Ο χαρακτηρισμός “πολιτικός απατεώνας” είναι πολύ ήπιος μετά και από αυτό το νομοσχέδιο

            Πολιτική απρέπεια η τακτική της κυβέρνησης να φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια με τη μορφή του κατεπείγοντος, για την αντιμετώπιση δήθεν των συνεπειών από υπαρκτές φυσικές καταστροφές και από την πανδημία του κορωνοϊού και πίσω τους  να κρύβει πονηρές διατάξεις, ευνοϊκές για διαπλεκόμενα συμφέροντα και φίλους της επιχειρηματίες. Επείγον πρόβλημα που αναζητά λύση είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Τρύφων Αλεξιάδης, υπενθυμίζοντας λόγια του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τα οποία ξεχάστηκαν, αλλά και την, εκ μέρους 6 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατάθεση τροπολογίας για το θέμα ζητώντας απαντήσεις  για τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

            Ειδικότερα ο βουλευτής αναφέρθηκε σε τρία “προβληματικά” άρθρα του νομοσχεδίου, όπως στα άρθρα 8 και 9, στα οποία  οι φοροελαφρύνσεις, άλλες απροσδιορίστου κόστους και άλλες κοστολογημένες στο ύψος των 18 εκατ. ευρώ , αποβλέπουν στην ελάφρυνση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, χωρίς  να αφορούν επιχειρήσεις ή πολίτες από περιοχές που υπέστησαν τις καταστροφές. Στο άρθρο 11 δε με σκανδαλώδη απόφαση που αφορά νέα χρηματοδότηση των ΜΜΕ, χρηματοδοτούν αυτούς που ενώ χρωστούν δόσεις για την κατοχή τηλεοπτικής άδειας, πήραν αναστολή πληρωμής  για ένα χρόνο, ενώ οι πλημμυροπαθείς πήραν μόνο 6 μήνες. Το αγνώστου ύψους δε κόστος χρηματοδότησης με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο σύμφωνα με τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού στην Επιτροπή, ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ, δεν αναγράφεται στο νόμο και προκαλεί απορίες. 

                       Στη συνέχεια ο Τρ. Αλεξιάδης κατέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που δείχνουν την απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου να αγνοεί και να μην απαντά σε παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας “κύριοι της ΝΔ, σας ενοχλεί ο χαρακτηρισμός “πολιτικός απατεώνας” , αλλά μετά και από αυτό το νομοσχέδιο ο χαρακτηρισμός είναι πολύ ήπιος και θα πρέπει τουλάχιστον να ενισχυθεί”

https://youtu.be/xABND-Nejes

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο η Κυβέρνηση το έφερε με τη διαδικασία του επείγοντας, επειδή ήθελε να μας πείσει – αυτό είναι το πολιτικό της αφήγημα, προσπαθεί να το περάσει σε όλους – ότι έχει μέσα επείγουσες διατάξεις. Και βεβαίως μέσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχουν πολλές που λύνουν προβλήματα, που αντιμετωπίζουν θέματα της καταστροφής αυτής.

Αλλά ποια είναι η πολιτική απρέπεια και η πολιτική πονηράδα της Κυβέρνησης; Σε μία δύσκολη περίοδο, σε ένα νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα καταστροφής για μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας έρχεται και κρύβει διατάξεις με τις οποίες ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτή είναι η πολιτική απρέπεια! Βεβαίως δεν έχουμε καμία απορία γιατί γίνεται αυτό από τη Νέα Δημοκρατία. Στο παρελθόν και η Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα στη Βουλή έφερναν τέτοιες διατάξεις για συγκεκριμένους λόγους.

Και το ερώτημα είναι: Αφού λύνει επείγοντα προβλήματα η Κυβέρνηση το επείγον πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας όχι με βάση κάτι που είπε κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιος άσχετος, αλλά η προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα νομοθετηθεί με βάση την τροπολογία που προσπάθησε ο κ. Γκιόλας να αναπτύξει και έχουμε καταθέσει έξι Βουλευτές, για να υλοποιηθεί αυτό το οποίο έχει πει ο κύριος Πρωθυπουργός;

Παράκληση να μας απαντήσετε σε αυτήν την Αίθουσα επιτέλους εάν είναι επείγοντα αυτά τα θέματα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν ή «περσινά ξινά σταφύλια», για να θυμηθούμε μια παλιά ιστορία;

Ας έρθουμε, όμως, τώρα σε μια ανάλυση για το νομοσχέδιο τριών άρθρων τα οποία, κύριε Σταϊκούρα, με κάθε προσωπική εκτίμηση, θα σας βαρύνουν πολιτικά.

