Την αθλιότητα που επιχειρεί η κυβέρνηση με την παραχώρηση μετοχών του ελληνικού δημοσίου στην COSCO, απαλλάσσοντας την από τις ευθύνες της και  χωρίς να έχει εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, κατήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης, στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την ως «πειρατικό ρεσάλτο στο λιμάνι του Πειραιά».Για το τεράστιο ζήτημα του ξεπουλήματος του πρώτου λιμανιού της χώρας, ο βουλευτής μίλησε για εκκωφαντική σιωπή των μέσων ενημέρωσης και των «επαϊόντων δημοσιογράφων και αναλυτών» επί του θέματος, καθώς και για τη σημαίνουσα απουσία των τοπικών βουλευτών της ΝΔ από τη διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής. Τόνισε δε ότι η στάση του καθενός στην αυριανή ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου θα τον ακολουθεί στο μέλλον. 

Μεγαλώνοντας, έχοντας δουλέψει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ζώντας και κατοικώντας στον Πειραιά, ο Τρ. Αλεξιάδης κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών – όπως πολλές φορές τον έχει καλέσει και για τα φορολογικά –  σε διάλογο για τα θέματα που απασχολούν τον Πειραιά. Υπενθύμισε σε όλες τις πλευρές, πως η σύμβαση με την COSCO δεν ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρέθηκε να διαχειρίζεται τη σύμβαση και πως «η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση».

Η πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους για όσα συμβαίνουν στη χώρα, με αποκορύφωμα τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού σε ανέστιους ανθρώπους στο Αρκαλοχώρι τους οποίους έψεξε για τον τρόπο που έκτισαν τα σπίτια τους (!), ανετράπη. «Για πρώτη φορά», τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, «εγκαταλείπετε την τακτική ότι φταίνε οι πολίτες και μπροστά στην COSCO ανακαλύπτετε ευθύνες του ελληνικού δημοσίου. Βαρύτατο πολιτικό ατόπημα που θα σας ακολουθεί. Πείτε μας ένα Δήμαρχο, πείτε μας αν η Αντιπεριφερειάρχης, αναγνωρίζουν ευθύνες του ελληνικού δημοσίου για την καθυστέρηση των επενδύσεων. Ούτε ένας. Το κάνετε εσείς, γιατί έχετε συγκεκριμένη κατεύθυνση, την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και όχι των συμφερόντων του δημοσίου».

Ο Τρ. Αλεξιάδης στη συνέχεια έθεσε το ζήτημα συγγραφής του νομοσχεδίου, – για το οποίο δεν έλαβε καμία απάντηση στην ερώτηση που είχε υποβάλει αν κάποια διεύθυνση, υπάλληλος ή αρμόδιο τμήμα είχε υποβάλει κάποια πρόταση – αποκαλύπτοντας και καταθέτοντας στα Πρακτικά της Βουλής αποκαλυπτικό δημοσίευμα φιλοκυβερνητικού μέσου που τον Ιούλιο σημείωνε πως «Με πολιτική απόφαση, ουσιαστικά, έκλεισε η διαμάχη με την COSCO για το 16% του ΟΛΠ που τελικά περνά στην κυριότητα των Κινέζων». «Φοβηθήκατε τον διάλογο με την κοινωνία, με τους Δήμους, με την Περιφέρεια, με τους παραγωγικούς φορείς γιατί ξέρετε ότι έχετε άδικο. Είναι πολιτική σας απόφαση και έχετε ακέραια την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει».

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις καταγγελίες περί υπερτιμολόγησης που ακούστηκαν από Δήμαρχο και Πρόεδρο Φορέα, καλώντας εκ νέου τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν προτίθεται να διερευνήσει, αν πρόκειται για φορολογικό αδίκημα ή ξεπερνώντας συγκεκριμένο όριο είναι πλέον και ποινικό αδίκημα.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Σήμερα συζητάμε κάτι το οποίο δεν θα το ακούσουμε ούτε σε ραδιόφωνο ούτε σε τηλεοράσεις, ούτε θα το διαβάσουμε σε εφημερίδες, αλλά σήμερα αυτό που συζητάμε στη Βουλή, είναι στην ουσία ένα πειρατικό ρεσάλτο στο λιμάνι του Πειραιά, ένα πειρατικό ρεσάλτο το οποίο δεν έχει μόνο από την πλευρά των πειρατών συμμάχους, αλλά έχει και κάποιους οι οποίοι θέλουν να ενεργοποιούνται σε αυτήν την περιοχή.

Κύριε Γιόγιακα, όπως χθες σας εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου, μπράβο σας και σήμερα που είστε εδώ! Υπερασπιστήκατε επάξια δύο μέρες το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Δυο Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την περιοχή του Πειραιά είναι αυτήν τη στιγμή στην Αίθουσα. Οι άλλοι απουσιάζουν από την Αίθουσα. Δεν ξέρω αν θα μιλήσουν όλοι. Απουσίασαν δυο μέρες και από τη διαδικασία της συζήτησης στην Επιτροπή. Δεν ακούσαμε τοποθετήσεις τους. Ορισμένοι δε από αυτούς, ούτε μια ερώτηση δεν έκαναν στους φορείς του Πειραιά, για τους οποίους τόσο πολύ καίγονται ή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όλα αυτά.

Και αντί, κύριε Γιόγιακα, σήμερα να είστε στην όμορφη Παραμυθιά, είστε εδώ και δίνετε μια μάχη πολιτική, την οποία έπρεπε άλλοι να δώσουν. Όμως, απ’ ό,τι βλέπω από τον κατάλογο ομιλητών, ούτε καν όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α΄ και Β΄ Πειραιά δεν έχουν γραφτεί σήμερα ομιλητές. Γιατί άραγε; Περιμένουμε να τους ακούσουμε. Κι εμείς τους δώσαμε και μια τελευταία ευκαιρία με την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας να τοποθετηθούν, διότι υπάρχει η επόμενη μέρα. Μπορεί να μην υπάρχει πολιτικά επόμενη μέρα για κάποιους στον Πειραιά, αλλά εκεί θα κυκλοφορούν αναγκαστικά και υπάρχει η επόμενη μέρα για την κοινωνία του Πειραιά και τους πολίτες του Πειραιά.

Καταλαβαίνουμε όλοι τον λόγο, διότι καταλαβαίνουμε ότι όσοι δεν συμφωνούμε στο πειρατικό ρεσάλτο, όσοι δεν συμφωνούμε στα σχέδια της COSCO και άλλων οικονομικών κύκλων, για το τι θέλουν να κάνουν στις επιχειρήσεις, στον Πειραιά, στο λιμάνι, στην πόλη, έχουμε ένα κόστος, ενώ όσοι συμφωνούν σ’ αυτά τα σχέδια και εντάσσονται σε αυτή τη λογική έχουν ένα όφελος, πολιτικό ή οικονομικό. Έχουν ένα όφελος, το οποίο με διάφορους τρόπους αποδεικνύεται και καταγράφεται.

Όπως είπα πριν, αυτό που συζητάμε σήμερα εδώ δεν υπάρχει σε εφημερίδες, σε περιοδικά, σε site, σε τηλεοράσεις! Ούτε καν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις που έχουν την έδρα τους στην περιοχή του Πειραιά δεν αφιερώνουν έστω λίγα λεπτά ή οτιδήποτε άλλο. Εύλαλη σιωπή ή, για να το πω πιο λαϊκά, μούγκα! Μούγκα από επαΐοντες δημοσιογράφους, οικονομικούς αναλυτές, κλπ, για ευνόητους λόγους.

Επειδή, μάλιστα, με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει η συζήτηση από ορισμένους ένθεν κακείθεν του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δήθεν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζω αυτό που είπα και χτες, ότι δηλαδή δεν ξεκίνησε η ιστορία της χώρας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Υπάρχει προϊστορία σε αυτή τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να διαχειριστεί πολύ δύσκολες υποθέσεις, όπως και τη σύμβαση με την COSCO που έκαναν άλλες κυβερνήσεις. Άρα, μη μας κουνούν κάποιοι το δάχτυλο!

 Και επειδή ορισμένοι θέλουν να συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα, εμείς τους προκαλούμε. Μιας και βλέπω τον Υπουργό Οικονομικών, όπως τον προκαλούμε πολλές φορές –αλλά αρνείται να το κάνει ακόμα- να κάνουμε μια συζήτηση για τα θέματα φορολογικής πολιτικής και να αποκαλυφθεί η υπερφορολόγηση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας στη χώρα και όχι αυτά που λέει η προπαγάνδα, έτσι τους καλούμε και όποτε θέλουν να κάνουμε μία συζήτηση σε επίπεδο Βουλής ή οπουδήποτε αλλού για το τι γίνεται στον Πειραιά.

Επειδή μεγάλωσα εκεί, κατοικώ εκεί μαζί με την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τις παρέες μου, τους συντρόφους μου, επειδή εργάστηκα δύο χρόνια στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, έχω δικαίωμα να καταγγέλλω αυτή σας τη στάση.

Θα ήθελα, μάλιστα, εδώ να τονίσω και κάτι άλλο. Για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση εγκαταλείπει την τακτική που είχε μέχρι τώρα, μέχρι χτες, ότι για όλα έφταιγαν οι Έλληνες πολίτες. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν έφταιγε για τίποτα. Έφταιγαν οι Έλληνες πολίτες για την πανδημία, για την ακρίβεια, για τα πάντα. Πήγε ο Αρχηγός σας σε ανέστιους ανθρώπους, σε ανθρώπους των οποίων έχουν καταστραφεί οι περιουσίες και τα σπίτια τους και τους καταλόγισε ευθύνες ακόμα και για το πώς έχτισαν τα σπίτια τους! Εκεί έχετε φτάσει. Για όλα φταίνε οι πολίτες!

Βέβαια, δεν είναι για όλα, γιατί όταν έρχεται η ώρα της COSCO, εκεί ανακαλύπτετε τις ευθύνες του ελληνικού Δημοσίου! Βαρύτατο πολιτικό ατόπημα αυτό που κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο και το οποίο δεν τελειώνει ούτε σήμερα ούτε αύριο. Θα σας βαρύνει και πολιτικά και με άλλους τρόπους που θα τους βρείτε μπροστά σας.

Σας προκάλεσα και χτες να μας πείτε αν υπάρχει ένας δήμαρχος ή Αντιπεριφερειάρχης – δεν είναι όλοι ΣΥΡΙΖΑ οι άνθρωποι, αλλά είναι λογικοί άνθρωποι και καταλαβαίνουν ότι πρέπει να περπατούν όρθιοι στον Πειραιά – που αναγνωρίζουν ότι με ευθύνες του ελληνικού Δημοσίου έχουν καθυστερήσει οι επενδύσεις. Ούτε ένας! Ούτε ένας δήμαρχος ή Αντιπεριφερειάρχης δεν αναγνώρισε κάτι τέτοιο. Το κάνετε εσείς. Γιατί το κάνετε; Διότι έχετε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση από την ηγεσία σας και εξυπηρετείτε οικονομικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Σας κάλεσα χτες να μου πείτε από το Υπουργείο Οικονομικών ή από το Υπουργείο Ναυτιλίας αν υπάρχει κάποια Υπηρεσία που σας ζήτησε αυτό το οποίο αποτυπώνετε στο νομοσχέδιο. Και σας ζήτησα αν υπάρχει κάποια Υπηρεσία, να μας προσκομίσει το σχετικό έγγραφο, διότι έτσι ξεκινούν τα νομοσχέδια. Κάποια Διεύθυνση ή κάποιο Τμήμα προτείνει κάτι, προχωρά η διαδικασία και γίνεται νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, αυτό το έγγραφο, γιατί είναι πολιτική απόφαση. Δεν μας προσκομίσατε κανένα τέτοιο έγγραφο. Και δεν το λέμε εμείς. Φιλικά διακείμενο στη Νέα Δημοκρατία site στις 30.7.2021, τότε που εγώ σας κατήγγειλα για πρώτη φορά εδώ μέσα για παράβαση καθήκοντος, αναφέρει ότι με πολιτική απόφαση έκλεισε η διαμάχη με την COSCO, παρά το γεγονός ότι δεν έκαναν τις επενδύσεις των 293 εκατομμυρίων ευρώ. Λέει πιο κάτω, μάλιστα, «Μετά τη συναλλαγή και βάσει της συμφωνίας…», κλπ.

Σας το καταθέτω αυτό για τα Πρακτικά, για να καταλάβετε τι λένε ακόμα και οι δικοί σας.

Φοβηθήκατε τον διάλογο με την κοινωνία, με την περιφέρεια, με τους δήμους, με τους παραγωγικούς φορείς, διότι ξέρετε ότι έχετε άδικο.

Όμως, δεν φτάνουν αυτά. Εγώ θέλω να σας καταθέσω ερώτηση, όπως το έκανα και χθες. Για το πώς ξεκίνησε το νομοσχέδιο, το είπαμε. Ήταν πολιτική απόφαση κι έχετε πάρει εσείς την ευθύνη για ό,τι επακολουθήσει. Όμως, ρωτώ τον παριστάμενο Υπουργό Οικονομικών. Δεν ρωτάω τους επτά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α΄ και Β΄ Πειραιά, διότι πολλοί από αυτούς δεν είναι καν στην Αίθουσα. Ελπίζω να έρθουν και να μιλήσουν αργότερα.

Ρωτάω λοιπόν τον Υπουργό Οικονομικών: Χθες εδώ δύο φορείς μας κατέθεσαν επίσημα, έχει καταγραφεί στα Πρακτικά της Βουλής, καταγγελία για υπερτιμολόγηση, θα το διερευνήσετε αυτό το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες; Διότι αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, είναι σίγουρα φορολογικό αδίκημα και, αν υπερβαίνει ένα όριο, είναι και ποινικό αδίκημα. Περιμένω λοιπόν την απάντηση από εσάς για αυτά τα ζητήματα.

Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή, επειδή εμείς μιλάμε και για το σήμερα, έχουμε καταθέσει μια τροπολογία για την οποία, κύριε Σταϊκούρα, κύριε Υπουργέ, αναμένουμε τη δική σας απάντηση. Μία τροπολογία που ευνοεί κυρίως τη μεσαία τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα για μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ενεργειακών Προϊόντων. Δώστε μία απάντηση λοιπόν αν θα αποδεχτείτε αυτήν την τροπολογία με βάση την οποία θα ωφεληθεί όλη η χώρα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ανταγωνιστικότητα, ο τουρισμός, η χώρα ολόκληρη ή θα επιμένετε σε μια πολιτική η οποία ωφελεί τους έχοντες και κατέχοντες.