Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφωνα Αλεξιάδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα το πρόβλημα εξόφλησης των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και τις απειλές διακοπής ρεύματος που καταφτάνουν σε σχολικές μονάδες του Πειραιά.

Στην  τοποθέτηση του ο Τρ. Αλεξιάδης μίλησε με θερμά λόγια για την αντίδραση του Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου κ. Μακρίδη, ο οποίος ανέδειξε και δημοσιοποίησε το πρόβλημα αδυναμίας εξόφλησης των υπέρογκων λογαριασμών των εταιρειών ενέργειας που αποστέλλονται στα σχολεία και υπενθύμισε ότι παρά την κατάθεση Αναφοράς για το θέμα από τις 30 Μαρτίου, κανένα από τα αρμόδια Υπουργεία δεν απάντησαν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

 

Επιπλέον τόνισε, με ανακοινώσεις τους οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος ανέδειξαν τις απειλές διακοπής ρεύματος που καταφτάνουν στις σχολικές μονάδες της περιοχής και κάλεσε τον υπουργό κ. Σκρέκα να δώσει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση, τερματίζοντας τον παραλογισμό με τις απειλές διακοπής ρεύματος στα σχολεία, σε εξεταστικές μάλιστα περιόδους και με υψηλές θερμοκρασίες.

   Στην απάντησή του ο Υπουργός κ. Σκρέκας μίλησε για τις αυξήσεις και τις έκτακτες επιδοτήσεις προς τους Δήμους που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση με σκοπό να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος δημοτικών επιχειρήσεων, σχολείων, δημοτικών κτηρίων κ.α. Εκτίμησε ότι μέσω των ενισχύσεων απορροφούν το 40%-50% περίπου της αύξησης των τιμολογίων και κατέληξε δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής ηλεκτροδότησης στα σχολεία.

Ο Τρ. Αλεξιάδης έκλεισε λέγοντας «κύριε Υπουργέ, λεφτά υπάρχουν. Λεφτά υπάρχουν για τα μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ που πληρώνονται, από ό,τι διαβάζουμε, ακόμα και με ένα χιλιάρικο τη μέρα και φρόντισε η Κυβέρνηση να τους ελαφρύνει φορολογικά, καταργώντας τη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ πολλοί εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα ακόμα την πληρώνουν. Λεφτά υπάρχουν και για τα τραπεζικά στελέχη, για τα οποία η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο θα έχουν πολύ μεγάλα μπόνους», ενώ χαρακτήρισε θετική την απάντηση του Υπουργού ότι στα σχολεία δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος.

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η ερώτηση αυτή κανονικά δεν έπρεπε να συζητηθεί με τη διαδικασία της επίκαιρης ερώτησης, διότι θέτουμε ένα απλό ερώτημα: Είναι δυνατόν η Βουλή τον Ιούνιο του 2022 να συζητά για απειλές διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε σχολεία;

Δυστυχώς συζητάμε αυτό το θέμα διότι είναι υπαρκτό. Το θέμα αυτό ήρθε στη δημοσιότητα με επιστολή που έστειλε ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου και πολύ καλά έκανε και ανέδειξε το ζήτημα. Θα τα καταθέσω όλα αυτά στα Πρακτικά στη Βουλή για να υπάρχουν.

Κατέθεσε, λοιπόν, ο άνθρωπος και δημοσιοποίησε έγγραφο το οποίο έστειλε και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο ο κ. Μακρίδης, ο διευθυντής, δημοσιοποιεί το πρόβλημα βασικής λειτουργίας του σχολείου του, δηλαδή το να μπορέσει να λειτουργήσει και να μη διακοπεί το ρεύμα.

