Συνέντευξη στο ρ/σ “Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7”

Για τον Προϋπολογισμό που ψηφίζεται στη Βουλή αλλά και για το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα δάνεια μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Όπως επισήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε συγκεκριμένη κριτική κι έβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

«Το πρωτοφανές είναι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει απάντηση στα ερωτήματά μας, ούτε διευκρίνηση σε ορισμένα πράγματα. Ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον 773εκ. φορολογικά έσοδα, βεβαίως μειώνει και φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά στον συνολικό λογαριασμό θα πληρώσουμε 773εκ. ευρώ περισσότερα από όσα όταν κυβερνούσαν οι Συριζομαδούροι». Θυμάστε τι έλεγαν για την φορολογική επιβάρυνση… Βγείτε μια βόλτα στην Πάτρα και σε άλλες περιοχές και ρωτήστε πόσα μαγαζιά της μεσαία τάξης έχουν μερίσματα, πόσα κέρδη είχαν δηλώσει και τους αφορά η μείωση του φορολογικού συντελεστή.

Βεβαίως η μείωση του πρώτου κλιμακίου στο 9% βοηθάει πάρα πολύ όσους δεν είχαν αφορολόγητο. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και μεγάλη κατηγορία αγροτών δεν τους αφορά γιατί είχαν ήδη αφορολόγητο. Σε ότι αφορά την περίπτωση των τέκνων αυτό που λέμε 1.000 ευρώ για κάθε παιδί είναι ένα από τα ψέματα. Δεν είναι 1.000 ευρώ για το πρώτο παιδί, είναι κάτω από 500 ευρώ. Είναι η προπαγάνδα που κάνουν. Όσον αφορά στις μειώσεις των φόρων που έχουν εξαγγείλει δεν αφορούν μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αλλά υψηλά εισοδήματα και περιουσιακά επίπεδα και κυρίως τις μεγάλες-πολύ μεγάλες περιουσίες», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα στο ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση είχε περισσότερα περιθώρια φοροελαφρύνσεων τα οποία δεν αξιοποίησε, ο κ. Αλεξιάδης απάντησε:

«Εμείς 2015-2019 λειτουργούσαμε σε ένα ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο γιατί έπρεπε να βγάλουμε την χώρα από την καταστροφή που την είχαν δημιουργήσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν είχαμε τη δυνατότητα πολλών επιλογών. Όταν τελείωσε αυτή η περίοδος το 2018 αρχίσαμε τις μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτοί αντί να δώσουν 13 σύνταξη ή περισσότερο κοινωνικό μέρισμα επέλεξαν να ελαφρύνουν φορολογικά υψηλά εισοδήματα και περιουσίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ. Επιλέγει λοιπόν να ελαφρύνει συγκεκριμένες κατηγορίες.

Μιλώντας για το εάν η περιβόητη μεσαία τάξη βλέπει από τον προϋπολογισμό του 2020 θετικές οικονομικές εξελίξεις σχολίασε:

«Από τους «29 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ» που έλεγαν ότι θα ακυρώσουν, δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό ούτε ένας που θα καταργηθεί. Το μεγάλο μέρος των φορολογικών ελαφρύνσεων δεν αφορά τη μεσαία τάξη. Ειδικά στα θέματα του φόρου εισοδήματος οι μειώσεις αφορούν τα μεγάλα και τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Ένας πολίτης με 24.000 ετήσιο εισόδημα και ένα παιδί θα δει μηδενική μείωση εισοδήματος, ενώ ένας άλλος με 800.000 εισόδημα θα δει ελάφρυνση 10.000 ευρώ το χρόνο».

Τέλος μιλώντας για τον σχέδιο «Ηρακλής» που πέρασε η κυβέρνηση και αφορά τα κόκκινα δάνεια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τα εξής:

«Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να λυθούν τα ζητήματα προς όφελος των τραπεζών. Καταψηφίσαμε το σχέδιο Ηρακλής, θέσαμε συγκριμένες προτάσεις και θέματα όπως το θέμα τις εξασφάλισης της πρώτης κατοικίας. Δεν μπορεί αυτό να μένει έξω από τον διάλογο. Το δεύτερο είναι το θέμα προτίμησης, όταν η Τράπεζα είναι να πουλήσει το δικό σας δάνειο, σε ένα fund. Όταν π.χ. πουλάει ένα δάνειο 80.000 ευρώ, 20.000 ευρώ να έρχεται και να σας λέει δώστε μου 25.000 και πάρτε το εσείς, όπως έχει γίνει στην Κύπρο. Δυστυχώς δεν είχαμε καμία απάντηση από την Κυβέρνηση. Επίσης δεν είχαμε απάντηση και στις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, για την αντισυνταγματικότητα και τα προβλήματα του Νόμου. Δεν είχαμε καμία αλλαγή ούτε σε αυτά».