με τις διατάξεις που φέρατε θα έχει ένα όφελος 18,8 ευρώ τον μήνα, ενώ ένας που έχει 12.000 ευρώ, θα έχει 3.367; ένας που έχει 20.000 ευρώ θα έχει 6.104 από τη συνολική επίπτωση φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης κλπ;. Το ερώτημα είναι εάν ισχύουν αυτά ή όχι και αν αυτή η πολύ σωστή παρέμβαση που κάνατε θα ενισχύσει τους μικρούς και τους μεσαίους ή τους μεγάλους. Εμείς είμαστε σαφέστατα υπέρ του να δοθεί ενίσχυση στους μικρούς και στους μεσαίους και όχι στους μεγάλους.
  • Πρωτοφανής κοινοβουλευτική διαδικασία η απόρριψη οποιασδήποτε τροπολογίας από το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως και η μη εξασφάλιση των όρων που με σαφήνεια διατυπώνει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής στις παρατηρήσεις της επί του άρθρου 30 του νομοσχεδίου

(*) ο πίνακας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 27

https://youtu.be/vEBK88PT9ro