ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (7.5.2016)

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να είστε σίγουρος δεν θα κάνω καμμία προσωπική αναφορά στην ομιλία μου, για να μην χαθεί μετά ανούσιος χρόνος σε διάφορες αναφορές επί προσωπικού και «είπα αυτό» και «θίχθηκα» και «δώστε μου» και «διαφωνώ» κλπ. Πολιτικά ερωτήματα βεβαίως θα θέσω, διότι εδώ ακούμε μεγάλη κριτική και όταν καταθέτεις κριτική, πρέπει να είσαι και έτοιμος να απαντήσεις σε πολιτικά ερωτήματα. Αλίμονο αν κάποιοι θέλουν να κρυφτούν πίσω από τις πολιτικές απαντήσεις, που πρέπει να δώσουν και δεν δίνουν σε αυτήν την Αίθουσα.

Κανονικά ήταν να μιλήσω για τα άρθρα του νομοσχεδίου και να απαριθμήσω τα πάρα πολλά θετικά σημεία που έχει, τις πάρα πολλές συγκρίσεις, τους πάρα πολλούς πίνακες που έχουμε ετοιμάσει, όπου συγκρίνουμε αυτά που είχαμε στο νομικό μας σύστημα, με αυτά που φέρνουμε.

Αλλά, εδώ δυστυχώς και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που παρακολούθησα, και στην Ολομέλεια σήμερα, αυτό που βλέπω είναι ότι αντί η Αντιπολίτευση να ασκεί μια κριτική στα επιμέρους άρθρα, επαναλαμβάνει την κριτική της προεκλογικής περιόδου, πηγαίνει πάλι στο γενικό και δεν απαντάει σε στοιχειώδη πολιτικά ερωτήματα.

Ποιο πολιτικό σύστημα οδήγησε εδώ τα πράγματα και πρέπει να φέρουμε σήμερα αυτό το νομοσχέδιο; Ποιο πολιτικό προσωπικό, ποια οικονομική πολιτική, ποιο μοντέλο ανάπτυξης; Ποιοι έφεραν το ασφαλιστικό σύστημα εδώ; Ο Υπουργός που κάθεται εδώ, αγωνιά και έκανε μια δύσκολη διαπραγμάτευση και δέχεται κριτική και επιθέσεις από αυτούς, οι οποίοι διαφήμιζαν το «Ναι»;

Αυτός έφερε τα πράγματα εδώ ή αυτοί που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο και μας λένε ότι είναι λάθος τα μέτρα; Ας βγουν να πουν αν ήταν λάθος αυτά τα μέτρα, τί έπρεπε να κάνουμε; Αν όχι αυτά τα μέτρα, ποια μέτρα; Διότι, ακούμε διαρκώς μια κριτική, μια γκρίνια, μια καταστροφολογία. Πολιτική πρόταση; Καμμία. Εναλλακτική πολιτική λύση; Καμμία.

Βεβαίως, καταλαβαίνω την πολιτική αμηχανία που υπάρχει σε κάποιους, διότι θέλουν να κρύψουν το πολιτικό τους σύνθημα, που είναι «γρήγορα επιστροφή στο χθες», διότι θέλουν να διαχειριστούν την εξουσία που άφησαν, με τα γνωστά οφέλη και τις γνωστές καταστάσεις που έχουν καταγραφεί στη μνήμη του ελληνικού λαού. Θέλουν να επιστρέψουν στο χθες, για να συνεχίσουν εκείνη την πολιτική.

Ευτυχώς, ο λαός έχει μνήμη και καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο χθες και να αναθέσουμε στο πολιτικό προσωπικό που μας οδήγησε εδώ, να μας  βγάλει από αυτά τα προβλήματα, για τα οποία καταγγέλλει τώρα την Κυβέρνηση.

Ακούμε κριτική για χίλια δυο πράγματα. Ακούσαμε κριτική -δεν πρόλαβε να απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών- και από την πλευρά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για το θέμα της φορολογικής ασυλίας της Ναυτιλίας. Το είπατε και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Μου κάνει εντύπωση, γιατί ενώ απάντησα, το επαναφέρετε στην Ολομέλεια. Καταλαβαίνω τους επικοινωνιακούς λόγους.

Κάνατε ερώτηση σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και απαντήσαμε σαν Υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία. Και φέρτε, σας παρακαλώ πολύ, τα στοιχεία της απάντησής μας. Προκύπτει ή όχι ότι το 2015 σε σχέση με το 2014 και τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της Ναυτιλίας έχει πληρώσει πολύ περισσότερους φόρους από ό,τι πλήρωνε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Λιγότερους πλήρωσε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι! Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Σιγά τα ωά!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Καλά. Μπορεί να μην είστε ευχαριστημένοι και με αυτό. Πιθανά να έπρεπε να πληρώσει πολύ περισσότερους.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι! Έλεος!

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Σε μισή μέρα τα βγάζουν αυτά!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φτάνει!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Φαντάζομαι να μην ταυτίζεστε με εκείνους τους κύκλους του εξωτερικού, που θέλουν η ελληνική ναυτιλία να επιβαρυνθεί φορολογικά σε εκείνο το επίπεδο, που να μην είναι πλέον ανταγωνιστική.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να τους δώσουμε και επιδοτήσεις!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Είναι άλλο πράγμα το πολιτικό ψέμα, είναι άλλο πράγμα το πολιτικό στοιχείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Καραθανασόπουλε, σας παρακαλώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Το πολιτικό στοιχείο λέει ότι, με βάση τα στοιχεία που σας απαντήσαμε, πλήρωσαν περισσότερο φόρο. Όχι αυτόν που θα έπρεπε, σε αυτό συμφωνήσαμε. Όχι όμως αυτό που λέτε, ότι δεν πλήρωσαν περισσότερο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορολόγητο πετρέλαιο παίρνουν! Εξήντα πέντε φοροαπαλλαγές έχουν!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Καραθανασόπουλε, σας παρακαλώ!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόκληση!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Θα τα συζητήσουμε αυτά.

Σε σχέση με τα θέματα της φορολογίας, νομίζω ότι είναι προκλητικό να ακούμε εδώ κριτική, από αυτούς οι οποίοι ήταν στους διακόσιους είκοσι έναν Βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία, δηλαδή τον ν. 4336, για άρθρα τα οποία ψήφισαν τότε και εμείς τα υλοποιούμε τώρα.

Και σας θυμίζω όσον αφορά τα θέματα φορολογίας: Ψηφίστηκε ή όχι τότε η υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τη φορολογία των ενοικίων; Και έλεγαν διάφορα παπαγαλάκια και διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι αυτό θα το κάναμε από το 2015! Δεν έγινε το 2015, έγινε το 2016. Ήταν αυτό υποχρέωσή μας; Και ερχόμαστε τώρα εμείς που υλοποιούμε τον νόμο, που ψήφισαν διακόσιοι είκοσι ένας Βουλευτές και έχουμε εμείς την ευθύνη για αυτό το πράγμα.

Να σας θυμίσω ότι έπρεπε να ψηφίσουμε τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, στην εισφορά αλληλεγγύης και σε μια σειρά από άλλες διατάξεις που όριζε ο νόμος που ψηφίσατε και εσείς! Δεχόμαστε, όμως, τώρα κριτική από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, που ψήφισαν αυτές τις διατάξεις και τώρα λένε «όχι, δεν έπρεπε να το κάνετε».

Ακούμε, επίσης και διάφορες τερατολογίες, διότι ορισμένοι φτιάχνουν την ομιλία τους ανάλογα με το τι λένε τα δελτία των 20.00΄ ή ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Τα καταργήσατε! Μια χαρά τα πάτε!

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ακούμε εδώ και ακούσαμε και στην Επιτροπή ότι «καταρρέουν» τα φορολογικά έσοδα, «εκτινάσσονται» τα ληξιπρόθεσμα και άλλα ωραία παραμύθια.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα στοιχεία για αυτά τα πράγματα. Ας δούμε τα στοιχεία από την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη συνεδρίασή της στις 20 Απριλίου.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς αυξήσαμε τα έσοδα, όχι από τα μικρά και τα μεσαία στρώματα, αλλά από τις μεγάλες επιχειρήσεις, από τη μεγάλη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο: Σελίδα 21: «Ενίσχυση δημοσίων εσόδων: Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων από ΔΟΥ και ελεγκτικά κέντρα: 31,67 δισεκατομμύρια, αυξημένες σε σχέση με το 2014 κατά 3,4%».

Πάμε παρακάτω, στη σελίδα 31: «Καταπολέμηση φοροδιαφυγής: Αύξηση των εισπράξεων από τη διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων του ΚΕΦΟΜΕΠ, του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου» –όχι μιας μικρής ΔΟΥ- «κατά 14,87% σε σχέση με το 2014, αύξηση σε σχέση με το 2014, εισπράξεις του 2015 ύψους 344,61 εκατομμύρια έναντι εισπράξεων 300 εκατομμύρια το 2014».

Και συνεχίζουμε στη σελίδα 35 από την ίδια έκθεση. Θυμίζω ότι η έκθεση δεν είναι του Γραφείου Τεκμηρίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιου φιλικού μας μέσου μαζικής ενημέρωσης, αλλά είναι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Λέει, λοιπόν, μέσα: «Για το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου: Η μέση είσπραξη από πλήρεις ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ διαμορφώθηκε σε παρόμοια επίπεδα το 2014, 557.000 ανά υπόθεση και το 2015 ήταν 602.000 ανά υπόθεση, σε αντίθεση με τη μέση είσπραξη από μερικούς ελέγχους, η οποία παρουσίασε αισθητή βελτίωση». Προσέξτε τα νούμερα: 937.000 ανά υπόθεση το 2015 έναντι 159.000 το 2014. Και ξαναλέω το νούμερο: 937.000 ανά υπόθεση το 2015 έναντι 159.000 το 2014!

Γιατί γίνονται αυτά; Διότι εμείς δεν ακολουθούμε την τακτική των προκατόχων μας στα θέματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και όχι για να καλύπτουμε τους πολιτικούς μας φίλους και να τακτοποιούμε τις υποθέσεις διαφόρων, ένθεν και ένθεν. Και αυτό το κάνουμε διότι έχουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Και κάνουμε και το άλλο: Ψάχνουμε τα ντουλάπια του Υπουργείου Οικονομικών και βρίσκουμε νόμους. Βρήκαμε έναν νόμο καταπληκτικό, του 2012 –και μπράβο που τον ψηφίσατε. Αλλά το πολιτικό ερώτημα είναι –και θα απαντήσει κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- πώς έγινε και αυτός ο νόμος ψηφίστηκε από το 2012, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ; Ξέρετε τι έπρεπε να υλοποιηθεί; Το κάναμε τώρα, βγήκε η Υπουργική Απόφαση. Έπρεπε να βγει μια απόφαση και να τοποθετηθούν, να εγκατασταθούν στα πλωτά μέσα μεταφοράς συστήματα παρακολούθησης εισροών-εκροών και συστήματα ηλεκτρονικού εντοπισμού θέσης, GPS, και όλα αυτά να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο κέντρο. Γιατί, άραγε, αυτά τα πράγματα τόσον καιρό δεν έχουν γίνει, ενώ ψηφίστηκε ο νόμος;

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, πολύ σύντομα. Δώστε μου πολύ λίγο χρόνο ακόμα.

Ορισμένοι θα πουν ότι αυτά έγιναν το 2015 και τώρα το 2016 καταρρέουν τα έσοδα. Κάποιοι το είπαν κιόλας στην Επιτροπή, ότι καταρρέουν τα έσοδα το 2016. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Εγώ θα καταθέσω στα Πρακτικά, για να υπάρχουν, τα προσωρινά στοιχεία του μηνός Απριλίου του 2016 της Διεύθυνσης Εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που είναι σαφέστατα. Δεν μιλάω για το λογαριασμό του υπόλογου όπου έχει μέσα διάφορα θέματα που δεν είναι καθαρά φορολογικά, όπως είναι οι αποδόσεις ομολόγων, οι κρατικές ενισχύσεις και διάφορα άλλα. Μιλάω για τα έσοδα από εφορείες και τελωνεία.

Τον Απρίλιο, λοιπόν, του 2014 το σύνολο των εσόδων ήταν 2.999.545 ευρώ, το 2015 ήταν 2.945.231 ευρώ, ενώ το 2016 ήταν 3.031.812 ευρώ. Και επειδή κάποιοι θα βιαστούν και το είπαν και στην Επιτροπή ότι «αυτό το πετυχαίνετε επειδή μειώνετε τις επιστροφές», να πω ότι αυτό είναι προ επιστροφών.

Όσον αφορά τις επιστροφές των φόρων, επειδή εμείς δεν τις κρατάμε επίτηδες χαμηλά, να πω ότι το 2014 οι επιστροφές ήταν 202.550.000 ευρώ, το 2015 ήταν 147.527.000, ενώ το 2016 ήταν 215.892.000.

