Σημεία από την ομιλία μου επί τροπολογίας του Υπ. Οικονομικών

Έγιναν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και αντί να φέρει το υπουργείο ένα νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει όλα αυτά τα μέτρα και να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή, ακριβώς επειδή κατάλαβε τη μεγάλη πολιτική «πατάτα» που κάνατε με τα μέτρα υπέρ των εχόντων και κατεχόντων, τα μέτρα ταξικής μεροληψίας και όχι φορολογικής δικαιοσύνης, φέρνει τροπολογίες.

Φοβάστε τον διάλογο ως κυβέρνηση στα θέματα φορολογικής πολιτικής και φέρνετε συνεχώς τροπολογίες ως Υπ. Οικονομικών. Πουθενά στα 15 άρθρα των τροπολογιών δεν θα βρείτε ένα ευρώ φορολογική ελάφρυνση για τους υγειονομικούς, τους δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς, τους αστυνομικούς, τους εργαζόμενους γενικά στο δημόσιο τομέα.

Με τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μεγαλοστελέχη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών εταιρειών ή ιδιωτικών κλινικών, ή άλλοι που δεν έχουν ανάγκη φορολογικής ελάφρυνσης και έχουν τεράστια έσοδα, βεβαίως θα δουν μεγάλη ελάφρυνση.

Στον δημόσιο τομέα δεν βρίσκετε ΕΝΑ ευρώ να ελαφρύνετε φορολογικά.Και είναι δική σας ευθύνη υπουργέ Υγείας. Γιατί δεχθήκατε να έρθει αυτή η τροπολογία στο ν/σ και έπρεπε να απαιτήσετε τουλάχιστον μέχρι ένα όριο εισοδήματος για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να υπάρχει ένα ευρώ στήριξη.

Ελαφρύνατε αυτούς για τους οποίους ενδιαφέρεστε ταξικά, δεν ελαφρύνατε καθόλου τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.Έχετε τη δυνατότητα μέχρι να τελειώσει η συνεδρίαση να έρθει νομοτεχνική βελτίωση και να επεκτείνετε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Εμείς θα καταψηφίσουμε την τροπολογία γιατί δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη λογική αυτών των μέτρων, θέλουμε να ελαφρυνθεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν θέλουμε άδικη φορολογική επιβάρυνση όπως η δική σας.

https://youtu.be/LtX0YeZk_do

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Με το δίκιο σας, κύριε Πρόεδρε, στο τέλος της ομιλίας  θα μου κάνετε παρατήρηση, όχι για το χρόνο της ομιλίας μου -θα προσπαθήσω να είμαι συνεπής- αλλά ως προς το περιεχόμενό της, διότι αυτά που θα πω δεν είναι για την ουσία του νομοσχεδίου. Άλλωστε, με πλήρη πολιτική επάρκεια οι εκπρόσωποί μας, έχουν μιλήσει και θα μιλήσουν.

Θα μιλήσω για τις τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών σε αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα ξαναθυμηθώ το τι μας λέγατε για «επιτελικό κράτος», ότι είστε κυβέρνηση των «αρίστων», πόσο οργανωμένοι είστε, τι προγραμματισμό έχετε, πώς τα καταφέρνετε όλα τέλεια. Αυτά είναι πλέον ανέκδοτο, δεν γελούν ούτε οι δικοί σας δημοσιογράφοι. Δεν γελάει κανένας με αυτά.

Να θυμίσω, όμως, ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι ένα σημαντικό Υπουργείο στο δημόσιο τομέα, δεν είναι ένα Υπουργείο δευτέρας ή τρίτης κατηγορίας. Όλα τα Υπουργεία έχουν σημασία, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών -επειδή στηρίζονται όλα τα άλλα Υπουργεία ως προς τον προϋπολογισμό στο Υπουργείο Οικονομικών- πρέπει να έχει έναν στοιχειώδη προγραμματισμό.

