Με Επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης θέτει το ζήτημα της απαράδεκτης κυβερνητικής κωλυσιεργίας ως προς τη λειτουργία του πανέτοιμου νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου.

Η διαρκής καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του πλήρως εξοπλισμένου Κέντρου, παρά τις υποσχέσεις, όπως και η μη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό αλλά με τρίμηνες μετακινήσεις επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού παρεμποδίζει τους κατοίκους της Β’ Πειραιά να απολαμβάνουν των ιατρικών υπηρεσιών, ενώ δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ενώνοντας τη φωνή του με τη Δημοτική αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας, με  τους χιλιάδες κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, ερωτά αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, στελεχωμένο με μόνιμο απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του Υπουργού Υγείας.

Ακολουθεί αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoν κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Η κυβέρνηση καθυστερεί τη λειτουργία του νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου και δεν προβαίνει σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, μια σύγχρονη ολοκληρωμένη υγειονομική μονάδα, με σχεδιασμό 24ωρης λειτουργίας, με 14 εξεταστήρια Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας, με Καρδιολογικό, Χειρουργικό, Γυναικολογικό, Μαιευτικό, Παιδιατρικό, Οδοντιατρικό τμήμα, με Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό και τμήμα Υπερήχων και Φυσικοθεραπείας πλήρως εξοπλισμένα, ένα κόσμημα και βοήθημα για τους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά κινδυνεύει να χαρακτηριστεί νέο «γεφύρι της Άρτας» για την περιοχή.

Ενώ το κτίριο έχει παραδοθεί προς χρήση εδώ και μήνες, η κωλυσιεργία του Υπουργείου Υγείας είναι εμφανής. Παρ όλες τις προσωπικές διαβεβαιώσεις του Αν. Υπουργού Υγείας προς τον Δήμαρχο της περιοχής, σε επίσκεψή του νωρίς τον Απρίλιο ότι το Κέντρο Υγείας θα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι το τέλος Μαΐου, αυτό δεν έχει συμβεί, ενώ μπαίνουμε στον Ιούλιο.

Η απουσία του ανθρώπινου δυναμικού, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στερεί από τους 100.000 περίπου πολίτες της περιοχής την πολύτιμη προσφορά του Κέντρου Υγείας στις ιατρικές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα δεν βοηθά στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων (Τζάνειο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Θριάσιο) αφού οι περισσότεροι χρήζοντες βοήθειας δεν θα κατέληγαν εκεί.

Στο πάγιο αίτημα των κατοίκων, των φορέων, της Δημοτικής αρχής, των βουλευτών όλων των κομμάτων για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με την  πρόσληψη του αναγκαίου, απαραίτητου και μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία του, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της για το δημόσιο σύστημα υγείας. Με τη λογική της αποδυνάμωσης του και όχι με τη λογική της στήριξης και της ενδυνάμωσής του, το Υπουργείο Υγείας με απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά στις 14/6 αποφάσισε να στελεχώσει το νεοσύστατο Κέντρο Υγείας με τρίμηνες μετακινήσεις επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Με μετακινήσεις επικουρικών από το Γ.Ν.Π. Τζάνειο και τα Κέντρα Υγείας Δραπετσώνας, Πειραιά, Περάματος, Περιστερίου, Αγ. Ιερόθεου και αποδυναμώνοντας τις αντίστοιχες περιοχές, η κυβέρνηση βάζει το «μπάλωμα» της σε μια αψεγάδιαστη πρότυπη μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σε συνθήκες πανδημίας, η μη στελέχωση ή η υποστελέχωση υγειονομικών μονάδων είναι εγκληματική πολιτική.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου, στελεχωμένο με μόνιμο απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλεξιάδης Τρύφων