Και κλείνω σε σχέση με τα στοιχεία πάλι για το 2016 λέγοντας ότι το πρώτο τετράμηνο για τα έσοδα προ μείωσης επιστροφών για όλο το τετράμηνο ήταν 14,9 έναντι στόχου του προϋπολογισμού 14,69, δηλαδή πιο πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού. Οι επιστροφές που πραγματοποιηθήκαν ήταν 978 εκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου 916 εκατομμύριων ευρώ. Άρα, αφήστε και εκεί την παραφιλολογία.

Το ίδιο ισχύει και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Το ανέλυσα στην Επιτροπή. Θα το καταθέσω και αυτό στα Πρακτικά, για να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία. Και αποδεικνύεται ότι και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο πάνε πολύ καλύτερα, ως προς την εισπραξιμότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Εμείς σαν Κυβέρνηση με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και κυρίως με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων του πολίτη -βεβαίως και με λάθη και καθυστερήσεις, δεν είμαστε τέλειοι- με αγώνα δίνουμε τη μάχη, με πλήρη επίγνωση του χρέους απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας ανατέθηκε.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών  κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Επί προσωπικού;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ζήτημα ουσίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ναι, αλλά σύμφωνα με τον Κανονισμό…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου για μισό λεπτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχετε το λόγο για ένα λεπτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κύριος Υπουργός αναφέρθηκε στη φορολογία, εμείς θα του πούμε για τα νούμερα που έδωσε, των εφοπλιστών.

Το 2015 οι εφοπλιστές έδωσαν 17,6 εκατομμύρια ευρώ, αυτό το ιλιγγιώδες ποσό! Και κομπάζετε; Για τα 17 εκατομμύρια; Σιγά! Να δώσουμε και τίποτα στους ανθρώπους, τους φουκαράδες! Σιγά!

Το ζήτημα είναι ότι αυτά είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο μιας ημέρας που καταναλώνουν στα πλοία και τίποτα άλλο. Και έχετε το θράσος να λέτε ότι αυξήσατε τα έσοδα από τον φόρο της ναυτιλίας; Καταργήστε της φοροαπαλλαγές. Φορολογείστε τους και το καθεστώς ασυλίας που έχουν και μη κομπάζετε για 2 εκατομμύρια ευρώ που πήρατε παραπάνω. Μπροστά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που λέτε τώρα ότι πρέπει να πληρώσει με φορολογία ο ελληνικός λαός και στο 1,8 από την έμμεση φορολογία, ε, είναι πρόκληση.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, για να μην επαναλάβουμε το ίδιο, θα σας δώσω για ένα λεπτό τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Εγώ, αν και δεν μπορώ να απαντήσω στο επί προσωπικού γιατί δεν το αντιλήφθηκα πλήρως, θα απαντήσω επί του πολιτικού, διότι η διαφωνία μας είναι πολιτική.

Εγώ απάντησα στο επιχείρημά σας ότι δεν άλλαξε κάτι. Από το 2014 στο 2015 υπάρχει αύξηση της φορολογίας στο χώρο της ναυτιλίας και αυτό που είπατε, είναι μόνο από μία πηγή φόρου. Όπως ξέρετε, υπάρχουν πολλές πηγές φόρου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η απάντησή σας είναι.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Η απάντηση είναι για τη συγκεκριμένη φορολογία που ρωτήσατε. Για αυτό απάντησα. Εγώ έχω πολλά κουσούρια, αλλά είμαι πάντα ακριβολόγος. Απαντάω στο συγκεκριμένο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στα υπόλοιπα λέτε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να ακουστώ, αλλά εγώ θα το πω. Σε σχέση με το 2014 και το 2015 πλήρωσαν περισσότερο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο εκατομμύρια.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Σ’ αυτό συμφωνούμε τουλάχιστον. Είναι μια καλή αρχή.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Αύξησαν τον στόλο τους. Γι’ αυτό πλήρωσαν 2 εκατομμύρια.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ήταν μόνο από μία φορολογία. Υπάρχουν κι άλλες φορολογίες. Είπα κι εγώ ( το είπα και στην Eπιτροπή) ότι άλλο πράγμα είναι να διαφωνούμε επί του πολιτικού και άλλο επί του μαθηματικού.