ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ “ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ” ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ο Τρύφων Αλεξιάδης μιλά για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που κατήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Δεν πρέπει να επιστρέψει η κοινωνία και οι πολίτες σε μαύρες μέρες της δεξιάς διακυβέρνησης, όταν πολιτικοί αντίπαλοι δι;ώκονταν για τις απόψεις τους ή την δεκαετία του ’90  όταν πολιτικοί αντίπαλοι παρακολουθούνταν από κέντρα της δεξιάς παράταξης» είπε σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο του με το λογισμικό Predator. Πρόκειται άλλωστε για το ίδιο λογισμικό που έχει χρησιμοποιηθεί στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου του Inside story Θανάση Κουκάκη τους προηγούμενους μήνες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαιτεί η Βουλή να προμηθευτεί το αντίστοιχο λογισμικό για να ελέγξει αν τα τηλέφωνά των βουλευτών και γενικότερα των πολιτικών προσώπων  έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.

Δεν παρακολουθούσαν έναν οποιονδήποτε πολιτικό, αλλά αυτόν που από το Σύνταγμα μπορεί να πάρει την Τρίτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

«Είναι ένα σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας, δεν είναι ένα προσωπικό θέμα ή όπως θέλουν κάποια μέσα ενημέρωσης να το υποβαθμίσουν, θέμα δευτερεύουσας σημασίας, είναι ένα κεντρικό πολιτικό θέμα το αν παρακολουθούνται τηλέφωνα και αν παρακολουθούνται ειδικά τηλέφωνα πολιτικών παραγόντων, να σας θυμίσω ότι ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με το σύνταγμα μπορεί να λάβει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεν είναι ένα απλό πρόσωπο, αλλά ένα πρόσωπο με σημαντική πολιτική σημασία. Καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση θέλει είτε να υποβαθμίσει είτε να αλλάξει την ατζέντα. Να είναι όμως όλοι σίγουροι και βέβαιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον και ελπίζουμε και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και για να φτάσουμε στους υπεύθυνους και σε αυτούς που έκαναν αυτό που έκαναν».

 Η οικογενειακή παράδοση…

«Υπάρχει ιστορία, υπάρχουν προηγούμενα και υπάρχουν και οικογενειακές παραδόσεις στην Ελλάδα που ελπίζουμε κάποιοι να μην τις τηρούν! Σε κάθε περίπτωση, δεν παρακολουθήθηκε το κινητό κάποιου  τυχαίου πολίτη αλλά ενός σημαντικού πολιτικού παράγοντα, αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να απαντήσει άμεσα, αυτό που πρέπει να κάνει η Βουλή είναι να προμηθευτεί το αντίστοιχο λογισμικό και να ελέγξει τα τηλέφωνα βουλευτών, μελών της κυβέρνησης και γενικά ανθρώπων που πιθανά να έχουν το φόβο της παρακολούθησης και σε κάθε περίπτωση εκείνο που  πρέπει να κάνουμε, όλοι σαν πολίτες, είναι να προστατεύσουμε την δημοκρατία από το να επιστρέψουμε σε μαύρες μέρες της δεξιάς διακυβέρνησης, όταν πολιτικοί αντίπαλοι διώκονταν για τις απόψεις τους ή την δεκαετία του ’90 να θυμίσω, όταν πολιτικοί αντίπαλοι παρακολουθούνταν από κέντρα της δεξιάς παράταξης για ευνόητους λόγους. Δεν πρέπει να γυρίσει η δημοκρατία μας εκεί».

 Το λογισμικό δεν καταγράφει μόνο συνομιλίες

«Το λογισμικό αυτό δεν καταγράφει μόνο συνομιλίες, μπορεί να πάρει όλα τα δεδομένα του κινητού σας τηλεφώνου, όπως για παράδειγμα προσωπικές φωτογραφίες, οικογενειακές φωτογραφίες, κωδικούς, αριθμούς για τραπεζικούς λογαριασμούς για πρόσβαση στο taxis και μία σειρά από άλλα δεδομένα που μπορούν να επιφέρουν και μεγάλη οικονομική ζημιά σε κάποιον. Η Ελλάδα είναι η χώρα  που υπάρχει νεκρός δημοσιογράφος από δολοφονία και ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο δολοφόνος, είμαστε στην Ευρώπη, δεν είμαστε σε κάποια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής ή σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής που κυβερνούν οι ναρκέμποροι. Έχουμε τον δημοσιογράφο τον κ. Καραϊβάζ, τον συγχωρεμένο, που ακόμα ο δολοφόνος δεν έχει βρεθεί και παραπεμφθεί και τον  δημοσιογράφο το κ. Κουκάκη να έχει αποδειχθεί ότι έχει πέσει θύμα τέτοιας κατάστασης. Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να κλείνει τα μάτια, δεν μπορεί να ακούμε περίεργες θεωρίες περί κοινού δικαίου αίσθημα. Αλίμονο, αν οι πολιτικοί χάσουν την επαφή με το αίσθημα δικαίου των πολιτών και της κοινωνίας, δε μπορεί σαν δημοκρατία να δεχτούμε τέτοια πράγματα, πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας και εδώ περιμένουμε από τη δικαιοσύνη τάχιστες ενέργειες διαλεύκανσης και από την κυβέρνηση καθαρές απαντήσεις!».

Έχουν προμηθευτεί δημόσιες υπηρεσίες ναι ή όχι λογισμικά παρακολούθησης επικοινωνιών;

«Αυτό θα είναι ο τίτλος σε κάθε εμφάνιση μου από δω και πέρα, έχουν προμηθευτεί δημόσιες υπηρεσίες ναι ή όχι λογισμικά παρακολούθησης επικοινωνιών; Και δε μιλάω για υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια ή με διωκτικές αρχές για θέματα λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής, εγκληματικότητας ή άλλες καταστάσεις τέτοιες. Ρωτάμε υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προμηθευτεί τέτοιο λογισμικό; Απάντηση θα δοθεί, όπως δόθηκε και στο παρελθόν σε πολύ πιο σκληρά  καθεστώτα και σε ποιο δύσκολες καταστάσεις, αλλά πρέπει και η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση να δώσουν γρήγορες και σαφείς απαντήσεις. Ζητήσαμε και ζητάμε συνέχεια από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις, χθες για πρώτη φορά ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε μία πρώτη αναφορά στο θέμα, γιατί τις προηγούμενες μέρες δεν είχαμε καν αναφορά στο θέμα. Ζητάμε σαφή απάντηση από την κυβέρνηση και η Βουλή να προμηθευτεί το αντίστοιχο λογισμικό για να ελέγξει αν τα τηλέφωνά μας έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης. Εγώ θυμίζω την φράση του Όργουελ ότι “η εξουσία του μέλλοντος είναι η διαχείριση των πληροφοριών”, κάποιοι αυτό το καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά και θέλουν μέσω εκβιασμών και βρώμικων καταστάσεων να ελέγξουν την πολιτική ζωή της χώρας. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό!».