ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Στα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του, ο Τρύφων Αλεξιάδης στη συζήτηση του, κατ΄ ευφημισμόν  αποκαλούμενου, νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας – μια και πρόκειται για πολυνομοσχέδιο που αφορά 16 Υπουργεία – κατήγγειλε τη συνήθη πρακτική της ΝΔ να ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τον τρόπο που νομοθετεί, μέσω της κατάθεσης σωρείας τροπολογιών στα νομοσχέδια ακόμα και την τελευταία στιγμή πριν την ψήφισή τους , δηλώνοντας χαρακτηριστικά :

«Επιτέλους τα πάντα έχουν ένα όριο. Ας κατατεθεί και  μια τροπολογία από τη ΝΔ που να λέει πως θεωρούνται δεκτές και όσες τροπολογίες κατατεθούν και μετά τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου».

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η επιτομή του τι σημαίνει το ανέκδοτο περί «επιτελικού κράτους» , τι σημαίνουν όλα αυτά που μας έλεγαν, προεξάρχοντος του κ. Γεραπετρίτη περί  «ορθής νομοθέτησης», τι σημαίνει απόκρυψη διατάξεων κάτω από τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως «κατεπείγον» .

«Πραγματικά η λέξη ντροπή χαρακτηρίζει το ότι κάτω από τη λέξη «κατεπείγον» έχουν κρυφτεί διατάξεις που μειώνουν τη φορολογία σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Ας έχει κάποιος την πολιτική εντιμότητα να βγει και να εξηγήσει γιατί είναι κατεπείγον να έρθει διάταξη τέτοια ώρα που να δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα σε φοροφυγάδες και σε λαθρέμπορους για το θέμα της παραγραφής ποινικών αδικημάτων».

«Με τον κύριο Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας με χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Είναι σαφές αυτό. Ως νομικό, όμως, θα τον βαρύνει ότι εισηγείται ένα νομοσχέδιο με τέτοιες διατάξεις. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο, δυστυχώς, ελαφρύνει τη θέση αυτών που έκαναν φοροδιαφυγή, αυτών που έκαναν λαθρεμπόριο, αυτών που εξαπάτησαν το ελληνικό δημόσιο».

Ο Τρύφων Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο αποτελούμενο αρχικά από 160 άρθρα  κατατέθηκε στις 00:50 το βράδυ Πέμπτης προς Παρασκευή, στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε 15 ώρες δηλαδή, ήρθε στις Επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων και τη Δευτέρα  προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια με την συνεχή προσθήκη τροπολογιών (32 άρθρων), ώστε το συνολικό νομοσχέδιο να έχει ξεπεράσει πλέον τις 900 σελίδες (!).

“Oι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που προέρχονται από τον νομικό κλάδο πρέπει να ντρέπονται”.

“Φέρνετε διατάξεις,  με τις οποίες τροποποιείτε διατάξεις νόμων που ψηφίστηκαν όχι πριν από δύο χρόνια ή πριν από μια προηγούμενη κυβέρνηση, φέρνετε σήμερα διατάξεις και τροποποιείτε άρθρα προηγούμενων νόμων που ψηφίσατε πριν από λίγες μέρες εσείς οι ίδιοι(!)  Μέχρι που θα φτάσει η ανικανότητα και η προχειρότητα στη νομοθέτηση;”

“Η λέξη «ντροπή» είναι λίγη”

Κλείνοντας ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση σε ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φοροτεχνικών, λογιστών, καταθέτοντας  μάλιστα στα πρακτικά έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

https://youtu.be/Ba16i3GC0Eg

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να ξεκινήσω, πρώτα απ’ όλα με αυτό που άκουσα πριν. Νόμιζα ότι ήταν ανέκδοτο, αλλά μάλλον είναι σοβαρό. Άκουσα ότι ακόμη η Κυβέρνηση καταθέτει τροπολογίες. Είναι 7 το απόγευμα, έχουν μείνει δέκα ομιλητές από τον κατάλογο που έχω μπροστά μου και ακόμη κατατίθενται τροπολογίες. Ας κατατεθεί και μία τροπολογία από την Κυβέρνηση που να θεωρούνται δεκτές όσες τροπολογίες κατατεθούν μετά από την ψηφοφορία αυτού του νομοσχεδίου. Επιτέλους, τα πάντα έχουν ένα όριο!

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η επιτομή του τι σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία το ανέκδοτο του επιτελικού κράτους, του τι σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα οποία μας έλεγαν, με προεξάρχοντα τον κ. Γεραπετρίτη, για τη λεγόμενη ορθή νομοθέτηση.  Παράκληση: Να σταματήσουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με φιλότιμες προσπάθειες, αλλά απέλπιδες, να προσπαθούν  να συγκρίνουν ανόμοια πράγματα, όταν εμείς μέσα στη δίνη των διαπραγματεύσεων και με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τότε να φωνάζουν «Γερά, Γερούν!» προσπαθούσαμε να λύσουμε προβλήματα τα οποία κληρονομήσαμε.

Είναι επιτομή αυτό το νομοσχέδιο του τι σημαίνει απόκρυψη διατάξεων κάτω από τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγον. Πραγματικά η λέξη ντροπή χαρακτηρίζει το ότι κάτω από τη λέξη «κατεπείγον» έχουν κρυφτεί διατάξεις που μειώνουν τη φορολογία –το ξαναλέω, μειώνουν τη φορολογία- σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αναφέρθηκαν και Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ -και καλά έκαναν- σε αυτό το ζήτημα, διότι είναι απαράδεκτο και δεν υπάρχει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση, πού είναι το κατεπείγον σε αυτό.

Επίσης, για να θυμηθούμε παλιές καλές εποχές της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο σε κάτι περίεργες τροπολογίες, υπάρχει στο άρθρο 134 άλλη πονηρή διάταξη που κρύβεται κάτω από το κατεπείγον. Ας έχει κάποιος την πολιτική εντιμότητα να βγει και να εξηγήσει γιατί είναι κατεπείγον να έρθει διάταξη τέτοια ώραπου να δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα σε φοροφυγάδες και σε λαθρέμπορους για το θέμα της παραγραφής ποινικών αδικημάτων.

Με τον κύριο Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας με χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Είναι σαφές αυτό. Ως νομικό, όμως, θα τον βαρύνει ότι εισηγείται ένα νομοσχέδιο με τέτοιες διατάξεις. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο, δυστυχώς, ελαφρύνει τη θέση αυτών που έκαναν φοροδιαφυγή, αυτών που έκαναν λαθρεμπόριο, αυτών που εξαπάτησαν το ελληνικό δημόσιο.

Ερχόμαστε στο νομοσχέδιο ως προς τα χαρακτηριστικά του, διότι τουλάχιστον για τον ιστορικό του μέλλοντος πρέπει να καταγραφούν και να ακουστούν αυτά. Καταθέσατε Πέμπτη βράδυ στις 00.50΄ ένα νομοσχέδιο με 160 άρθρα. Το φέρατε στην Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων σε δεκαπέντε ώρες. Πέμπτη βράδυ κατατέθηκε, την Παρασκευή στις 15.00΄ ήρθε στην Επιτροπή και ξεκίνησε σήμερα το πρωί η «συζήτησή» του στην Ολομέλεια. Είναι ένα νομοσχέδιο, στο οποίο τουλάχιστον δεκαέξι Υπουργεία -πιθανώς μέχρι το τέλος να είναι πολύ περισσότερα- νομοθετούν και είναι ένα νομοσχέδιο στο οποίο έρχονται οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -και πρέπει όσοι προέρχονται από τον νομικό κλάδο να ντρέπονται που βγαίνουν και λένε τέτοια πράγματα- και τι λένε; Ξέρετε, φέραμε ένα νομοσχέδιο που έχει όλα τα θέματα, όλων των Υπουργείων, για να μην αναγκαστούμε και φέρουμε τροπολογίες σε ένα άσχετο νομοσχέδιο και ταλαιπωρήσουμε το Σώμα.

Και τι κάνατε; Είστε τόσο -να μην πω τη λέξη-……που ξεκινήσατε το νομοσχέδιο με 160 άρθρα και από την Παρασκευή προσθέτετε συνεχώς τροπολογίες, προσθέτετε άρθρα.

