Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο:

Χρειάστηκαν 37 (!) λεπτά ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών για να μην υπάρξει ούτε μια απάντηση στις δημόσιες τοποθετήσεις και συνεντεύξεις μας για το θέμα. Δεν κάνετε διάλογο ούτε με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ούτε με τα κόμματα στη βουλή, τον φοβάστε. Προτιμάτε τους μονολόγους σε τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες δεν έχετε βγει ποτέ με εκπρόσωπο άλλου κόμματος να συζητήσετε για θέματα οικονομικής πολιτικής. Ο δε αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ψεύδεται και δεν σέβεται στοιχειωδώς τους πολιτικούς του αντιπάλους λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε προτάσεις ή δεν έκανε κριτική.

Το παρελθόν των αποτυχημένων προβλέψεων σας πριν το 2014, που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και στη χρεοκοπία, η αποτυχημένη σας πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2020 που αποδείχτηκε πολλαπλάσιο, το τι πρόκειται να συμβεί με την πρόβλεψή σας για το έλλειμμα του 2021, δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη για αυτά που αναφέρεται στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο.

Να δοθούν απαντήσεις για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις πληρωμές των φαρμακοποιών στις 30/6, οι οποίες καταγγέλλουν πως δεν έγιναν επειδή καθυστερείτε να υποβάλετε αιτιολογική έκθεση, να απαντήσετε για τις συντάξεις που δεν πληρώθηκαν, να απαντήσετε αν ψεύδεται, παραπληροφορεί ή όχι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων όταν δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα.

Στις θριαμβολογίες του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «πετύχαμε με τις τράπεζες», οι πολίτες ενημερώνουν πως οι τράπεζες αύξησαν τα έξοδα δοσοληψιών με τις επιχειρήσεις από 40% έως 100%, διπλασίασαν την προμήθεια τους κατά την κατάθεση επιταγών, την ίδια ώρα που δείχνουν την έξοδο σε δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενους με τεράστιες επιπτώσεις στα θέματα ανεργίας και εξυπηρέτησης του πολίτη.

Κορυφαίο θέμα που αφορά το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία μας το κλείσιμο του λογαριασμού του Παύλου Πολάκη στο Facebook. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί μαζί του πολιτικά ή να διαφωνεί, αλλά αυτό που γίνεται με τη φίμωση ενός Βουλευτή για τις πολιτικές ή τις επιστημονικές του απόψεις, είναι πολιτικό θέμα δημοκρατίας που αφορά όλη τη Βουλή. Και σε αυτό το ζήτημα ο Παύλος δεν είναι μόνος του. Είμαστε όλοι μαζί του.

 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Επειδή ακούστηκε ένα σχόλιο προηγουμένως που αφορούσε εμένα και τη θητεία μου στο Υπουργείο Οικονομικών, εγώ θέλω να πω και να υπενθυμίσω ότι παρά το ότι κατείχα στατιστικά – όχι από άποψη ποιότητας, αλλά από άποψη στατιστικής- την πρώτη θέση μεταξύ των Υπουργών της τότε Κυβέρνησης σε ομιλίες και σε απαντήσεις επίκαιρων ερωτήσεων, ποτέ δεν έκανα υπέρβαση καθορισμένου χρόνου από τα δεκαοχτώ λεπτά στα τριάντα επτά λεπτά !. Αν υπάρχει κάποιο ανάλογο επιχείρημα, να το ακούσω και να ζητήσω δημόσια συγγνώμη την επόμενη φορά.