Ως Βουλευτής του Πειραιά, καθώς και άλλοι Βουλευτές, καταθέσαμε το σχετικό έγγραφο με αναφορά προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρώντας ότι το ελάχιστο, δηλαδή η απειλή διακοπής λειτουργίας του σχολείου -διότι αν κόψεις το ρεύμα σε ένα σχολείο, δεν μπορεί να λειτουργήσει- και μάλιστα σε αυτές τις περιόδους, σε περιόδους εξετάσεων, σε περιόδους ζέστης κ.λπ., θα ήταν ένα ανέκδοτο. Είναι μια πραγματικότητα, όμως.

Καταθέσαμε, λοιπόν, από 30 Μαρτίου σχετική αναφορά με το έγγραφο και τον επαινώ για άλλη μια φορά τον διευθυντή, τον κ. Μακρίδη. Δυστυχώς αποτελεί παράδειγμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς των Υπουργείων, καθώς ούτε το ένα Υπουργείο ούτε το άλλο Υπουργείο μπήκε στον κόπο να απαντήσει.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή την περίοδο άλλες είναι οι προτεραιότητες, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ούτε για το Υπουργείο Παιδείας ούτε για το Υπουργείο Περιβάλλοντος τι πιο σημαντικό είναι από το να διακοπεί η λειτουργία σχολείων, όχι ενός σχολείου, σχολείων.

Πολύ σωστά και ο δραστήριος Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και ο Δήμος Περάματος με ανακοινώσεις τους έχουν θίξει το θέμα, έχουν δημοσιοποιήσει το ζήτημα.

Και αυτό που σας καλώ, κύριε Σκρέκα, κύριε Υπουργέ, σήμερα να κλείσετε ως ζήτημα και να δώσετε μία απάντηση είναι για το αν θα συνεχιστούν οι απειλές διακοπής ρεύματος σε σχολεία, τα οποία δεν έχουν και ευθύνη για το όλο ζήτημα. Είναι ευθύνη των δήμων, είναι ευθύνη άλλων διαδικασιών, αυτών που έχτισαν τα κτήρια, αυτών που πιθανόν τα έκαναν ενεργοβόρα, αυτών που δεν έχουν μέσα μηχανήματα εξοικονόμησης και μια σειρά από ζητήματα.

Θα δώσετε μία λύση εσείς ως αρμόδιος Υπουργός σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα; Παρακαλώ να έχω μια σαφή απάντηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Όπως πολύ σωστά είπατε, κύριε συνάδελφε, το θέμα της αποπληρωμής των λογαριασμών και των υποχρεώσεων των σχολείων είναι θέμα των δήμων, καθώς εκεί ανήκουν οι σχολικές μονάδες και γι’ αυτόν τον λόγο, για να αντιμετωπίσουν οι δήμοι το αυξανόμενο κόστος των ενεργειακών αναγκών συνολικά των δημοτικών επιχειρήσεων, των σχολείων, των δημοτικών κτηρίων και άλλων, ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών -που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο- και για το 2021 και το 2022 έχει προχωρήσει σε μια σειρά αυξήσεων και εκτάκτων επιδοτήσεων προς τους δήμους, για να μπορέσουν αυτοί να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις λόγω της τεράστιας ενεργειακής κρίσης που δυστυχώς απειλεί τη χώρα μας.

Θα σας πω για παράδειγμα ότι με τις 75029/13-10-2021 και 85880/22-11-2021 αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών κατανεμήθηκαν εκτάκτως στους δήμους της χώρας μας από τους ΚΑΠ έτους 2021 συνολικό ποσό 207 εκατομμυρίων ευρώ προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους. Για τον ίδιο σκοπό το 2022 έχουν κατανεμηθεί 114 εκατομμύρια ευρώ με αντίστοιχες αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ εκτάκτως έχουν για το 2021 κατανεμηθεί 7 εκατομμύρια ευρώ και για το 2022 έχουν κατανεμηθεί 14 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη κατά προτεραιότητα δαπανών ενεργειακών προϊόντων, ενεργειακών αναγκών που είχαν οι δήμοι, μεταξύ των οποίων και τα σχολεία.

Φυσικά, όπως γνωρίζετε, η ΔΕΗ όταν τελικά γνωρίζει ότι πρόκειται για δημόσια υπηρεσία ή για κάποια δημόσια δομή, δεν προχωράει σε παύση εκπροσώπησης.

Από εκεί και πέρα, φυσικά, εμείς στηρίζουμε τους δήμους, ώστε να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος και στις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Βεβαίως, η λύση γι’ αυτό δίνεται και μέσα από την επιδότηση, γιατί και αυτές οι παροχές επιδοτούνται με τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έτσι ώστε να απορροφήσουμε οριζόντια και συνολικά ένα 50% περίπου της αύξησης του κόστους.

Πέρα και πάνω, δηλαδή, από τις έκτακτες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι δήμοι, εμείς ως πολιτεία προσπαθούμε και επιδοτούμε όλους τους καταναλωτές -είτε είναι δημόσιοι φορείς είτε είναι ιδιωτικοί φορείς είτε είναι επαγγελματικά τιμολόγια- γιατί σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα τιμολόγια δημοτικών επιχειρήσεων ή δημοτικών μονάδων και εγκαταστάσεων.

Τους στηρίζουμε, λοιπόν, μέσα από οριζόντιες επιδοτήσεις που μέχρι τώρα γνωρίζετε ότι έχουμε ανακοινώσει ότι είναι 120 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα. Απορροφούμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 40% έως και 50%, ανάλογα με τον προμηθευτή, γιατί κάποιοι δήμοι έχουν προχωρήσει και σε εναλλακτικούς παρόχους. Έχουν συνάψει συμβάσεις με εναλλακτικούς παρόχους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι με το 40% έως 50% που απορροφούμε με την οριζόντια επιδότηση, αλλά και με την έκτακτη ενίσχυση προς τους δήμους προσπαθούμε να στηρίξουμε την κατάσταση και, βεβαίως, να μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη της ενέργειας.

Άρα, τελικά, όμως, όσον αφορά το ερώτημα που μου κάνετε, δεν τίθεται θέμα διακοπής ηλεκτροδότησης στο εν λόγω σχολείο.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εγώ είμαι χαρούμενος με την τελευταία φράση του κυρίου Υπουργού.

Βέβαια, τα προηγούμενα λίγο με μπέρδεψαν, κύριε Υπουργέ, γιατί όταν είπατε περί επιδότησης δήμων και τα λοιπά, εντάξει, είναι μια περιγραφή μιας κατάστασης, αλλά χαίρομαι με το πώς τελειώσατε την τοποθέτησή σας, με το ότι δεν πρόκειται να διακοπούν σε σχολεία και θα είμαστε εδώ να το παρακολουθήσουμε.

Τώρα, επειδή διάφοροι είτε στο Υπουργείο Οικονομικών είτε στο Υπουργείο σας μπορεί να προσπαθούν να σας πείσουν ότι: «Μα, τι είναι αυτά τα πράγματα; Δεν έχουμε λεφτά, δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε», κύριε Υπουργέ, λεφτά υπάρχουν. Λεφτά υπάρχουν σε μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ που πληρώνονται, από ό,τι διαβάζουμε, ακόμα και με ένα χιλιάρικο τη μέρα και φρόντισε η Κυβέρνηση να τους ελαφρύνει φορολογικά, καταργώντας ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ πολλοί εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα ακόμα την πληρώνουν. Λεφτά υπάρχουν και στα τραπεζικά στελέχη, για τα οποία η Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο θα έχουν πολύ μεγάλα μπόνους.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ το παίρνω σαν θετικό και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση ότι στα σχολεία δεν θα γίνουν διακοπές ρεύματος.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Νομίζω ότι καλύφθηκε ο συνάδελφος με την απάντηση στην πρωτολογία μου. Δεν χρειάζεται να πω κάτι επιπλέον.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Οπότε δεν θα δευτερολογήσετε, κύριε Υπουργέ, ωραία. Νομίζω ότι ήταν η πιο σύντομη απάντηση που έχει δοθεί ποτέ.