Έχουν προστεθεί τουλάχιστον δεκαεπτά με δεκαοκτώ άρθρα ακόμα.Το συνολικό νομοσχέδιο έχει ξεπεράσει τις επτακόσιες ογδόντα με οκτακόσιες σελίδες και θα ψηφίσουν, όσοι το ψηφίσουν, χωρίς να ξέρουν καλά-καλά τι ψηφίζουν. Οι δε Βουλευτές -αυτό αφορά εσάς, κύριε Πρόεδρε, που προεδρεύετε αυτήν τη στιγμή- που είμαστε σε απόσταση από το Κοινοβούλιο πρακτικά είναι αδύνατο να δούμε τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί αυτήν τη στιγμή και να ψηφίσουμε πάνω σ’ αυτές τις τροπολογίες. Η λέξη «ντροπή» είναι λίγη. Εγώ θα χρησιμοποιούσα τη λέξη που ξεκινά από το δέκατο τέταρτο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, αλλά είναι νωρίς ακόμα και παρακολουθούν μικρά παιδιά πιθανώς τη συζήτησή μας και δεν θέλω να χάσουν κάθε έννοια στο πώς λειτουργεί το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά όμως το νομοσχέδιο, κάνατε και κάτι άλλο. Για να αποδείξω το πόσο σοβαροί είστε, το πόσο οργανωμένοι είστε, το πόσο Επιτελικό Κράτος έχετε και διάφορα άλλα «πράσινα άλογα». Φέρνετε διατάξεις, όπως το άρθρο 67 και το άρθρο 134, που είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα ορθής νομοθέτησης, με τα οποία τροποποιείτε διατάξεις νόμων που ψηφίστηκαν όχι πριν από δύο χρόνια ή πριν από μια προηγούμενη κυβέρνηση, φέρνετε σήμερα διατάξεις και τροποποιείτε άρθρα προηγούμενων νόμων που ψηφίσατε έστω και πριν από λίγες μέρες εσείς οι ίδιοι. Μέχρι που θα φτάσει η ανικανότητα και η προχειρότητα στη νομοθέτηση;

Και μια και λέμε για τροπολογίες, θέλω να κάνω ένα ερώτημα και παράκληση να υπάρχει μια πολιτική απάντηση. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτοι εμείς και μετά της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει καμιά σημασία η σειρά, φέραμε τροπολογία σε προηγούμενο νομοσχέδιο πριν από λίγες μέρες -όχι πριν από κάτι αιώνες- για να λυθεί το θέμα με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί για το 2014, καθώς και για το θέμα της ασθένειας των λογιστών και του θανάτου των λογιστών. Και τότε ο αρμόδιος Υπουργός απέρριψε αυτές τις τροπολογίες. Φτάσαμε μάλιστα εμείς σαν αντιπολίτευση να λέμε «αποδεχθείτε την τροπολογία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και εμείς αποσύρουμε τη δική μας, για να μην έχουμε κανένα πολιτικό όφελος». Οι Υπουργοί το απέρριψαν. Γιατί; Κάνουν πεισματάκια στο Κοινοβούλιο;

Πολύ σωστά έκαναν τώρα και έφεραν το άρθρο 56, όπως πολύ σωστά έκαναν τώρα και έφεραν τη διάταξη για την ασθένεια ή τον πιθανό θάνατο του λογιστή. …(Δεν ακούγεται λόγω κακής σύνδεσης)

Είναι μακάβρια νομοθέτηση αυτή. Σε περίπτωση θανάτου λογιστή από Covidθα ισχύει άλλο πράγμα απ’ ό,τι θα ισχύει σε περίπτωση θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία; Ή θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση αν ο λογιστής ασθενήσει από Covidή αν είναι στο σπίτι ή στο γραφείο του και αν έχει αποδεδειγμένα ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν μπορεί να εργαστεί;

Δώστε λοιπόν λύση σε αυτά τα ζητήματα. Θα καταθέσω ψηφιακά στα Πρακτικά έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου. Οι άνθρωποι από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν εντοπίσει το πρόβλημα. Δώστε επιτέλους μία λύση σε αυτό το πρόβλημα των λογιστών, διότι μαζί με τα άλλα ρεζιλίκια -για να πω την πιο ευγενική φράση- που κάνατε στο νομοσχέδιο τις προηγούμενες μέρες για το ποιοι μπορούν να γραφτούν στα επιμελητήρια, όλοι αυτοί οι κλάδοι οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα με το υποτιθέμενο «κίνημα της γραβάτας» σας στήριξαν, τώρα είναι αυτοί που πραγματικά ερωτούν γιατί κάνετε αυτές τις πράξεις και ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

https://trifonalexiadis.gr/wp-content/uploads/2020/12/Επιστολή-Π.Ο.Φ.Ε.Ε.-κε-Πρωθυπουργέ-μας-ακούτε_.docx