Στο άρθρο 8 ερώτηση, την οποία του χρόνου θα καταθέσουμε και ως γραπτή ερώτηση: Στο άρθρο 8 για τη φοροελάφρυνση μέσω έκπτωσης διαφημιστικής δαπάνης της οποίας είναι άγνωστο το κόστος για το δημόσιο -δεν ξέρουμε πόσο θα κοστίσει για το δημόσιο – πόσες επιχειρήσεις από τη Καρδίτσα και τις Σοφάδες σας ζήτησαν μια τέτοια βοήθεια;

Στο άρθρο 9, με 18 εκατομμύρια κόστος για το δημόσιο. Ναι βεβαίως κάνει ένα προϊόν πιο φθηνό και να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Μακάρι να φέρετε διατάξεις να καταργήσετε αυτό που φωνάζατε εσείς και ο κ. Βεσυρόπουλος, τους είκοσι εννέα άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ –  δηλαδή είκοσι οκτώ γιατί έναν προλάβαμε και τον καταργήσαμε εμείς – αλλά δεν έχετε φέρει ακόμα τίποτα. Μακάρι να φέρνατε αυτές τις διατάξεις να τις συζητήσουμε.

Αλλά, για να καταλάβω, για αυτό το άρθρο 9 και για τα 18 εκατομμύρια, γιατί πρώτα απ’ όλα επιλέγετε να υλοποιήσετε αυτά που σας ζήτησαν συγκεκριμένες εταιρείες και γιατί τα 18 εκατομμύρια δίνονται με αυτόν τον τρόπο σε αυτούς που νομοθετείτε και όχι σε αυτούς που έπαθαν τις καταστροφές; Υπάρχουν εταιρείες από τα Φάρσαλα και το Λιανοκλάδι που ζήτησαν την αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης;

Και το πιο σκανδαλώδες όλων, κύριοι Βουλευτές, το οποίο μάλλον το ζήτησαν εταιρείες από τη Μακρακώμη και τον Αλμυρό, είναι η χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Και ψάχνοντας στα χαρτιά μου βρήκα ότι τα ΜΜΕ αυτά θα χρηματοδοτηθούν με μία άγνωστη δαπάνη. Γιατί κοιτάξτε την άλλη πολιτική πονηριά της Κυβέρνησης: στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους λέει «άγνωστη δαπάνη». Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι! Στην Επιτροπή ο αρμόδιος Υπουργός είπε 2 εκατομμύρια. Γιατί δεν φέρνετε μία νομοτεχνική βελτίωση να πείτε «έως το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ»;

Αλλά θυμίστε μου, κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ κάτι άλλο: είναι αυτές οι εταιρείες οι οποίες χρωστούν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο για τις τηλεοπτικές άδειες και που για να τους βοηθήσετε, δώσατε έναν χρόνο αναστολή στην πληρωμή αυτών των δόσεων ενώ στην Καρδίτσα και στις άλλες περιοχές δεν δώσατε; Δώσατε για έξι μήνες και σε έξι μήνες θα ψάξουν να βρουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που έχουν καταστραφεί και θα ταλαιπωρούνται με διαδικασίες για να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ.

Κλείνοντας, θεωρούσα – και αυτό, κύριε Πρόεδρε, όχι ως προς την ιδιότητα τη φυσική σας, ως προς την ιδιότητά σας ως εκπρόσωπου του Προεδρείου, αφορά και το Προεδρείο – όταν η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής κάνει μια πολύ καλή δουλειά και μας μοιράζει μια Έκθεση, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει η στοιχειώδης απαίτηση, η Κυβέρνηση να απαντά σε αυτά που της λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Φέρατε δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις – και με αυτό ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε – στο νομοσχέδιο και πουθενά δεν απαντάτε στα πολύ σοβαρά που σας λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στο άρθρο 3, όπου θέτει ένα ερώτημα, – απαντήστε το πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο – ως προς την έδρα, δηλαδή αν κάποιος καταστράφηκε το σπίτι του στην Καρδίτσα και φορολογείται στην Αθήνα, τι θα γίνει με αυτό το αντικείμενο, με αυτό το θέμα;

Και το πολύ πιο σοβαρό απ’ όλα είναι στο άρθρο 11 όπου λέει «δεδομένου ότι στην αιτιολογική Έκθεση του παρόντος δεν αναφέρεται η σχετική γνωμοδότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων» – το ξέχασε το Υπουργείο Οικονομικών να ρωτήσει την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για να φέρει αυτή τη διάταξη, ήταν τόσο επείγον να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις αυτές – «ενδείκνυται η αποστολή σχετικού σχεδίου απόφασης στην ΕΑΑΔΗΣΥ».

Παράκληση, λοιπόν, απαντήστε σε αυτά τα ερωτήματα…

…γιατί καταλαβαίνω ότι σας ενοχλεί ο χαρακτηρισμός «πολιτικοί απατεώνες», αλλά μετά και από αυτό το νομοσχέδιο θα είναι ένας χαρακτηρισμός, ο οποίος είναι πολύ ήπιος και πρέπει, τουλάχιστον, να ενισχυθεί.