Έγιναν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το Υπουργείο Οικονομικών, λοιπόν, αντί να φέρει ένα φορολογικό νομοσχέδιο ή ένα νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει όλα αυτά τα μέτρα και να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή, ακριβώς επειδή κατάλαβε την μεγάλη πολιτική «πατάτα» που κάνατε με τα μέτρα υπέρ των «εχόντων και κατεχόντων», με τα μέτρα ταξικής μεροληψίας και όχι φορολογικής δικαιοσύνης που φέρατε, δεν φέρνει νομοσχέδιο, αλλά τι κάνει; Φέρνει τροπολογίες. Άρα, εγώ σήμερα θα μιλήσω αναγκαστικά επί των τροπολογιών, διότι αρνείστε, φοβάστε τον διάλογο ως Κυβέρνηση στα θέματα φορολογικής πολιτικής -το έχω πει πάρα πολλές φορές εδώ- και φέρνετε συνεχώς τροπολογίες ως Υπουργείο Οικονομικών.

Ήρθε τροπολογία χθες του Υπουργείου Οικονομικών με τρία άρθρα, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, σε τελείως άσχετο νομοσχέδιο. Τροπολογία που κατατέθηκε από 29/9, αλλά που συζητείται σήμερα στο νομοσχέδιο αυτό του Υπουργείου Οικονομικών. Δυο τροπολογίες δεκαπέντε άρθρων. Σ’ αυτό το νομοσχέδιο δε, αν καθίσει κάποιος και δει τις τροπολογίες, ως σύνολο άρθρων, έχουν περάσει τα τριάντα έξι άρθρα του νομοσχεδίου. Τέτοιο επιτελικό κράτος δεν έχω ξαναδεί.

Ερχόμαστε, όμως, τώρα στην ουσία του νομοσχεδίου και επειδή θα με ρωτήσουν εδώ όχι οι έχοντες φορολογική γνώση -αυτοί το έχουν καταλάβει εδώ και πολλές μέρες- αλλά όσοι μας ακούν και προέρχονται από τον ιατρικό κλάδο, θέλω να πω το εξής:

Μην ψάξετε πουθενά στα δεκαπέντε άρθρα των τροπολογιών του Υπουργείου Οικονομικών να βρείτε 1 ευρώ φορολογική ελάφρυνση για τους υγειονομικούς, για τους δασκάλους, για τους εκπαιδευτικούς, για τους αστυνομικούς, για τους εργαζόμενους γενικά στον δημόσιο τομέα. Δεν υπάρχει πουθενά τέτοιο πράγμα.

Βεβαίως με τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδήμεγαλοστελέχη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών εταιρειών ή ιδιωτικών κλινικών ή άλλοι οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη φορολογικής ελάφρυνσης γιατί έχουν τεράστια εισοδήματα, βεβαίως και θα δουν μεγάλη ελάφρυνση. Στον δημόσιο τομέα δεν βρίσκεται 1 ευρώ να ελαφρύνεται φορολογικά.

Κι εδώ, κύριε Υπουργέ της Υγείας, είναι δική σας ευθύνη διότι εσείς δεχθήκατε να έρθει αυτή η τροπολογία στο νομοσχέδιο σας κι έπρεπε να απαιτήσετε να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι ένα όριο εισοδήματος για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία που χειροκροτούμε και χάρη σε αυτούς έγινα καλά κι εγώ, έγιναν καλά και άλλοι εδώ μέσα, που σε αυτούς προστρέχουμε και αυτοί είναι το στήριγμά μας, να υπάρχει ένα ευρώ φορολογική επιβάρυνση αφού έχετε ένα τόσο μεγάλο καλάθι παροχών από τη ΔΕΘ και αφού αυτοί που έχουν τη δυνατότητα θα δουν τις ελαφρύνσεις.

Το ξαναλέω, λοιπόν: Ελαφρύνατε αυτούς για τους οποίους ενδιαφέρεστε ταξικά. Δεν ελαφρύνατε καθόλου στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και αυτό είναι μία πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, αλλά κύριε Υπουργέ της Υγείας, βαρύνει και εσάς, διότι εσείς το δεχθήκατε αυτό. Έχετε τη δυνατότητα -και εμείς να τον χειροκροτήσουμε- μέχρι να τελειώσει η συνεδρίαση να φέρετε νομοτεχνική βελτίωση και να επεκτείνετε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν λέω για τους αγαπημένους σας αστυνομικούς, στρατιωτικούς και τα λοιπά. Αυτά είναι για όταν σας φωνάζουν για καμιά πίτα σε καμιά ένωση. Κάντε αυτό τουλάχιστον για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, στον δημόσιο τομέα υγείας.

