Ομιλία στην τέταρτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ

Την αφωνία του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απέναντι στα ερωτήματα που έχουν τεθεί σε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή επεσήμανε στην ομιλία του ο Τρύφων Αλεξιάδης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ κατά την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής. Η επιμονή στο διάλογο, χαρακτηριστικό της πολιτικής της Αριστεράς, βρίσκει απέναντί της την έλλειψη απαντήσεων σε ζητήματα που τέθηκαν και τα οποία έτυχαν ακόμη και της σύμφωνης γνώμης κυβερνητικών και μη βουλευτών.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για καθολικές αντιδράσεις των εργαζομένων και των φορέων τους, οι οποίες εκτείνονται από ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Εφοριακών, του Συλλόγου Επιθεωρητών, της ίδιας της ΔΑΚΕ Τελωνειακών – που σε επιστολή της αναφέρει πως δεν έχει πειστεί για το νομοσχέδιο-, έως τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου από την Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων και τη δυναμική τους κινητοποίηση που έχουν προαναγγείλει για την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, να προσέλθει σε διάλογο με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων και να εγκαταλείψει την επιμονή της σε προβληματικές διατάξεις. 

Το νομοσχέδιο δεν προάγει ούτε τη διαδικασία αξιολόγησης, ούτε την εμπιστοσύνη στην αξιοκρατία, τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, αντίθετα προωθεί την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία, την απουσία λογοδοσίας. Διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση για γενικούς διευθυντές υπηρεσιών, υπερεξουσίες σε ένα άτομο, λογικές μακριά από ευρωπαϊκά πρότυπα και πιθανή «κερκόπορτα» για υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου. 

Κλείνοντας ο Τρ. Αλεξιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και όχι με συμβασιούχους και επανάφερε την προτροπή του προς τους επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είχε κάνει και στην αρχή της ομιλίας του, για νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό τη στήριξη της οικογένειας του εφοριακού που έχασε τη ζωή του από την επίθεση που είχε δεχτεί στο τραγικό επεισόδιο της Κοζάνης, καθώς  και την ανταμοιβή  των υπαλλήλων της υπηρεσίας που αντιστάθηκαν στην επίθεση.

https://youtu.be/TFIFP_LejVg