ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Ρ/Σ “107.7 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” της ΠΑΤΡΑΣ

ΠΗΓΗ

«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β’ Πειραιώς, Τρύφων Αλεξιάδης για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, για τον προϋπολογισμό του 2021, για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, για την αποχώρηση της PITSOS από την χώρα και για την τουρκική προκλητικότητα.

Με διαδικασία κατ’ επειγόντως έχει εισαχθεί στην Βουλή το πτωχευτικό νομοσχέδιο του, το οποίο βάζει τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας, με τον κ. Αλεξιάδη να επισημαίνει ότι «λύνουν προβλήματα εις όφελος των τραπεζών, διότι θα πληρώνεις ενοίκιο για το σπίτι σου και αυτό, που λένε ότι μετά από χρόνια θα το πάρεις πίσω, δυστυχώς δεν έχουν φυτρώσει λεφτόδεντρα, ώστε να μπορεί κάποιος πολίτης, που είναι σε αυτή την δυσμενή θέση και με μεγάλη δυσκολία θα πληρώνει κάποιο ποσό δανείου, μετά να μαζέψει χρήματα και να αγοράσει το σπίτι του», αυτό δηλαδή σημαίνει ότι σταματά η προστασία της πρώτης κατοικίας και απελευθερώνονται τα χέρια των τραπεζών.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την επιδότηση δανείου από πλευράς του κράτους υπογράμμισε ότι «αυτό είναι κάτι, που εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε ξεκινήσει και είχαμε προβλέψει σχετικό κονδύλι, λόγω γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών, δεν είχε προχωρήσει και βεβαίως τώρα το αξιοποιούν, αλλά σας λέω ότι το βασικό είναι αν λύνεις ένα πρόβλημα με κριτήριο να ευνοήσεις τις τράπεζες και όλες αυτές τις εταιρείες, που ήθελαν αυτό το νομοσχέδιο ή θα προχωρήσεις σε μια λύση για το τι θέλουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις».

Για την διαδικασία συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι εφόσον οι κυβερνώντες προβλέπουν ανάπτυξη για το 2021, τους υπενθύμισε, από το βήμα της Βουλής, την προεκλογική τους δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Αφού προβλέπεται ανάπτυξη 7,5%, γιατί δεν προβλέπεται αύξηση του μισθού στο 15%;» και πρόσθεσε ότι «πάμε να κλείσουμε το 2020 με ένα έλλειμμα, που θα είναι κοντά ή θα ξεπεράσει τα 12 δις ευρώ, κάτι, που είναι μια βαριά κληρονομιά για το 2021, που κατά την δική μου πρόβλεψη, θα είναι η εισαγωγή για τα μνημόνια του κορονοϊού, που ετοιμάζουν για την επόμενη περίοδο».

Θεωρεί ότι το μαξιλάρι των 37, 5 δις ευρώ, που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αξιοποιήθηκε, όπως θα έπρεπε για να στηριχθεί η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνία και οι εργαζόμενοι, «βλέπουμε να περνούν φωτογραφικές διατάξεις, που ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις και δεν υπάρχουν πολιτικές, που να ενισχύουν την κοινωνία», ενώ ακόμα περιμένει απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό για το πόσο ήταν το αποθεματικό της ελληνικής κυβέρνησης την 31η Δεκεμβρίου του 2014, «για να συγκρίνει κάποια στιγμή ο ελληνικός λαός για το τι αναγκαστήκαμε να κάνουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ από 2/2015 από τότε, που αναλάβαμε και τι βρήκαμε, και τι βρήκαν αυτοί».

Για την αποχώρηση της PITSOS από την χώρα και τις καταγγελίες της κυβέρνησης ότι ευθύνεται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την απόφαση της εταιρείας να μεταφερθεί στην Τουρκία, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε ότι «πίσω από αυτή την μεταφορά είναι η εταιρεία SIEMENS, η οποία με πρωτοβουλία και ψήφους της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά, είχε κάνει μια συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο για να αποφύγει να πληρώσει το τεράστιο χρηματικό ποσό, που είχε καταλήξει η αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής. Αυτό, που θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα με κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, που θα πάρουμε, είναι πως υλοποιήθηκε αυτή η συμφωνία και ο καθένας να απολογηθεί για το τι έχει κάνει και να μας απαντήσει η κυβέρνηση, πώς όλη αυτή την διαδικασία, την έκανε τελικά να καταλήξει να μεταφερθεί η PITSOS στην Τουρκία. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι αυτή κυβερνά και το ανέκδοτο ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι δεν πείθει κανέναν, και αυτή έχει την ευθύνη για ότι γίνεται στην χώρα».

Τέλος, για τις τουρκικές προκλήσεις και την μετάθεση κυρώσεων προς την γείτονα χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Δεκέμβριο, ο κ. Αλεξιάδης ζητά από την κυβέρνηση να πει «που είναι η κόκκινη γραμμή της, διότι αν είναι αυτά, που λέει ο σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου ή όπως άλλοι υπουργοί ότι στα 6,5 ναυτικά μίλια είμαστε και δεν υπάρχει πρόβλημα, να το πουν για να το καταλάβουν όλοι εκείνοι οι «μακεδονομάχοι» και να βγουν να πείσουν τώρα ότι, ότι φώναζαν τότε για την Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα θα αναγκαστούν να το καταπιούν με την συνεκμετάλλευση, που ετοιμάζουν στο Αιγαίο».