Σημεία της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχη Οικονομικών, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων»

Σχετικά με το αποθεματικό της χώρας

Όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης σε σχέση με το λεγόμενο «αποθεματικό» ή «μαξιλαράκι», πόση σχέση έχουν με την πραγματικότητα; Πάρτε σαφή θέση στα όσα είπε ότι «εμείς τα μαζέψαμε». Απαντήστε πόσο είναι το αποθεματικό τώρα; πόσο το υπολογίζετε τέλος του χρόνου; πόσο ακριβώς το παραλάβατε τον Ιούλιο του 2019; τι έχετε δώσει μέχρι σήμερα;

Σχετικά με το νομοσχέδιο

Θετική η κωδικοποίηση των νόμων και μακάρι να βρεθεί μόνιμη λύση, ώστε όταν αλλάζει κάτι, ειδικά στα φορολογικά, να έχουμε αυτόματη κωδικοποίηση, όπως για παράδειγμα κάνει το έγκυρο site «taxheaven.gr», όπου λίγες μέρες μετά από το νομοσχέδιο – μερικές φορές και την επόμενη ή τη μεθεπόμενη- έχουμε αμέσως την κωδικοποίηση των νόμων που έχουν ψηφιστεί.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα όμως που έπεσαν, δυστυχώς, άλλοι σε αυτή την Αίθουσα, να υπερψηφίσουμε την κωδικοποίηση, επειδή είναι θετική, καθώς διαφωνούμε στο περιεχόμενο των νόμων.

Ειδικότερα για τους πλειστηριασμούς

Ειδικά για τους πλειστηριασμούς, θα ήθελα μια σαφέστατη απάντηση από το ΚΚΕ. Είναι γενικά κατά των πλειστηριασμών; Εμείς είμαστε σαφέστατα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, έχουμε κάνει συγκεκριμένες πράξεις σαν κυβέρνηση και έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως, οι εργαζόμενοι σε μια εφοπλιστική εταιρεία, οι ναυτικοί, οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα και πάνε στα δικαστήρια και προχωρούν σε πλειστηριασμό για να εισπράξουν, με ποιον άλλο τρόπο θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα; Σε αυτό ας υπάρχει μία απάντηση και ένα ξεκαθάρισμα.

Από την άλλη, δεν είμαστε εμείς αυτοί που κατήγγελλαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που πολύ σωστά υπάρχουν μέσα στην κωδικοποίηση. Τα στελέχη της ΝΔ κατήγγειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αναγκαίο εκσυγχρονισμό που εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια από ό,τι το προηγούμενο σύστημα με τα «κοράκια» και τις στημένες διαδικασίες κ.λπ. Πρέπει τα στελέχη σας που έβγαιναν τόσο καιρό και μας κατήγγειλαν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να πουν «λάθος κάναμε», να σταματήσουν να το λένε και όχι να συνεχίζουν.

Πόσους και τι ποσά αφορά το νομοσχέδιο

Στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλέτες είναι 2,39 εκατομμύρια, στην εφορία 4,23 εκατομμύρια, σύνολο 6,62 εκατομμύρια ΑΦΜ. Και δεν αφορά μόνο αυτούς, αφορά και πολλούς άλλους, οι οποίοι είτε έχουν δοσοληψίες με τις εφορίες είτε έχουν επιστροφές, είτε πληρωμές, είτε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αφορά συνολικά πάνω από 6,62 εκατομμύρια πολίτες. Από τα 4,23 εκατομμύρια που οφείλουν στην εφορία, περίπου 2 εκατομμύρια βρίσκονται στο πλαίσιο του να παρθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Μιλάμε για μια εφιαλτική πραγματικά κατάσταση.

Στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλές είναι 43,43 δισεκατομμύρια ευρώ, στην εφορία είναι 112,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, 156,08 δισεκατομμύρια ευρώ, εφιαλτικά ποσά! Αυτά αφορούν το νομοσχέδιο και αν προσθέσουμε και αυτά που χρωστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες ή πολίτες σε πολίτες ή επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις, μιλάμε για ένα ΑΕΠ ακόμα. Τα στοιχεία αφορούν τον Ιούνιο του 2022, αν υπάρχουν νεότερα, ας έρθουν εδώ να κατατεθούν.

Η διαφωνία με το νομοσχέδιο

Πού διαφωνούμε, λοιπόν; Στο περιεχόμενο των νόμων. Διαφωνούμε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σαφέστατα και το έχουμε τονίσει και το έχουμε διαλαλήσει. Διαφωνούμε στις κατασχέσεις σε τράπεζες, όπως στο άρθρο 30, που αναφέρει «η κατάσχεση στα χέρια τρίτου κ.λπ. κ.λπ. ενεργείται από τον διοικητή της ΑΑΔΕ με κατασχετήριο μη κοινοποιούμενο στον οφειλέτη». Το ξαναλέω, με κατασχετήριο μη κοινοποιούμενο στον οφειλέτη! Αυτό θέλετε να νομιμοποιηθεί και να το στηρίξουμε; Σε καμία περίπτωση! Η γνώμη μας και η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να κοινοποιείται στον φορολογούμενο, στον οφειλέτη, η εντολή για το κατασχετήριο, ειδικά εις χείρας τρίτων.

Ζητούμε ειδικό επαγγελματικό ακατάσχετο λογαριασμό, όπως ζητάει και η αγορά και η κοινωνία, ζητάμε συμψηφισμούς επιστροφών με οφειλές, όπως σε άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ζητάμε πληρωμή φόρων με εκχώρηση ακινήτων, ένα νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε προ ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούμε, τέλος, τον απλό διάλογο με την κοινωνία, διότι τέτοιου είδους νομοθετήματα πρέπει να τα διαμορφώνεις μετά από διάλογο με την κοινωνία. Καταθέτω στα Πρακτικά το έγγραφο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος. Απελπισμένοι οι άνθρωποι το έστειλαν στους Βουλευτές. Έχουν συγκεκριμένες προτάσεις, που αν τις υλοποιήσει η Κυβέρνηση, βεβαίως και θα γίνει καλύτερη και πιο αποτελεσματική η όλη διαδικασία.

Περιμένω απαντήσεις για το θέμα των δηλώσεων Γεραπετρίτη, περιμένουμε απαντήσεις για τα όσα έγιναν με τον Βουλευτή σας και με την προέγκριση.

Ο κόσμος ξέρει πλέον με ποιους έχει να κάνει. Με αυτούς που στήνουν εταιρείες με 5 χιλιάδες ευρώ και παίρνουν προέγκριση για 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτούς που ακόμη και οι ιδεολογικά προσκείμενοι σε αυτούς διευθυντές εφημερίδων αποκαλύπτουν παρεμβάσεις στο «Facebook» και στη «Google» για να κρύψουν σκάνδαλα.

Ήρθε ο καιρός που θα πάψουν να ηχούν γλυκανάλατα τραγούδια από μιούζικαλ στα αυτιά σας και θα πρέπει να συνηθίσετε στους ήχους των «Nightstalker». Καλό είναι να ακούτε και τέτοιους ήχους, γιατί έτσι θα είναι η πολιτική ζωή από εδώ και πέρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω με κάτι διαφορετικό από αυτό που απασχόλησε την επικαιρότητα χθες, που βέβαια δεν έπαιξε σε πολλά δελτία ειδήσεων για ευνόητους λόγους και που έχει πολύ μεγάλη σημασία, για τα οικονομικά της χώρας. Και μια και έχουμε εδώ έμπειρα στελέχη από το κυβερνητικό επιτελείο, παράκληση να μας εξηγήσουν  αυτά που είπε ο κ. Γεραπετρίτης χθες σε σχέση με το λεγόμενο «αποθεματικό» ή «μαξιλαράκι», πόση σχέση έχουν με την πραγματικότητα; Δεν λέω για το αφήγημα «εμείς τα μαζέψαμε», αλλά έχουμε να κάνουμε με το τι γίνεται με τα οικονομικά της χώρας, με τα δημοσιονομικά της χώρας.

Εμείς δεν θα παίξουμε, όπως εσείς με το «γερά, Γερούν» και με τα έξαλλα που λέγατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση, με τα δύσκολα θέματα των αποθεματικών, αλλά πάρτε σαφή θέση. Πάρτε σαφέστατη θέση στα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι «εμείς τα μαζέψαμε». Απαντήστε πόσο είναι το αποθεματικό τώρα, πόσο το υπολογίζετε τέλος του χρόνου και κυρίως απαντήστε με σαφήνεια από Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα πόσο ακριβώς το παραλάβατε, τι έχετε δώσει, τι έχει μείνει.

Εάν δε αυτά που έχετε δώσει είναι σαν αυτό με τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ που προεγκρίθηκαν σε δικό σας στέλεχος που έκανε εταιρεία με 5.000 ευρώ, τότε μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Και εδώ πλέον είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων, έξω από τη Βουλή να διερευνήσουν και να δουν τι ακριβώς έχει γίνει.

Περιμένουμε, λοιπόν, την απάντησή σας για το αποθεματικό, σε σχέση με όσα έχει πει ο κ. Γεραπετρίτης, πόσο είναι τώρα και πόσο υπολογίζετε να είναι 31/12.

Ας έρθουμε τώρα στο νομοσχέδιο. Κατ’ αρχάς, κύριε Υπουργέ, με τις γνώσεις μου ως οικονομολόγος –δεν είμαι νομικός, έχουμε άλλους νομικούς να μιλήσουν- με χαρά είδα κάτι που σήμερα εξήγγειλε η Κυβέρνηση, ότι υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο. Καλά κάνατε και το είπατε, κύριε Σπανάκη. Υπάρχει προστασία –είπατε- της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο.

Εγώ δεν το έχω δει στο νομοσχέδιο, αλλά είναι πολύ θετικό αυτό που είπατε. Περιμένουμε να αποτυπωθεί και νομοθετικά. Αν για κάποιο λόγο δεν μπήκε σε αυτό το νομοσχέδιο, φέρτε ένα επόμενο νομοσχέδιο. Διότι εμείς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Και εκεί είναι η διαφορά μας και μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Το ότι έγινε κωδικοποίηση της νομοθεσίας είναι κάτι πολύ θετικό. Θετική η κωδικοποίηση και το είπα και στην επιτροπή, μακάρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση.

Εγώ έθεσα ένα απλό ερώτημα. Εάν κάνω λάθος, μπορεί να πάρει το λόγο ο κύριος Υπουργός, ο κ. Σπανάκης, ο κ. Θεοχάρης και να πει: Κύριε Αλεξιάδη, δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Βάσει του νόμου τάδε, προστασία πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο υπάρχει.

Πάμε, όμως, στο νομοσχέδιο. Θετική η κωδικοποίηση των νόμων και μακάρι να βρεθεί μόνιμη λύση και όταν αλλάζει κάτι, ειδικά στα φορολογικά αλλά και στα υπόλοιπα, να έχουμε αυτόματη κωδικοποίηση, όπως έχουμε, για παράδειγμα, από το έγκυρο site «taxheaven.gr», όπου λίγες μέρες μετά από το νομοσχέδιο -μερικές φορές και την επόμενη, μεθεπόμενη- έχουμε αμέσως την κωδικοποίηση των νόμων που έχουν ψηφιστεί. Άρα, μην κάνουμε κουβέντα και μην χάνουμε χρόνο σε κάτι που είναι αυτονόητο. Οι επόμενες εκλογές δίνουν –νομίζω- δυνατότητα σε όποια κυβέρνηση σχηματιστεί να φέρει τέτοιες ρυθμίσεις με τις οποίες να έχουμε αυτόματη κωδικοποίηση και να μην έχουμε αυτό το μπάχαλο που γίνεται σε πάρα πολλές νομοθεσίες.

Εμείς, όμως, δεν θα πέσουμε στην παγίδα που έπεσαν, δυστυχώς, άλλοι σε αυτή την Αίθουσα, να υπερψηφίσουμε την κωδικοποίηση, ενώ διαφωνούμε στο περιεχόμενό της. Και δεν ξέρω αν αυτοί που θα υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συμφωνούν στο περιεχόμενο της κωδικοποίησης.

Εμείς, λοιπόν, διαφωνούμε στο περιεχόμενο των νόμων. Και εδώ υπάρχει ένα επιχείρημα, το ακούμε και από τη δεξιά και από το ΚΚΕ. Ακούμε το επιχείρημα γιατί δεν τα άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ . Πρώτα από όλα, έχουμε προκαλέσει -και δεν τολμάτε να το κάνετε- τη Νέα Δημοκρατία να προκαλέσει τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, σε Συνέδριο ή όπου θέλετε – για το τι έγινε μέχρι το 2015, τι έγινε 2015-2019, τι έγινε από το 2019 μέχρι σήμερα. Διότι στα θέματα προστασίας πρώτης κατοικίας τα κάνατε χειρότερα από ό,τι τα παραλάβατε.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τα συγκεκριμένα ζητήματα, ειδικά για τους πλειστηριασμούς, εγώ θα ήθελα μια σαφέστατη απάντηση  από το ΚΚΕ. Είναι κατά γενικά των πλειστηριασμών; Εμείς είμαστε σαφέστατοι κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και έχουμε γι’ αυτό κάνει συγκεκριμένες πράξεις σαν κυβέρνηση και έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις.

Όμως, ξαναείπα το παράδειγμα: Οι εργαζόμενοι σε μια ναυτιλιακή  εταιρεία, δηλαδή οι εργάτες δηλαδή, οι ναυτικοί, οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα και πάνε στα δικαστήρια και προχωρούν σε πλειστηριασμό για να εισπράξουν, με ποιον άλλο τρόπο θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα; Σε αυτό ας υπάρχει μία απάντηση και ένα ξεκαθάρισμα.

Όταν είπα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, επειδή έχετε μεγαλύτερη αντίληψη από εμένα ως στελέχη με πείρα και με εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και επειδή καταλαβαίνουμε το τι συμβαίνει στον δημόσιο διάλογο, δεν είμαστε εμείς αυτοί που κατήγγειλλαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλλαν τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που έφερε έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό που εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια από ό,τι το προηγούμενο σύστημα με τα «κοράκια», τις στημένες καταστάσεις και τα λοιπά.

Όμως, έρχομαι και ρωτάω τώρα: Ή πρέπει τα στελέχη σας που έβγαιναν τόσο καιρό και μας κατήγγελλαν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να πουν «λάθος κάναμε», ή να σταματήσουν να το λένε από εδώ και πέρα, γιατί συνεχίζουν να το λένε, ή να πείτε «καλά το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ». Εμείς, λοιπόν, είμαστε υπέρ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πολύ σωστά υπάρχει και μέσα στην κωδικοποίηση. Απλά είναι σαφέστατο ότι η Νέα Δημοκρατία που μας κατήγγειλε δεν τους καταργεί και πολύ σωστά τους νομιμοποιεί και πολύ σωστά το κάνει, διότι είναι ένα σωστό μέτρο.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και πόσους αφορά, γιατί όταν συζητάμε για ένα νομοσχέδιο, πρέπει να βλέπουμε από πίσω τουλάχιστον την ποσότητα των πολιτών ή ποια ποσά αφορά, πόσους αφορά; Στα ασφαλιστικά ταμεία οι οφειλέτες είναι 2,39 εκατομμύρια, στην εφορία 4,23 εκατομμύρια, σύνολο 6,62 εκατομμύρια ΑΦΜ. Και δεν αφορά μόνο αυτούς, αφορά και πολλούς άλλους, οι οποίοι είτε έχουν δοσοληψίες με τις εφορίες είτε έχουν επιστροφές είτε πληρωμές είτε μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αφορά συνολικά, λοιπόν πάνω από 6,62 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά τα 4,23 εκατομμύρια που οφείλουν στην εφορία, στο πλαίσιο του να παρθούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι περίπου τα 2 εκατομμύρια. Άρα, μιλάμε για μια εφιαλτική πραγματικά κατάσταση. Ας δούμε τι ποσό αφορά: Στα ασφαλιστικά ταμεία είναι 43,43 δισεκατομμύρια ευρώ, στην εφορία είναι 112,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, είναι 156,08 δισεκατομμύρια ευρώ, εφιαλτικά ποσά! Αυτά αφορούν το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα και αν προσθέσουμε και αυτά που χρωστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες ή πολίτες σε πολίτες ή επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις, μιλάμε για ένα ΑΕΠ ακόμα. Γι’ αυτό συζητάμε σήμερα. Τα στοιχεία είναι στοιχεία του Ιουνίου του 2022. Αν υπάρχουν νεότερα, μακάρι να έρθουν εδώ και να κατατεθούν.

Πού διαφωνούμε, λοιπόν, στο περιεχόμενο των νόμων και πού συμφωνούν όσοι θα το ψηφίσουν και πού συμφωνούν και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν διαβάσει το τι έρχεται στους πλειστηριασμούς και το τι γίνεται ήδη, αλλά θα το αντιμετωπίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα: Διαφωνούμε στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σαφέστατα και το έχουμε τονίσει και το έχουμε διαλαλήσει. Και όποιος πραγματικά διαφωνεί ας έρθει να δημιουργήσουμε το κοινωνικό πολιτικό μέτωπο πριν τις εκλογές και τις όποιες συνεργασίες μετά τις εκλογές, για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα. Διαφωνούμε στις κατασχέσεις σε τράπεζες, όπως το άρθρο 30, όπου το ξαναλέω -το είπα και στην Επιτροπή- στο άρθρο 30 υπάρχει κατάσχεση στα χέρια τρίτου, «η κατάσχεση στα χέρια τρίτου και τα λοιπά ενεργείται από τον διοικητή της ΑΑΔΕ με κατασχετήριο μη κοινοποιούμενο στον οφειλέτη». Το ξαναλέω, με κατασχετήριο μη κοινοποιούμενο στον οφειλέτη! Αυτό να το καταλάβω σε περιπτώσεις που έχουμε κάποια έκτακτη κατάσταση, κάποια εγκληματική οργάνωση, ή κάποια άλλη περίπτωση, αλλά αυτό θέλετε να μονιμοποιηθεί; Και αυτό θέλετε να το στηρίξουμε; Σε καμία περίπτωση!

Εμείς, λοιπόν, διαφωνούμε στη μη κοινοποίηση. Μην πείτε την αστεία δικαιολογία «μα, αυτό ίσχυε», υπήρχαν άλλες συνθήκες, υπήρχε χειρόγραφο σύστημα αποστολής, υπήρχαν άλλα δεδομένα. Τώρα πλέον η γνώμη μας και η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να κοινοποιείται στον φορολογούμενο, στον οφειλέτη η εντολή για το κατασχετήριο, ειδικά εις χείρας τρίτων.

Ζητούμε, λοιπόν, να αλλάξει αυτή η διαδικασία, ζητούμε ειδικό επαγγελματικό ακατάσχετο λογαριασμό, όπως ζητάει και η αγορά και η κοινωνία, ζητάμε συμψηφισμούς επιστροφών με οφειλές, όπως σε άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ζητάμε πληρωμή φόρων με εκχώρηση ακινήτων, ένα νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει προ ΣΥΡΙΖΑ -εμείς το βρήκαμε αυτό- όπου πρέπει να βγουν αντίστοιχες αποφάσεις και να υλοποιηθεί και να λυθούν έτσι και πολλά άλλα προβλήματα. Ζητούμε, τέλος, τον απλό διάλογο με την κοινωνία, διότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να τα κάνεις μετά από διάλογο με την κοινωνία.

Και καταθέτω στα Πρακτικά το έγγραφο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος. Απελπισμένοι οι άνθρωποι το έστειλαν στους Βουλευτές. Το καταθέτω στα Πρακτικά. Έχουν συγκεκριμένες προτάσεις, που αν τις υλοποιήσει η Κυβέρνηση, βεβαίως και θα γίνει καλύτερη η όλη διαδικασία και θα είναι πιο αποτελεσματική. (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεν θέλω, όμως, να «φάω» όλο τον χρόνο, καταλαβαίνω και την ανάγκη να είμαστε συνοπτικοί σήμερα, διότι δεν συζητούμε επί της ουσίας κάποιο νομοσχέδιο, αλλά την τυπικότητα της κύρωσης ενός Κώδικα και έχουμε πει τις απόψεις μας. Θέλω να πω με σαφήνεια ότι περιμένω απαντήσεις για το θέμα των δηλώσεων Γεραπετρίτη. Περιμένουμε απαντήσεις για τα όσα έγιναν με τον Βουλευτή σας και με την προέγκριση για εταιρεία 5.000 ευρώ 4,2 εκατομμύρια ευρώ.

Περιμένω απαντήσεις για αυτά τα ζητήματα, περιμένω συγκεκριμένα πράγματα. Βεβαίως, ο κόσμος πλέον ξέρει με ποιους έχει να κάνει. Ο κόσμος ξέρει με ποιους έχει να κάνει, με αυτούς που στήνουν τέτοιου είδους εταιρείες και παίρνουν τέτοιου είδους προεγκρίσεις χρηματοδοτήσης, με αυτούς που ακόμη και οι δικοί τους διευθυντές εφημερίδων -εννοώ ιδεολογικά προσκείμενοι σε αυτούς- αποκαλύπτουν παρεμβάσεις στο «Facebook» και στη «Google» για να κρύψουν σκάνδαλα.

Κοιτάξτε να δείτε, ήρθε ο καιρός που θα πάψουν να ηχούν γλυκανάλατα τραγούδια από μιούζικαλ στα αυτιά σας και θα πρέπει να συνηθίσετε στους ήχους των «Nightstalker». Καλό είναι να ακούτε και τέτοιους ήχους γιατί έτσι θα είναι η πολιτική ζωή από εδώ και πέρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.