Εμείς θα καταψηφίσουμε την τροπολογία 1091/161, όχι γιατί δεν έχει και θετικά άρθρα μέσα. Επιλέξατε να τη φέρετε με μορφή τροπολογίας, δηλαδή ή την υπερψηφίζουμε ή την καταψηφίζουμε. Αν τη φέρνατε με την μορφή των άρθρων σε ένα νομοσχέδιο θα τη συζητούσαμε. Αλλά δεν τολμά η Νέα Δημοκρατία να κάνει διάλογο στα φορολογικά θέματα. Δεν τολμά ούτε μέσα στη Βουλή ούτε έξω από τη Βουλή. Επιλέγετε τους μονολόγους σε βολικά κανάλια και βολικές ερωτήσεις.

Εμείς, λοιπόν, θα την καταψηφίσουμε διότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη λογική αυτών των μέτρων και εμείς έχουμε μία άλλη λογική μέτρων και θέλουμε να ελαφρυνθεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θέλουμε δίκαιη φορολογική επιβάρυνση και όχι άδικη φορολογική επιβάρυνση όπως η δική σας.

Και περιμένουμε κάποια απάντηση κάποια στιγμή από την Κυβέρνηση γιατί καταψήφισε την τροπολογία μας για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων που θα ελαφρύνει όλους, μαζί και τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα υγείας.

Θα υπερψηφίσουμε βεβαίως την τροπολογία 1089/160 διότι αυτονόητα έχει θετικές διατάξεις σε σχέση με τους σεισμούς και τις άλλες καταστροφές.

Δύο παρατηρήσεις και θα κλείσω. Σε σχέση πρώτα απ’ όλα με αυτό το οποίο ακούστηκε με τόσο δραματικό τόνο από προλαλήσαντα εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, επειδή έχει και εκείνος και εγώ τη γνώση κι επειδή έχουμε και ιστορική μνήμη εδώ πέρα, να έρχεται Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία και να μας μιλούν για επιβάρυνση στην περιουσία; Έλεος! Το ποιες πολιτικές δυνάμεις πήραν τους φόρους περιουσίας από τα 650 εκατομμύρια ευρώ περίπου τον χρόνο και τους πήγαν στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ,  ψάξτε τους από αυτήν τη μεριά της Αίθουσας, όχι από εκεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη Κυβέρνηση που από τότε που έγινε ο ΕΝΦΙΑ, δεν τον αύξησε ούτε ένα ευρώ για κάθε έτος και ήταν  η πρώτη Κυβέρνηση που τον μείωσε σε πολύ μεγάλο ποσοστό το 2019 και μετά ακολούθησαν οι τελευταίες και οι επόμενες μειώσεις.

Και κλείνοντας, επειδή φαντάζομαι ότι θα έρθει ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος σε προηγούμενη ομιλία μου σε άλλο νομοσχέδιο έκανε ένα κοινοβουλευτικό ατόπημα την ώρα που μιλούσα και είπα ένα παράδειγμα μου είπε: «Όλα λάθος» και έχει καταγραφεί στα Πρακτικά. Εγώ, ξέρετε, μπορεί να έκανα την εγχείρηση, αλλά ξεχνάω μετά από μια εικοσαετία. Μέχρι τότε τα θυμάμαι.

Ξαναλέω το παράδειγμα: Εργαζόμενος μισθωτός με χαμηλό μισθό ο οποίος παίρνει 1.000 ευρώ τον μήνα θα πάει να αγοράσει ένα αυτοκίνητο 25.000 ευρώ και θα του πει η Εφορία «τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου» και αν δεν έχει παππού ή πατέρα που να του περισσεύουν στη φορολογική δήλωση ποσά για δωρεά, θα πληρώσει τεκμήριο. Ενώ ο γιος ενός στελέχους φαρμακευτικής εταιρείας -λέμε ένα τυχαίο παράδειγμα- που θέλει να πάρει το κότερο των τριακοσίων χιλιάδων για να κάνει τα γούστα του, θα του δώσει ο πατέρας του 300 χιλιάρικα, δεν θα πληρώσει 1 ευρώ φόρο και θα πάει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Αυτό είναι για σας φορολογική δικαιοσύνη;

Κύριε Υπουργέ επί της Υγείας, κάντε έστω και τώρα μία ρύθμιση να βοηθήσετε τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία.