Σημεία της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη, αν. τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συζήτηση για τον απολογισμό-προγραμματισμό της ΑΑΔΕ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής 

Σχετικά με τις Ανεξάρτητες Αρχές και τη σύσταση της ΑΑΔΕ:

Στηρίζουμε κάθε δράση της ΑΑΔΕ και οποιασδήποτε άλλης Αρχής, όπως του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, των Δικαστικών Υπηρεσιών κ.λπ., για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και για κατανομή των φορολογικών βαρών σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η θέση μας ως πολιτικός χώρος για το θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών έχει διατυπωθεί με πλήρη πολιτική επάρκεια από τον τότε Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στις 25.07.2016, στην πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ήταν η σωστότερη προσέγγιση. Αυτό που κληρονομήσαμε το 2015, ήταν ένα κράτος παρεμβάσεων, πολιτικών, οικονομικών, θρησκευτικών, συνδικαλιστικών και λοιπών παραγόντων στις λειτουργίες των φορολογικών υπηρεσιών. Να σας θυμίσω, ότι στη δήθεν ημιαυτόνομη ή ανεξάρτητη ΓΓΔΕ είχαμε δύο τουλάχιστον καραμπινάτα σκάνδαλα, το σκάνδαλο της τροπολογίας για τις τριγωνικές συναλλαγές καυσίμων και τη μεθόδευση σε κατευθυνόμενους επανελέγχους.

Αυτό ήταν το κράτος που υπήρχε πριν το 2015. Εμείς παραλάβαμε μια χώρα με μνημονιακές δεσμεύσεις και ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ως Υπουργός Οικονομικών, μια δέσμευση από τον προκάτοχό του. Προχωρήσαμε στην πλήρη ανεξαρτησία των φορολογικών υπηρεσιών με τη λειτουργία της ΑΑΔΕ, για την καλύτερη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών σε όφελος του δημοσίου συνόλου και των οικονομικών του κράτους και όχι σε όφελος του α΄ ή του β’ κόμματος, όπως είχαμε στο παρελθόν. Το, αν ήταν η καλύτερη ή όχι νομική φόρμουλα ή, αν έπρεπε να κάνουμε το α’, το β’ ή το γ’, είναι προς συζήτηση και αντικείμενο του διαλόγου για το μέλλον.

Σχετικά με καταγγελίες για μεθοδεύσεις της ΑΑΔΕ:

Επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχουμε καταγγελία, από βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης και μέλους της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ότι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΡΑΕ, άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όπως υπάρχει καταγγελία κυβερνητικού βουλευτή για πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων σε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή υπάρχουν και δημοσιεύματα που μιλούν για μεθοδευμένους φορολογικούς ελέγχους τουλάχιστον σε δύο Μέσα Ενημέρωσης. Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις καταγγελίες που υπάρχουν, κύριε Πιτσιλή, σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Νομίζω ότι έχετε ενημερωθεί γι’ αυτά τα δημοσιεύματα, αν όχι θα καταθέσω στα Πρακτικά (*), τα δημοσιεύματα από το «Documento» και από την εφημερίδα «Δημοκρατία». Δεν έχω βρει κάποια απάντηση ή κάτι άλλο, αν αυτά ισχύουν ή όχι.

Σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν λογιστές, φοροτεχνικοί και επιχειρήσεις:

Είχαμε σαφή θέση υπέρ της ψηφιοποίησης, υπέρ των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ξεκίνησαν επί των ημερών μας, τα ενισχύσαμε, τα προχωρήσαμε, όχι όμως με τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Σε συνάντηση που είχαμε με το Οικονομικό Επιμελητήριο, μας είπαν πρώτα απ’ όλα, για την ΑΑΔΕ, ότι παρακαλούμε εκ των υστέρων, για διάλογο σε σχέση με θέματα που αφορούν το ζήτημα του myDATA, των αποφάσεων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και για μια σειρά ζητημάτων. Οι λογιστές και οι επιχειρήσεις έχουν προβλήματα για το θέμα του myDATA, για το θέμα των αποφάσεων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που πέφτουν σαν «πολυβόλο», για τις πλατφόρμες, για την υποβολή δηλώσεων κ.λπ.

Σχετικά με τα ελεγκτικά κέντρα και τις αρμοδιότητες της ΑΑΔΕ:

Το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εμείς εισηγηθήκαμε ως κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ. Αλλά το βλέπετε σωστό, η Βουλή να ενημερώνεται ακόμα και για στοιχειώδη οργανωτικά θέματα από τις εφημερίδες; Δηλαδή, τη νέα οργανωτική δομή της ΑΑΔΕ, που αφορά το θέμα των ελεγκτικών κέντρων, το συζητήσατε με κάποιον; Συζητήθηκε σε επίπεδο Βουλής, με κάποιον, με το Προεδρείο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με εκπροσώπους κομμάτων ή με εκπροσώπους φορέων; Έγινε τέτοια συζήτηση;

Υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αντίστοιχο νομοθετικό μοντέλο ΑΑΔΕ; Δεν αναφέρομαι σε αυτό που έχουν στην Αγγλία, με τη μορφή ξεχωριστού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει νομοθετικές υπηρεσίες, αλλά οι νομοθετικές υπηρεσίες έχουν ανατεθεί σε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή;

Καλό είναι να λέμε ότι θα πάρουμε το α΄, το β’, το γ’ μέτρο, αλλά τι θα κάνουμε όταν ο πολίτης δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και δε μπορεί να δώσει λύση; Πώς αντιμετωπίζουμε, για παράδειγμα, το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους;  

Σχετικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου:

Ενημερώθηκα από την Ομοσπονδία Τελωνειακών, ότι στην Ελλάδα, έχουμε 2.400 τελωνειακούς. Υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα με τόσο μικρό ποσοστό τελωνειακών ανά εκατομμύριο κατοίκων; Έχουμε μικρό ποσοστό τελωνειακών σε σχέση με τον πληθυσμό αλλά και ελάχιστο αριθμό τελωνειακών, που κάνουν μια πραγματικά ηρωική προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μεγάλο ποσοστό λαθρεμπορίου – όπως και οι εφοριακοί, μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής – πολλές πύλες εισόδου, ειδική γεωγραφική θέση κ.α. Στο Τελωνείο του Έβρου, από τη μεριά της Ελλάδας υπάρχουν περίπου 50 με 60 τελωνειακοί και από τη μεριά της Τουρκίας παραπάνω από 150! Η δυσαναλογία είναι προφανής. Επίσης, εάν συγκρίνει κάποιος την κτιριακή υποδομή των ελληνικών τελωνείων από την πλευρά του Έβρου με τα τουρκικά τελωνεία, δεν μας τιμά σαν χώρα.

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ολοκλήρωσης έργων που έχουν σχέση με το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή:

Πότε θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση στα βασικά τελωνεία scanners ESX-ray, ειδικά scanners ESX-ray για φορτηγά και containers;

Πότε θα ολοκληρωθεί το σύστημα ιχνηθέτησης υγρών καυσίμων;

Πότε θα ολοκληρωθεί το σύστημα εισροών – εκροών από τα διυλιστήρια μέχρι τα βενζινάδικα;

Πότε θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση GPS στη μεταφορά καυσίμων σε ξηρά και θάλασσα;

Πότε θα ολοκληρωθεί το σύστημα καταγραφής πινακίδων οχημάτων,  που η Βουλγαρία για παράδειγμα, το έχει εδώ και πολλά χρόνια, στις πύλες εισόδου – εξόδου;

https://youtu.be/c9V9uPFNuDo

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του φορολογικού συστήματος, τώρα που ηρεμήσαμε και μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί έγινε αυτή η φασαρία, εμείς θεωρούμε αναγκαίο να υπάρχει διάλογος για το φορολογικό σύστημα, τον έχουμε προκαλέσει πάρα πολλές φορές. Έχουμε καλέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να το κάνει. Δεν το κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, είναι πολιτική της επιλογή, γι’ αυτό κρίνεται. Εμείς θεωρούμε, ότι έπρεπε να αξιοποιηθεί, σήμερα, η παρουσία ικανότατων υπηρεσιακών στελεχών για να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και νομίζω, ότι, στον πιεσμένο χρόνο που έχουμε και με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να γίνει.