Όμως, η διαφωνία μας, κύριε Υπουργέ, δεν είναι στον χρόνο της ομιλίας, όπου χρειαστήκατε τριάντα επτά λεπτά. Είναι στο περιεχόμενο της ομιλίας. Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε εδώ το Μεσοπρόθεσμο και σωστά το συζητάμε, διότι είναι σημαντικό να συζητούνται αυτά τα ζητήματα σε επίπεδο Κοινοβουλίου. Αφήνω το τι ακραία λέγατε ως Νέα Δημοκρατία όσο ήσασταν  στην Αντιπολίτευση και το τι στάση κρατούσατε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά μαζί με πολλά άλλα τα έχετε ξεχάσει και τα έχετε παραγράψει.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Είναι θετικό να συζητούμε και για αυτό εμείς ήρθαμε με ομιλίες μας στην αντίστοιχη Επιτροπή και της κ. Παπανάτσιου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου και με συνέντευξή δημόσια της Έφης Αχτσιόγλου, της αρμόδιας τομεάρχη, και τοποθετηθήκαμε δημόσια, κριτικάραμε και είπαμε τις απόψεις μας.

Τι απαντήσατε σε αυτό; Διότι καταλαβαίνουμε την αλλεργία σας στον διάλογο, διότι δεν θέλετε να κάνετε διάλογο. Δεν κάνετε διάλογο καν με τους κοινωνικούς και τους παραγωγικούς φορείς, δεν κάνετε με τα Κόμματα στη Βουλή. Καταλαβαίνω τον φόβο σας για διάλογο ως Νέα Δημοκρατία. Για αυτό και προτιμάτε τους μονολόγους στις εκπομπές στην τηλεόραση και το να μην τολμάτε.

Δεν θυμάμαι, κύριε Υπουργέ σας προκαλώ να μου το θυμίσετε μετά, σε κάποια παρέμβασή σας – πότε έχετε βγει σε κάποια αντίστοιχη τηλεοπτική εκπομπή μαζί με εκπρόσωπο άλλου Κόμματος να συζητήσετε για τα θέματα οικονομικής πολιτικής; Μακάρι να το κάνετε το επόμενο χρονικό διάστημα. Εγώ για τον τομέα μου είμαι διαθέσιμος όποτε έχετε χρόνο.

Σε σχέση, όμως, με το αν θα γίνει ουσιαστική ή όχι συζήτηση, δεν καταλαβαίνω ειδικά την παρέμβαση του κ. Σκυλακάκη. Όπως ξέρετε, ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Γεωργιάδης είναι οι αγαπημένοι μου Υπουργοί, πολιτικά οι αγαπημένοι μου Υπουργοί, διότι είναι σαφέστατοι σε αυτό που λένε. Δεν κρύβονται, δεν προφυλάσσονται. Είναι σαφέστατοι σε αυτό που λένε και σε αυτό που εκπέμπουν.

Ο κ. Σκυλακάκης, λοιπόν, έρχεται και λέει ότι δεν έκανε κριτική και προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι εδώ. Αν ήταν εδώ, θα ξεπερνούσα τα όρια της πολιτικής ευγένειας και θα του απαντούσα. Όμως, θέλω να καταλάβω αν αυτός ο άνθρωπος που είναι Υπουργός, παρακολουθεί τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, παρακολουθεί το τι λέμε μέσα στην Αίθουσα αυτή. Έχει πολιτικά επιχειρήματα;. Καταλαβαίνω ότι θέλει να παραγράψει και να σβήσει ένα μέρος του πολιτικού παρελθόντος του για συγκεκριμένους λόγους, αλλά ας σεβαστεί στοιχειωδώς τους πολιτικούς του συνομιλητές.

Ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα το Μεσοπρόθεσμο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν και σωστές κριτικές και σωστές τοποθετήσεις. Εδώ, όμως, έρχεται ένα ερώτημα: Τι είναι το Μεσοπρόθεσμο; Είναι μια άσκηση, μια συζήτηση, μια αναγκαία συζήτηση για μια πρόβλεψη. Και ερωτά o απλός πολίτης: Αυτοί που κάνουν αυτήν την πρόβλεψη έπεσαν έξω σε άλλες προβλέψεις; Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ προηγουμένως- έπεσαν έξω σε προβλέψεις τους και οδήγησαν τη χώρα στα βράχια και στη χρεοκοπία; Ναι ή όχι;

Όμως, και από τότε που αναλάβατε, δύο χρόνια πριν, για το έλλειμμα το 2020 πέσατε έξω ή όχι στις προβλέψεις σας; Διότι όταν εμείς σας μιλούσαμε για το έλλειμμα, μας λέγατε εδώ μέσα για καταστροφολόγους κλπ. και το έλλειμμα έκλεισε πολλαπλάσιο από αυτό το οποίο σας λέγαμε εμείς. Ποιος έπεσε έξω στις προβλέψεις του; Και τι γίνεται με το έλλειμμα του 2021; Για να δούμε την πρόβλεψή σας.

Σε σχέση, λοιπόν, με αυτούς που κουνούν πολιτικά το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ, ας απαντήσουν πρώτα τι προέβλεπαν πριν το 2014 και τι ανάλυση έκαναν για το πώς φτάσαμε στην κρίση. Και ελπίζω να έλθει ο αγαπημένος Υπουργός, ο κ. Σκυλακάκης, κάποια στιγμή στη Βουλή να καταδεχθεί να κάνει ουσιαστική συζήτηση είτε εδώ, είτε όπου αλλού θέλει και να μας απαντήσει. Αυτή η τοποθέτησή του για το «μαξιλάρι»-αποθεματικό του ΣΥΡΙΖΑ των 37 δισεκατομμυρίων αν ήταν σωστό ή όχι είναι ακόμα εν ισχύ ή είναι λάθος;

Εκτός, κύριε Υπουργέ, από τις εκατό τριάντα σελίδες του Μακροπρόθεσμου, υπάρχει και η πραγματική οικονομία. Χθες πήγα σε φαρμακείο στη γειτονιά μου και μου είπαν : «Τι έγινε; Τελείωσαν τα λεφτά που αφήσατε;» Λέω: «Γιατί;». Χτες ήταν να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί.

Καταθέτω στα Πρακτικά πλήρη ανάρτηση από συγκεκριμένο BlogSpot των φαρμακοποιών (https://trifonalexiadis.gr/wp-content/uploads/2021/07/farmakopoioi.blogspot.com-ΠΦΣ-Ενημέρωση-για-το-ΝΣ-του-Υπουργείου-Υγείας.pdf ) που σας εγκαλούν διότι καθυστερείτε να υποβάλετε αιτιολογική έκθεση και χθες 30/6 που έπρεπε να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί και είχαν επιταγές οι άνθρωποι, δεν πληρώθηκαν ! Ε, τους είπα και εγώ: «Καλά, μην είστε υπερβολικοί τώρα. Κάποιο πρόβλημα θα υπήρχε, όπως με τις συντάξεις που δεν πληρώθηκαν επειδή κάποιο τεχνικό πρόβλημα θα υπήρχε, κάτι τέτοιο. Τώρα κάνουν άλλα στο επιτελικό κράτος». Προσπάθησα να δικαιολογήσω και εγώ.

), που σας εγκαλούν διότι καθυστερείτε να υποβάλετε αιτιολογική έκθεση και χθες 30/6 που έπρεπε να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί και είχαν επιταγές οι άνθρωποι, δεν πληρώθηκαν ! Ε, τους είπα και εγώ: «Καλά, μην είστε υπερβολικοί τώρα. Κάποιο πρόβλημα θα υπήρχε, όπως με τις συντάξεις που δεν πληρώθηκαν επειδή κάποιο τεχνικό πρόβλημα θα υπήρχε, κάτι τέτοιο. Τώρα κάνουν άλλα στο επιτελικό κράτος». Προσπάθησα να δικαιολογήσω και εγώ.

Όμως,  μετά γυρνάω σπίτι, διαβάζω και βλέπω Υπουργό σας, κορυφαίος Υπουργός: «Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά». Και σε αυτό πρέπει να απαντήσετε. Είστε ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να απαντήσετε. Ο Υπουργός σας ψεύδεται, δεν έχει πληροφόρηση ή συμβαίνει κάτι άλλο; Διότι αν το συνδυάσουμε το ένα με το άλλο, οδηγούμαστε κάπου. Και ο αρμόδιος αυτός Υπουργός, ο αγαπημένος μου πολιτικά αυτός Υπουργός, είναι Υπουργός αρμόδιος για την ανάπτυξη. Είναι αυτός ο οποίος συναντάται με επενδυτές. Τι θα τους πει; Ότι δεν έχουμε χρήματα; Είναι ο Υπουργός που έχει σχέση με τις αγορές των ομολόγων, είναι αυτός που έχει τη διεθνή εικόνα της χώρας στις επενδύσεις.

Είπε ο κ. Σκυλακάκης: «Πετύχαμε με τις τράπεζες». Ρωτάει άλλος πολίτης: Έχετε καταλάβει ότι οι τράπεζες αύξησαν τα έξοδα δοσοληψιών με τις επιχειρήσεις από 40% έως 100%; Δηλαδή, ένας βιοτέχνης στο Περιστέρι που πλήρωνε 0,20% ανά σώμα επιταγής, έχει φτάσει στο 0,40% -αυτά τα συζητάτε;- και  για κάθε πληρωμή από 1 ευρώ στο 1,40;

 Συζητάτε με τις τράπεζες ότι δείχνουν την έξοδο σε δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενους με τεράστιες επιπτώσεις στα θέματα ανεργίας και εξυπηρέτησης του πολίτη;

 Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, γιατί εγώ δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο, με δύο παρατηρήσεις. Ακούστηκε – και από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και από το χώρο του ΚΙΝΑΛ – μία αναφορά σε συγκεκριμένο φορολογούμενο που σε δικαστική υπόθεση δικαιώθηκε. Διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για «Δριμύ κατηγορώ Σαμαρά κατά Τσίπρα» για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο. Μπήκα και στο site της Νέας Δημοκρατίας, δεν είδα πουθενά κάποια ανάρτηση, κάποιος τεχνικός λόγος θα υπάρχει. Αλλά δεν καταλαβαίνω, η εντολή φορολογικού ελέγχου για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο επί ΣΥΡΙΖΑ βγήκε; Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εντολή φορολογικού ελέγχου για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο; Αν υπάρχει έστω και ένα δημοσίευμα, αν υπάρχει μια κοινοβουλευτική αναφορά, αν υπάρχει μία ομιλία σας ότι ο Αλεξιάδης ως αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός παρενέβη εναντίον του συγκεκριμένου φορολογούμενου, να βγείτε να το πείτε εδώ δημόσια και να φέρετε και το τι είχατε πει τότε, όχι τώρα που το θυμηθήκατε.

Και το λέω αυτό διότι εμείς τη μόνη παρέμβαση που κάναμε σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό- είναι να επιταχυνθούν οι έλεγχοι της Λίστας Λαγκάρντ διότι βλέπαμε τα θέματα παραγραφής που έρχονταν, γιατί επί των ημερών σας είχε βαλτώσει και εμείς το τρέξαμε.

 Και μία τελευταία κουβέντα για το θέμα που αφορά τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Με τον Παύλο Πολάκη μπορεί κάποιος να συμφωνεί πολιτικά ή να διαφωνεί. Αλλά εδώ έχουμε ένα θέμα που αφορά το κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και η επιστολή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και οι αναφορές μας γενικά και ο αγώνας που δίνουμε. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί αλλά αυτό που γίνεται με τη φίμωση ενός Βουλευτή για τις πολιτικές ή τις επιστημονικές του απόψεις όσο αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, είναι πολιτικό θέμα δημοκρατίας που αφορά όλη τη Βουλή. Και σε αυτό το ζήτημα ο Παύλος δεν είναι μόνος του. Είμαστε όλοι μαζί του.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.