Λείπει, όμως, από τη σημερινή διαδικασία, το να υπάρχουν φορείς εδώ, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο, η ΠΟΦΕΕ, η ΠΟΜΙΔΑ, κοινωνικοί επιχειρηματικοί φορείς, φορείς από το χώρο των πανεπιστημίων, που να εκφράζουν και αυτοί άποψη για αυτά τα ζητήματα. Εμείς, λοιπόν, για να κλείσω αυτό τον τομέα, θέλουμε διάλογο. Η κυβέρνηση φοβάται το διάλογο. Εγώ προκαλώ για άλλη μια φορά τον Υπουργό Οικονομικών που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και όποιου άλλου οργάνου θέλει για να συζητήσουμε τα θέματα του φορολογικού συστήματος. Αυτονόητο, το λέω για να μην επανέλθουν κάποιοι, ότι στηρίζουμε κάθε δράση και της ΑΑΔΕ και οποιασδήποτε άλλης Αρχής, όπως του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, των δικαστικών υπηρεσιών και τα λοιπά, για κατανομή των φορολογικών βαρών σύμφωνα με το Σύνταγμα και για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς.

Για να προλάβω, όμως, κριτική που έχουμε ακούσει και άλλες φορές και πιθανόν να ακουστεί και σήμερα, εμείς το τι θέση έχουμε ως πολιτικός χώρος για το θέμα των Ανεξάρτητων Αρχών έχει διατυπωθεί με  πλήρη πολιτική επάρκεια από τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 25.07.2016, στη πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επιμένουμε, ότι εκείνη τοποθέτηση για τις Ανεξάρτητες Αρχές ήταν η σωστότερη προσέγγιση. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι, αυτό που κληρονομήσαμε το 2015, ήταν ένα κράτος παρεμβάσεων, πολιτικών, οικονομικών, θρησκευτικών, συνδικαλιστικών και άλλων παραγόντων, τα έχω πει και από άλλες θέσεις ευθύνης, στις λειτουργίες των φορολογικών υπηρεσιών. Να σας θυμίσω δε, ότι στη δήθεν ημιαυτόνομη ή ανεξάρτητη ΓΓΔΕ είχαμε δύο τουλάχιστον καραμπινάτα σκάνδαλα, το σκάνδαλο της τροπολογίας για τις τριγωνικές συναλλαγές καυσίμων και τη μεθόδευση σε κατευθυνόμενους επανελέγχους για συγκεκριμένους λόγους.

Αυτό ήταν το κράτος που υπήρχε πριν το 2015. Εμείς, παραλαμβάνοντας μια δέσμευση της χώρας στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων και παραλαμβάνοντας, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μια δέσμευση, ως Υπουργός Οικονομικών, από τον προκάτοχό του, προχωρήσαμε στην πλήρη ανεξαρτησία των φορολογικών υπηρεσιών με τη λειτουργία της ΑΑΔΕ. Το, αν ήταν η καλύτερη ή όχι νομική φόρμουλα ή, αν έπρεπε να κάνουμε το α, το β ή το γ, είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πιστεύουμε ότι είναι το αντικείμενο του διαλόγου για τα επόμενα χρόνια. Διότι όλοι μπορούμε να συναινέσουμε, ότι αυτό που θέλουμε είναι η καλύτερη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών σε όφελος του δημοσίου συνόλου, των οικονομικών του κράτους και όχι, σε καμία περίπτωση, σε όφελος του α ή του β κόμματος, όπως είχαμε στο παρελθόν.

Και εδώ, επειδή έχουμε επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καταγγελία, όχι βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βουλευτή της κυβερνητικής παράταξης και μέλους της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ότι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΡΑΕ, άλλη Ανεξάρτητη Αρχή, για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και για τις καταγγελίες που υπάρχουν, κύριε Πιτσιλή, σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Εγώ δεν υιοθετώ, ούτε απορρίπτω τα δημοσιεύματα, απλά λέω, ότι όπως υπάρχει καταγγελία κυβερνητικού βουλευτή για πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων σε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή υπάρχουν και δημοσιεύματα που μιλούν για μεθοδευμένους φορολογικούς ελέγχους τουλάχιστον σε δύο μέσα ενημέρωσης.

Νομίζω ότι έχετε ενημερωθεί γι’ αυτά τα δημοσιεύματα, αν όχι, θα τα καταθέσω στα πρακτικά, τα οποία αφορούν δημοσιεύματα από το «Ντοκουμέντο» στις 3/10/2021 και από την εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 18/10/2021. Είναι σαφέστατη η πολιτική θέση αυτών των μέσων ενημέρωσης. Θα ήθελα την δική σας θέση, διότι υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιεύματα. Δεν έχω βρει κάποια απάντηση ή κάτι άλλο, αν αυτά ισχύουν ή όχι. Θα καταθέσουμε στα πρακτικά για να μη χάσουμε άλλο χρόνο σε αυτό.

Ειπώθηκε πολύ σωστά, για την ανάγκη συνεργασίας και για το πόσα καλά πράγματα κάνει η ΑΑΔΕ στον τομέα ψηφιοποίησης κ.λπ..Συμφωνούμε. Αυτά ξεκίνησαν επί των ημερών μας, τα ενισχύσαμε, τα προχωρήσαμε. Χθες, όμως, που είχαμε συνάντηση με το Οικονομικό Επιμελητήριο, το οποίο, όπως ξέρετε, δεν είναι ένας επιστημονικός φορέας που ελέγχεται πολιτικά από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Οι άνθρωποι μας είπαν, το σαφέστατο, σε σχέση, πρώτα απ’ όλα, για την ΑΑΔΕ, ότι παρακαλούμε, εκ των υστέρων, για διάλογο σε σχέση με θέματα που αφορούν το ζήτημα του myDATA, των αποφάσεων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές και για μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Γενικά, κύριε Πιτσιλή, από το 1987, που διορίστηκα στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα, έχω μια εικόνα και στον χώρο των εφοριακών και στον χώρο των λογιστών. Νομίζω ότι για το θέμα του myDATA, το οποίο, δεν ήταν πολιτική επιλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα μιλήσει η κυρία Παπανάτσιου και αυτό, γιατί κάποιοι υπηρεσιακοί ή αλλά στελέχη λένε συνεχώς αυτό το πράγμα. Εμείς ήμασταν υπέρ της ψηφιοποίησης, υπέρ των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όχι, όμως, για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Οι λογιστές και οι επιχειρήσεις έχουν προβλήματα για το θέμα του myDATA, για το θέμα των αποφάσεων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που πέφτουν σαν «πολυβόλο», για τις πλατφόρμες, για την υποβολή δηλώσεων κ.λπ..Θα θέλαμε τη δική σας απάντηση σε αυτό.

Μια και είπα για το Οικονομικό Επιμελητήριο, για να διευκολύνω, τον αγαπητό Βουλευτή της Β΄ Πειραιά, τον κ. Μαρκόπουλο, στην τοποθέτηση που έκανε. Ο λαϊκισμός είναι ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, από τον Νοέμβριο του 2021, ζητάει τα εξής «επαναστατικά», δεν τα ζητάει κανένας «συριζαμαδούρος», μείωση κατά 50% για το επόμενο εξάμηνο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον καφέ και επαναξιολόγηση του, άμεση μείωση του Φ.Π.Α. από το 24% στο 20% για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% και μια σειρά από άλλες προτάσεις! Κάποια από αυτές, βεβαίως, έχουν υλοποιηθεί, κάποιες άλλες, όχι.

Επίσης, κύριε Διοικητά, κύριε Πιτσιλή, σε ό,τι αφορά σε αυτό που αναφέρατε σε σχέση με τα ελεγκτικά κέντρα. Βεβαίως, το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο εμείς εισηγηθήκαμε ως κυβέρνηση, δίνει αυτή τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ. Το βλέπετε σωστό, η Βουλή να ενημερώνεται ακόμα και για στοιχειώδη οργανωτικά θέματα από τις εφημερίδες; Δηλαδή, τη νέα οργανωτική δομή της ΑΑΔΕ, που αφορά το θέμα των ελεγκτικών κέντρων, το συζητήσατε με κάποιον; Συζητήθηκε σε επίπεδο Βουλής, με κάποιον, με το Προεδρείο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με εκπροσώπους κομμάτων ή με εκπροσώπους φορέων; Έγινε τέτοια συζήτηση;

Μια και είμαστε σε αυτό το σημείο, στη σελίδα 3, της Έκθεσης Απολογισμού, περιγράφονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες της ΑΑΔΕ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με τη γνώση που έχετε, πλέον, από το 2017 μέχρι σήμερα, υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αντίστοιχο νομοθετικό μοντέλο ΑΑΔΕ; Δεν αναφέρομαι σε αυτό που έχουν στην Αγγλία, με τη μορφή ξεχωριστού Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Καλό θα ήταν να ενημερωθούμε. Όπως επίσης, αν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει νομοθετικές υπηρεσίες, αλλά οι νομοθετικές υπηρεσίες έχουν ανατεθεί σε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή;

Σε ό,τι αφορά τα πολλά στοιχεία απολογισμού, αν είχα περισσότερο χρόνο και τη δυνατότητα θα μπορούσα να μιλήσω πολύ περισσότερο και για το θέμα της σύγκρισης των πινάκων σε σχέση με τους ελέγχους και για το θέμα των ληξιπρόθεσμων και μια σειρά από τέτοια ζητήματα και να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις και των υπηρεσιακών στελεχών. Πώς αντιμετωπίζουμε, για παράδειγμα, το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους; Διότι, καλό είναι να λέμε ότι θα πάρουμε το α, το β, το γ μέτρο, αλλά τι θα κάνουμε όταν ο πολίτης δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και δε μπορεί να δώσει λύση;

Θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα, κύριε Πιτσιλή.

Πρώτα απ’ όλα, ενημερώθηκα εχθές από την Ομοσπονδία Τελωνειακών, ότι στην Ελλάδα, έχουμε 2.400 τελωνειακούς, κάπου εκεί είδα και το νούμερο στον πίνακα που δημοσιοποιήσατε, ότι στο Τελωνείο του Έβρου, από τη μεριά της Ελλάδας υπάρχουν περίπου 50 με 60 τελωνειακοί και από τη μεριά της Τουρκίας παραπάνω από 150! Η δυσαναλογία είναι προφανής, διότι η Τουρκία δεν έχει να ελέγξει εισαγωγικό εμπόριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, ούτε τόσο μεγάλη ροή πραγμάτων, αγαθών και προσώπων, όπως έχουμε εμείς. Επίσης, εάν συγκρίνει κάποιος την κτιριακή υποδομή των ελληνικών τελωνείων από την πλευρά του Έβρου με τα τουρκικά τελωνεία, δεν τιμά αυτό τη χώρα.

Θα ήθελα να μου πείτε το πως βλέπετε να αντιμετωπίζεται αυτό και κυρίως, αν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα με τόσο μικρό ποσοστό τελωνειακών ανά εκατομμύριο κατοίκων. Διότι εμείς έχουμε μικρό ποσοστό τελωνειακών σε σχέση με τον πληθυσμό αλλά και ελάχιστο αριθμό τελωνειακών, που κάνουν μια πραγματικά ηρωική προσπάθεια να αντιμετωπίσουν μεγάλο ποσοστό λαθρεμπορίου, όπως και οι εφοριακοί, μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής, πολλές πύλες εισόδου, ειδική γεωγραφική θέση και μια σειρά από ζητήματα.

Κλείνοντας, θέλω να ρωτήσω, κύριε Πιτσιλή και παρακαλώ να το συμπεριλάβετε στη δευτερομιλία σας, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για τα εξής θέματα, που έχουν σχέση με το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή. Τη γενική διατύπωση την άκουσα αλλά θέλω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, δηλαδή να μου δώσετε μια εικόνα ότι μέχρι το 2025, μέχρι το 2030, μέχρι το 2040, θα γίνουν τα εξής.

Πότε θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση στα βασικά τελωνεία scanners ESX-ray, ειδικά scanners ESX-ray για φορτηγά και κοντέινερς;

Πότε θα ολοκληρωθεί το σύστημα ιχνηθέτησης υγρών καυσίμων;

Πότε θα ολοκληρωθεί το σύστημα εισροών- εκροών από κυρίως τα διυλιστήρια έως τα βενζινάδικα και όχι μόνο στα βενζινάδικα, από τα διυλιστήρια μέχρι τα βενζινάδικα;

Πότε θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση gps στη μεταφορά καυσίμων σε ξηρά και θάλασσα;

Πότε θα ολοκληρωθεί το σύστημα καταγραφής πινακίδων οχημάτων στις πύλες εισόδου – εξόδου; Το ότι η Βουλγαρία, για παράδειγμα, το έχει εδώ και πολλά χρόνια και δεν το έχουμε εμείς, δεν είναι και το καλύτερο για τη χώρα.

Βεβαίως, για να προλάβω και κριτική από άλλους Βουλευτές, στο γνωστό «τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; Τι έκανες εσύ όταν ήσουν Υπουργός Οικονομικών;», εγώ έχω δημοσιοποιήσει τον απολογισμό – προγραμματισμό, 130 σελίδων για το τι έκανα. Ελπίζω να το κάνουν και όσοι άλλοι, κάποια στιγμή, ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Έναν απολογισμό που έχει δημοσιοποιηθεί και περιγράφει αναλυτικά το τι καταφέραμε να κάνουμε στη δύσκολη περίοδο που ήμουν στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας.